Årets trädgårdsprodukt

Om bara några timmar händer det! Idag avslöjas årets trädgårdsprodukt. Var inbjuden till prisutdelningen på Galleri Lumas i Stockholm, men tyckte att det var lite långt att åka för att äta frukost ;)

 

 
 

Genom åren har det presenterats många kloka och smarta lösningar när vinnaren i Årets Trädgårdsprodukt koras. Årets trädgårdsprodukt uppmärksammar goda produktlösningar som förenklar och förgyller trädgårdsarbetet. Det är branschens största produktpris, så vinnaren blir ofta en stor snackis och får en bred exponering. Det ska bli mycket spännande att se vem som tar hem priset detta år! Ifjol kammade Urbanero hem segern med sin odlingskruka MicroGarden i mikrofiber.

 

Vilken personlighetstyp är du?

Sandbergs har tagit fram en trendrapport i syfte att lära känna sin inredningsprofil och på så sätt bidra till en mer hållbar, långsiktig och medveten konsumtion av design och inredning. En fin tanke, men jag som tycks tillhöra tre av fyra personlighetsprofiler känner mig lite kluven…

 

 

Sökaren- Söker efter lugn och harmoni vilket resulterar i ett intresse för aktiviteter som yoga och mindfullness. Det avspeglar sig i hemmet som är ljust och mjukt. dekoren är sparsmakad med några få älskade och utvalda, gärna skulpturala, möbler och detaljer.

 

 

 

Odlaren - Uppskattar allt som växer, blommar och grönsaker blir till hoppfulla symboler för livskraft och framtidstro. Naturen avspeglar sig i hemmet med blommande väggar och en dekor i ständig förändring beroende på vad säsongen har att erbjuda.

 

 

Samlaren- Älskar att hitta skönheten i det bortglömda och ratade och går gärna på skattjakt på loppisar och second hand. Fyller hemmet med en slig blandning av mönster, färger och föremål som har egen historia och minnen.

 

 

Upptäckaren - Fyller sitt hem med upplevelser och berättelser i form av föremål som tagits fram av en speciell teknik eller från resor från fjärran länder. Hemmet är ofta personligt och internationellt med mönster och texturer i oväntade färgkombinationer. 

 

Foton: Jonas Berg. Styling: Emma Fischer och Charlotte Ryding.

  

 


Om IKEA VÄXER

Denna månad lanserar IKEA en inomhusodlingsserie där man odlar sina plantor i vatten. Hydroponiska odlingssystem, som system där man odlar i vatten kallas, är inget nytt under solen. Det som tidigare karakteriserat dessa odlingssystem är att de varit relativt dyra samt storskaliga. Mycket av den sallat och de kryddväxter som sätter färg på vår mat, är odlade i denna typ av odlingssystem. Eftersom man odlar i vatten och inte jord, så är det viktigt att ha koll på vattennivån, så att inte plantorna torkar ut.

 

Så vad är då grejen med detta? IKEA lanserar i tid och otid nya produkter! Dels ligger odlingen mig varmt om hjärtat och sedan så råkar det vara min favoritlärare som tagit fram produkten. Idésprutan Helena Karlén, läraren som allt som oftast fångade en för nya, spännande uppdrag. Var det inte en växtvägg som skulle byggas, så behövde hon Minnas och mina händer till att städa ett växthus eller föreläsa om Bokashi (nedbrytning i syrefri miljö) på Malmö Garden Show. Mest spännande blev det för mig när jag glad i hågen svarade att visst kunde jag hjälpa till och så kom det en busslast med förskolebarn som skulle underhållas en dag. Så minnena är många och varma och Helena är och förblir en otrolig kursansvarig. Så det är en glädje att annonsera att Helena nu samarbetar med IKEA!

 

 
 
“The challenge was to make growing plants in a hydroponic system simple, so that anyone could succeed ...”
 
-Helena Karlén, Swedish university of agricultural sciences.
 
 

Vårflirten som tål en köldknäpp

Det finns ett större utbud än bara penséer att sätta i krukan så här års. Variera ditt vårarrangemang med prydnadsgräs, lökväxter och vårflirtsväxter, vilka alla tål en liten köldknäpp. Toffelblomma (Calceolaria x herbeohybrida) och gyllenlack (Erysimum cheirii), är två växter som tål några minusgrader.

 
 
Ovan, bild från Mäster Grön föreställande toffelblomma. Nedan syns gyllenlack av
sorten 'Vulkan'
 
 
Gyllenlack adderar färg och höjd till planteringen samt i vissa fall även doft (alla sorter doftar dock inte). Med sitt kraftiga bladverk och blommande stänglar tillförs ytterligare en dimension till vårplanteringen.Knipsar du succesivt av det som är överblommat på gyllenlacken så blommar den hela sommaren. 
 
 

 

 


En vacker liten historia

Min mormors själ vandrar inte längre på jorden, men minnet av henne kommer jag alltid att hålla kärt. Inte heller lever hennes lilla väninna, som bodde tvärsöver korridoren på hemmet där de spenderade sina sista år. Båda var de krutgummor, levnadsvisa och ena riktiga kämpar som under årens lopp varit med om både en och annan strapats.

 

En dag, i slutet på förra året, fick jag en flora i gåva. Den lilla kutryggiga damens flora med små kommentarer i skakig handstil. Denna flora har i princip stått orörd och samlat damm. Jag har inte haft hjärta att använda den som pysselmaterial, fast det kliat i fingrarna. Där och då kändes det nämligen inte helt rätt. Men så föll det sig så att mormors byrå hamnade hemma hos mina föräldrar. Efter en godkännande nick från mamma gick jag loss. Rev försiktigt, försiktigt, ut lämpliga sidor ut floran. Helst skulle både familj och färg överensstämma någotsånär. Efter mycket funderande så hade ett mönster stigit fram.

 
 
Så blev det byråns tur. Byråns stomme fick sig lite färg som fick torka innan jag började lacka fast floraarken. Många lager lack blev det, innan jag kände mig nöjd. Nedan kan du tjuvkika på hur resultatet blev. 
 
 
Denna möbel förenar två kloka, starka och för mig, betydelsefulla kvinnor. Jag är glad över denna möbel, den värmer mitt hjärta. På kanten slingrar en liten linnea, Linnaea borealis, smålands landskapsblomma, tillika mitt mellannamn, sig fram. Därmed så är detta en byrå med spår av tre kvinnor från olika generationer.
 
 
 

Baljväxternas år

FN har utsett 2016 till baljväxternas år med förhoppning att öka medvetenheten om alla baljväxters fördelar. I en hållbar livsmedelsproduktion spelar de en nyckelroll, då baljväxter så som ärtor, bönor och linser är en bra källa till växtbaserade proteiner. Jämfört med andra proteinkällor är de även mycket vattensnåla att framställa. Till exempel så kräver ett kilo kött tio gånger så mycket vatten som ett kilo linser, ett ämne som blir en allt hetare potatis för vart år som går. 

 

 

 

 

Och vinnarna är...

Besökarnas röster är nu räknade och jag kan glatt meddela att Lisa, Rasmus och Karin kammade hem publikens förstapris med Stadsoldarens trädgård. Är så himla glad för mina vänners skull! 

 

Besökarnas röster i tävlingen Inspirationsträdgårdar från Hvilan vuxenutbildning gick till Dark forest, fest i fablernas värld

 
 

Vår trädgård

I helgen var det trädgårdsmässa ute på Hyllie. Slank in på en fribiljett och njöt hela dagen av mingel, branschsnack samt att krama vänner. Det blev även en handfull föreläsningar vid trädgårdsscenen, först ut var presentation av idéträdgårdarna som skapats av SLU studenter utifrån årets gröna trender...

 

 

Karin, Rasmus och Lisa hade tolkat Stadsodling, där stadsodlarens iver och nyfikenhet att upptäcka det ätliga stod i fokus. Skogens skafferi och dess vildhet har smugit sin in i stadens små rum. Städsodlandet är här för att stanna och det samsas med de klassiska prydnadsväxterna på fönsterbrädan. Kryddor, grönsaker och pelargoner i en härlig mix fullkomligt lyser upp varje fönster och växtmaterialet ackompanjeras av terrakotta, juteväv och zink.

 

 
 
”Would you like an adventure now, or shall we have our tea first?” 
 

Andra temat var Blomster Couture, som skapats av Johanna, Ulrika och Rebecka. De tre tjejerna lyfte fram det stilrena och vackra. Vit spets och puderlätta slöjor av klänningstyg. Svävande grenar, speglar samt formklippt buxbom och stora blomsterplymer. Konceptet som även har tagit inspiration av Alice i Underlandet och dess tebjudning, hade en lekfull twist. Men istället för te i kopparna, så blommar där pärlhyacinter. Glödlampornas glödtråd hade bytts ut mot små sticklingar, växtmaterial som svävar i luften. Bland växttipsen hittas förutom pärlhyacinter, även fuchsia, azalea och kornettblomma.

 

Rena material, omsorgsfullt valda växter, sprudlande vårkänslor gör detta till en rabatt för den stilsäkra blomsterälskaren.

 

Dark forest var temat för den tredje och sista tematrädgården som skapats av Hanna, Elin och Maria. Utgångspunkten är gammal urskog, siden, blodröda rosenblad, mörk mossa och brunna stearinljus. Trendtipsen för blomsterälskaren är mörkt röda bladverk, såsom alunrotens och bladbegonians tillsammans med kontrasterande växtmaterial i rött, rosa och orange. Våga mixa med färg och form, kombinera gärna växtmaterialet med brons eller svarta detaljer.

 

Även Hvilan presenterade tre trädgårdar. En vespaträdgård, en trädgård med returtänk och en som påminde lite om Dark forest….

 

 

För min del var det inte Vespan som stod i centrum här, utan det lilla växthuset som man byggt av gamla, uttjänta fönster. Visst, detta är långt ifrån något nytt, men det är ändå kul med att se att återvinningstänket tillämpas!

 

 

I trädgården där returtänket verkligen stod i centrum var denna (se ovan). Uttjänta bildäck utgjorde en stående odlingsbäddsstomme i markhöjd och petflaskor samt burkar på tråd bildade hängande amplar. Ramen till trädgården utgjordes av uttjänta lastpallar, där man planterat diverse växter. Det baserar sig på en fin idé, men med tanke på hur mycket gifter det finns i gamla bildäck så skulle jag personligen aldrig odla min mat där. Ville inte ens bygga komposten i impregnerat virke, så att omvandla en lastpall till odlingsyta känns inte heller aktuellt. Då bygger jag hellre ett vardagsrumsbord av dem!

 

 

Sist men inte minst så var det min favorit, den vilda skogen. Med inslag av gran och mörkgrön mossa så skapades lite mystisk skogsmagi. De uppstoppade djuren vet jag  upprörde vissa, men jag personligen tyckte att det var ett passande inslag. I skogen bor det faktiskt djur, måhända att de inte är klädda i frack, men de bor likväl där. Och jag har svårt att se att djuren blivit skjutna och uppstoppade för just detta event, utan det lär ha gjorts betydligt tidigare.

 

På mässan fanns mer än bara visningsträdgårdar! Dels fanns en handfull lokala trädgårdsföretag på plats, vilka sålde växter och redskap. Sprang av en slump på både röd- och gulsättlök, lycka för en trädgårdsmästare, då sorterna Stuttgarten och Red Baron stod på årets inköpslista till Enaforsholm. Jag som gillar att tävla mot mig själv, fick mitt lystmäte när det kom till att skruva ihop växtväggsmoduler. 53 sekunder stannade klockan på (Foto: Robin Kalenius). 

 

Vår trädgård utger sig för att vara södra Sveriges största trädgårdsmässa. Jag gissar att det är räknat till antalet besökare och inte till yta eller antal utställare. För detta är en kombinerad villa- och trädgårdsmässa. Jag kan se den röda tråden, att man gillar att fixa både inne och ute. Men eftersom trädgårdsmässan var belägen likt en ö i ett hav av takpannor och badkar, så kändes den lite inklämd. Som att Trädgård kom bakefter likt en liten jolle, ledd av den större båten Villa. Eftersom jag för tillfället inte äger vare sig en villa eller en trädgård som jag vill pynta med diverse ”trädgårdskonst”, så fanns det mycket som jag bara kastade ett snabbt öga på. Istället såg jag till att utnyttja tillfället att mingla med branschfolk samt närvara på några föreläsningar. Pelargoner och luktärtor ligger mig varmt om hjärtat och var därför lite extra intressant att lyssna på. Föreläsningen om hur man knäcker zoner nere i Skåne fnyste jag bara åt. Förlåt mig, men jag är faktiskt från fjällen! Att odla fikon på ett varmt och skyddat söderläge i Skåne är ingen omöjlighet, så det så!

 

 

Fart och fläkt blev det när Fredrik klev upp på scenen och visade hur man snabbt och enkelt knyter en påskbukett. Han trollade även fram ett arrangemang till påskbordet, bara så där.

 

Skepp och hoj!

Efter en fullspäckade dagar med plugg och renovering, så drager jag nu ner till Malmö en sväng. I helgen är det nämligen trädgårdsmässan, Vår Trädgård och sedan till veckan så har jag några intensiva föreläsningsdagar. Ser fram emot några dagar på vift, ska bara se till att kamma ut alla färgstänk ur håret först! Förresten, nu i veckan har #fotoutmaningmars2016 dragit igång. Försöker att lägga upp en bild dagligen på Instagram efter Hanna Wendelbos kreativa lista...
 
 
 

Personlig förvaring

Sprang på detta pyssel här om veckan på Instagram. Har nu efterlyst stora burkar samt måste nog hålla utkik på loppisar efter plastdjur. Med lite lim och sprayfärg skapar man lätt en enhetlig och skojig förvaring, som inte alls behöver kosta många kronor. Kan även täna mig att använda lite griffeltavelfärg, så att man kan skriva roliga etiketter, men först måste jag hitta en stor burk!

 
 

Gryningsfeber

Kärlek och passion under brinnande krig. Ungraren Péter Gárdos föräldrar överlevde förintelsen och kom till Sverige och blev kära. Efter hans fars död fick han två buntar kuvert ihop bundna med sidenband av sin mamma, hans föräldrars kärleksbrev, vilka han läste på en enda natt. Trots föräldrarnas desperata situation hade de en stark önskan att älska och leva och har inga planer på att ge upp hoppet om livet. En kärlekshistoria i skuggan av andra världskriget genom 108 kärleksbrev, gör detta till en roman att sträckläsa.

 
Det har gjorts en film som baseras på boken som har premiär nu i vår. Den ser jag mycket fram emot att se.
 
 

Djurvård

Ett allt vanligare fenomen är att använda djur inom vården. På ett äldreboende i Soltorp, Sollentuna, har man de två katterna Dolly och Kajsa samt hunden Kompis. Djur och natur har en lugnande inverkan på oss människor. Extra stark effekt kan jag tänka mig att djur har på de gamla, som många gånger kanske har växt upp på en bondgård.

                                                             

 

Gällande djur och forskning, så har Center for Sleep Medicine vid Mayo kliniken i Scottsdale, Arizona presenterat ett riktigt spännande resultat för alla oss djurvänner. En nyligen genomförd studie med 150 deltagare har påvisat de positiva effekterna med att dela säng med sin fyrbenta vän. Bland deltagarna uppgav 56 procent att de delar säng eller sovrum med en hund eller katt. Och i denna grupp uppger hela 41 procent att djuren faktiskt gör att de sover bättre under nätterna. Förklaringen var att djuren fick deltagarna att sova mer avslappnat och de kände sig även mer trygga med sitt husdjur vid sin sida.

 

 

Mera marmor!

Den senaste tiden har jag lidit av marmorhysteri. Eller rättare sagt, dekorfolie som ser ut som marmor. Har piffat till både en pall och en byrå från Ikea. Hade tänkt att gå loss på ett bord, men då sa sambon stopp. Att använda sig av dekorplast är ett enkelt, men personligt DIY. Jag använde mig av dekorfolie från Bauhaus som kostar 99 kronor för en rulle. Ett uttjänt kreditkort blir en perfekt skrapa/ arbetsverktyg och en sprayflaska med lite vatten kan också vara bra att ha. 

 

 

Mitt första tips är att först måla BEKVÄM. Sedan applicerar du dekorplasten, jag valde de två trappstegen. Sist men inte minst så skruvar du ihop pallen. Klart!

 

 

Mitt andra tips gäller byrån MALM. Det är lätt att bli otålig och vilja slita av all beläggning bakom på dekorfolien på en och samma gång. Men ta det stegvis och arbeta dig successivt fram med hjälp av kortet. För att få riktigt snygga kanter så kan du med fördel klippa små flikar, vilka du successivt viker in under skivan. Tillslut har du arbetat dig över hela skivan och det är dags att skära bort överflödig dekorplast. Klart!

 

 

RSS 2.0