Spiskummin

Stark, kryddig och besk är den en riktig vattendelare. Vissa älskar den, andra avskyr den. Jag hörde till den senare kategorin för bara några år sedan, men så en dag ändrade smaklökarna sig och nu älskar jag spiskummin. Tänk så det kan bli!
 
 

 

 

 

 


Skolkartan

Inte för att jag har så många kvadratcentrimetrar av väggyta till övers, men för den som har och är sugen på att pyssla så skulle jag inte tveka att köpa in IKEAS nya affisch, Kontinenter. Kartillustrationen är ett nytryck från 1881 och är därmed högst inaktuell för reseplaneraren. Men den är vacker att titta på och ännu vackrare blir den med hjälp av lite pyssel...

Foto av Ragnar Ómarsson tagen för IKEA.
 

Affischen har måtten 70 x 50 cm. Köp två rundlister som är 70+ X cm långa (X: Antal cm som du vill att rundstaven ska gå utanför affischen). Dela rundstavarna långs långsidan så att du får fyra stycken. När du ändå är på brädgården se till att du har både trälim och ögleskruvar så att du kan slutföra detta pyssel.

 

Betsa eventuellt de delade rundstavarna för mer patina.

 

Då affischen inte har så mycket marginaler att spela på kan över- och underkant förlängas med lite tejp. Här kan det även vara lämpligt att sätta rundstavarna. Limma ihop rundstavarna två och två med bilden emellan.

 

När sedan limmet har torkat är det lätt att skruva i ögleskruvar i övre listen och hänga upp i ett vanligt natursnöre. Nu är det dags för geografi!

 

Müsli med kokos, aprikoser och hasselnötter

ca. 12 portioner

4 dl havregryn
2 dl 120 g grahamsmjöl
1 dl kruskakli eller vetekli
2,5 dl kokosflingor
100 g hasselnötter
2 msk matolja
2 msk honung, fast eller flytande
1,5 dl vatten
2 dl torkade aprikoser

Mät upp havregryn, grahamsmjöl, kruskakli och kokosflingor i en stor bunke och blanda om.

Hacka hasselnötterna grovt och rör ner i bunken.

Tillsätt matolja, honung och vatten och rör ihop till en smulig massa. Häll ut blandningen i en stor bakplåtspappersklädd långpanna. Rosta müslin i mitten av ugnen i 225 grader i 20-25 minuter eller tills den fått färg och blivit frasig. Rör runt i blandningen då och då så att den blir jämnt rostad.

Låt svalna, hacka aprikoserna grovt och blanda ner frukten. Låt gärna müslin stå framme och torka över natten. Förvara torrt och avnjuts till frukost eller som mellanmål.
 
 
 
 

Blåbärsgården

Några dagar innan terminen började åkte jag ner till Skåne tillsammans med en vän. Bilade igenom halva Sverige och gjorde ett minnesvärt stopp. Vi stannade till på Blåbärsgården som är belägen strax utanför Hjo.
 
 

Eftersom ägaren är en gammal trädgårdsingenjör, såg vi till att få oss en ordentlig pratstund innan jag och Stefan började förse oss med amerikanska blåbär. Alexander som äger gården berättade att själva gården funnits i tjugo år, men att den successivt har utvecklats. Till exempel så har de två hektaren av mark dubblerats. Från att det en gång i tiden tornat tio buskar på marken, består odlingen idag av tio tusen buskar. Självplockningen är stängd för i år, men ibörjan på augusti fram till senare delen av september är gården öppen för alla blåbärstokiga. När de öppnar nästa år tycker jag att du ska ta dig en tur dit, det är det väl värt!

 

 


RSS 2.0