En hederlig blogglista

En hederlig gammal blogglista som jag lånat från Underbaraclara och ackompanjerat med lite blomster för att lätta upp. Håll till godo!

Vad köpte du senast?
10 kg kattmat och en tömbar matta för att fånga upp kattsanden. Märks det att vi blivit med katt?

Hur lång är du?
161 cm

Vad gillar du mest med dig själv?

Att jag alltid försöker göra mitt bästa. 

 

Vad gillar du minst med dig själv?
Att jag är en obotlig tidsoptimist.

En person du saknar
Jag saknar mormor och morfar jättemycket!

 

Är du romantisk?

Vill svara ja, men det är nog mest i teorin. I praktiken faller det och då är min make mer romantisk än mig.


Har du söndagsångest?

Nej, jag gillar mitt jobb väldigt mycket! Det som jag däremot tycker är riktigt jobbigt är om jag vet att veckan är fylld till bredden med möten och åtaganden och jag får inleda söndagskvällen med att meddela mina kollegor att jag kommer behöva vabba. Då känner jag mig alltid som en bov eftersom jag vet att det innebär merarbete för mina kollegor.



Vilka städer har du bott i?
Umeå, Göteborg, Malmö, Hvammstangi (Island). Barcelona måste nog räknas som en lång semester. Stockholm om året när jag gjorde värnplikten på Amf1 räknas? Sorsele, Ammarnäs och Lomma om man även ska räkna in mindre ställen.

 

Lyssnar du på poddar? Vilka?
Sporadiskt händer det att jag slår jag på någon av följande poddar; BillgrenWood, Marina och Krickelins podcast, Wollin & Clara. Lyssnar på podd när jag ska göra någon monoton syssla som t.ex. måla tak och som inte kräver så mycket tankekraft.

 

Låt på huvudet just nu?

Tyvärr Flygplan från Luftens hjältar, Viljas absoluta favoritsång just nu.


Är du en ringare eller smsare?

Smsare eftersom det innebär att jag kan skriva i princip hur tidigt eller sent som helst.

 

När går du och lägger dig?

Generellt alldeles för sent, särskilt dessa dagar när jag är konstant trött och gärna sover en si sådär 9-10 timmar (vilket typ aldrig händer).


Vad är det modigaste du gjort?
Blivit gravid igen trots att jag upplevde en sådan stark dödsångest under förra förlossningen.

 

Fem saker som du är stolt över?

Att jag ibland utmanar mig själv att föreläsa trots att jag tycker det är superjobbigt att gå upp på en scen. Mitt projektarbete i gymnasiet som resulterade i två böcker- Fjällvärldens vanligaste medicinalväxter, dess användnning förr och nu. Mitt kandidatarbete- Hortikultur i fjällmiljö som fångade en bit odlingshistoria innan den gick ur tiden. Mitt exjobb landskapets lekvärden och min master i landskapsariktektur (därav dansen i långklänning framför slottet med Rasmus). Låter kanske lite klyschigt, men jag har verkligen lagt ner min själ och mitt hjärta i dessa arbeten. Och sist, men absolut inte minst min dotter <3.

 
 
 
 
 

Har du någon gång åkt ambulans?
Nej, tack och lov så har jag inte det.

Har du haft urinvägsinfektion någon gång?
Ja, som jag självmedicinerade bort med tranbärsjuice och te på åkerfräken.

Hur många kuddar sover du med?

Alldeles för många om du frågar min man som vill ha en och tycker att jag borde föredra samma antal. Två stora hotellkuddar och två av vanlig huvudkudde modell. När Vilja har svårt att andas pallar jag upp med alla kuddar jag kan hitta inklusive prydnadskuddar.


Äter du några vitaminer/kosttillskott?
Järntabletter mot mitt låga blodvärde.


Vad läste du för språk i gymnasiet? Vilka språk kan du?
Läste franska i högstadiet, men har tyvärr förträngt allt. Svenska, engelska samt några ord isländska har bitit sig fast sedan jag bodde på Island.


 

Hav eller pool?
Hav eller insjö. Men badhuset fungerar under vintersäsongen.


Tycker du det är värt att lägga mycket pengar på fina smycken?

Hade jag svarat innan jag blev med gård och barn så hade svaret varit ja. Nu är det absolut inget som prioriteras och därmed blir svaret ett rungande nej.

Kan du busvissla?
Nja.

Har du körkort?
Sedan arton års ålder!


Har du någon tatuering? Vill du göra någon tatuering?
Nej, men jag ville tidigare väldigt gärna ha en stegrande häst på axeln.



Go to-mat som alltid är gott?

Pannkakor med rårörsocker och citronsaft. Barnsligt gott!

Hur ofta tvättar du håret?

Beror på vad jag gjort den veckan och hur mycket jag lyckats träna. Men några gånger i veckan.


Vad köper man för blommor till dig?
Det som är i säsong just då och gärna något som står sig länge. Men man behöver inte köpa, det duger gott med egenplockade blomster.

Hur uppvaktar man dig?

Genom att skämma bort mig och det behöver inte vara med presenter, utan kan lika gärna vara att ge av sin tid.

Vad blir du glad av få höra att du är?

Duktig, snäll, driven. Ja, det vanliga smickret som går hem hos de allra flesta.




Vad händer i helgen?
Vi åker till Göteborg (*peppar, peppar, ta i trä* för denna resa har vi fått ställa in två gånger bara detta år).

Vad bävar du inför?                                                                                                                       

Att renoveringen av barnrummen inte ska bli klar i tid. Den stundande förlossningen, men kanske mest av allt efterläkningen? Varför pratar ingen om vad som komma skall efter att förlossningen är avklarad? För mig var nog det den mest traumatiska upplevelsen.


Vad var det senaste du skrev i Word?

Denna text (dock vill den gärna byta språk till engelska så något stavfel kan ändå ha smygit sig in). 


Sommar, höst, vinter eller vår – vilken tid på året föredrar du?
Jag älskar alla årets månader. Men sommar och tidig höst är härliga eftersom det kräver mindre tid i hallen med overall och stövlar. Ser fram emot att slippa galonisar och bara kunna släppa ut min virvelvind i bara strumplästen!


Är du blyg?
Ja och nej, det beror på vilken situation det gäller.

Vad skulle du som tolvåring tycka om ditt yrke?
Vad hände med veterinär?! Men sedan landa i att mitt nuvarande yrke passar mig.

 

 

Fyrtal i böcker

Jag är bra svag för böcker, har alltid varit och kommer nog alltid att vara. Dessa fyra har stor potential att bli framtida klassiker och skulle gärna få stå i min trädgårdsbokhylla...
 
 
 
Hade helt missat detta verk, men tack vare kloka Sandra så fick jag upp ögonen för den. Inger Olausson var min handldeare när jag skrev mitt kandidatarbete om hortikultur i fjällmiljö och det är alltid något särskilt när en person som man känner ger ut en bok. Denna kommer att inhandlas.
 
Denna har jag lånat från biblioteket, men är ett sådan där bok som man bara vill ha.
 
Hortonomen Helena som jag lärde känna under Alnarpstiden postade ett inlägg med det som jag fortfarande anser borde ha blivit årets trädgårdsbok. Kommer även denna att inhandlas, någon gång när jag känner mig redo att lägga 800 riksdaler på en bok.
 

Sist ut är denna nyutkomna bok från Nationalmuseum, tipstack till Svante.
 
 
 

Februarisvepet

Årets kortaste månad kom och gick. Stundtals har det dock känts som om februari varit årets i särklass längsta månad. För om det var mycket vabbande i januari så har det inte varit något i jämförelse med februari. Det som jag trodde var ett svårslaget rekord stod sig inte alls länge. Så här långt har vi haft magsjuka fyra (!!!) gånger sedan årsskiftet och vi har varit på akuten vid två tillfällen samt besökt en handfull doktorer för att komma till botten med Viljas hosta och feber. Efter att ingen fått sova på en vecka deklarerade jag på vårdcentralens akutmottagning att jag inte skulle åka hem förrän vi fått hjälp. Hjälp fick vi i form av hostmedicin, men ännu har ingen kunnat förklara varför hon får sådana andningssvårigheter (särskilt om nätterna- hej sova sittandes!) eller varför hon blev blå om benen när hon var på förskolan (på akuten konstaterade de att syresättningen var god). Vi fortsätter att kämpa för att få vård och till dess kommer klumpen i magen och sömnbristen att hänga med.

 
 
Sammanfattningsvis så kan man väl säga att mina storstilade planer för februari, både på jobb- och det privata planet blev platt fall? Jag har fått ställa in viktiga möten, lämpa över arbetsuppgifter på kollegor och hamnat ungefär en mil efter med samtliga arbetsuppgifter. Här i veckan fick jag dessutom åter igen flytta fram en viktig deadline. Jag gillar verkligen mitt jobb och därför känns just nu allt vabbande extra betungande. På det personliga planet har jag har knappt tränat något och eftersom jag knappt fått sova om nätterna har inte heller någon ork funnits till renovering, trots mina storstilade planer. Avslutade dessutom februari med att dra på mig bihåleinflammation!
 
Grå dagarbehöver är det fint att tänka på att krokusarna är på väg.
 
Var trött redan innan föregående helg, avslutade vecka 8 med att hålla läsårets sista föreläsning. Gick trött in i helgen som för makens och Carls del blev en riktig arbetshelg. Gips har satts och väggar har reglats. Parallellt med det har jag skött barn och hem samt servat med mat och fika. Addera sedan besök på lördagen och när makens familj åkt och diskberget var undanröjt och jag äntligen kunde sjunka ner i soffan för några minuters vila, ja då vaknade självklart min lilla ögonsten. Varför känner barn på sig när deras mammor planerar att vila? Kände redan då av att jag hade något i kroppen och det blev inte bättre ju längre fram helgen led. Därmed fick jag avsluta februari i sjuksängen och det är också härifrån som jag inleder månaden mars. Förresten så kan jag meddela att du inte har varit sjuk förrän du varit sjuk och försökt vabba samtidigt, det om något är en utmaning! Särskilt när man har en man som inte direkt jobbar sjufyra-tider. Igår fick jag ett meddelande att han kanske skulle få komma hem till midnatt. Han skulle egentligen ha gått av klockan 16, så jag tyckte en aningens synd om mig själv eftersom jag räknat ner till att han skulle komma hem så att jag skulle få sova utan att ha en överaktiv tjej hoppande i sängen.
 

Men nog med sjukdomar och elände. Lite har vi faktiskt hunnit hända under februari månad! 

 
Februari 2023 kommer för alltid vara ihågkommen som den månad när vi blev med katt. Saga 4 år fick flytta in och sedan dess har jag inte sett tillstymmelsen av någon husmus. Vi har därmed tagit oss för att laga det inkommande vattnet till vattenrenaren.
 
Tegelpannor har setts över och bortforslats
 
Röjning har påbörjats, högstubben står dock fortfarande kvar men kommer att läggas i en faunadepå här under mars.
 
Buntat ris var sannerligen den förre ägarens melodi! Fjolårets blötsnö som fick syrenerna att vika sig fick nu i februari stryka på foten.
 
Det blev en bunt med ved
 
Och väldigt kalt! Men nu finns utrymme för nya syrener att växa sig täta och fina och det ruttna staketet kördes till tippen.
 
Allt ris eldades upp. 
 

De två första helgerna i februari grejade vi runt vedboden. Eller jag har kört tegelpannor små korta stunder, men de stora rycken har vi gjort på helgen. Jag började med att beskära en av flera doftschersminer vid dasset och städa runt komposten som ska slängas. Sedan började jag kapa syrener, men den stora insatsen gjordes helgen när Vilja hade vinterkräksjukan för andra gången detta år. När hon spytt ner allt (datorer, sängar, soffa med mera) så tog vi ut henne. Maken kapade syrener och stubbar med motorsåg och jag drog ris med ena handen och pulkan i den andra. Det tog en förfärlig tid, men vi kom sakta framåt. Passade även på att riva den gamla staketstumpen som fick åka till skroten med tegelstenar från övervåningen, spillbitar från bygget samt tegelkross som jag stött på vid röjning. Eftersom vädret var med oss även denna månad, blött och/eller snö med lite vind så har jag även eldat. Det var perfekt att bli av med allt ris! 

Projekt kapa upp all ved återstår, jag har lite blygsamt börjat och fått bort några skottkärror, men förrådet är djupt och det är många kubik ved som döljer sig under det fula skärmtaket. Summa summarum blir därmed att projekt röja runt vedboden har kommit en bra bit på väg, men kan tyvärr inte strykas från listan.
 
Under februari blev Viljas rum större, därav den omålade taksnutten. 
 
Bild tagen från andra hållet. Majoriteten av taket är målat, den sista lilla snutten är spacklad och kvistlackad ett varv (ett varv återstår). Samtliga väggar inklusive muren har klätts i gips. 
 
Så här såg det ut just efter att väggen hade rivits
 
Och så här ser väggen ut nu från samma håll.
 
Såhär såg det ut precis efter att den gamla väggen hade rivits.
 
Och så här ser det ut nu, samtliga väggar är gipsade (det återstår att spackla skarvarna). Taket är spacklat och kvistlackat en gång. Kvar är att slipa av allt med sandpapper och sedan gå över det en gång till. Sedan kan jag sätta igång med att måla taket fyra strykningar (det har tyvärr visat sig vara så många vändor som behövs för att dölja kvistlacken).
 
Den reglade väggen innan vi hade städat för dagen.

Det har tuffat på så sakta på övervåningen, vinterkräksjukan satte förstås käppar i hjulet för en hel del renoveringsplaner. Men väggarna som revs i slutet av januari har reglats upp igen. Varje barnrum blev betydligt mer tilltaget, så jag har börjat smälta att det får ta den tid det tar och att viktiga är att det blir bra (inte att det snabbt blir klart).

 Något som faktiskt blev klart är frysen! Mannen som sålde frysen som kapsejsade och slog ut all el på gården (läs januarisvepet) kom med ett nytt! Okej, ett nygammalt men han levererade det hem till oss, ställde det på plats och tog med sig det som gått sönder (men som var skinande rent efter en helgs skurande). En februarihelg skrubbade jag galler på nytt samt ut- och insida frys. Den "nya" trotjänaren tuffar och går, enda nackdelen är att det är något mindre än det förra. Men som maken konstaterade, säljaren hade inga skyldigheter alls att ersätta oss och denna frys fungerar faktiskt (även fast det tycks ha levt ett lite hårdare liv). 
 
 
I övrigt så har jag firat 100 mil med lådcykeln, vilket känns smått otroligt eftersom det känns som jag knappt har varit på jobbet.
 
Surdegsbakningen går sakta framåt, en trevlig helgsyssla.
 
Månadens godaste middag som kanske inte ser mycket ut för världen. Men när man odlat tomaterna och löken själv så smakar tomatsåsen något alldeles extra! Toppar gör jag förståss med västerbottensost.
 
En lördag när samtliga var relativt friska tog vi en utflyktsdag upp till Linde. Hälsade på Maud, köpte kattgrejer och gick på Erikshjälpen. Maken är även han medskyldig, för ingen kan beskylla mig för att gå loss på spackelspadar och nubb...
 
Enligt mig var detta dock de två riktiga fynden. Boken ska Vilja få i present och de 11 kaffekopparna med fat matchar min lila fasan servis väldigt fint.
 
Dagen efter blev det våffelsöndag. Solen letade sig in i köket och det är sedan gammalt att då måste man grädda våfflor. Extra glada blev byggarna som kämpade med att få alla sneda väggar raka uppe på övervåningen.
 
Det var den februarimånaden det! Nu håller jag tummar och tår för att mars månad blir en frisk sådan och att Vilja får en remiss för att kolla luftvägarna.
 
 

 


Skärmbilder

Dags att tömma telefonen på lite skärmbilder och publicera det inlägg som jag har haft på lut ett bra tag. Här kommer ett lass med skärmdumpar, jag bjuder eder på en salig blandning av trädgårdsmöbler, inredning, lite mat, några böcker samt några städtips nu när solen letar sig in och man upptäcker att man kanske inte alls hade så rent inomhus som man trott…Kort och gott ett väldigt spretigt inlägg!

 

Tankarna börjar smyga mot ännu ljusare tider. Vilken underbar trädgårdsoffa, gillar både höjden på ryggstödet (som ger en känsla av skydd i ryggen) och färgen. Blått och grönt är alltid vackert ihop.

 

Ytterligare en bild från samma Instagrammare. Gillar bokhyllan, de färgglada kuddarna, fotpallen och lamporna.
 
Grönt, blått och brunt bildar här en mycket harmonisk enhet. Har en liknande skänk här hemma som en lokal snickare på Öland gjort i solid ek. Har fått den av farmor och använder den som syskåp. Kommer hålla koll på loppis efter en liknande rottingsspegel. Fint också med det lite yviga blomsterarrangemanget bestående av eukalyptus och vad som tycks vara stjärnflocka, chrysanthemum och alstroemeria. 

 

VÄXTLIGHET

En trädgårdsmästare värd sin titel! Har följt honom i många år och han publicerar alltid bra innehåll. Nu när jag blivit med trädgård måste jag se till att hitta en plats för dessa skönheter…Björksläktet är fantastiskt!
 
Jag vet inte vad den korrekta termen är på svenska, men på engelska heter denna typ av blomsterarrangemang där man mixar snittblommor med perenner eller krukväxter Victorian pot-et-fleur. Ett sätt att skapa blomsterarrangemang med mindre miljöpåverkan.
 

BOKTIPS

 
Blev sugen på att låna denna bok från bibblan för att se om den faller mig i smaken. Tipstack till Krickelin

 

 

Nu finns böckerna ”Vi odlade till husbehov” av Lena Nygårds samt ”Att inventera perenner” att ladda ner som pdf-filer från POMs hemsida. Hurra för alla oss som inväntat att de åter ska bli tillgängliga, båda skrifterna har nämligen varit slutsålda länge. Kuriosa, Lena Nygårds hjälpte mig att ta fram mitt intervjuformulär när jag skrev mitt kandidatarbete om hortikultur i fjällmiljö.

 

Triss i trädgårdslektyr som hade varit trevliga att springa på under en loppisrunda. Två av böckerna, Mitt hem & Min trädgård och En bok om trädgårdar är skriven av Gunnar Martinsson. Längst fram ett verk av Ulf Nordfjell, Trädgårdar- Genom årstider och förändrat klimat.
 

UPPLEVA

Restaureringen av Gunnebo slotts orangerier är avslutad, önskar få göra ett besök där inom de närmsta åren.
 
Utställningen på Nationalmuseum skulle jag också vilja besöka! ”Trädgården – konst och natur under sex sekler” visas fram till nästa år. Trädgårdskonst om mötet mellan trädgård och natur – skickligt iscensatt med såväl humor som mod – genom mer än 300 målningar, skulpturer, stilleben, installationer, skisser, konsthantverk. Det mesta kommer från museets samlingar men också många inlånade och helt unika verk – som Monets oljemålning! Och jag har alltid varit svag för Monet.
 
 
 
Har vandrat hela Kungsleden, men nu har den sista etappen fått ett tillskott i form av en ny led, Vildmarksleden. 19 mil lång är den nya vandringsleden som inte tillhör Kungsleden, men som hade varit trevlig att uppleva någon gång.

 

INSPIRATION

Ett ordentligt vitrinskåp är en sann köksdröm! Fast jag hade gjort om avslutet mot taket, valv är inte riktigt min stil. Tackar ändå Snickarglädjen för inspiration.
 
Stannade upp i scrollandet när jag såg detta bord som står på Nordiska galleriet och som Sigge Billgren designat. Älskar den organiska formen! Foto: Elsa Billgren.
 
Bild från Glypoteket i Danmark där blicken fastnade vid avställningsbordet som ser ut att vara laserad plywood? Faktiskt riktigt fint och blev sugen på att göra något liknande.

 

FINHETER

 Jugendstolar i ett för mig hitintills okänt William Morris tyg, Oak Forest Cream. Auctionnet.se
 
En väldigt vacker ägghållare, men det lär få vänta några år... Senast förra veckan stod Vilja och kastade ner ägg från kökspallen efter att hon hittat åt den lilla äggkorgen…
 
Ljusstaken, korallerna och snäckskålen hos Krickelins butik i Varberg skulle jag inte tacka nej till. Ljusstaken ser dessutom ut som något som man skulle kunna försöka sig på att göra själv. 

Brukar inte sukta efter nyköp, men här kommer ytterligare några undantag som jag till min förvåning inser är från Ellos...

 
Sängkläderna Sonia i färgsättningar gula och blå tycker jag ser väldigt fina ut. Tyvärr håller linneskåpet på att explodera, men lagom till att man kanske hittar dem secound hand så kanske statusen har förändrats.
 
 
Saknar gardinstänger i hela huset, mycket för att fönstren är så himla små. Men nu börjar suget efter att sätta upp gardiner för att få till den där mer ombonade känslan komma smygande. Så snart barnrummen är klara så ska jag nog slå till på dessa från Ellos Home, eftersom det är så rackarns svårt att hitta många snygga secound hand (vill helst ha samma i hela huset). Gardinstången heter Lilly och är en riktigt snygg budgetvariant, känner man för att på riktigt satsa så kan man alltid köpa dessa.Tycker att det är fint med svärtan!
 
Hannes har samarbetat med Ellos och tagit fram denna vas på fot. Gillar att den har en mindre öppning som verkar ge fin volym till blombuketterna även utan en blomsterfakir.
 
MUMSIGT
 

Himla tur att jag har massor av hackad rabarber samt kompott färdig och klar i frysen. Det blir nog rabarberkompott till kvällsfikat ikväll.

Att göra fina mönster på surdegsbröd är så vackert, jag övar men det blir då rakt aldrig aldrig så här tjusigt!

 

VINTAGE

 
Elsa publicerade denna vintageguide på bloggen, sparade självklart för att komma ihåg alla bra inköpsställen. Blev även glad av koftan, en nästan identisk kofta hänger i min garderob i väntan på att bäras till hösten. Fick den i julas av en väns mamma som tänkte på mig när hon rensade på vinden. En kofta med minnen eftersom Aina själv har stickat den <3 Jag sparade även en skärmdump över Elsas fysiska favoritbutiker i Stockholmstrakten.
 

VÅRSTÄD

Ska testa denna kur på mina glasvaser. Har även upptäckt att babyolja på rostfritt stål ger bra glans. Och att citron och bakpulver gör underverk på rostfläckar som tittat fram på rostfritt stål.
 

Avslutar med veckans tänkvärda

 
 

 

 

 


RSS 2.0