Junisvepet

Klart man kan komma med ett junisvep när det lackar till jul! Förklarigen stavas tillökning i familjen❤️När maj övergick till juni började hade jag slutat jobba och magen var stor. Den 5 juni kom hon inte, trots att jag kände mig så säker att pyret skulle få dela födelsedag med min bror. Men så blev det alltså inte, utan den 9 juni kom hon, lillasyster Selma❤️
 
Före förlossningen och även långt därefter roade vi oss med att fixa ute på tomten...
 
 
Bland annat så grävde vi bort det gamla avloppet för gråvattnet. Så underbart härligt att bli av med kullen som enbart ställt till med besvär när man skulle klippa gräset. Vilja var däremot inte lika nöjd, hennes bästa ställe att titta på gråsuggor försvann!
 
Sommaren bjöd på mycket stenplock, skottkärra efter skottkärra tippade vi i den stora traktorskopan som Bosse ställt fram. Och vi plockade inte endast sten framför huset utan på hela gården...

 
 
För skadorna var stora efter grävning av avlopp. Berget spökade som ni kanske minns? Det blev många kratrar grävda innan en plats med tillräckligt djup hittades...

Och som om det inte räckte med kratrarna och de sättningarna så var hjulspåren många och djupa, gräsmattan var i ett förskräckligt skick! Vi jobbade för full maskin (jag bar sten samma dag som Selma föddes), men det hade aldrig gått utan Bosse. Han stod för markmoduleringen med traktor och hjullastare. 
Det arbetet tyckte Vilja var mycket kul att beskåda, särskilt när han körde iväg med ett helt träd! 
 
 
Lagom till att nationaldagen inföll så påbörjades golvläggning uppe i master bedroom och biblioteket. Jag satte även igång med dörrmålningen utav dörrarna till barnrummen. Inga bilder hann knäppas, bjuder istället på lite gott från  midsommar.
 
Katten Saga kände för att gå en match mot grävlingen, så det blev akut operation och dumstrut för hennes del. För min del blev det medicinschema eftersom jag både skulle se till att jag själv läkte, att Saga fick sina bad och mediciner samt att Vilja som drog på sig en allergisk reaktion och förkylningsastma skulle bli bra. Det var astmamediciner, salvor, sprutor och tabletter enligt ett noga uträknat schema.

Utvändigt så blev pumphuset med panel och fick sig en första strykning. Hela familjen hjälptes åt att måla- Vilja målade en röd elefant❤️ Även dörren in till pumphuset som min pappa byggt blev med färg utvändigt, jag målade nämligen insida dörr ifjol.
 
Växterna som jag bara råkade köpa på mig när det var vårmarknad på Sjöparkens växthus fick komma ner i jorden. Jag gjorde en liten hörna i woodlandet till alla spännande växter- handlade bland annat rosa, vita och blå blåsippor. Men även olika sorters Primula.
 
I trädgårdslandet kom äntligen den allra sist sättpotatisen ner i backen. När andra grävde upp färskpotatis så satte jag våran! 
 
När den sista knölen var satt firade vi med alkoholfri ingefärsöl.
 
I år satte vi totalt 10 olika sorters potatis. Vi började sätta uppifrån.

Sedan kom det en förlossning emellan, vilket blasten skvallrar om.

Kål som förkultiverats och direktsådd av tagetes
 
 I den övre delen av landet.
 
Första solrosen behagade att blomma i juni.
 
Juni var verkligen den stora utplanteringsmånaden. Tack vare en stark insats på försommaren med nitisk ogräsrensning och sedan täckodling efter det första regnet (självklart förberedde jag innan och vattnade så att regnvattnet kunde sjunka ner ordentligt) gjorde att odlingssäsongen inte blev fullt så hemsk första delen av sommaren (sedan kom kålfjärilarna och bladmöglet).

Råkade köpa på mig ett gäng eländiga dahliaknölar när jag var inne på Bauhaus. Men när de inte kostade mer än en guldpeng stycket så kunde jag bara inte lämna dem, det var värt att chansa. 

Växterna från Alnarp Cleanwater levererades och det blev genast plantering. Filar på ett eget inlägg om vårt bioreningsverk som är helt utan kemikalier och där istället vattenlevande växter gör jobbet.
 
På tal om jobb så hängde jag och Selma med på en after work hos Gertrud som bjöd på god plockmat och fika ute på sin veranda. En veranda som var inklädd i rosor som spred en helt ljuvlig doft!
 
Citronpaj med grädde och jordgubbar är en svårslagen kombo på sommaren. Särskilt om det serveras tillsammans med alkoholfritt bubbel och kaffe.
 
Jag läste helt otippat en och annan bok, denna av Malin Persson kan jag rekommendera.
 
Bästa Maud kom med en sommartårta ❤️

Och de självsådda fingerborgsblommorna blommade så glatt.
 
 
Mat och åter mat lagades, men det ser banne mig aldrig ut som i receptet!

Månadens enda loppistur resulterade i en kopp med smörblommor.
 
En dag fick jag ett ryck och gjorde iordning ytan vid fulkomposten. Krattade och samlade ihop skrot som blivit liggandes i väntan på återvinningscentralen.

Ingen jätteskillnad, men ändock en förändring åt det bättre hållet.
 
Både maj och juni var förskräckliga ur hänseende att det var både kvavt och varmt. Skönt då att svalka sig med glass i skuggan.
 
Eller ett stort fruktfat ute på farstubron.
 
Det var allt från gården i juni. Svepet för juli ligger i pipen, så vi ses snart igen!





Ett axplock från veckan som gått

I måndags gjorde jag min första dag på jobbet! Har nu börjat jobba 25 % vilket innebär att jag jobbar måndag och tisdag förmiddag. Avslutade "jobbveckan" med att testa den nya restaurangen Black steakhouse inne i Örebro. 
God mat och trevlig lokal. Ett stort plus för barnvänligt (minus de heta stenarna)- De hade blöjor inne på skötrummet, kom med papper och kritor till Vilja så att hon hade sysselsättning och de värmde och piffade till min mat på nytt efter att den kallnat (Selma tyckte inte att mamma skulle få äta).

Hela måltidsidén går ut på att man tillagar sitt eget kött och väljer tillbehör. Jag stod för tillagningen av både mina och Viljas proteiner.

Bäst ändå var efterrätten, en smältande chokladbomb. Grapefruktsorbeten (?) var dock överflödig i sammanhanget.

Jag har målat hela världen grön. Projekt läshörna går sakta framåt (linoljefärgen torkar ju så långsamt). 

Igår bjöd grannbarnet in till kalas. Vilja anlände på bob och älskade om möjligt tomteblossen på tårtan ännu mer. En supermysig stund för stora som små!

Imorse ställde vi klockan på tidigt och rattade mot en 1 advent i Stockholm. Förvåningen när mormor öppnade dörren hemma hos Gunnar och Katarina och hela lilla familjen stod där utanför ❤️ 

En lång färd kräver dock sin promenad för att klara av att sitta ännu mer stilla, så vi tog en tur till stadshuset längs vattnet. Det blir inte direkt några sjumila vandringar med en 2,5 åring.

På väg tillbaks inhandlades saffransbullar till kaffet. Är det första advent så är det! 

Jag blev även sugen på att måla med filmjölk på fönsterglas. Pappa och maken blev visst sugna på att putta bil i uppförsbacke, så de hjälpte en bilist som kört fast i snömodden att komma loss.

Efter en sen lunch blev det kaffe och bulle innan avresa. Konsistensmässigt var bullarna ingen hit och på tok för dyra, så till veckan blir det att ta revansch och baka egna.

Sedan blev det stora kramkalaset innan vi rattade hemåt igen 




RSS 2.0