Black and white

Så fint så man nästan får gåshud på hela kroppen.
Älskar hästar. Älskar fotografering. Älskar svartvitt.
Gillar Roberto M. Dutesco skarpt!



Samtliga fotografier är tagna av honom...











Vackert!


Triss i vill-ha-saker





Canon 5D- Är inte fotografering en ljuvlig hobby säg?
Bakmaskin- Nästan ett måste för en som älskar att baka.
Juicecentrifug- Kör ner vad som helst och få en färsk och nyttig juice. Perfekt start på dagen!
Alla tre är saker som jag önskar mig!



Skogens skatter

En toppluva med jordgubbar

En kylväska med kantareller

Ett solglasögonfodral med hallon

 


Man tager vad man haver. Och det duger med i princip vad som helst som har någon ihålighet som man kan fylla med vad man nu än kan tänkas stöta på. Idag blev det triss i bärsorter - Svarta vinbär, hallon och jordgubbar. Sedan även lite kantareller. Allt rensat och taget tillvara på. Frysen har nu ikväll fått tillskott av påsar med små skatter. Skatter från skogen.


Solskensflickan

Mormor sa igår när jag kom hem att jag kom med solskenet. Att jag var en verklig solskensflicka. Igår så stämde det, för solen tittade fram för första gången på länge. Men inte idag. För idag så regnar det ute. Men det gör mig inget, jag tycker snarare att det bara är mysigt när det regnar...


Höra hur regnet smattrar mot taket, höra det hemtrevliga knastret från kakelugnen, höra frukttorkens förnöjda surrande i köket. Känna den ljuvliga doften av kärleksmums, kolakakor och kanelbullar som sprider sig i hela huset. Om jag var en katt så skulle jag ha spunnit av förnöjsamhet nu!

 


 

 

Små små vardagsguldkorn som jag ibland glömmer att stanna upp och ta in. Som man ibland bara rusar förbi eftersom man varit stressad och hemmablind.

 


Att komma hem innebär även att man blir bortskämd av sina nära och kära… åt mommes frasiga  våfflor med glass och hemgjord jordgubbssylt igår. Imorse när jag vaknade hade mamma bakat kanelbullar. Sämre uppvaknande kan man få!

 

 

Några bullar och lite mjölk har nu slinkigt ner och regnat har börjat avta. Dags att dra på sig regnkläderna och greppa svampkniv och korg och bege sig ut i skogen på skattjakt. Blått eller gult guld- jag är redo för båda!

 



Stridsställningar

Trött och skitig. Ingen kamofärg idag i ansiktet, så lite mindre grön. Sitter dock kvar ett och annat tallbarr i håret...Skulle duscha och plugga strid. Men plötsligt så blev allt annat så mycket roligare, som att läsa bloggar och lyssna på musik. Men nu ska jag ta mig i kragen och sätta fart!


Torleif

Vi förra veckan fick vi tillskott i plutonen. Eller i alla fall en maskot. En liten krabat som kom ut ur Jerez stridssäck på kvällen. Jerez döpte honom till Torleif och nu lever lilla Torleif ute i det fria igen…

 

 

Torleif, Plisko och Jerez


Sophie Zelmani

Det luktar tigerbalsam i hela rummet. Jag har smörjt in mina benhinnor igen eftersom det känns som det hjälper. Jag har sprungit en riktig språngmarsch för första gången idag. Min grupp har tagit upp morgonbraken igen och det känns lite som om man vore tillbaks på Kungsholmen igen. Dock så är plutonen något magrare- vi har tappat mycket bra folk sedan inryck.

 

Dock så var vi ganska så isolerade där ute på våran ö! Och vi tjejer skulle aldrig ha kunnat göra det vi gjorde i tisdags då vi åkte ut till Grönan och såg Sophie Zelmani spela. En väldigt lyckad kväll med tjejerna! En dag som avslutades med att det blev klart att Ammarnäs kammade hem platsen som Sveriges åttonde underverk. Blev hur glad som helst!

 

I tisdags på Sophie Zelmanis spelning.

Så nu går hennes låtar på repeat i Ipoden =D


 

Jag drog på mig en förkylning förra veckan som jag och Rydin ägnat hela helgen åt att fördriva. Jag stannade nämligen kvar här i Stockholm och var hos Rydin. Lagade massa mat, fikade, såg filmer där huvudpersonen bytta klänning i var och varannan scen. Den ena vackrare än den andra. Men så var det också om Englands drottning Victoria när hon var ung. En riktig princessfilm!

 

 

Vi värmde lantbröd med Chevré ost som vi sedan ringlade

över med honung och hackade valnötter. Mumsigt värre!

 

Manikyr, pedikyr, ansiktsmask och fotbad. Vi skämde verkligen bort oss själva igår.  Och på köpet så tror jag att några baciller skrämdes bort, men konstigt vore väl det annars så mycket vitlök som vi har ätit i helgen!

 

 

 


Sveriges åttonde underverk

Sveriges radio (SR) har utlyst en tävling som pågår tills imorgon där man kan rösta fram Sveriges åttonde underverk. Det som efterfrågas är ett smultronställe, en plats dit du tar din käresta, familj eller gäster. En plats som skiljer sig från de vanliga sevärdheterna men som är öppen och tillgänglig för alla. Det som kort och gott efterfrågas är Din lilla pärla. Ditt smultronställe.


Jag vet vart min ligger och det roliga är att det ser ut som många andra också gör det. Ammarnäs med sin moränkulle som vi odlar potatis i har nämligen blivit uttagen tillsammans med åtta andra platser! Platser som man fram tills imorgon kan rösta på och jag tycker att du också ska ta chansen! Om du inte riktigt vet vad du vill lägga din röst på så slår jag gärna ett slag för min hemby! Ammarnäs nominering som skrivits av Inger Johannesson lyder så här:

"Den är ett underverk att se på och även en utsiktsplats att gå upp på. Vyerna är fantastiska att njuta av åt alla håll. På toppen finns en grillplats ordnad. Byn Ammarnäs ligger vid Gautsträsks strand. I mer än 150 år har Ammarnäsborna odlat sin potatis där. Genom att kullen är vänd mot söder fungerar den som ett värmemagasin. Förmodligen är det Potatisbacken som gjort att nybyggarna kunde stanna på denna vackra plats.



I slutet av augusti varje år ordnas med en Pärfestival då den nyupptagna potatisen hedras vid Hembygdsgården. Jag som tycker att detta är ett underverk, har varit i Ammarnäs min 11:e sommar nu och ett besök vid och på Potatisbacken är ett måste."

 

Rösta,rösta,rösta!

 


Grillmaster

Att gå insats är verkligen roligt i alla fall om man jämför med att gå dag eller natt. Mycket mer träning, rondering med t.ex. båt eller bil. Samt skjutning. Skjuta, skjuta, skjuta. Sköt en hel del igår och mungiporna åkte verkligen upp när man kunde använda en klisterlapp till fem kulhål! Efter all skjutning igår så var vapenvården idag verkligen välbehövlig!

Igår hann vi även med att grilla nere vid havet och basta. Och jag fiskade så klart fram kameran ur benfickan medan jag väntade på att elden skulle falna så att jag kunde lägga på köttet på grillen. Killarna har nämligen utsett mig till grillmaster =D


 

 

 

Dock är bilderna inte de bästa. Inte heller har de blivit redigerade...

 




Estonia

Om jag inte minns helt fel så var året 1994.
Jag var sex år när det hände.
När Estonia förliste.


I veckan är det insats som gäller och vi har grymt roliga och lärorika dagar. Har haft turen att ha befäl med skepparexamen, så vi har fått båtrondera en hel del. Inte fy skam det inte! Igår blev det inga bilder, för då hade vi fullt upp med att hålla i oss när vi hoppade fram på vågorna i 35 knop. Om man blundade så känndes det som om man red en hinderbana, grymt roligt! Jag bara njöt..Men i förrgår så åkte kameran med, den lilla som rymms i benfickan.

 

 

 

 

 

Sedan så har vi i veckan haft privilegiet att se Estonias bogvisir. Den felande länken som gjorde att båten förliste. Kände nästan historiens vingslag där inne och tänkte på alla som fått sätta livet till i katastrofen…

 


Bra-att-ha låda

Snart är det inte längre morgon, utan snarare dag. Har hunnit vara ute på långpromenad med hundarna, varit i stallet en sväng och tagit upp fika och legat i sängen och myst. Åker om tre timmar, så nu är jag verkligen inne på slutspurten av min permission!

 

 

Kom att tänka på när jag låg där i sängen på min lilla låda. Den är egentligen inte speciell på ett endaste sätt, det är en omklädd skokartong med blommigt papper. Men det blommiga papperet gör mig glad. Och sedan är det väldigt fiffigt att ha en låda där man kan stoppa ner saker som är bra att ha innan man ska somna. Som ett anteckningsblock och penna, för jag har märkt att många fina ideér kommer när man ska somna. En tråkig bok så att man snabbt somnar. Ett korsord. En fin sak. Ja ni fattar!

 


Djurliv

Kommer att kännas konstigt att komma tillbaks till storstadens sus och dus. Att inte känna igen alla bilar. Att inte hälsa glatt till alla man möter och prata ett eller ett par ord med alla man möter. För det kan bli bedömt jobbigt i en stad!

 

Men än är jag inte i huvudstaden!  Just nu är jag hemma och har varit ute hela kvällen. Först varit på banan med Carmen och ridit lite dressyr. Skrittade av i skogen och njöt från hästryggen av kvällssolen.

När jag kom hem blev det promenad, inte bara en utan två. Gick en vända med vardera hund. Passade på att ta med mig kameran på den andra, för dimman och ljuset var magiskt. Och Ockra så där tokigt unghundssöt...


Fina Ockra


Skogens gula guld

Åh, nu har jag inte bara lämnat Ammarnäs. Utan jag har även hunnit vara en sväng i glommers och pussa på pojken min. Samt haft grillkväll, badat i sjön, varit i Gallejaur och plockat hjortron. Man hinner med en del om man ligger i...

Gårdagens hjortronskörd

 


Hejdådagen

Alltid lika tråkigt när hejdådagen infaller! Jag verkligen avskyr det, samtidigt som jag vet att om jag aldrig åker så kan jag aldrig heller komma tillbaka…


Kan inte direkt påstå att jag har suttit och rullat tummarna nu under min permission, utan tiden jag har haft har jag försökt utnyttja maximalt:

 

Förra veckan röjde släkten Ottosson för fullt uppe i Talludden och nu ser man Vindelån från vägen! Och om det inte varit försök till flotteturer, bastubad eller poolbesök i Nolsias enda pool, så har släkten myst på i mygge. Den enda myggfria platsen utomhus, vår frizon!

 

 

Jag och Johanna har haft betongkul och gjutit i alla möjliga pryttlar som vi hittat. Upptäckte idag dock att metallburkar inte är det bästa att gjuta i, för trots matoljan så sitter konservburkarna/ölburkarna fast!  Så nu har jag en stövel full med betong och en ölburk. Ölburken skulle nämligen bilda ett fiffigt litet hål, men det ville sig inte riktigt som jag hade tänkt mig!

 

Jag och Johanna har även i år arrangerat loppis i bagarstugan och lyckades locka en hel del folk. Riktigt roligt! Men nästa gång vi annordnar något liknande så har vi bestämt att vi ska nischa in oss mer mot hantverk och café. Något som passar bra eftersom jag älskar att baka...

 

 

 

Vi har även haft det årliga Ottossonracet där Hedströms ordnat med en vandringspokal. Något att tokträna inför som kusin Jonta som toksprang, skulle kunnat ha sagt. Kom på en tokig fjärdeplats, lillebror tog mig med en fördömd meter. Men nästa år är det pallplats som gäller! Och som det ser ut nu även Fjällmarschen eftersom pappa var till sekretariatet och anmälde alla Ottossons kusiner. Ett meddelande som gick ut till alla, eftersom speakern var så vänlig att ropa ut det i högtalarna... Så nu kan det bli svårt att dra sig ur!

 

Men jag har inte bara hållit till här på Nolsia jag har även kommit mig in till byn ibland. Upptäckte bland annat att det var barnaktiviteter på Naturum en dag och drog med mig kusinbarnen. Fjällgetter, det måste de väl ändå vara intresserade av? Hade turen på min sida, så småtjejerna tyckte att det hördes roligt. Så stövlarna åkte på och vips så att vi där på en filt i fjällgetshagen och provsmakade getost med nyfikna besökare bredvid oss.

 

 

 

Sedan har jag och tjejgänget varit på roadtrip. Ända till Gillesnoule kom vi oss! Där blev det go’ fika innan vi rullade tillbaka och hade tjejkväll hos Sanna.

Jag har dragit med mig Otto till Hembygdsgården där vi gjorde en god gärning och gräddade våfflor till alla i byn som var sugna. Och de sista som blev över kalasade jag, Otto och Sanna på. Josefin var så storbjuden att hon avstod. Men gott var det med hallonsylt och grädde på!

 

 

 

Hann med ett besök på Naturum när jag var hemma. Lyssnade på Marja som föreläste om marinbiologi. Riktigt intressant!

 

Red även ut med Becca dagen innan jag åkte. Hade blivit förvarnad på rodeo, men Andri skötte sig riktigt fint. Kan dock inte säga vem som tycke det var roligast att vada, plaska och plumsa =D *Tack Malin*

 

Avslutade semestern hemma med ett besök uppe i backen och som vanligt så vankades det trevligt sällskap, gott fika samt retsamt fint väder.

 

 

 

 

 


RSS 2.0