Ljusa sommarnätter

Igår kväll glömde jag bort tiden alldeles och var ute och pysslade i trädgården tills klockan slog tolv. Lätt att glömma kolla på klockan när det är så här ljust på nätterna och det finns så mycket att göra i trädgården!

 
 

Veronica gentianoides, Porslinsveronika

 

Trädgårdsutflykt i Jämtland

För ett tag sedan så åkte jag och Lovisa ut på äventyr, skrev kort om det här, men lovade då att skriva mer om denna dag. Vi lånade Jeepen tidigt en morgon och styrde kosan mot äventyr!

 

Första stoppet blev Maries trädgård, där Lovisa ska tillbringa andra delen av sin praktikperiod. En för Jämtlandsfjällen, lokal plantskola med både växtförsäljning samt en visningsträdgård. Trevligt att traska runt och få än mer inspiration till kommande projekt.

 

Nästa stopp blev Mus-Olles museum, men det hade inte öppnat än för säsongen, så vi blev utan kaffe och våffla. Det blev inte heller något traskande i muséet, men vi kikade fräck in genom fönstren och följde stigen ner till havet. 

 

Andra stoppet blev Kretsloppshuset, som jag starkt kan rekommendera! Ett helt inlägg kommer att tillägnas denna anläggning lite längre fram, så håll utkik! Fin trädgård, supermysigt kafé och god mat.

 

 

22 kurvor från Åre by ligger Sveriges största vattenfall. Efter att vi fått oss mat i magen och var fulla av energi, så snörde vi på oss gymnastikskorna och ställde bilen på parkeringen vid Tännforsen. Ena delen av Sveriges största vattenfall är synlig från campingen som ligger vid parkeringen, men det var inte främst denna del som vi var intresserade av. 

 
Men eftersom vi tog en promenad runt, såg vi samtliga sidor av Tännforsen.
 
 
Även efter att ha beskådat Sveriges största vattenfall, så kände vi oss sugna på mer och traskade nedströms till en mindre, men väldigt trevlig liten fors. 
 
 
 
Eftersom vi totalt uppslukats av de virvlande vattenmassorna, så fick vi pinna på påväg tillbaks. Eller vi traskade en bra bit, men efter att ha tappat bort leden (vi stod plötsligt ute på E18, tog Lovisa befälet och ställde sig och liftade). Det slutade med att en snäll kille i Volvo kom och plockade upp oss. En med rosenröda kinder erkände att hon aldrig liftat tidigare. Men färden gick bra och väl tillbaks på campingen, rattade vi Jeepen till dagens andra Marie. Tror minsann att denna kvinna och hennes trädgård ska få ett alldelens eget blogginlägg...
 
 
 
 

Det livgivande vattnet

Nu har det regnat och regnat i dagarna tre och allt dammigt och brunt, börjar bli krispigt grönt igen. Idag trotsade en besökare regnet och kom ut i trädgården för att titta till mig. Först konstaterade han att jag verkligen jobbar i alla väder, för regnet stod som spön i backen. Men sedan undrade han om det inte var dags för lunch snart, vilket jag där och då insåg att det var hög tid för. 

 
Precis när jag genomblöt traskar in i hallen så upphörde regnet att falla. Eftersom jag var blöt som en hund och till och med underkläderna var dyngsura, så åkte rasket in i torkskåpet medan jag lagade lunch (i torra kläder). Det finns inget dåligt väder, utan bara dåliga kläder. Mina regnkläder sjunger verkligen på sista refrängen, eftersom jag blev så blöt, men jag älskar ändå regnet! Dels så behöver jag inte rulla ut vattenslangen och ägna timmar åt att vattna (hurra!) men sedan så slipper jag knotten som invaderat denna holmen. De värsta är när de kryper in i öronen, det gillar jag inte. Så jag pluggar igen och går och njuter av sommarpratarna. Idag var det Emil Jensen samt Annika Lantz som jag lyssnat på, två sommarprat som jag starkt kan rekommendera!
 
Förra arbetsperioden hittade jag förresten en gammal hink med tapp, som jag ivrigt planterade blå lobelia i, som skulle symbolisera vattet som tidigare skvalpat runt i hinken. Jag gillar't!
 
 
 

 


Goa gubbar!

Igår var jag i Värmland! Gjorde en liten dagsutflykt tillsammans med min sambo och hans familj till Rudskoga, där Värmlandsbär AB är beläget. Min sambo vet nämligen om att jag älskar jordgubbar, så det var en perfekt dagsutflykt för en trädgårdsingenjör som är tokigt förtjust i jordgubbar!

Tack Jossan och Värmlandsbär för backen med sommarens röda guld!
 

Femton liter blev det för vår del. Hade kunnat plocka tre gånger så mycket och säkert mer därtill, men vi har inte plats i frysen. Så det blev femton liter rött sommarguld i pappförpackning. Dessutom åt vi så mycket bär vi bara orkade, innan vi svalkade oss i Skagern. För att komma ner till sjön, var vi först tvungna att passera metervis av jordgubbsplantor samt dessa fyrbenta vänner.

 
Efter ett svalkande dopp, kaffe hos "Mormor Karin" och magar fulla av jordgubbar så rullade vi hemåt, med bilen full av jordgubbar. Så nu blir det alltvikankommapåmedjordgubbar!
 
 

I natt har jag drömt om jordgubbar. Jag älskar verkligen dessa röda bär! Stora, röda och fulla med vitaminer kan de lysa upp ett helt fält. En skål med kall mjölk och solvarma jordgubbar, det är sommar för mig. En sommarfrukost som jag inmundigade imorse när jag vaknade. Jag fullkomligt älskar jordgubbar och att som igår, se hela fält av detta sommarbär, ger mig näst intill hjärtklappning. Det skulle även kunna liknas med Stendahls syndrom, där man får hjärtklappning och yrsel orsakade av överväldigande intryck vid konstupplevelser. Att odla jordgubbar kan vara en konst, så jag tycker definitivt att jordgubbsodlingen igår ska klassas in under detta syndrom!

 

 


Om att laga mat utomhus

Jag och min sambo har tittat runt efter bra utomhuskök. Vårt enda krav har varit att man ska kunna kombinera gas och sprit, eftersom gas inte fungerar fullt lika bra när temperaturen kryper neråt. Det finns en uppsjö av stormkök på marknaden, men valet föll ändå på trotjänaren Triangia. Detta kök har jag använt sedan barnsben, det är stabilt och riskerar inte att blåsa omkull vid hård blåst, viket i bästa fall kan medföra att man får äta kall mat och i värsta fall att man får ringa brandkåren. Förutom att köket står där det står så finns det en mängd attiraljer som man kan välja till och sist men inte minst så är det en Svensk uppfinning!  

 

 Min vän Henkes Triangiakök, packeterad i en episk förvaringspåse!

Stormköket som fick oss på fall var ett Triangiakök med lite rymligare kokkärl och en vidare stekpanna. Materialet är hårdanodiserad aluminiumlegering, ett material som är upp till 50 procent starkare än vanlig aluminium och har en mycket hög nötningsbeständighet. Vi valde detta material eftersom köket blir lättare att bära, mer tåligt mot slitage och därmed håller längre samt är lättare att rengöra.

 

P.s: Oavsett var jag lagar min mat när jag är utomhus, så brukar jag försöka hålla till på en stenflisa. Detta gäller inte minst om du planerar att göra upp en eld utomhus!

 

 

Uppåt väggarna!

 
Det var faktiskt min mamma som tipsade mig om detta lilla pyssel. I dagsläget är det högst oklart var jag skulle kunna pyssla ihop detta. Men hade jag en tegelvägg till övers så skulle jag helt klart slå till!

 
Du behöver: En näve mossa, Yoghurt, Vatten eller öl, 1/2 tsk socker
 
Gör såhär: Skölj mossan noga under vatten, riv den i små bitar och lägg ner i en mixer.
Häll i 3 dl yoghurt, 3 dl öl alternativt vatten och 1/2 tsk socker. Mixa tills du fått en helt blank smet, vilket är din färg. Doppa så penseln och måla eller skriv vad du vill. En rekommendation är att använda stenciler eller mallar som man skriver ut ifrån datorn. Fina typsnitt hittas bland annat här.
 
 
 
 

Om att byta mobil

Mobiler dessa dagar är så avancerade att det nästan krävs datorprogrammeringskunskaper för att få övergången mellan den nya och gamla mobilen ska löpa smärtfritt. Speciellt om man inte bara byter lur, utan även telefonmärke. Eftersom jag gillar att dokumentera saker och ting med min mobilkamera, då systemkameran inte alltid ryms i väskan, så föll valet på en Sony Experia. På denna mobilmodell har man lagt lite extra krut på kameran och paketerat den i ett vattentåligt skal (hur vattentålig den är lär framtiden utvisa). Men att gå från en Samsung till en Sony var lite krångligare...

Överföring av kontakter fixade Tele2, efter lite om och men. Dagen slutade med att jag och butikschefen på Tele2 hamnade i en busskur, i väntan på min buss. Bussen missades, eftersom alla filer inte hann överföras. Trots det så var jag i slutet av dagen ändå ganska nöjd, för Fredrik lyckades överföra samtliga bilder till min nya lur tillsammans med mina kontakter (nåja, nästan alla). Dessutom rullade det in en buss 30 minuter senare. 

 

 

Men all info lyckades vi inte hämta hem den dagen, så idag har jag ägnat halva förmiddagen åt att säkerhetsställa så att minnesanteckningar och ljudinspelningar från min gamla mobil hamnat i säkert förvar. Det tog ett tag, så därför tänkte jag dela med mig av mina lärdomar till dej, så att du, tillskillnad från mej slipper tokgoogla nästa gång du ska byta mobil. För när man väl kommer på det, så är det inte så komplicerat. Men notera att detta endast fungerar på Samsung lurar.

 

Minnesanteckningar- Konvertera .snb-filer

Samsung telefoner sparar samtliga minnesanteckningar i .snb-filformat. Dessa filer kan t.ex. konverteras till word-filer, så att de bli läsbara i datorn.

  • Synkronisera mobilen med datorn och skapa en mapp på skrivbordet som du förslagsvis döper till Memos. Överför filerna till mappen på skrivbordet.
 
  • Ladda hem S Note, som är Samsungs program för hantera innehållet i S Note i datorn.
 
  • Öppna S Note och välj Fil (F)- Importera- S Note-filer- Välj filerna från skivbordsmappen och klicka på Öppna.

Nu bör alla minnesanteckningar bli synliga. Dessa minnesanteckningar kan i sin tur konverteras till pdf-format, eller liknande format, om man så skulle vilja.

 

Ljudfiler- Konvertera .amr-filer

Samsung telefoner sparar samtliga ljudfiler i .amr-filfomat. Vid överföring till datorn uppstod de problem, då det inte gick att spela upp dessa filer. Jag upptäckte att det absolut enklaste var att installera mediaspelaren VLC-player. Visst kan man gå över ån för att hämta vatten och börja krångla med att konvertera ljudfilerna från .amr-filer till t.ex. .mp3-filer eller .Wav-filer, men det absolut enklaste är att låta filerna behålla sitt ursprungsformat.

  • Synkronisera mobilen med datorn och skapa en mapp på skrivbordet som du förslagsvis döper till Ljudfiler. Överför filerna till mappen på skrivbordet.
 
  • Ladda hem VLC-media player, som är en gratis multimediaplattform som stödjer de flesta filformat.

 

När programmet sedan laddats ner, så öppnar du på mappen med ljudfilerna. Högerklicka på en ljudfil och välj, Spela upp med och sedan VLC. Klar!


Om att fira födelsedag

Lördagen den 2 juli var ingen vanlig dag, för det var min födelsedag tillika Rosens dag. Jag brukar för det mesta jobba på min födelsedag, men inte i år. I år har jag däremot firat i dagarna tre, i olika delar av vårt avlånga land. Började hemma i Sorsele Kommun med mor-och-dotter lunch och loppis, för att sedan åka ner till kusten och bli bortskämd hos moster med räkor, vitt vin och nybakt bröd. Efter lite hallonmarängtårta var det dags att hoppa på nattåget. Vaknade i Hallsberg och blev bortskämd med presenter, jordgubbstårta och jordgubbsfrossa. Gick på marknad i Järle och nosade även upp en loppis. Igår, söndag var det Tusen trädgårdar (ett blogginlägg kommer inom kort) och firande hemma hos Nils familj. Lyckades även övertala Nils att svänga in vid en loppisskylt…

 
 

RSS 2.0