Höstens mest haussade försäljning på Hemnet- Ernest projekthus

 

Jag och sambon börjar bli trångbodda i vår lägenhet och spanar därför titt som tätt på Hemnet efter lämpliga renoveringsobjekt (vi gillar att renovera och vill helst sätta vår prägel på bostaden). Ett objekt som varken är i renoveringsbehov eller ens i närheten av vår budget, är Ernest projekthus som jag såg här i veckan på hemnet. Hyttan i Lindesby omvandlades under bästa sändningstid sommaren 2010 till detta...

 

 
 
 
 
Samtliga bilder är här. Foto: Hemnet & Husman hagberg.
 
 
 
 
 

 


Naturens skafferi

Jag älskar hösten! Den klara, höga luften, naturen som skiftar färg och så förstås det överflöd som skog och mark svämmar över av. Jag är väldigt förtjust att både vara ute i skog och mark, men också av att ta reda på vad naturens skafferi erbjuder. Det är även min sambo, så därmed har det blivit otaliga utflykter- Är det inte hallon eller jordgubbar som har plockats så har gula kantareller eller trattisar fått hoppa ner i korgen. 32 liter blåbär, 13 liter aronia, en handfull liter hjortron och lite annat smått och gott så som taggsvamp, har det blivit de senaste veckorna. Vi har varit så flitiga att det plötsligt blivit fullt i vår nya frys! Därför har ekorrarna börjat att titta på ytterligare en, bara för att vi inte vill att förvaringsutrymmet ska få sätta stopp. 

 
 
P.s: Ett hett tips till er som plockar gula kantareller, torka dem inte! Svampen får en helt förfärlig smak och bli näst intill oätlig. Jag menar om man traskar upp på Keb så spottar man sedan inte ut maten om det inte smakar riktigt dåligt!
 
 

Framgångsreceptet

Jag har alltid varit lite av en samlare, gällande mångt och mycket. Julen 2004 fick jag en receptbok av min kusin. Däri hade hon börjat skriva in hela släktens favoritrecept, men lämnat tomma sidor för mig att fylla i. Den dagen började jag leta recept och har sedan den dagen gjort. Inte letat som i att jag aktivt letar, men undermedvetet är jag ständigt på uppmärksam vid nya receptmöten. Jag gick verkligen helt upp i spinn den där vintern när jag jobbade på Farbror Elofs Skafferi, för då fullkomligt exploderade receptsamlingen.!Har till exempel aldrig stött på så många olika sorters sill, recept som jag självklart plitade ner. Jag river ibland ut recept ur tidningar som jag klipper och klistrar med. Alternativt så plitar jag ner ett fotograferat recept eller en upplevd smakkombination och kanske ritar en liten illustration till. Det är sådana saker jag sitter och pysslar med ibland om kvällarna. Nu måste jag dock skaffa en till pärm om jag vill utöka receptsamlingen, för annars så briserar nog snart mina pärmar!

 

 
 
 

Brodera mera!

Bror önskade sig ett korsstygnsbroderi i födelsedagspresent och jag som är glad i att sy korsstygn nappade förstås omedelbart! Blev dock lite mer tveksam när jag fick höra exakt vad han ville ha broderat, men tillsammans med en ram bestående av gammalt hjässevirke, så fick den ändå en lite mildare touch. Ramen kan jag själv inte ta åt mig äran för, utan det är min möbelsnickrande sambo som fick rycka ut. 

 
 
 
P.s: La till den gröna rankan precis där på slutet, så det är därför nål och tråd sitter kvar. 
 
 
 

Inte bara bars

Precis som jag förutspådde när jag bakade proteinbars inför fjällvandringen, så höll sig barsen med ägg sämst (hur man bakar proteinbars skrev jag om HÄR). Lite trist att kånka runt på alla dessa bars, för att efter någon dag upptäcka att hela den satsen hade möglat. Fjällvärldens fauna fick den dagen sig ett rejält proteinmål, med en touch av grönt fluffigt ludd. De två andra sorterna, Proteinbar á la chokladboll samt kardemumma, frön och nötter gick verkligen hem. Den först nämnda var som att käka en lite torrare chokladboll. Men så hade jag inte heller i något fett vid tillagningen, så det är inte så konstigt. Fettet bytte jag ut mot värmebeständigt proteinpulver, så den mastiga känslan infann sig ändå efter ett par tuggor. Jag som är svag för choklad tyckte bäst om den sorten, för det kändes som att man hade ätit en hel lunch efter man tuggat i sig en. Den andra sorten däremot var fruktigare och lite sötare samt inte lika knastertorr och föll Nils mer på läppen. Tre sorters bars, två favoriter som vi definitivt kommer att göra igen!

När man är ute till fjälls så behöver man energi!
 

Ett steg är början på en sjumilafärd

Så är hösten här, med klar luft och färgsprakande färger. Jag har börjat studera igen och läser ett masterprogram inom landskapsarkitektur. Programmet som sådant heter Outdoor Environments for Health and Well-being och är på distans. Så en gång i månaden har jag veckoträffar nere i Malmö, men resten av tiden spenderar jag här i Lindesberg, när jag inte sitter på tåget eller i bilen vill säga.

Men tänkte att jag skulle dela med mig av en liten bildkavalkad från förra kursträffen (Läs: första). Solrosorna blommar för fullt borta i sortimentet och sprider glädje till både människor och djur.

I Skåne är det i högsta grad sommar fortfarande, så det blev en glass nere vid kajen efter jag lyssnat på en föreläsning om hur hjärnan fungerar. Hjärnan meddelade nämligen där i slutet av dagen, att den var överhettad och behövde glass,

 

 
En annan dag drog jag och Robin hit för att köpa pizza, stans bästa pizzeria med en riktig vedeldad ugn. Den sena middagen intogs nere på stranden tillsammans med Linus och Daniela. Kvällen slutade med att jag liftade hem med Robin och njut av kvällssolen från pakethållaren.
 
 
 
 

 


Golden milk

Jag hade för mig att jag skrev ett inlägg om det i somras, men jag kan rakt inte hitta åt det! Så här kommer det som jag tänkte skriva, ett litet inlägg om guldmjölk (golden milk).

 

För en handfull år sedan fick jag ett presentkort på en ayurvedisk matlagningskurs i Stockholm. Jag passade på att utnyttja presentkortet dagen efter en bal på Karlbergs slott. Innan tyckte jag att det var bra planerat, men det tyckte jag inte där på morgonen när jag fick springa för att hinna in genom dörren innan klockan slog nio. Nåväl, ett av de recept som jag uppskattade mest på hela matlagningskursen var den gyllene mjölken. Receptet föll dock ur minnet, tills jag nu i sommar kom på mig själv med att känna ett sug efter just denna dryck.

 

 

En av ingredienserna i denna magiska dryck är färsk gurkmeja. Inom den österländska traditionen har gurkmeja använts i tusentals år och är högt värderad för sina medicinska egenskaper. Golden milk, eller turmetic latte som drycken också kallas, består av mandelmjölk, gurkmeja, kryddor och dadlar. Den kan drickas varm som kall, jag själv föredrar dock att dricka den varm. Den värmer gott ruggiga höstkvällar när mörkret sänker sig utanför fönstret.

 
 

Attacken

Från ingenstans kom den, eller de, för det måste ha kommit in ett helt gäng. Jag och Nils var borta och när han kom hem så upptäcker han till sin fasa att de flesta växterna saknar blad! De är bladlösa! Min sommarmurgröna till exempel, som näst intill har motat ut oss ur köket, var helt bladlös! Fikonträdet, alla pelargoner och resten av växterna hade de också gett sig på. De måste ha kommit in genom vädringsluckan i köket och sedan glatt smaskat och skitat ner. För det såg verkligen för bedrövligt ut- Blommorna saknade blad och överallt låg det larvskit. 50 stycken 3 centimeterslarvet plockade min sambo bara så där i ett svep, 50 stycken!!!

 
 
 

Förövarna bekämpades med rikliga mängder med kaffesump samt kanel, så det luktade nästan lite fikaaktigt i hela lägenheten. Och nu är larverna tack och lov borta och jag hoppas att de aldrig någonsin kommer tillbaks! Mina växter har för övrigt fått ny jord och näring, så samtliga skjuter nytt och det är hopp om livet, även för sommarmurgrönan som blev helt nerklippt.

 

Loppissommaren

Sommaren har bjudit på ett antal loppisfynd. Jag har ramlat över dem lite varstans, så som i en lada mitt ute i ingenstans, hos en bekants farmor och så vidare. Bland annat så har jag kommit över en hel del fint porslin. Men även glasburkar, en och annan kakburk, ett helt gäng kakformar samt någon kofta har jag lyckats släpa med mig hem. Till min sambos stora förvåning så orkade vitrinskåpet faktiskt svälja allt som jag drog hem i porslinsväg. Han hävdar dock att det börjar bli aningens fullt…

 
Den stora flaskan, på den undre bilden, använder jag som vas. Just nu står däri några aroniakvistar som börjat skifta i rött. Av presenttekniska skäl så syns dock inte alla loppisfynd på bilderna, men ni kan räkna med att få se resten av fynden i framtiden!
 
 
 
 

Blåklockan

Sprang på en vas här i sommar, älskade formen men var inte alls förtjust i färgen. Tyckte ändå den var värd en femma, så den fick följa med hem som ett pysselprojekt. 

 

Tänkte att går den inte att rädda med lite sprayfärg så är ingen större skada skedd. Precis som jag misstänkt så var de på färghandeln inte supernöjda över att få höra att jag ville måla på en glaserad yta. De trodde inte att vanlig färg skulle fästa. Skulle något bita på en sådan yta behövde jag först slipa den ordentligt och sedan spraya på med sprayfärg, då skulle det kanske fungera. Urvalet var inte enormt på färghandeln, men jag traskade i alla fall ut med en blå kulör. Hade helst av allt velat ha en något mörkare och mer dov nyans, men eftersom jag ville skrida till verket direkt så fick det bli den enda blå nyans som fanns inne.

Är rätt så nöjd över förvandlingen och hoppas att färgen ska sitta kvar även efter jag fyllt vasen med vatten… För det där med att slipa bort glaseringen var inte det lättaste. Försökte lite halvhjärtat rugga upp ytan med ett sandpapper (glaseringen satt som berget), rengjorde därefter vasen med aceton (hade ingen målartvätt hemma och färghandeln hade stängt för dagen) och sprayade sedan på tre lager med färg. Den bruna glaserade vasen i form av en klocka är numer en blåklocka! 

 

 

 
 
 

Smaken av Lofoten

Vi tycks oss baske mig aldrig ta oss till Å. Inte så att jag nu har rabblat hela alfabetet i mina tidigare inlägg, utan att Norgeturen med Hurtigruttresa, Kabelvåg och roadtrip drog iväg rejält. Men då ska gudarna veta att jag sållat som bara den för att krympa ner bildmaterialet till det som faktiskt publiceras. Nåväl, håll i hatten för nu har vi anlänt till Å!
 

Vid slutet av E10, så hittar man Å. Där parkerade vi bilarna och tog en liten promenad längs vandringsleden som följer bergen ner till Lofotens sydspets.
 
 
 
 
 
Löpmeter efter löpmeter av torkställningar skymtades näst intill i varje by.
 
Här hänger det som ska bli torrfisk
 
Men rätt så snart blev vi hungriga och begav oss mot middagsbordet. Middag på en fin restaurang väntade. Restaurangen hette lämpligt nog Smaken av Lofoten och vette mot fiskekajen, så utsikten gick inte att klaga på. Inte heller maten eller det som serverades i glaset. Allt var tipptopp! 
 
 
 
Förrätten!
 
 
Varmrätten x 3
 
 
 
 
Glasen höjde vi för pappsen, som vid den tiden inte än hade fyllt, men snart skulle fylla 60 år. Tiden flyger verkligen, för själv har jag insett att jag faktiskt är 28! 
 
 
Desserten- En chokladälskares dröm!
 
Det var en kväll av samkväm, god mat och många skratt.
 
 
 
 

Lofoten

Efter en god natts sömn i Kabelvåg rullade vi upp till Lofoten. Pittoreska små fiskebyar, enorma tunnlar och fantastiska landskap svepte förbi utanför rutan.

 
 
 
 
Här och var gjorde vi små stopp. Vi gjorde oss ingen brådska med att snabbt ta oss fram, utan njöt av sevärdheterna längs den slingriga vägen. Ett stopp gjorde vi till exempel i glashyttan. 
 
 
Jag personligen är inte så mycket för nybyggnationer, men detta, åh vad vackert det var! Föll pladask för hur de använt sig av de befintliga materialen på platsen, så som kullen med sina stenblock. Grästaken som svajade i vinden och råspont på väggarna. 
 
 
 
Baksidan av glashyttan, med vy nedan
 
Men det fanns faktiskt en insida och där gick det hett till!
 
 
 
På andra sidan vägen så fanns det också ögongodis i form av ett världsmysigt kafé!
 
 
 
 
Även här hade jag kunnat flytta in direkt!
 
 
 
Att välja en bild inifrån var minsann inte det lättaste, men för att ni ens ska ha chans att orka skumma igenom detta inlägg så har jag valt ut bilden nedan. Naturmaterial som sten och trä, möter vinklar och vrår av färg och glas.
Scrollningskapaciteten ha ni nu övat upp, men jag väljer ändå att sätta punkt här och återkomma med en ny bildkavalkad imorgon. Smaken av Lofoten bjuder jag på då, vi ses!
 

 


Kabelvåg

Bilarna fick som sagt åka med ombord på MS Midnatsol, Hurtigrutten. Tack vare detta, så tog vi oss enkelt bort till platsen där vi skulle bo för natten. Lofotferie hette vandrarhemmet som vi bodde på, vilket är beläget i den lilla fiskebyn Kabelvåg. Vi valde att bo i Kabelvåg efterso vi inte ville bo mitt inne i smeten, men ändå nära från färjan som vi hoppade av i Svolvaer. Det visade sig vara ett fantastiskt val, eftersom stugan var mysig och omgivningarna fantastiska. Eftersom kameran redan var uppvärmd så blev det en liten fototur innan läggdags. 

 
 
 
 
 
 
 
'
 
 
 
 
 
Bildkavalkaden får nog lov att sluta här. Jag får återkomma med det som jag egentligen tänkt att skriva om, vistelsen när vi bilade på Lofoten. Det dyker istället upp imorgon, så håll ut!
 
 

 


Hurtigrutten

Det föll sig så väl att vi både hann bestiga Sveriges högsta berg (tack vädergudarna för det fantastiska vädret!) samt möta upp våra föräldrar i Abisko sent dagen därpå. I arla morgonstund rullade vi sedan från Abisko. Stannade till för att fotografera Lapporten innan vi rullade över till Norge och Harstad. Där vi inväntade vår färja, MS Midnatsol.

 
 
 

Frukostälskaren inom mig jublade när det stod klart att det vankades frukostbuffé ombord på båten. Fantastisk start på dagen för en frukostälskande själ! En hejdundrande utsikt hade vi också, då vi letat oss till panoramafönstren i aktern. Den norska fjorden som dansade förbi utanför tillsammans med en kopp kaffe och en chokladcroissant, det var minsann ingen dålig start på dagen (om än något koffein- och sockerstinn)! Men jag grundade i alla fall bra...

 
Inte världens bästa bild, eftersom den är tagen med en glasruta emellan. Men detta satt vi och tittade ut mot när vi frukosterde.  
 
 
Resten av dagen spenderades i en solstol uppe på soldäck. Ett och annat varv med kameran blev det såklart samt sightseeing ombord på båten. De färgkordinerade salongerna hade jag kunnat ta med mig hem, om än vissa förfasade sig över heltäckningsmattorna. Men det är något speciellt att tassa omkring barfota på mjuka heltäckningsmattor.
 
 
 
 
Kan du se fyren?
 
 
Det drygt 100 meter breda sundet har vi lämnat bakom oss. Vi befinner oss nu i Trollfjorden.
 

Vädergudarna var verkligen på vår sida under hela semestern, för Hurtigruten går nämligen inte in i Trollfjorden om det går sjö. Men eftersom vattnet näst intill låg spegelblankt, så tuffade vi in i fjorden där trollen sades bo. Att befinna sig inne i Trollfjorden var riktigt mäktigt! 1 000 meter höga fjällsidor som sträcker sig rakt upp mot skyn. Man kunde nästan sträcka ut armen och röra vid bergssidorna, så nära var vi! Sedan sträckte örnen ut sina vingar över oss, men vi misstänkte starkt att det var riggat för chanserna för att det annars skulle ha inträffat just precis då, känns som ganska små. Men det var ändå en väldigt mäktig upplevelse!

 

Jag fick inte riktigt kläm på vilken topp som var vilken, för inne i fjorden stoltserar både Trolltindran samt Blåfjellet. Men jag tror att Trolltindran ska vara lite högre, strax över 1 000 m ö h. 

Vi hade en heldag ombord på MS Midnatsol, så vi klev ombord på morgonen och av på kvällen. Hela Hurtigrutten, från start till stopp, är 126 mil och löper längs den norska kusten. Resan från Bergen till Kirkenes tar 11 dagar, det vill säga nästan två veckor. Visst var det fantastiskt att åka med, men det räckte med en dag för min del. Pappa summerade det hela med att vi plockat russinen ur kakan genom att åka uppe vid Lofoten (från Harstad upp till Svolvaer). Då vi hade tagit bilarna med oss, så kunde vi där på kvällen bara sätta oss i bilarna och rulla till vårt boende. Dagen därpå blev det ännu mer sightseeing och fortsatt firande av min pappa, som fyller 60 år idag! Men det får allt bli ett annat blogginlägg.

GRATTIS VÄLDENS BÄSTA PAPPA!!! <3

 

 

Fenologisk inventering

När jag befann mig i Enaforsholm så kom jag i kontakt med massor av trevligt folk. Bland annat visade det sig att förr i tiden så hade trädgårdsmästaren i uppgift att inventera den fenologiska linje som löper från Storsnasens topp ner i dalen till Enaforsholm och sedan upp på Högåsen. Det fungerade som så att trädgårdsmästaren arbetade en dag i trädgården och dagen därpå traskade upp på Högåsen alternativt Storsnaseen. Snacka om hästjobb, för detta skulle göras löpande över hela sommaren!

 

Nu var det ju inte så att Kungliga skogs- och lantbruksakademien (förkortas KSLA, vilket var min arbetsgivare) fick för sig att jag skulle ut och vandra var och varannan dag, men en av hedersledamöterna upplyste mig om saken. Några dagar senare visade det sig att ett forskarteam från diverse instanser i Sverige och Norge, var på väg till Enaforsholm för att göra denna inventering! Jag kunde tyvärr inte delta under samtliga exkursioner, men en kväll samt en heldag spenderade jag med galet kompetenta och trevliga personer. Planen var den att vi skulle flyga upp på Storsnasen och sedan traska ner, men ingen av dagarna var så pass stabila att helikoptern ville lyfta. Eftersom helikoptern inte ville flyga, så traskade vi istället. Det blev att vi inventerade och fastställde fyra rutor, detta beroende på att de lägre hade de sedan tidigare inventerat och de högre avrådde vädergudarna oss från att ta.

Madicken, en van fältarbetare då matte jobbat som forskningsledare på Norges motsvarighet till SLU.
 

Men nu kanske du sitter och klurar på vad fenologi egentligen är. Jo, det kan jag berätta! Det är läran om de periodiska företeelsernas uppträdande inom växt- och djurriket. Termen används när man vill beskriva ett områdes växt- och djurvärld är tidpunkten för fenologiska faser samt startpunkten, slutpunkten och längden på den biologiska växtsäsongen viktiga faktorer.

 

 


Trädgårdsdagen

I egenskap av trädgårdsmästare så arrangerade jag i år Trädgårdsdagen på Enaforsholm. Det var en intensiv, men väldigt rolig dag med ett fullspäckat schema! Bland annat bjöd Peter ifrån PM Trädgård på beskärningstips, Bosse Berglund hade en guidad vandring på ägorna, Maria Sandström guidade i trädgården (jag insåg att det skulle bli för tajt med en föreläsning, en beskärningskurs samt en rundvandring, så Maria räddade mig) och jag själv föreläste om växter till mat och medicin. Det var en liten, men väldigt intresserad publik, så jag fick många frågor vilket var kul! Jag pratade om växterna rölleka (bra vid menstruationssmärtor), groblad (gröna plåster), rallarros (vårprimör), daggkåpa (inflammationshämmande), nässlor (gröna vitaminbomber), kirskål (bra vid ledvärk), rönn (urindrivande), rödklöver (vid hudförhårdnader), älggräs (väldoftande värktablett), rosenrot (prestationshöjande) samt såklart min favorit, kvanne som är bra till allt!

 

 
 
Mamma och pappa körde ner till Åre för att dels se hur jag och kom fram lagom till att Trädgårdsdagen drog igång. Det blev dock en kort visit, för redan dagen efteråt rullade de hemåt igen. Men vi hann i alla fall med att besöka lite av omgivningarna, såsom att promenera runt holmen och besöka Handöl.
 
Handöls täljstensfabrik, en del av den.
 
Fika inne på Handöls kafé
 
Vattenkraftanläggningen, ett ordentligt fall
 
En liten skrutt som minsann inte gillade när det gungade under tassarna ute på hängbron.
 
 

En trädgårdsmästare summerar

Det har varit en fantastisk sommar och jag har trivts otroligt bra på mitt jobb som trädgårdsmästare på Enaforsholms Fjällträdgård. Att få ha näst intill fria tyglar att skapa. Att sätta sina egna arbetstider. Att varva slyröjning med att plantera perenner och sommarblommor. Att möta besökarna i grinden. Att upprätta nya bekantskaper och att tänja på sina egna gränser, både fysiskt och psykiskt.

 

Nu så här när sommaren är över kan jag bara konstatera att allt jag planerat att göra också blev gjort. Bland annat så höjde jag upp en befintlig rabatt, medan jag anlade en annan. En kompost som man under så många år saknat i trädgården, snickrade min sambo och jag ihop (tack Nils för ditt volontärarbete!). Otaliga perenner har flyttats. Buskar, men även träd har beskurits. Vissa mer än andra, som syrenhäcken som led av fläk- såväl som gamla beskärningsskador och som bara stod där och såg ledsen ut. En sekatörsprydd hand och si sådär tre dagar senare så började det likna något. Eller rättare sagt, det var en bas att utgå ifrån, för jag föryngringsbeskar väldigt kraftigt (bondsyren är väldigt livskraftig). Men nog skrivet, nu får bilderna tala istället! Enjoy! 

 

I maj när jag anlände var det vårflod och snöklädda fjälltoppar. Nils kom på besök och emellan arbetet med komposten så myste vi. Bland annat med fika på solvara klippor vid Enan. Nils hade både bakat bullar samt kolakakor, så kaffetåren behövde inte klucka runt ensam i magen. 
 
 
 
 
Stommen till komposten, sommarens stora projekt (bokstavligt talat) börjar ta form. 

Jag tjärade glatt. Varv efter varv med tjärblandning bestående av kokt linolja och tjära, åkte på. Lärde mig av en byggnadsvårdare att det ska vara kokt linolja, för att det då lättare absorberas av träet. 
 
 Det skvätte glatt när tjärblandningen skulle strykas på, så jag drog på mig de knallorangea galonkläderna som jag hittat i trädgårdsförrådet. Men ibland blev det lite för varmt, så här har en balsampoppel fått agera klädhängare,
 
 Nils han sågade han, så det bara yrde om'et!
 
Den färdiga komposten som blev 3 meter lång så att man kan tömma den med traktorskopan.
Att ena luckan är ljusare än den andra kan förklaras genom att vi förvarade material där när regnet kom. De två mörkare bräderna fick vi göra om så att de skulle mötas på mitten, vilket innebar att de precis innan bilden togs, fick ett lager tjärolja på sig. Därav kompostens färgskiftningar. 
 
Det börjar att spira så smått i köksträdgården! 8 pallkragar tjärades in, så att köksträdgården blev komplett. Jag grävde upp och skapade en entré med både trampsten och vinbärsbuskar.
 
En av de nedre rabatterna i trädgården, i framkant daglilja och irisar. 
 
 Strax ovanför den tidigare rabatten hittas stenpartiet (Obs! Förebild innan jag tog tag i det).
 
 
Björkkloten som avgränsar respektive odlingsparcell, skulle jag vilja påstå är en av trädgårdens sevärdheter. Tio björkar har man planterat tillsammans och sedan succesivt beskurit för att få en klotform. 
 
 
 
 
 
Del ett av cortenstålsrabatten som slingrar sig runt huset fram till entrén.
 
Första kröken...
 
På andra sidan staketet...
 
Framme vid huvudentrén
 
Det börjar även spira så smått vid flaggstångsrundeln. Dessa bilder är alltså tagna underperiod 1 (maj-slutet på juni). 
 
 
Men nu tror jag att det är dags att stänga grinden efter sig. Det räcker nog med bilder nu för er del skulle jag tro, även fast jag bara har börjat tumma på arkivet. Men det där var i alla fall några glimtar av trädgårdssommaren!
 
 

Tio saker att packa ner i toppturssäcken

 
  • Dauerbinda (för stukade fötter)
  • Första förband (för att stilla ev. blödningar)
  • Skavsårsplåster (skavsår kan dyka upp när som helst och du behöver kunna ta dig ner)
  • Regnkläder (man har inte alltid tur med vädret)
  • Termos med varmt vatten/litet gaskök (det är viktigt att fylla på med energi, helst varm sådan)
  • Energi i form av mat (typ grönpåse) & energitillskott (bars, nötter, bärremmar etc.)
  • Vätskesystem (typ Camelbak, min absoluta favorit från lumpen) Att dricka medan man går, det är grejer det! Vill man inte införskaffa ett vätskesystem så är en vanlig vattenflaska ett måste.
  • Kamera/mobil (för digitala minnen, om du inte svimmar på toppen)
  • Mössa och vantar (du ska upp på en glaciär)
  • Stegjärn &/ eller stavar (åter igen, du ska upp på en glaciär tillika Sveriges högsta berg)
 Inte direkt en toppturspackning, utan mer en fjällvandringspackning
 

Det senare saknade jag litegrann, ett par stegjärn hade inte varit så pjåkigt. Har inte direkt världens bästa grepp med mina Meindel kängor på snö/is. Att däremot ge mig ett par stavar hade nog inte varit så god idé, för jag hade nog mest varit förbaskad på dem. Tror att det är bra att ha övat och blivit lite van vid sina ”förlängda armar” innan man ger sig ut bland all sten. För förstå hur många hål det finns som man kan fastna med staven i!

 

Gällande minikitet med sjukvårdsutrustning så är det en kvarleva från min tid som sjukvårdare inom det militära. Fötterna är A och O, så det är bra att ha med sig lite saker utifall att olyckan skulle vara framme. Och för att klara fötterna så bra som möjligt kan jag varmt rekommendera ett par stadiga, väl ingångna kängor. Tillsammans med ett par vandringsbyxor samt en funktionströja som andas och en vindjacka, så är man redo för en topptur. Vill du ha mer info om vad du ska tänka på och hur du kan packa, så har Johanna skrivit mer utförligt om detta. Oavsett vad så kan det kanske vara roligt att få en annan ur gruppens perspektiv på en minnesvärd dag.

 

Kafé Kulör

Mitt i alla tillbakablickar från denna sommar så kommer en aktuell händelse! Idag ska jag både frisera mitt burr (läs: håret) samt träffa kusinvitamin som kommer ner för konferens. Passar därför på att göra en halvdag inne i Örebro och planerar att avrunda vistelsen med en kaffe på Kafé Kulör tillsammans med Johanna. Tror nämligen att hon kommer att uppskatta detta krypin...

 
För min del räckte det med ett besök för att jag skulle bli fast- färgstark inredning och gott fika. En guldstjärna i himlen får de också för att de inte anser att det är några som helst konstigheter med allergier. "Vi har inget laktosfritt alternativ" kan faktiskt höras lite här och där i denna stad, trots att året är 2016. Men de orden yttras inte här. Tack och lov!
 
 

Kaféet har fått sitt namn efter den färgglada inredningen som lokalen inhyser och hittas på hörnet mellan Slottsgatan och Olaigatan. Vegetariskt, veganskt och raw food samt en liten mängd kötträtter serveras här. Det mesta är dock raw food, eftersom man strävar efter att behålla enzymerna i maten som annars förstörs vid upphettning.

Varken näringshalt eller enzymer förstörs vid tillagningen av de olika bakverken, vilket jag gillar skarpt! Sist jag var där mumsade jag i mig denna lilla skönhet, en mangochoklad tårta på mandelbotten. Kan rekommendera den å de varmaste!

 

Top of Sweden

En av sommarens höjdpunkter var att traska upp på Kebnekaises sydtopp. För två år sedan, när jag och mina vandringskamrat Marja gick sträckan Abisko- Nikkaluokta, så tältade vi faktiskt precis vid foten. Vi var då lite sugna på att gå upp, men tog lyckligtvis vårt förnuft till fånga. Vi var trötta och slitna efter 9 mils vandring- Marja hade ont i ryggen och jag som gett mig ut med en stukad fot, hade lyckats dra på mig hälseneinflammation i den andra (det konstaterade farbror doktor när jag senare haltade in på Sjukan och senare hoppade ut på ett par kryckor). Men detta var bara en utsvävning och har inget som helst att göra med sommarens äventyr!

 

 
 
 

Tror det var i slutet på min andra arbetsperiod i Enaforsholm som Nils svängde förbi och hämtade upp mig. Jag slutade där vid tre, fyra, så vi kom inte upp till Sorsele förrän efter midnatt. Där och då rustade vi sedan för topptur, Hurtigruttresa samt Lofotenvistelse. Fick sedan några timmars sömn innan vi tillsammans med min bror och hans flickvän samt en av mina kusiner, rullade mot Nikkaluokta. Väl framme traskade vi bort till Kebnekaise fjällstation och ännu en liten bit till, innan vi slog basläger sent där på kvällen. Vi hann faktiskt värma upp sovsäckarna innan det var dags att klä på sig igen och börja traska. För vädergudarna var på vår sida, strålande sol och klarblå himmel gjorde att vi faktiskt kunde rusta för topptur. Men vi var lika medvetna om att allt hängde på vädrets makter. För hade det varit dåligt väder, med dimma och regn, så hade det bara varit att packa ihop och bege sig tillbaks till Nikkaluokta fjällstation. Vi hade enbart en dag på oss att ta toppen, eftersom vi dagen efter skulle sammanstråla med våra familjer uppe i Abisko.

 

Den första stigningen
Som tar en upp till denna minidal (fotot är taget rakt framifrån)
När jag tittade bakåt såg jag dessa två finisar- Bror och sambo

 

Riktlinjen är 10-14 timmar, kort sagt en ganska bra dagsvandring. Jag hade hört mig för med vänner och börjat förbereda mig på det övre spannet. Skjutsgrus och en hejdundrande stigning, såg jag för mitt inre, för det var det jag hade hört. Så jag hade verkligen stålsatt mig för det värsta, att ta tre steg upp och kasa två steg bak. Men riktigt så illa var det inte, för det visade sig vara STEN och inte grus som vi gick på! Det var förvisso brant hur man än gick och vi fick vara med om ett miniras under den tidigare delen av stigningen, men tack och lov så blev ingen träffad av stenarna som bestämde att röra på sig. Men det var ändå trevligare att gå uppför än nerför!

När man sedan hade avverkat ett antal höjdmeter och stod och tittade ner i Kaffedalen, så undrade man nästan om det ens var möjligt att gå nedför och sedan uppför igen, gick där verkligen någon stig?! Men stigen fanns där och den var fullt gångbar.  Väl nere i Kaffedalen, så blev det inte kaffesörplande som jag föreställt mig. Det var för varmt, utan istället blev det godisstund och iskallt vatten. Bärremmarna som jag och sambon tillverkat av jordgubbar och kiwifrukter var verkligen pricken över i:et och med lite torrkött till, så var båda salt- och sockerbalansen återställd. Sedan traskade vi upp och tog toppen, glaciären, i strålande sol och klarblå himmel.

När vi gått ännu en bit så kom vi till dessa rösen, som markerar platån som vätter ner i Kaffedalen
Kaffedalen har vi lämnat bakom oss och börjat stigningen mot den riktiga toppen.
 
Framme!
Från vä: Heidi, Lars, Johanna, jag och Nils
 
Ett tips för den höjdrädde, titta inte ner när du tagit dig upp! Man tycker att kroppen skulle ha förberett sig, att den haft åtskilliga höjdmeter på sig, men väl uppe så kom det visst som en överraskning för min knopp att jag befann mig på toppen av Sveriges högsta berg. Benen vek sig och jag blev alldeles illamående, så det där fotograferandet överlät jag till de andra medan jag vilade mig i form där på glaciärtoppen. En topp som jag hade trott skulle vara betydligt större än vad den visade sig vara, därmed så var det ganska trångt. Det var nämligen fler än bara vi som tyckte att den 20 juli var en förträfflig dag för en långpromenad.
 

Men jag var ganska glad över att det var en glaciär ändå, för det innebar att de första metrarna kunde man åka på rumpan! Perfekt när benen kändes som kokt spagetti, vilka tursamt hade stelnat till sig lagom till att all sten tog vid igen. Drygt 10 timmar tog vårt lilla äventyr oss och ändå hade vi supertur med vädret. Hade det börjat regna på vägen ner så hade jag väl varit kvar där än. För hala vassa stenar och brant lutning hade både varit trixigt att gå på, men sedan så hade även olycksrisken varit än mer överhängande. För det måste poängteras, ingen i gänget skadade sig. Alla kom vi skadefria ner till baslägret, utan att jag ens behövt röra mitt sjukvårdskit.  Glada och nöjda över dagens bedrift var det skönt att vaska av sig, äta en kantarellpasta och krypa ner i sovsäcken.

Imorgon så kommer det ett litet inlägg om 10 saker att packa ner i toppturssäcken. Det ni!

 

 

 


Uppdatering!

Hej där! Nu var det ett tag sedan jag tittade in här. Kanske även du också, om du inte är en ny läsare som håller på att skumma igenom arkivet. För det börjar bli ett gediget arkiv nu, började blogga 2008 och har sedan dess hållit igång (även fast jag stundtals har behövt sänka min ribba och inte varit fullt så produktiv). Men här är jag och det bara bubblar inom mig av att få berätta om vad denna sommar har bjudit på. Så håll i hatten! Här är en snabb resumé i form av rubriker som kommer att dyka upp på bloggen den närmsta tiden: Top of Sweden, Tio saker att packa ner i toppturssäcken, En trädgårdsmästare summerar, Trädgårdsdagen, Fenologisk inventering, Inte bara bars, Attacken, Loppissommaren, Golden milk, Brodera mera!, Framgångsreceptet, Hurtigrutten, Lofoten, Den långa vandringen, Herr Kantarell, Att sylta & safta, Kretsloppshuset, Sommarens guldglimtar samt Ett steg är början på en sjumilafärd. 

 

 
Aconitum henryi 'Sparks' Variety' 
 
 
 

Marie Lithéns trädgård

Hon jobbar med kontraster, men så är Marie också grafiskformgivare tillika en nyfiken trädgårdsfantast som hamnat i zon 8.  I hennes trädgård hittas en japansk hänglärk tillika zonknäckare (sägs vara härdig till zon 4, här är det zon 8). Materialen består av trä, grus och cortenstål. Av det senare materialet har hon byggt vattenspeglar, vilka avspeglar de högresta parasollbladen. Med den svarta huskroppen av trä är de vita perennerna en effektfull kontrast. En perenn som ligger henne varmt om hjärtat är stormhattsranunkeln, Ranuculus aconitifolius 'Plenifl', som bildar lätta, vita skyar. Och hennes järnvägsapel (Malus 'Hyvingensis') som köptes in från Blomqvist plantskola i Finland, blommar för första gången i år med vitrosa blommor. 

 

Sista stoppet på min och Lovisas Roadtrip var Marie Lithéns trädgård i Åre. I Maries trädgård hittas förutom parasollblad, stormhattsranunkel och lärk, även narcisserna  ’Triandus thalia’, 'Mount Hodd' och ’Bridal crown’ samt vita kungsängsliljor (Fritilaria meleagris), vita bollvivor (Primula denticulata ’Alba’), myskmadra (Galium odoratum), skogsförgätmigej (Myosotis sylvatica 'Victoria Alba’), lönnbräcka (Mukdenia karusuba) och enkel samt dubbel tovsippa (Anemone sylvestris). Vidare finns här de karakteristiska fjällväxterna fjällkåpa (Alchemilla alpina) och fjällsippa (Dryas octopetala). Blir du nyfiken på vilka fler växter denna kvinna har i sin trädgård, så kika in på Maries blogg vettja! Genom att klicka här så kommer du till Maries gröna oas (eller borde jag kalla den för den vita oasen?).

Bild lånad från Maries blogg (se länk ovan) föreställande narcissen 'Bridal Crown'.
Foto: Marie Lithén. 
 

Favoriten sockblomma som klarade sig hemma i Maries trädgård i Stockholm, har hon dock gett upp hoppet på här i zon 8. Ytterligare en anpassning som hon gjort är att hon istället för tulpaner sätter narcisser, som tillskillnad mot tulpanerna älskar livet i norr! Detta blev ett fint litet avslut på en härlig dag, en underbar liten trädgård vid fjällets fot.

 

 


RSS 2.0