Looking back

Det är med lite blandade känslor man tänker tillbaks på Island. Men mest så saknar jag det... 


Eisa


Skulle jag ha gjort något annorlunda?

Efter regn så kommer solsken

Så sant, så sant. Det gällde helt klart för mig igår!
    För efter jag varit helt förstörd efter att "kuggat", så hörde min lärare i arkeologi av sig, så jag fick göra om tentan. Vilket kändes helt underbart, att för det första inte bli kuggad pga. dataproblem och för det andra inte behöva vänta i två veckor till omprovet. Dock har jag inte fått svar än på hur det gick, men det kändes mycket bra!
    Laddade med mommes våfflor innan det blev en skotertur i solskenet. Bredde ut mig på ett renskinn och låg och läste i solskenet- underbart härligt! Lång promenad hem och sedan ett pass dressyr på ridbanan med Sitar. Gick väl inte all värst bra eftersom jag var ganska slut efter en lång dag med lite sömn.
   Släckte ner alla lampor redan vid halv åtta och tände massvis med levande ljus och kröp upp i en fåtölj och läste Lantliv och smaskade popcorn. Så med andra ord var det en riktigt taskig start på gårdagen, men vände och den motsatta.
C'est la vie

Idag har det varit den stora S dagen. Först Stor Städning och sedan Stallet med Becca. Och nu är det hög tid att byta om inför träningen. Som är Step-up!
Morsning korsning!

Någon måste ha jävligt roligt där uppe!

Har pluggat hela jävla natten, skrev tentan idag och vad tror ni händer när jag trycker på knappen för att lämna in?
Jo, datorjäveln hänger sig så klart och provet lämnas inte in. Det händer mig, endast mig. Kuggar inte för att man inte kan utan eftersom man visst inte hade de rätta makterna på sin sida. Skulle kunna slå sönder denna splitternya dator jävel. VARFÖR?!

DETTA FINNS I DITT SMINK!
Visste du att du använder grisfett i håret, hästurin i ansiktet och könssekret från bävrar på halsen?
Se upp- dina skönhetsprodukter kan vara riktiga äckelfällor!


 


Många har ingen
aning om vad smink- och skönhetsprodukterna som vi använder varje dag innehåller. Många tror att det är ljuvliga krämer vi smörjer in oss med och skonsamma schampon som vi tvättar håret med. Men faktum är att många skönhetsprodukter innehåller djurorgan.
     Det finns exempelvis animaliska produkter i deodoranten, schampot och tvålen som vi använder varje dag. Många djurbaserade ingredienser används inte för att de är bättre än syntetiska ämnen eller ingredienser från växter. Tvärtom, de används enbart för att de är billigare!

Slakthus världen över måste göra sig av med rester av miljarder döda djur varje år. Lösningen? Man säljer resterna till kosmetikaindustrin- Både enkelt och lönsamt.
     Men det är inte bara djur i industrin som blir offer för vår fåfänga. Även vilda djur råkar illa ut. Visste du t. ex att mysk är ett sekret från könsorganen på myskhjort, myskråtta, bäver och sibetkatt? Djuren hålls fångna i burar under hemska förhållanden och piskas kring könsorganen för att öka utsöndringen av sekretet.  Myskhjorten skjuts och bävern fångas i fällor. Som om detta inte vore illa nog så har vissa av oss djurkiss i ansiktet, utan att veta om det!

Det låter kanske helt absurt, men det är sant. De flesta skönhetsmedel innehåller nämligen urea, ett urinämne som skyddar huden mot bakterier och virus och är fuktgivande. Idag tillverkas urea syntetiskt, men det förekommer även att ämnet kommer från djur. Urea, som inte låter all värst fräscht, går under beteckningen karbamid. Ett ämne som ofta förekommer i deodoranter.


Vad finns då i sminket? Och hur ska du kunna veta vad du smörjer in dig med på mornarna? Vissa hudkrämer innehåller exempelvis arakidonsyra som finns i hjärnan hos djur och människor.  Vad ska du då göra för att slippa smörja in dig med resterna från en grishjärna? Att läsa innehållsförteckningen är ju faktiskt som att läsa latin.


Vill du lära dig mer om våra äckelingredienser och hur man undviker dem? Vill du lära dig latinet i innehållsförteckningarna? Ska försöka lägga ut ett par inlägg om vad våra skönhetsprodukter verkligen innehåller, samt hur du som konsument kan undvika äckelfällorna!


Bh djungeln

En gång i tiden trodde jag, liksom sju av tio kvinnor, att jag hade en annan behåstorlek än vad jag egentligen hade. Jag har alltid tyckt att det har varit märkligt lite tyg i behåarna, men tänkte aldrig på att det kunde bero på att jag hade en för liten behå.

Har hört att det är många som promenerar runt med för små behåar, men inte kunde det gälla mig. Men så i helgen när jag var nere i Umeå så blev jag nyfiken på om jag egentligen hade rätt, eller om jag tillhörde majoriteten. Så jag stegade in i en underklädesaffär och efter lite mätande visade det sig att jag under hela mitt behåbärande liv, alltid har gått omkring i en lite för liten skapelse.  

Mitt råd till er som inte har fått hjälp än, gå och skaffa er den! Och inte förrän då vet ni hur en behå ska sitta, om du nu inte tillhör den lyckligt lottade kategorin som prickat rätt.Arkeologi

Ganska så mör efter en dag på labbet, dock så en ganska kort dag i mina mått mätt.
Floteringen var roligast, men både Moa och jeg blev rätt så blöta:P Tomas höll ställningarna medan jag och moa inte var fullt så seriösa =)
  Men vi hittade faktiskt riktigt intressanta saker i våra jordprover; bl.a. benbitar från både fisk och fågel. Samt en nål. Det ni!

Det var ju tänkt att det skulle ha varit fest för min del ikväll, men jag drog mig ur. Dels blev det blev för omständigt med alla bussbyten och skulle ta en sådan tid, samt att det hann bli mörkt ute. Och nu mer har jag blivit så försiktig, att jag inte tordes gå ut själv.
Sedan så uppenbarade sig ett stort hål i mina byxor! Jag har använt dem så mycket, att jag nött ut tyget på ett ställe så att det blivit så tunnt och gått sönder. Något som jag aldrig har lagt märke till förrän nu då, att det var ett stort hål i mina byxor som jag skulle ha ikväll. Inte så roligt att uppenbara sig med ett par trasiga jeans, även fast toppen till är fin.
    Alltsammans resulterade i att jag drog en filt över mig och kröp upp i soffan med Maja, Stoffe, Elisabeth och Sigge. Trångt och mysigt.
   Klockan är inte alls mycket, men det blev sent igår och jag är ganska så trött. Samt jag ska ju faktiskt upp till uni. imorgon. Ännu lite mer tantvarning Robert, du som tyckte att jag inte var allt för skojig idag som avstod från att festa. Men efter lite förklaring så fattade han att det inte är samma sak att som stor och stark hockeykille vara ute ensam om kvällarna, än om man är en tjej.

Nytt mot migrän

Den nygamla salvan gör comeback. Vitt tigerbalsam läste jag nyligen hade godkänts av läkemedelsverket till lindring av spänningshuvudvärk. Det enda man behövde göra var att införskaffa sig en burk balsam på ett apotek och massera in en klick vid tinningarna. Först blir salvan kylande, innan den övergår till att värma och slutligen efter cirka en halvtimme så skulle huvudvärken vara som bortblåst.


Inser att det kan vara ett fall för placeboeffekten, men tänk om det faktiskt fungerar? Jag som lider av huvudvärk, och ganska kraftig sådan, lite nu och då, ska verkligen prova salvan. För det känns som det inte kan hända så mycket mer än att den inte fungerar.Adjöss huvudvärkstabletter!


Spinning around

Kände mig hur nöjd som helst igår när jag gick och lade mig. Inte ofta man hinner avverka, en att-göra-lista på en dag, i alla fall inte en av mina. Det händer typ en gång per år eller så, men igår var alltså den dagen =)

Vaknade igår morse av att jag kände ett sug efter att städa. Så jag drog igång med en ordentlig vårstädning. Alla saker åkte ut. Allt trä polerades, även golven. Dammtorkade allt, vädrade, planterade om skott. Tja, det blev en riktig vårstädning med andra ord. Riktigt skönt idag att ha det skinande rent runt omkring sig. Inte för att jag brukar ha det så lortigt, men det är ganska sällan det är så HÄR välstädat. Nåja, sedan var jag ute på en massa ärenden, lassade bl.a. bilen full av saker som kommit fram vid källarstädningen som jag lämnade in. Lagade middag, majssoppa och sedan hade klockan hunnit närma sig sex och Sanna kom. Spinning 75 minuter, första gången för oss två. Och det var sjukt jobbigt! Samt det tog ett tag att få in den rätta knixen. T.ex när vi skulle skruva på mer motstånd så fick jag in den tyngsta växeln och när vi sedan skulle hålla in handbromsen och undertiden fortsätta att trampa, ja då stod jag helt stilla. Kom mig inte en centimeter, varken fram eller bak. Tog i som tusan och hann visst med att ändra ansiktsfärg till vit, innan jag skruvade bort lite tyngd. Då gick det lite lättare =)


Självklart var det grey's på schemat efter träningen, efter en snabbdusch. Somnade så snart Sanna åkt och jag lagt huvudet på kudden.


Onödigt vetande?!

Man kan lära sig en massa saker när man läser tidningen, syftar nu inte främst på den med icke glansiga papper där det alltid står en massa hemskheter. Utan i de magasin som faktiskt skriver om vettiga saker...
   Idag i väntrummet har jag dels fått ett flertal inredningsidéer, men tillslut så hade jag hunnit bläddra igenom alla dem och gick in på lättare träningstidningar som Kom ifor och Topphälsa. Några av alla de saker som fastnade var...
 
.....Idag när jag kom hem från Lycksele åkte vattenmelonen t.ex ut ur kylskåpet, eftersom jag idag läst att den visst skulle bli nyttigare om den fick stå i rumstemperatur. Inte vet jag om det är sant, men det skadar i alla fall inte att testa.
Om melonen kom ut ur kylskåpet så skulle halten av den nyttiga antioxidanten betakaroten samt lykopen öka med 20 %!

....Att jag planterat min citrusplanta i helt fel jord. Citronkärnorna vill ha lätt fuktad mineralberikad såjord och när plantan blivit decimeterhög så ska den planteras om i krukväxtjord och man ska tillsätta citrusnäring.
   Inte undra på att min lilla planta aldrig tar sig, jag har ju gjort helt fel! Nåja, sa kanske spana efter citrusnäring när jag far till stan, för någon såjord kan det i alla fall inte bli tal om nu. Plantan är ju för tusan någon decimeter.

.....Att jag nog bör införskaffa mig en gulranka, eftersom det stod att dem var lättskötta och tåliga. Och en riktig nybörjar växt. Något för mig med andra ord, men frågan är kanske om inte kaktus kvalar in på den mest lättskötta? Och dem brukar då inte bli speciellt långlivade hos mig. Det är nämligen den enda växten som jag har förmågan att vattna ihjäl, annars så brukar det vara tvärtom!

....Att de som bor i stan och kanske har tillgång till ett större bönsortiment än vad som finns på Konsum i Sorsele, kan införskaffa Adzukibönor som sägs ha renande egenskaper.
Har du fått tag på några bönor gör du som så att du rostar dem först i ugnen så att de torkar, sedan så ska man mala ner dem med t.ex. en kaffekvarn så att man får ett rosa pulver. Det enda du sedan behöver göra är att ta en nypa i handen, tillsätta lite vatten och så vips har du en ansiktstvätt! Bara att massara in och sedan skölja av med ljummet vatten. Kan vara skojigt att pröva, bara för att ha testat det =)

Oj vad tiden flyger iväg och här blir inget vettigt gjort. Har i och för sig sökt till olika program nu till hösten. Men så kort är inte min lista att den redan hunnit avverkas. Och nu kommer det då folk också.

Ciao!


Teatime

Jag och Stina borde egentligen inte få umgås. Roligt för oss, men kanske farligare för våra respektive som bara suckar.
  För förra helgen när jag var i Umeå så gjorde vi nämligen en kupp. Just när Jonas skulle sjunka ner i soffan efter att ha skruvat ihop orbitreken som Stina hade beställt från tv-shop, så meddelade vi att vi hade beställt te över internet för si så där några hundra. Väldigt gott te kan tilläggas, men jag vet inte om det gör killarna så hemskt mycket gladare!

Men idag så kom äntligen allt te, brevlådan var så full av saker till mig (fick mer än bara ett paket idag..), så mamma skämtade att jag nog borde skaffa mig en egen brevlåda och ställa brevid familjens befintliga =)

www.fotoakuten.se

Yrvädret anfaller!

En ganska bra helg kan man väl sammanfatta helgen som varit. Fast mycket skällande.

I fredags var det jobb på schemat, så även resten av helgdagarna.
Mamma hade lovat att vi skulle vara hundvakt, åt en bekants hund. Så det yrvädret har vi haft lös inne i huset i helgen. Det visade sig snabbt att han inte var rumsren, inte var van att vara inne, att han älskade att skälla samt att han inte gick så bra ihop med Mickan.
    Men det var nog skällandet som var värst. Han höll oss vakna hela natten mot lördagen, och jag som vanligtvis sover så tungt, vaknade vid fem av att han hade ståndskall nere i hallen. Tur för mig benådade sig mamma efter ett tag och gick ut med Primus. För att bara en stunde senare komma in och pinka! Inkontenent fågelhund är ett ganska bra beskrivande ord.
   Den enda gången han var tyst var när han fick komma ut och släpa runt på oss. Långa promenader, skogsturer med Lars. Inget hjälpte. Han var och förblev tokig. Tills pappa fick nog och satte honom i uterummet. Där han höll sig relativt tyst och lugn. Lugnet insåg jag senare på söndagsmorgonen hade kommit från att han roat sig kungligt med att gräva ut mammas alla blomkrukor som stod på golvet. Men han var åtmindstodne tyst!

För övirgt så hade vi middag hemma hos oss på lördagskvällen, familjen Eliassons gästade. Länge sedan sist. Men trevligt, som vanligt.  Vid niotiden då jag redan hade hunnit gäspa några gånger, insåg jag att jag inte träffat Hella än och att hon snart skulle åka tillbaks ner till Stockholm, eftersom det hunnit bli lördagkväll. Så det blev en sväng dit bort, med en massa prat och i vanlig ordning flera koppar te. Och vips var det midnatt och jag skulle upp och jobba supertidigt dagen därpå!

Jag var faktiskt ganska pigg på söndagsmorgonen när jag vaknade. Dock så höll inte piggheten i sig så länge och jag insåg ganska snabbt att jag var sjuk. Tog några alvedon, men det bet inte och vid ett var jag tvungen att kasta in handduken. Kunde knappt stå, så mamsen fick komma och hämta mig. Sedan blev det raka spåret till sängen där jag låg fram till sex, då det blev att basta varmt och bada i bubbelpoolen. Sedan raka spåret i säng igen och så har jag sovit fram till åtta. Tolv timmar sömn. Tror det är nytt sömnrekord, om inte, så var det i alla fall mycket länge sedan jag sist sov så här länge.

Nope, ska ner och inventera i skafferiet och se om det finns något ätbart.
Sedan ska jag fortsätta med att fortsätta plugga.

Fredagen den trettonde, tur eller otursdag?

Rädslan för talet 13 har sina rötter långt tillbaka i tiden, redan innan kristendomen. Talet ansågs stå i förbindelse med formler och förbannelser som riktade sig till de underjordiska makterna.

     Att fredagen anses som en dålig dag, främst bland kristna är för att det var den dag då Jesus korsfästes. Slår man ihop den veckodagen med talet tretton så blir det naturligtvis ännu sämre.

    Idag så associerar många till helt andra saker som t ex. skräckfilmsklassikern Fredag den trettonde.

År 2001 inföll datumet på långfredagen i april.

     Maximaltur anses man ha om fredag den trettonde sammanfaller med fullmåne. Något som nästa gång kommer att inträffa fredag den 13 juni 2014 och därpå fredag den 13 augusti 2049. Men det lär dröja innan de datumen dyker upp i almanackan.


Själv tror jag att dagen blir det du gör den till. Om man tror att allt kommer att gå åt pipan, så blir det troligtvis så.  Precis som alla andra dagar. Det finns ett ordspråk som lyder något i stil med:


 

Optimisten har lika ofta fel som pessimisten, men har undertiden mycket roligare


Vindelälvsdraget

Sveriges största draghundstävling gick av stapeln idag, med start i Ammarnäs. Självklart var jag på plats, men hade glömt kameran. Men eftersom jag åker ner till Sorsele imorgon för att jobba, kanske jag går ner och tittar på starten som går då. De övernattar nämligen nere i Sorsele och skidar vidare alternativt kör mot nästa delmål.

    Hur som haver, grämde mig över att jag hade kameran. Dels för att man kanske kunde ha fått en och annan fin bild på ekipagen, men även för att byn kryllade av folk och bilar. Vilket man inte direkt kan säga händer varje dag.


Sedan har det varit plugg i massor för min del, som senare på eftermiddagen fick lämna över för andra roligare aktiviteter. Red först lite dressyr på banan med Fannar, evigheter sedan jag red sist!

Sedan efter pållarna tuggat i sig sitt foder, så körde jag skoter in till byn och hade nästa träningspass. Core-träning. Så nu har verkligen alla muskelgrupper fått jobba och imorgon lär jag ha en hel del träningsvärk. Men den brukar kunna botas med att man tränar lite till. Tyvärr blir det ingen simning imorgon, för jag jobbar kväll. Men ett löpningspass kanske kan klämmas in =)


Växtmagi

Idag har jag haft flyt. Hittade min mobil, som någon vänlig själ hade lagt undan (tappade den igår på träningen).
Har lyssnat mig igenom fyra långa föreläsningar, samt besvarat alla frågorna som hörde till.
    Sedan har jag även stuckit ut näsan i det strålande fina vädret idag. Jag och min moster och hennes man tog nämligen en tur upp till Okkovaare och fräste upp lite pyttipanna på fjälltoppen. Vilket så klart smakade fantastiskt gott. Inget är så gott som då man är hungrig och äter ute =)
Det var underbart väder, som gjort för att fota. Vilket medförde att jag letade motiv medan jag körde, vilket så klart medförde att min skoter sjönk som en sten i pudersnön. Så det blev till att ta fram spaden och gräva. Men tillslut så kom jag mig lös, bara för att en stund senare se Tage köra fast med sin skoter. på nästan samma ställe. Nåja, bägge skotrarna står i skotergaraget, hela. 
Nu ska jag ta och bege mig till stallet, är lite för slut för att rida. Men eftersom jag har varit duktig idag,så ska jag unna mig en ridtur imorgon, i det förhoppningsvis lika vackra vädret!

Hantera den verkliga matkrisen

Okej, tänker du nu. Nu har hon väl ändå kommit åt fel tangenter, inte kan det vara matkris hon menar. Det är finanskris och inte matkris som råder nu.

Men faktiskt så ärr jag medveten om min stavning och jag menar det jag skriver.

Jag kom att tänka på varför är det så få, alternativt ingen som nämner att alla kriser har sina vinnare respektive förlorare. I finanskris, så som matkris.


För ett år sedan skyltade rubriker med "matkris" på tidningarnas löpsedlar. Under en period från förra våren fram till idag, så har världsmarknadspriserna på jordbruksprodukter fallit med över 50 procent. Ett ras, som kan jämföras med det som var varit på världens aktiebörser.

   Men när jordbrukspriserna faller, då är det ingen som talar om "kris".

Ett kraftigt ras inom denna sektor med sänkt pris på ris, mjölk och bröd leder i och för sig inte till finansiell härdsmälta. Möjligen till ännu mer självmord bland redan tidigare pressade bönder, men det ger inga rubriker i världspressen. Och på marknaden finns det inga lån på marknaden för mat. Fattiga människor köper inte oxfilé på kredit. Men mediarapporteringen ger en bild om maktförhållandena som råder i världen. I matfrågan så är det konsumentperspektivet som präglar rapporteringen.  Dyr mat i industriländerna= kris. Så gott som aldrig nämns det att myntet har en baksida. Alla blir inte förlorare.  För höjda priser kan gynna världens bönder. Bönder, som många gånger har det svårt att gå ihop.

     Visst, vinsterna av de stigande världsmarknadspriserna hamnade främst hos redan rika bönder och i mellanhänder. Ytterligare en bit av kakan åts upp av stigande kostnader för insatsvaror. Men lite pengar hamnade där de behövdes. Något som den svenska pressen mycket sällan lyfte fram, producentperspektivet.


Finanssektorn rasar i många länder och uppsägningarna haglar ner, så det få som bryr sig om världsmarknadspriserna på vete och soja. Men någon gång när svallvågorna efterdagens ekonomiska kris har lagt sig, kommer maten som vi stoppar i oss att komma tillbaka på dagordningen.

Och då kommer vi att ställas inför den riktigt stora utmaningen: Hur ska världens bönder kunna öka sin produktion med upp till 50 procent, under loppet av en generation? Och detta i en tid då världens jordbruksmark allt mer försvinner och ersätts av asfalt och utbyggning. Klimatförändringar, jorderosioner och sjunkande grundvattennivåer är andra hot mot jordbruket.

   Vägen är lång. Mycket måste göras. Jordbruksforskning, starkare bondeorganisationer och reformationer av handelspolitiken är några av alla de saker som skulle behöva genomföras. En annan, men långt ifrån tillräcklig förutsättning för att vi ska kunna föda jordens kraftigt växande befolkning är att bönder världen över får betalt för sitt slit.


Pigg som en mört

Tänkte att jag skulle vara det idag under mina maratonföreläsningar. Men tyvärr så efter några timmar med stillastående luft, så var jag inte lika pigg som den mört som jag idag dissekerade.
  
Dagens framsteg:
Inte lika lost längre under föreläsningarna.
Jag har även lärt mig hitta lite bättre på universitetet, bl a så vet jag nu vägen till kemiförådet och vart biblioteket ligger.
Jag lyckades ta ut alla organ förutom mjälten, fast mitt skyll blev att den var för liten så att jag inte hade uppmärksammat den, förrän den var punkterad och utsmetad.
Jag åkte buss, och kom fram. På rätt ställe och på första försöket!


De inte lika skojiga
Några tjejer har hoppat av kursen eftersom de tyckte att de blev för mycket. Bland annat tjejen som övertalade mig att fortsätta kämpa. Synd, eftersom Cia är en verkligt härlig tjej.

Men men, ska återvända till ryggsträngsdjuren och inte fortsätta sitta vid daton eller prata med Stina. Eller kanske rent av sängen, charmtrollen har gått och lagt sig för ett bra tag sedan och hela huset är tyst. För ett tag.

Fram och tillbaks, upp och ner

Ja, då var man hemma igen. Kom hem igår förmiddag, två timmar senare var jag på jobbet.
Jobb idag och plugg. Pratade med chefen att jag behöver gå ner i tid för att inte bli bränd och förkolnad innan jag fyllt 21. Heltidsstudier, är faktiskt hör och häpna, något som det är tänkt att man ska ägna 40 timmar i veckan till. Något som jag kanske inte alla gånger har gjort. Plus att alla världens organismer inte är något som man lär sig i en handvändning, så jag skulle behöva ägna mer tid än så till mina studier. Nåja, ska alltså försöka joba lite mindre och ägna lite mer tid uppe i stugan med mormor, plugg, träning och hästarna =)
    Nåja, borde sova nu. Ska upp tidigt imorgon och jobba. Sedan är det bara att packa väskan igen som just blivit uppackad efter min resa ner till Uddevalla, och sätta sig på bussen igen. Det var då ett himla farandes...

RSS 2.0