Höstlistan

 1. Vad är det bästa med hösten?
Den krispiga luften, färgerna och känslan av att starta på nytt.
 

 

2. Vad kommer du äta i höst?   
Säsongsbetonat såklart! Hösten är skördetid, så maten på tallriken kommer självklart vara säsongsbetonad. Bara för att spara på miljön, pengarna i plånboken och för att det både är gott och näringsrikt. Ugnsrostade grönsaker, kokta rödbetor med Chevré, zucchini carbonara och rostad sötpotatis med getost, koriander och kikärtor. Hösten är även de mustiga grytornas årstid.

Bild lånad HÄR 
 

3. Vad kommer du att dricka i höst?
Chaite, kaffe, rödvin, choklad och vatten kommer jag att inmundiga. Inte nödvändigtvis i den ordningen, men det kommer att vara vätskan som gör glaset halvfullt i höst.

 

4. Vad kommer bli ditt mest använda plagg i höst?     
Vintageklänningarna kommer få sällskap av tjockare strumpbyxor och stora mysiga koftor. Helst av allt ska koftan vara stickad av garn i någon mustig höstfärg. Men under mina dagliga cykelturer blir det såklart träningskläder och vid regn och rusk åker min gula regnkappa fram.

 

5. Vad gör du om dagarna egentligen?

Större delen av min höst kommer jag spendera ute i en av Sveriges vackraste parker, Alnarpsparken. Tragglar latin och knäpper lite naturbilder. Fotar och skriver en del samt tänker på framtiden. Har även avgått nu i dagarna som programrepresentant för trädgårdsingenjörerna, så snart har jag varit pensionär i två veckor!

Vaxklocka, Kirengeshoma palmata

 

6. Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan?
Livet var sig ganska likt för ett år sedan, med det stora undantaget att jag då var ansvarig för hela studentkårens ekonomi. Roddade kassörsjobbet med heltidsstudier och ett antal andra förtroendeuppdrag. Ekorrhjulet snurrade lite för fort, idag håller jag ett mer mänskligt tempo.
 

7. Vad kommer du att lyssna på under hösten?
Hösten är den period då LP-spelaren går varm. Härlig pluggmusik varvas med peppig jazz- och soulmusik som jag gillar att laga mat och pyssla till. Vill även lyssna ikapp gamla sommarprat samt hoppas få höra mycket utav mina vänners röster.

 

8. Vad läser du?          
Latin och åter latin. Pluggar mest vetenskapliga växtnamn och för att få en ökad förståelse så försöker jag läsa lite latin. Möjligen kan jag varva dessa studier med att läsa någon av de två läsvärda böckerna Växter från världens ände av Eric Wahlsten eller Odling på växternas villkor av Peter Korn. Växter är det som gäller!

 

9. Vad tittar du på?          
Nu när det är latin som gäller så fyller jag alla vaser och glas med blomster. Vrider och vänder på tentaväxterna. Pressar blad under mina boktravar och jämför dem mot varandra.

 

10. Vad var bäst med sommaren?
Enaforsholmskursen i Jämtlands fjällen. Att jag lyckades färdigställa renoveringen. Att få krama momme samt att svinga sig upp i sadeln.

 

11. Hur ser dina höstplaner ut?
Jag ska se till att ta ut min kandidatexamen i trädgårdsvetenskap och därmed kunna titulera mig som trädgårdsingenjör. Jag planerar även att knyta ihop en del lösa trådar och planera för framtiden.

 

Listan hittade jag hos Ennui, en av mina favoritbloggar. Hur ser din höstlista ut?


Att vakna upp

För precis ett år sedan så hoppade jag av ekorrhjulet. Jag blev tvungen att erkänna för mig själv att jag bara var en människa. Att det inte längre var kul med alla dessa bollar som jag ideligen skulle hålla i rörelse. Att vakna av hjärtklappning mitt på natten, panikslagen över att jag kunde ha glömt något. Jag skrev en krönika där och då. För dessa ord kändes som ett hån och att livet bara var jobb och åter jobb.

 

Nu tittar jag på denna skylt där den hänger på sovrumsdörren och känner tacksamhet. För när inga andra alarmklockor kunde väcka mig tillbaks till livet så kom detta som det skriftliga alarmet. De är inte klokt va det är skönt att leva!

 

 

 


Havtornsgården

Är du fikasugen och redan har besökt Kaffetuppen, så vill jag varmt rekommendera Havtornsgården. Nu under skördefesten var där full huggning, så jag hann aldrig samtala med ägarna. Däremot hann jag knäppa några bilder av denna charmiga plats. För vad sägs om kafé och gårdsbutik i ett? Allt med en touch av havtorn såklart!
 
 
 
Udda möblemang
 
Otroliga bakverk
 
 
 
En gårdsbutik fylld till bredden av havtornsprodukter
 
...och annat gott från odlingen
 
 

Moussetårtan med havtorn var magisk. Lika så var glädjen stor över dekorationen, havtorn och ringblomma. Det går att äta vissa växter, något som är allt annat än allmänt känt dessa dagar. Eller det förekommer, men denna kunskap skulle kunna nyttjas i än större utsträckning än vad som görs idag samt av än fler personer!

 

Vandringen

I början av sommaren, när knappt musöronen var synliga på fjällbjörkarna och när snödjupet fortfarande var betydande, gav jag och min vän oss ut på lite äventyr. Goletsjaur bar det av till, en behändig vandring med utgång från Biergenais.
   

  

Bad med toppluva, lite fotografering, snöbollskrig och många skratt bjöd helgen på... 

Elias, en av mina absolut bästa vänner.
 
 
Den 29:e juni så såg det ut såhär till fjälls. Gott om snö att göra snöbollar av!
 

 
Går man tillräckligt långt så hittar även de kräsna en tält- tillika badplats.
Men jag tog på mig toppluvan innan jag hoppade i!
 

 
 
 

Kan verkligen rekommendera att gå längs Gouletsbäcken för alla som befinner sig i Ammarnäsfjällen och vill göra en lättare tvådagarsvandring. Extra fint är det om man följer bäcken nedströms, förutsatt att man inte glömmer bort att ibland stanna till och njuta av utsikten. Framförallt vattenfallet är magiskt. Tyvärr är det inte lika magiskt på mina bilder, men det beror på att slutartiden inte blev vad den borde ha varit. Nåväl, bilderna har jag själv lagrade i mitt minne och bevarade i mitt hjärta.

 

 


Kaffetuppen

Ett helt underbart litet fik ligger en bit bortanför Borgholm på Öland. Du måste veta om det för att hitta dit, för färden går längs smala, slingriga vägar. Men det är väl värt resan…
 
 
Här kommer tuppen!
 
Jag som fullkomligt älskar burkar, klev efter jag hälsat på tuppen, rakt in i himmelriket!
 
Det är fler än bara jag som är svag för udda porslin
 
Hembakta kakor som både smakar och ser hembakta ut, samt en ätbar blomma på toppen.
 
Fågelhuset har fått påhälsning
 
Här finns plats för stora såväl som små
 
Spirande grönska, här i form av krasse som slingrar sig runt en gammal järnsäng 
 
Där man minst anade det stod ett litet stilleben
 
För att sammanfatta denna upplevelse: Skyltar i massor. En burksamling som får en att tro att man kommit till himlen. Gamla saker i en skön harmoni och en lummig och vildvuxen trädgård. Lägg sedan till små hembakta kakor, udda kaffekoppar och trevlig personal i tidstypiska klänningar. Hit är alla, och jag menar verkligen alla, välkomna. Precis de orden använde de, innan familjen släppte in min familjs lilla hundvalp. Den enda plats Raja inte fick tillträde till var kaféets kök. Det hör inte till vanligheterna och än ovanligare är det att höns och tuppar går runt och pickar på innergården.  Detta är ett varmt och hjärtligt kafé som gör skäl för sitt namn och hit vill jag minsann rekommendera alla att åka!

 


Ölands skördefest

Det har blivit tradition att hoppa på tåget och bege sig över till solens och vindarnas ö. Sista helgen i september äger den rum, skördefesten. Årets sista stora händelse innan ön går in i vinterdvala och endast de bofasta är kvar på ön. Jag älskar skördefesten! Kanske beror det på att jag är hemskt svag för loppisar och loppisar fullkomligt kryllar det av under denna helg. Du hittar en loppis i var och varannan buske, kort sagt där du minst anar det.

 

 

Högst oklart hur många loppisar jag och farmor bromsat in för att besöka, men många har det varit. Ett och annat mysigt kafé har vi också besökt, när kaffetarmen dragit åt. Två av dessa är Kaffetuppen och Havtornsgården. Även Capellagården är värd att nämnas, en plats som jag minst en gång per år besöker. För mig är Capellagården en plats för inspiration. Extra kul var det i år eftersom en fin vän till mig börjat studera där.

 Gott fika
 
Capellagårdens entré
 
 
Högt i tak, både upp till nock men även mellan lärare och elever.
Underbar atmosfär att arbeta i, här syns lektionssalarna där de med textilinriktning oftast håller till.
 
 
 
 Kajsas vävstol med tillhörande maskot
 
 
Handdukar i batikmönster hade textileleverna tryckt upp dagarna innan jag dök upp med min kamera.
 

Men jag spanade inte enbart mönster och textil när jag var där ute.
Lite äppel, peppel hann jag också med att kika på. För odlingslinjen visade upp en mängd odlingsvärda äpplen.
 
 

På kvällarna har vi ätit gott och kurat skymning. Druckit te i stearinljusens sken och läst dikter. Jag har även fattat pennan och skrivit några nya, full av inspiration efter en fullspäckad helg. Loppisfynd och recensioner över två av Ölands mest besöksvärda fik kommer inom kort. Håll ut!

 

 


RSS 2.0