Sant eller falskt?

Läste idag att jorden kommer att gå under den 21 december 2012. Ganska udda år kan tyckas, med tanke på all uppståndelse som var kring millennieskiftet.

    Anledningen till att spekulationer av denna typ har kommit i omlopp beror på Mayafolkets kalender, som omfattar en cykel på 5125 år och som får sitt slut precis den 21 december.

     Men om man ska tro mayafolket som tidigare lagt grunderna ibland annat astronomi, sägs alltså ha räknat ut att precis då så kommer solen att stå i en rak linje med vintergatan, vilket i sin tur kommer att leda till jordens undergång. Exakt hur detta skulle gå till är omtvistat, vissa hävdar att häftiga stormar kommer att orsaka vulkanutbrott, medan andra hävdar att jorden kommer att stanna upp för att sedan börja snurra åt andra hållet.

     Undergång eller inte, filmvärlden nappade såklart direkt på ryktena.  Så om allt går enligt planerna så kommer en ny storfilm att ges ut till hösten.
Uppfinningsrika jag

Imorse så var jag i umeå. Nu är jag uppe i stugan. Men det blev inte mycket sömn i natt och jag sov dåligt på bussen så det blir kanske en tidig kväll ikväll (som jag alltid säger, men som aldrig blir av). Nåja, ska väl snart börja att fundera på vad jag ska laga till mig och mormor ikväll.
   För så mycket annat än att ligga halvt utslagen på en buss har jag inte hunnit med. Jo förresten, jag började att plugga. Men en bok kraschade in i tekoppen och skätte ut allt innehåll över anteckningsboken, som nu är blöt. Eller var, för nu har jag använt en sådan där praktisk sak som en termoborste för att få allting torrt igen. Det tog ett tag, men det blev torrt tillslut. Var bara lite knepigt att använda den där manicken. Skulle ha varit bra mycket enklare om jag hade fått tag i en vanlig hårtork. 
   Mat var det ja. Sedan ska jag träna om jag inte faller ihop av trötthet, men egentligen så borde jag plugga mer... Jag önskar mig som du kanske hör fler timmar på dygnet =) För det skulle underlätta saker och ting en hel del!

En helt ny värld

En ny era. Och en helt ny värld.
   Idag var första dagen på universitetet. Och om jag inte hade haft Johanna med mig imorse så hade jag nog aldrig hittat till klassrummet. Men det gjorde jag.
  Sedan dess har jag varit uppslukad i biologins värld. Det är roligt och klasskompisarna är mycket trevliga. Men det är sjukt mycket nytt! Och jag som tyckt mig ha ganska så bra koll inom biologinsvärld inser nu att jag aldrig har kunnat särskilt mycket. För biologin som man läste på gymnasiet när man gick natur var inte en tiondel så svår som den här. 
    Men förhoppningsvis rätas endel frågetecken ut imorgon och det kommer nog att lösa sig. För trots allt så är ju biologi roligt och jag gillar att lära mig nya saker. Att man sedan har en bunt trevliga kursare gör ju inte saken sämre  ; )
    Men nu ska jag falla i säng, är helt slut och jag ska upp tidigt imorgon igen för att sitta igenom ytterligare en föreläsningsdag (eller det är ju faktiskt två, om man räknar med söndagen). Och jag märker att det var ett tag sedan man sist satt i skolbänken, är inte riktigt luttrad än för attt klara 7 timmar av lektioner späckade med föreläsningar, varvat med noll raster och endel enskilda uppgifter...

Hare!


Lyxbohemiskt

Har slagit ihjäl en hel del tid på bussen idag, närmare bestämt 6 timmar. Nu hörs det som jag åkt till världens ände, eller en bit åt det hållet. Men nu gjorde jag inte det, utan jag hann bara till Umeå. Vilket var bra, eftersom det var precis dit jag skulle =)
     Satt då och bläddrade igenom Cosmo och läste att ostrukna kläder var inne.
Trodde aldrig att det hade varit, eller skulle bli inne. Men enligt cosmo så är det alltså ostukna kläder som är  det senaste. 
    Med andra ord så kan jag fortsätta packa som jag hitintills har gjort, eftersom ju "skrynkligare de är när du tar upp dem, desto bättre. Det ostrukna modet är fräscht lyxbohemiskt." 
Så nu är jag alltså fräscht lyxbohemisk efter att ha skumpat runt ett antal timmar ombord på en buss uppe i norrland ; )
     
    

Nattugglan som inte kunde sova

Egentligen så borde jag sova nu, men jag kan inte. Helst av allt så skulle jag vilja fara till stallet igen och rida, men med tanke på att klockan snart är ett så är det ingen vidare bra idé.
     Kvällen är den tid på dygnet som jag planerar och reflekterar över dagen som varit och dem som kommer att komma. Idag har jag t ex hunnit med att besvara alla frågorna som jag skulle ha gjort i artkunskapen tills på fredag. Tvättat, lagat mat och en hel del annat som kanske inte är så där super roligt at göra, men som måste göras. Sedan nu ikväll så tog jag skotern och körde in till byn och hämtade upp Becca. Så jag, hon och Yurani var ute och red en sväng. Jag barbacka på Mozart, som var lika mjuk som vanligt. Dock inte så villíg att gå först, men han blev desto piggare när vi vände hemmåt =)
     Och nu ikväll hittade jag ett av mina USB-minnen, så jag håller på att bifoga några bilder som kanske kommer att komma med i reportaget om mig. Men det går lite segt, märks att man har ett mobiltmodem. Nåja, det är i alla fall bra mycket bättre än att inte han internet överhuvudtaget!
    Kom även på att jag skulle ha ringt moster Gudrun och meddelat att jag kommer imorgon!
Nåja, det får lov att vänta tills imorgon. Natti, natti...


Bli längre & smalare!

Det är inte alltid roligt att vara kort i rocken, speciellt inte eftersom man vet att man blir kortare med åren. Men det finns ett botemedel mot krympningen. En ny amreikansk studie har nämligen visat att de som regelbundet utövar yoga till och med kan bli längre! Det rörde sig inte om någon större ökning. Men för oss som är korta i rocken sedan innan, vi tar emot den där extra centimetern som man sägs få, med öppna armar.
   Förutom att man kanske blir längre, så får man även bättre hållning och balans samt rörlighet.
Så fram med yogamattan och börja träna! Nu ska i alla fall min dammas av ; )

Världens mäktigaste man

Idag skedde det. Barack Obama svor presidenteden och i och med det blev världens mäktigaste man. En man som alla hoppas på ska göra allting bra. Utmaningarna är enorma, liksom förväntningarna på honom.

   Kanske beror det på att han är den förste svarte mannen i sitt ämbete, kanske är det hans bakgrund som gör honom till frälsare. Men vad det än är så hoppas jag och många andra att denne man ska kunna skapa framtidstro.

 Men han har många hinder framför sig, djupa kriser. Irakkriget som ska avvecklas successivt, medan trupperna i Afghanistan ska förstärkas. Den akuta Israel-Palestina frågan och med Al Quida som yttre hot. En radikal amerikansk kursändring krävs för att få bukt med miljö- och klimathotet.  Och ovanpå allt detta så väller finanskrisen fram som en stor rullande våg.

Och det är bara de utrikespolitiska sakerna som han ska ta sig an, på hemma fronten har han även där gett vallöften.  Bland annat så hoppas de allra fattigaste amerikanarna nu på Change och en bättre sjukvård.

Men allt detta kräver pengar och för tillfället ser Obama ut att vara ganska ekonomiskt bakbunden av landets stora underskott. Alltså behöver han snarast möjligast få bukt med budgetunderskottet, bytesbalansen samt det negativa sparandet. Tre saker som får kvarnhjulen att rulla. Och när dessa står stilla, ja då växer skulderna så det knakar.  Redan i dagsläget motsvarar amerikanernas statsskuld cirka 70 procent av landets BNP (Brutto National Produkt). Hejdas inte förloppet så kommer USA långsiktigt sett inte längre att vara någon stormakt.  

      Jag hoppas verkligen att han klarar det!


Dagen då jag skulle bli intervjad

Idag har jag åter igen haft en bra dag. Okej, väderleken kanske inte har varit den bästa med mer än minus trettio grader ute, men om man bara klädde sig ordentligt så gick det visst att vara ute. För som min dagisfröken sa för väldigt många

år sedan och som jag tycker förföljde en under hela skolgången var mottot:

Det finns inget dåligt väder,
bara dåliga kläder


Så jag klädde mig och var ute och klöv lite ved och grejade på =)
Sedan packade jag ihop det lilla jag skulle ta med mig ner och när jag väl var nere hämtade jag först ut min nya dator ( en studio 15 som verkligen är jätte snygg och som hitintills har fungerat superbra). Sedan snodde jag in på Ica och hämtade ut all min kurslitteratur som jag behöver nu när jag ska läsa artkunskap. Sedan så var det hög tid att bege sig till Biacaut, där jag skulle möta reportern. Men det var stängt, så vi tog en fika hemma hos mig istället. Medan han frågade ut mig om min resa. Och det var samma reporter som tidigare intervjuade mig innan jag åkte iväg, så det blev en uppföljare till den artikeln. Och jag tror att det gick ganska så bra. Okej, endel frågor fick jag tänka efter rejält på & allt kanske inte låter så där super klyfigt när det väl kommer i tryck. Och kanske blev inte bilden blev den finaste, Men det kan jag inte göra någonting åt nu. Sedan så har jag alltid haft en benägenhet att se lite underlig ut på kort, så det är inget nytt.
   Och efter lite mer än en och en halv timma så var både han och jag tvugna att fara, och han skulle åka åt samma håll som jag, så han gav mig skjuss till sjukan. Sedan dess så har jag alltså jobbat, gått hem i vetskapen om att någon viktig kroppsdel skulle kunna förfrysa i kylan & käkat lite middag medan jag slitit upp mina paket =)
Och ett av dess innehåll använder jag mig av nu och den är så bra så =) Röd & fin =) Tack Jonas för hjälpen!
       Förresten, det är en person som ska grattas idag! Och det är inte vilken person som helst, det är min kusin Maja som har tagit sjuksköterskeexamen idag!

Men nu bara måste jag gå & sova om jag ska orka up imorgon och jobba!
God natt!


The year the horses came

Idag har varit en riktigt bra dag!
Vaknade tidigt imorse och tog en långpromenad i mörkret till kyrkogården och tände ett ljus för morfar.
   När jag sedan kom hem så kröp jag upp i en skön fotölj framför brasan och läste klart boken som jag lånat av "moster med de gröna fötterna". Den var riktigt bra! Titeln, ja den kan ni se här ovan och kvinnan som skrivit den är Mary Mackey. Rekomenderas varm till alla er som har läst serien om Ayla och uppskattat dessa! 
   Men nu står det kycklinggryta på menyn och eftersom jag är en av kockarna så är det nog bäst att jag börjar röra mig i riktning mot köket =)


Det som inte dödar, det härdar

Det finns ju ett gammalt talesätt som låter så, och det är faktiskt rätt. I fredags när det kändes som om hjärtat skulle brista, så blev det verkligen bevisat. Det dödade mig inte. Mitt hjärta fortsatte att slå. Även efter begravningen.
    Så nu har jag blivit ännu lite mer härdad. Eller som någon annan skulle ha sagt, bubblan till min lyckovärld har brustit...

Man måste ta det sakta i backarna

Har frusit mest hela dagen. Även fast jag nästan enbart varit inne eller suttit i en bil.
Har beställt efter all kurslitteratur nu som jag behöver inför Artkunskapen, fyllt på mobilen med lite pengar och pratat lite med Hella. Och nu ska jag gå och göra iordning lite mat och sedan krypa ner i ett bubbelbad..,
Ska bli riktigt skönt : )

Bless!

Förresten, det där om att ta vara på tiden med ens nära och kära gäller alla, inte bara ens morfar. Men jag kom aldrig så långt i tankeutvecklingen att jag kom på att skriva det ; )

Varje dag är en gåva

Igår var det en kort arbetsdag, vilket var tur eftersom jag var jätte trött. Men som tur var så vaknade jag till när jag gick hem och lite senare så dök Jonas upp : ) Det var gode länge sedan man sist såg honom! 
   Vi lagade mat, fajita. Kollade på film, satt och snackade och sedan så var han så snäll att hjälpa mig välja ut en dator ifrån Dell, som jag beställde. Så nu är jag bra många tusen fattigare. Men pengar är inte allt : )
    Så det var en riktigt skojig dag, med undantag för att jag fick ett tråkigt besked.
Nämligen ett dödsbesked. Ännu en har gått bort. Nämligen min morfar nummer två. Så nu är båda borta. Och förhoppningsvis händer inget mer. Ett dödsfall och en begravning på en och samma vecka tycker jag är mer än nog.
                                                                                  


Jag vill bara säga

har någon morfar som fortfarande är i livet,
tänk på att de är gamla och varje dag med dem är en gåva!
Ta vara på den!!!     

                   


När hjärtat slutar slå

Dunk, dunk, dunk.


Plötsligt så stannar det.


Slutar att slå.


Ljudet upphör att existera,

Så även personen vars hjärta slutat slå


Idag kom årets första dödsbesked. Ännu ett välbekant hjärta har slutat att slå.


 

Förälskad, förvirrad

I förrgår kväll avslutae jag och Johanna kvällen med att se den franska filmen Förälskad, förvirrad.
Vi gillade den mycket, dock så fick den ett litet minus eftersom det var svårt att skilja på vad som var Xaviers dagdrömmar och vad som var "verklighet". 
     En film där dess franska rötter värkligen märktes av. För amerikanska kärlekskomedier är inte alls som franska. T ex så är förtexterna ibörjan istället för i slutet  & sedan så pratade de såklart franska : ) 
     Sedan så har  vissa franska filmer en preciell charm och man kommer in i en stämning som jag annars inte brukar få när jag ser film. Och stämningen varar filmen igenom.
     Som sagt en, enligt mig en härlig feel good film, även fast skratten var få.
 

Natti, natti!


 


Ett, två, tre..GÅ!

Imorse blev det en snabb promenad med kusinvitaminerna direkt på morgonen. Okej, i vanliga fall skulle det ha varit lunchtid. Men nu under jullovet har halv elva förvandlats och blivit "morgon" ;) Och när vi kom tillbaks så blev det en kombinerad frukost/lunch. Och sedan har jag suttit och läst några av mina favoritbloggar och fixat på med min egen lite :)
     Sedan var det middag i våran stuga, med lasagne som huvudrätt och med chokladpudding som avslut.  Och allt sammans var riktigt mumsigt, som vanligt när mamma lagar maten : )

Ciao!

Nu gjorde jag bort mig!

Åh vad jag känner mig dum! Tog just bort ett blogginlägg och insåg lite försent att även alla kommentarer som skrivits till det också försvann :S Det ville jag ju inte! Speciellt inte eftersom jag hade tänkt att svara på dem alla... Och du som undrade om det var okej att uttse mig till veckansblogg, så är svaret ja :)

My pics

Har nu i eftermiddag suttit och tittat igenom alla bilder som jag har på datorn. Gjorde ett ihopplock av några, som du kan se nedan....


Nyårsfirande på andra sidan bardisken

Igår så var det nyårsafton! Känns helt absurt atelen att ett helt år har gått! Och så mycket som har hänt, både gott och ont.
    
Men gårdagen var rolig, eller kanske inte första delen av den...

 Det var jobbigt att säga hej då till Robert och köra till jobbet. att det sedan var snöstorm ute gjorde det hela inte bättre. Och efter jag jobbat klart så var det bara att sätta sig i bilen igen och köra samma väg som jag nyss tyckte mig ha kört, fast åt motsatt håll. Jag åkte upp till stugan igen.
     Fast det tog ett tag att komma sig fram, 146 minuter närmare bestämt. Fast då är ett besök i STorsjö inräknat också. Eftersom bilen var helt galen. Fick sladd hur många gånger som helst och jag var i slutet helt livrädd. Nu hörs det väl som jag hittade mitt körkort i cornflakespaketet samma morgon och att jag aldrig tidigare har kört bil förut. Men jag har faktiskt haft det i över två år nu och kört i väldigt varierad väderlek.
     Dock så visade det sig att min magkänsla var rätt. Det var inte jag som var dålig, det var bilen som det hade blivit något fel på. Detta kunde hon konstatera efter en kortare tur då hon kom tillbaks lite halvblek. Bakdelen hade levt sitt eget liv och det var inte enbart halkan och vindens fel, utan allltså något tekniskt. Men det var inte så mycket de kunde göra, mer än att bekräfta att jag inte inbillade mig. För jag hade faktiskt bråttom, jag skulle snart påbörja ett nytt arbetspass...

Borta på hotellet uppe i Ammarnäs. Där jag först inledde kvällen med att servera och sedan stå i baren och blanda till drinkar. Hade så fullt upp att vi inte hann med att skåla in det nya året vid tolvslaget! Utan öppnade en champagne fem över då det tillfälligt blev lite lugnare.
     Så i natt slutade jag inte förrän vid halv fyra. Så det var alltså inte förrän det som mitt nyårsfirande började ;) Och i och med det fritt tillträde i baren ;) Så samtidigt som mamma släppte ut Mickan imorse, så kom jag hem :)
Cosmopolitan


RSS 2.0