Årets trädgårdsbok

Dessa böcker nominerades till Årets trädgårdsbok:

Bild: Stockholms gartnersällskap

Och det blev Handbok för en gammal trädgård av André Strömqvist som tog hem vinsten. Jag har själv inte mer än bara skummat boken, men skulle personligen säga att Christina Ilminges klassiker gett mig mer. En av böckerna som däremot fick ett hedersomnämnande tycker jag personligen borde ha tagit hem vinsten. Rosarvet i Nationella genbanken av Lars-Åke Gustavsson och Henrik Morin och som getts ut av SLU / Nationella Genbanken spår jag kommer bli en kär vän i mångas bokhyllor och en sann trädgårdsklassiker. 


Men självklart planerar jag att läsa Handbok för en gammal trädgård från pärm till pärm för att kunna komma med ett mer rättvist omdöme. Även boken om Ulla Molins trädgård hoppas jag kunna läsa mer ordentligt under nästa år. Även nötodlarens handbok är jag nyfiken på, hasselnötter är till exempel en nöt som det borde finnas god utvecklingspotential att odla här i Sverige med tanke på klimatförändringarna och att hassel växer vilt i delar av Sverige.

Bilden ovan visar ett av årets bibliotekslån, Livskraft från trädgård och hav, är en bok som snuddar vid att vara trädgårdsbok även fast jag nog mest skulle säga att den kvalar in som en livsstilsbok. Lättläst, men med tänkvärda texter och vackra fotografier. Om jag nu ska djupdyka i vilka trädgårdsböcker som jag läst så sållar sig En annan slags trädgård till listan. Den har jag faktiskt läst från pärm till pärm och den gav mig en del idéer, men den räckte att låna från biblioteket. Hanna Wendelbos bok Odla blommor köpte biblioteket in efter att jag tipsat dem, så den måste jag allt låna om och läsa från pärm till pärm. Jag gissar på att biblioteket aldrig någonsin mottagit så många inköpstips genom tiderna inom genren trädgårdslitteratur som under detta år 😉 Har bara fått ett avslag och det var på en ruskigt dyr engelsk trädgårdsbok. Så det är mitt tips till dig, börja nyttja biblioteket och se till att inkomma med önskemål på böcker om du tycker att det är någon bokrygg som ditt bibliotek saknar.





Mellandagsförströelser

Nu när biblioteksböckerna är utlästa så har jag börjat snegla mot Svtplay. De har några fina guldkorn som ligger uppe just nu, vad sägs om klassikern Fanny och Alexander (som jag själv aldrig sett)? En långfilm av Ingemar Bergman, med betoning på långfilm eftersom den nästan är fem (!) timmar lång.


 

En betydligt lättsammare klassiker så här i juletider är Love Actually. Stjärnspäckad julkomedi från 2000-talets början.

 

Flera dokumentärer om en av våra största kvinnliga författare, Selma Lagerlöf, ligger uppe och minst en vill man såklart se! Missa inte heller mina rader från när jag besökte Selmas Mårbacka.

 

Över till mer lättsam, digital läsning. Houseandgarden är ett riktigt stilsäkert magasin och tre svenska reportage ligger på min topp tre lista:

Karl Erik Halldéns hus på Öland är en riktig dröm! Mötet mellan William Morris "Lemon Tree" och färgen på bröstpanelen i köket får det att sjunga inom mig. @houseandgardenuk 

Marie-Louise Sjögrens sommarbostad är inredd med härliga mönstermatchningar, bland annat många textilier från William Morris. Ljuvligt tidningsomslag om ni frågar mig! @houseandgardenuk

Samma inredare har även figurerat i tidningen en gång tidigare, vilket du kan ta del av här

Men är det någon som gillar färg så är det Sebastian Bergström som också bor i Stockholm, hans lägenhet hittas i detta reportage och är betydligt mer budget än Marie-Louise som verkar ha obegränsat med pengar. Färg gör en glad!


 

 

Mellandagslunken

Hoppas ni fick en riktigt skön julafton! Det fick jag och jag är så tacksam över att vi både kom oss upp och att vi även blev så pass krya att vi kunde fira med resten av släkten som är uppe! En bonus var såklart att jag inte enbart hann klart paketet till min make, jag hann även fixa ytterligare en klapp när symaskinen var uppvärmd! Men så blev jag också klar strax före klockan 17 (självklart togs en paus för Kalle Anka) cirka en timme innan det riktiga julfirandet skulle börja.
 
Hade du inte en fin jul, så kan du glädja dig åt att julafton bara är en dag av årets 365-dagar. Nu är julafton förbi och det kommer en ny chans nästa år ❤️
 
 
 
Jag är inne i en juldagar-kokong och byter knappt om från min flanellpyjamas. Dricker te, försöker mota bort det sista av förkylningen och läser böcker. Vände det sista bladet i Brudskeppet av Jojo Moyes. Brudskeppet är visst den gamla titeln, nu såg jag att den går under nytt flagg, Bortom horisonten. Romanen bygger på verkliga historiska händelser och är en sann bladvändare. Av samma författare har jag i år även njutit av att läsa Bergens stjärnor och Under Londons broar. För en gammal hästtjej var de två senare romanerna riktigt läsvärda. Är nu sugen på Andra kvinnors liv som kommer att publiceras någon gång under nästa år. Och ja, jag är svag för romaner som gränsar åt chic-litt.
 
Nu är det strax lunch, så jag ska ta och hoppa ur pyjamasen och se vad jag ska ta mig för idag! Flera dagar av vila har fått det att klia i fingrarna.
 
 
 

Uppesittarkväll

Uppesittarkväll <3 Efter 21 timmar i bil så kom vi äntligen fram till ett vinterlandskap. Träden är snötyngda och det är bara en handfull minusgrader ute. Vid mellanstoppet i Sorsele passade jag på att krypa ner i bubbelpoolen. Riktigt varmt vatten, så där så att man behöver lägga upp fötterna på badkarskanten för att svalka sig lite. Nybadad och invirad i morgonrock blev att sörpla köttsoppa med klimp innan vi avverkade den sista etappen i bil.


Är så tacksam över att hela familjen blev så friska att vi klarade av resan och kunde komma fram på dan före dopparedagen! Var ett tag orolig för att vi skulle tvingas ställa in julen. Idag är det som sagt dagen före julafton. Granen är klädd, jag funderade ett slag på att endast klä övre halvan med julkulor, men det såg för tokigt ut så imorgon får vi se hur många kulor som är kvar. Paketen är inslagna, förutom det jag dryftade mig till att göra, där har jag bara hunnit göra en av två (men det är ju inte julklappsöppning direkt imorgonbitti, så jag kanske hinner klart). Yrvädret åkte skoter med morbror på förmiddagen så att jag fick slå in julklapparna i lugn och ro och dricka dagens andra kopp kaffe. Första koppen blev efter risgrynsgröten och skinkmackan. 


Inomhus doftar det gran och glögg. Kokte en stor sats på äppelmust från gården igår tillsammans med en näve glöggkryddor. Så nu doftar det nejlika, kardemumma, ingefära och pomerans i hela huset. Men nu är det hög tid att krypa till kojs! Hoppas att du som läser får en riktigt, riktigt fin julafton imorgon! 




Kära tomten

Dags för den årliga önskelistan! Idag är det trots allt tredje advent! Överst på önskelistan står såklart att samtliga får vara friska, men det är svårt att slå in i en julklapp, så jag har samlat några fina saker som jag skulle njuta väldigt mycket av och som därmed skulle vara hållbara för mig (även fast det faller under konsumtion). Sådant som jag har tagit till hjärtat, det är sådant som verkligen hör hemma på önskelistan:

 

Mina drömmars vas, Kronärtskocka från Paradisverkstaden. Dröm att springa på den på outleten på Öland eller auktion <3

En triss i trä- En mjölkvarn från Fidibus för att ta surdegsbakningen till en ny nivå, ett rejält trätråg och en örttork.

En trave med böcker skulle inte heller sitta fel; Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett som egentligen är en barnbok, men den är så vackert illustrerad att jag själv vill ha den. Så småningom kommer även min dotter förhoppningsvis uppskatta den.

Liselott, Lottas dotter av Merri Vik, den sista boken i serien. Har alla de andra 46 böckerna, så det hade varit skojigt att även få läsa den sista.

Triss i trädgårdsböcker- Kryddväxter samt Lökar & knölar av Björn och Marie Hansson. Finns endast att köpa på antikvariat eller Bokborsen.se

Även Den blomstranade köksträdgården önskar jag mig. Den finns att köpa hos författaren med dedikering fram till jul, boken hittas här.

En kimono/morgonrock i linne, helst denna blå av Emma von brömssen för Lindex som såklart är slutsåld, men den dyker ibland upp på Tradera. Alterntivt denna lindblomsgröna variant från H&M, även den är tyvärr slutsåld sedan länge.

Lite överkurs är den ovanliga cykelhjälmen, men det funkar med den jag har.

 

 

10 saker jag önskar mig- uppföljningen

I juni plitade jag ner tio önskningar här på bloggen och nu tänkte jag att det var dags för en liten uppföljning:

1. Mest av allt önskar jag att alla i min familj får vara friska, lyckliga och må bra.

Detta är en önskan som alltid står högst upp på listan, alltid!

 

 2. Att Vilas inskolning ska gå bra och att hon ska trivas på förskolan.

Inskolningen gick väldigt bra och hon trivs som fisken i vattnet på förskolan. Är så glada att valet föll på den förskola som Vilja nu går på <3

 

3. Att pumphuset blir klart under sommaren, både exteriört men även interiört och att allt snart är monterat och klart så att det går att driftsätta.

Vi är nu inne i december och igår blev allt klart invändigt. Utvändigt återstår panel och målning, så än är vi inte riktigt i hamn.

 

4. Att grävis kommer och att de gigantiska avloppstankarna går att installera. Nu har vi miljötillståndet, tankarna är hemma Kvar är att få ner tankarna i marken vilket jag hoppas kommer ske denna sommar tillsammans med markmodulering. Håll en tumme att vi mätt rätt och att provborrningarna inte endast var lyckokast! 

Provborrningarna var inte ett lyckokast. Den plats där tankarna tillslut förlades, där hade vi inte ens provborrat. Grävis kom inte under sommaren, men i slutet på september. Men bioreningsverket kom ner i backen tillslut och det är det som räknas <3

 

 5. Att vi ska lyckas restaurera jordkällaren. Går ihop med punkten ovan, eftersom planen bland annat är att lägga på massor. Men även se över dörren och golvet.

Här är vi nästan i mål, det är skärmen som behöver skäras till. Sedan återstår det att observera hur jordkällaren mår till våren, men så här långt tycks allt fungera som det ska.

 

 6. Att skörden inte slår fel, utan att vi får gott om potatis, lök, pumpa, squash, tomater och chili. I år har vi ett litet men naggande gott startfält- 150 kvadrat (som senare blev 200 kvadrat) fick räcka att handgräva med spade detta år och växthuset som är snett och vint funkar skapligt som växthus.

Potatis, pumpa, tomat och chili levererade, men det var fänkålen som slog oss med häpnad. Löken blev det just ingenting med och squashplantorna åt mördarsniglarna upp.

 

 7. Att samtliga plantor från Spezialplants ska rymmas i bilen och att vi får låna den bil som det lutar emot.

Vi fick in allt, men så krävdes det också att vi bytte bil med Carl. Volvon slukade samtliga växtbackar, men det var trång och framförallt olidligt varmt eftersom luftkonditioneringen inte fungerade. Under den resan körde vi även lite fel och träffade på en mycket förvånad bäver längs vad som måste ha varit en traktorväg.

 

8. Att restaureringen av Blomsterlottas ska gå bra. Kommer jobba större delen av min semester (som är 2 1/2 vecka) med att genomföra ett stort projekt tillsammans med några andra driftiga personer. Undertecknad är projektledare.

Hela semestern vigdes till projekt Blomsterlottas trädgård, inklusive min födelsedag. Men själva planteringen gick bra och många flitiga händer hjälpte till, nu återstår det att se hur allt etablerar sig. Det kan jag uttala mig om först till våren.

 

9 & 10. Denna punkt innefattar två önskningar- att vi får barnvakt så att jag och maken kan jobba på tillsammans. Drömmen vore att kunna röja sly upp mot vägen samt klyva bort den sist veden så att vi kan göra fint runt vedboden samt måla den och snygga till infarten.

Ironiskt nog så har vi röjt på hela tomten förutom kring vedboden. Kanske att vi en fin vinterdag prioriterar att göra ett ryck om vi lyckas få barnvakt. Vi skulle även behöva flisa upp alla högar med sly och grenar som vi samlat ihop, men det är inget man gör med en litet barn.

 

Ett år på gården, del IV

Parallellt med allt arbete ute på gården (del I, del II och del III av årssammanfattningen) så har vi försökt boa in oss i huset. Förutom att packa upp flyttkartonger som var ett projekt i sig eftersom vi hade samlat på oss så vansinnigt mycket grejer, så har vi uträttat en del projekt även inomhus...

Vi köpte gården för dess läge och enorma potential, jag måste väl erkänna att huset som sådant inte gav mig gåshud av förtjusning. Men sakta så jobbar vi för att omforma denna plats till vårat eget paradis.

Först ut blev att laga köksspisen som visade sig vara trasig invändigt. Ganska snart förstod vi att det inte gick att få tag på reservdelar till vår Tirolia-spis och maken började läsa på om kaminrestaurering. Vi beställde eldfasta stenar och lite annat smått och gott som behövdes från en kaminbutik på nätet.

Här har vi börjat plocka ut trasiga stenflisor, för det var tydligt att här behövde något göras...
 
Och så här blev slutresultatet, än så länge har det fungerat finfint

Här eldar vi höst och vinter och det är väldigt hemtrevligt när det sprakar i köksspisen! 

 
Mäklarbild från Länsförsäkringar. 
 
Väggen mellan kök och vardagsrum (till höger om köksspisen) har tagits bort och burits av med en takbjälke. Men det krävdes min pappas expertis för att vi skulle våga bära av väggen, vi hittade nämligen en timmervägg med en befintlig dörröppning inne i väggen och inte endast luft så som vi hade trott. Dessutom hade man isolerat väggen som om det vore en yttervägg och man hade gjort så som man gjorde förr. Man hade använt kläder, mossa och fårull som isolering, så det krävdes en cell med luftrenare för att ta ner vägg eländet. Nu sprids värmen mer jämnt i hela huset och jag upplever bottenvåningen som betydligt luftigare.
 
Rivning av innervägg har påbörjats
 
 
 Vi trodde att vi skulle hitta luft inuti, men vi hittade en timmervägg med en dörröppning. 
 
 
 Dagsfärsk bild, på att göra-listan står att lerklina de riktigt fula bitarna av muren samt snygga till portalen. 

I samband med all rivning så passade vi även på att hacka lös den förfärliga stenfoten i vardagsrummet samt ta fram tegelmuren som förenar kök med vardagsrum.

 Mäklarbild från Länsförsäkringar.
 
Hej tegelvägg!
 
Hej då otympliga stenfot!
 
Efter att maken gått en kurs i lerklining och fixat en ny fot kunde vi montera dit kaminen. Men det blev inte den gamla som stod i vardagsrummet när vi flyttade in (se mäklarbild från vardagsrummet), den hemsvetsade saken kastade vi ut, utan kaminen från övervåningen fick flytta ner. Så det blev en liten rockad på kaminfronten kan man säga.
Här är den nya plattan på plats med tillhörande kompostgaller för att förhindra fotavtryck i leran innan den hade hunnit torka.
 
 
Mäklarbild från Länsförsäkringar.
 
 
Mäklarbild från Länsförsäkringar. 

Vi har även rivit en innervägg och förstorat badrummet. Vi passade i samband med det på att kasta ut mulltoaletten som vi inte hade några som helst planer på att nyttja. Dessutom målade vi om med Tant Johannas gröna, färg som vi hade kvar från sovrumsrenoveringen i Lindesberg.

 Rivning pågår
 
Vårt mycket skruttiga badrum blev större och fick sig lite färg, en nödlösning som duger för stunden. Eftersom jag hoppas kunna återanvända all pärlspont som sitter i taket så har vi valt att inte måla taket innan vi plockat ner innertaket och gett det en översyn.
 

I och med att bioreningsverket kom i backen här i höstas så kunde vi äntligen installera en vattentoalett! Planen var att använda de avloppsledningar som låg ingjutna i plattan och då hade toaletten hamnat i hörnet där svärmorstungan står, men tji fick vi. Vi kunde bittert konstatera att de avloppsledningar som ligger i huset var undermåliga för allt annat än gråvatten. Så vi fick helt sonika göra ett nytt hål och lägga nya ledningar, vilket gjorde att toaletten fick en lite originell placering, inne i skrubben. Men toaletten hamnade inomhus! Nu ska vår lilla skrubb få sig en omgång spackel och färg och sedan så kan jag utstå denna provisoriska lösning fram tills att utbyggnaden är på plats (vi planerar att bygga ett helt nytt badrum).

 Här borras det för fullt

Vi har fått hjälp av våra underbara vänner Mikaela (elektriker) och Kristoffer att se över elen och barnsäkra alla uttag. Det fick vi som en underbar inflyttningspresent <3 Det var även de som kom till undsättning här i höstas när gravis för andra gången grävt av elkabeln och i samma veva installerade all el som behövdes till bioreningsverket. När hon ändå var på plats bytte hon elcentral inne i huset, Göteborg med omnejd, vilket är hennes ordinarie arbetsområde, måste hennes chef ha fått fundera ett bra tag på 😉

 
Mäklarbild från Länsförsäkringar

Renoveringen av övervåningen har försiktigt påbörjats. Status på kontoret är att tapeter är rivna, taket schellackat i två omgångar och det är spacklat och slipat i lika många omgångar. Nu återstår att måla taket två varv med linoljefärg, lägga in trägolvet som ligger och väntar ute i höladan, välja ut lister och måla dessa samt tapetsera. Tapeterna är inköpta sedan länge, det gjorde jag redan i våras. Likaså att välja ut kulörer för tak och listverk (vi ska ha samma färg i hela huset) och färgpigment samt ägg finns hemma. I veckan ska vi åka till det lokala sågverket och se ut vilka tak- och golvlister samt foder vi vill ha i huset. 

William Morris Honeysuckle tapeten ska hamna inne på kontoret tillsammans med temperamålade gröna lister och ljus ljus grått tak. Den gröna färgen är mer mättad i verkligheten, ser lite poppig ut på bilden. 

Utvändigt så har taknocken provisoriskt bytts ut och taksäkerheten har setts över. Planen är dock att lägga om hela taket nästa år.

 

Som framgår av årssammanfattningen som blev i fyra delar istället för en som jag först trott, så har vi jobbat en hel del. Det har varit nyttigt för mig att ligga nerbäddad och blicka tillbaks på vårt första år på gården, eftersom jag inte allt för sällan förargat utbrister ”vi har ju inte kommit någonstans på ett helt år!”. Men zoomar jag ut så inser jag att vi har hunnit massor, särskilt med tanke på att vi har en dotter på 20 månader som drar ner på tempot rejält. Dessutom jobbar vi båda heltid (den ena med två timmars pendling) och jag har dessutom haft ett extremt tufft år på jobbet med oerhört hög arbetsbelastning. Jag har endast plockat ut två veckors semester detta år och den semestern tillbringade vi uppe i Västerbotten, för det är dit vi åker när vi är långlediga.

Här hemma äter vi så gott som alltid två lagade mål mat, varje dag. Och det är inte tal om halvfabrikat, utan all mat görs från grunden. Vi bakar så gott som allt vårt mat- och fikabröd. Och vi har dessutom förädlat de skördeprodukter som gården gett oss så att vi har kunnat fylla hela jordkällaren till bredden med must, mos, inläggningar och rotsaker. Vidare tycker jag om att ha rent omkring mig och jag hatar smutsiga golv, så dammsugaren rastas dagligen.

Tar gästerna med sig rabarberpaj och köpes vaniljsås så slinker det förstås också ner
 
Nu ser jag dock fram emot att börja jobba inomhus och boa till det ännu mer här inne. Det måste även tilläggas att allt detta inte hade varit möjligt utan punktinsatser från våra nära och kära. Makens bror Carl är för oss helt ovärderlig med sina snickarkunskaper och sitt yrkeskunnande som både betongarbetare och snickare. Likaså mina föräldrar och min farfar som kommit hit på arbetsläger och bara kört <3 <3 <3 En bonus är att när min mamma kommer hit så får jag händerna fria och kan påta på med saker som jag önskar göra. För en mamma är egentid att kunna få påta på och jobba  i sin egna takt utan att behöva oroa sig för att dottern ska hitta på något som kan skada henne.

Den stora sorgen är såklart att jag har så långt till släkt och nära vänner <3 Jag har bara blivit sämre och sämre med åren på att höra av mig, det är inte det att jag inte vill utan mer att när en lucka väl uppstår så fylls den så lätt med något annat göromål. Men alla är alltid välkomna hit till gården <3 Förrsten, är det något i dena värld som kan göra mig grön av avund är det de som har barnvakt av far- eller morföräldrar en gång i veckan, tänk vad man skulle hinna uträtta saker och ting?! Nu uträttar vi saker under små korta stunder istället och får ofta växelköra för att något överhuvudtaget ska bli gjort. Men framåt kommer vi onekligen, även fast det tar sin lilla tid. 

 

Ett år på gården, del III

Det blev inte ett utan fyra (!) inlägg för att sammanfatta vårt första år på gården, del I och del II går igenom de befintliga uthusen och kan med fördel läsas före denna del. 
 
PUMPHUSET

Direkt vi flyttade in på gården förstod vi att vattenrening behövde till. Vi anlitade därför ett vattenreningsföretag och installerade en vattenrenare under diskbänken (gårdens absolut flådigaste mackapär) som tar bort salter och annat så att stora som små kan dricka vattnet. Men proverna visade även att vi har radon i vattnet, så därför bestämde vi oss för att installera av avluftare som tar bort allt radon från det inkommande vattnet. Dessutom var hydroforen (tryckkärlet) undermålig, så även den behövde bytas ut. Eftersom maken gillar att göra saker så enkelt som möjligt har vi därför grävt en damm (vi grävde såklart precis där åkerdräneringen låg), dränerat dammen, gjutit en betongplatta efter konstens alla regler samt murat upp ett pumphus. Här har verkligen Nils bror Carl varit en sann klippa <3 Arbetet dokumenterades här på bloggen i det här inlägget. Här i höst har pumphuset invändigt klätts med plywoodskivor samt blivit med element och igår kom äntligen Brava och installerade allt som ska bo i det lilla huset.

Förresten, pumphuset fick sig tillfälligt ett plåttak när min pappa och farfar var här i höstas. Tanken är att vi ska beställa lite extra när vi lägger om boningshuset och då byta tak på pumphuset så att det blir enhetligt. Kvar är nu att panelklä det lilla uthuset, gårdens nyaste tillskott som gör att Vilja får bada så mycket hon vill (detta år har jag varit restriktiv med badandet för att hon inte skulle få i sig så mycket radon). Vi ligger under gränsvärdet för otjänligt vatten men tillräckligt högt för att vi skulle känna att vi ville eliminera problemet.

Ny dränering grävdes
 
Förarbete gjordes och plattan gjöts.
 
Leccablock i väntan på murning.
 
Husets väggar kom på plats, alla rör drogs och grävis fyllde igen runt pumphuset, vilktet gjorde det betydligt mer lättjobbat än när det var en vallgrav runt huset. Här har också takstolarna kommit på plats efter att pappa klurat lite, mamma hon inspekterar <3
Samma dag kom det provisoriska plåttaket samt taknocken på plats och så var pumphuset äntligen väderskyddat! Det svarta som sticker fram är platonmatta och kommer att döljas av träpanel som vi varken har hunnit kapa till eller måla ännu. Kvar att måla är även dörren som ska bli gul samt montera dit ett trycke så att man slipper öppna med en skruvmejsel.
 
 
I veckan har det hänt mycket inne i pumphuset (se bild nedan). Elektrikern har varit här och dragit in el, maken har monterat lysknapp och lampor samt monterat nockbrädan så att inte den fula skarven mellan skivorna syns. Sist men inte minst så har vattenreningsföretaget varit här och installerat hydropress samt avluftare. Äntligen är denna byggnad klar invändigt!!! Det återstår bara att städa lite här inne.
 
 
 
AVLOPPET
Sist men inte minst så har miljöenheten godkänt det bioreningsverk som vi ville installera, processen blev oerhört lång med tanke på att avloppssnurran startades redan innan vi övertagit gården, men tillslut så kom avloppstankarna ner i backen. Det visade sig dock efter många om och men att reningsverket inte alls rymdes under jord i det som tidigare varit hönsgården, utan hamnade bakom stallet istället. Projekt flytta växterna var därmed tämligen bortkastad! Nu ska jag bara återplantera en si sådär 300-400 gullvivor och diverse andra växter och hoppas på att de vill flytta tillbaks. Till våren kommer förövrigt växterna till vårt bioreningsverk, eftersom tankarna kom ner i backen i oktober istället för maj som planen var. 

 

Till våren ska vi plana av ytan med matjord och så in gräs.
 
 
 
Det var även ett äventyr att hitta åt inkommande ledningar, de gick precis brevid där vi trodde att de skulle gå. Maken gjorde dock ett mycket tappert försök att hitta åt ledningarna och grävis kunde knappt kunde tro sina ögon. Diket på bilden är precis en spade bred!
 
 
Vi skulle kunna sammanfatta vårt år på gården med dessa tre bilder...
 
 
 
 
Skrot, skrot och ännu mera skrot! Vi tar rivit metervis av staket (det var små staketstumpar lite här och där), vi har rensat samtliga uthus på bråte och vi har varit på återvinningscentralen fler gånger än vad jag kan räkna till.
 
Men det slutar inte här, utan vi har även grejat med annat detta år...
 
Jag har rensat och grävt fram gårdens rabatter.
 
 Rutschkana och gungställning har målats och är klara för att till våren monteras på lämplig plats, var denna plats ska vara diskuteras fortfarande.  
 
 
Mina hundraväxter (mest palargoner) har i vanlig ordning planterats om och fått sig lite vatten då och då.
 

Förutom att vi har röjt i samtliga uthus och röjt fram rabatter, så har vi även slagits med sly. Bland annat så var hönsgården helt igenväxt när vi kom hit och det var som en grön vägg.

 
Det lummiga gröna är allstå hönsgården och till höger i bild kan man ana hundgården...
 

Den murkna hundgården revs
 
...tiilsammans med hönsgården som också var helt murken. Ta förresten en titt på första bilden igen, så här såg hönsgården ut i avlövat tillstånd.
 
En första, hård gallring gjordes för att ta bort sly.
 
Så här blev resultatet
 
Gullvivorna tittade upp där på vårkanten, flera hundra dök upp som små gula solar på den plätt som jag kommit att kalla för woodlandet.
 
Men det dröjde inte länge förrän syrenerna skjutit massor av rotskott och när det stod klart att gårdens djupaste jorddjup troligen fanns i hönsgården så påbörjades projekt flytta växter som vi roade oss med om nätterna (det äventyret kan du lösa mer om här).
 
 
Projekt rädda gullvivorna (tillsammans med bland annat ormbunkar och höstaster). 

Vi har även skapat en plats för odling, ett 200 kvadratmeter stort potatisland som maken till stor del handgrävde med spade (samt lite hjälp av grannens traktor). En tydlig plats har även skapats för rabarbern, hallonen och sparrisen som fått varsin upphöjd bädd som vi börjat flisa runt. All sly har nämligen fått gå igenom tuggen som vi fått låna av våra grannar. När grävis var här på senhösten tänkte vi även utvidga potatislandet något, men han såg inte slutmarkeringen så nu har vi ett 500 kvadratmeter stort fält att odla på!

 
Från vänster till höger; bädd med rabarber, sparris och slutligen hallon. Hallonen och rabarbern flyttades från ytan framför jordkällaren. Samtliga bäddar fick bockade plåtkanter av plåtar som vi hittade på gården.
 
 Övre delen av potatislandet, här syns bäddarna tydligare liksom fliset som kommit på plats.
 
 
Rader med lök och pumpor längst ner, gångarna täcktes med hö för att hålla tillbaks ogräset.
 
Löken kom fint, men höstskörden blev inget vidare. Slöseri med plats tyckte maken.
 
 Särskilt med tanke på att fänkålen slog alla rekord och den största vägde in på över två kilo!
 
 Pumporna gav också bra avkastning, de plantor som inte blev uppätna av mördarsniglarna...
 
 En skottkärra lastad med pumpor på väg mot jordkällaren
 
200 kvadrat som där på hösten utvidgades till mer än det dubbla...
 

Nu kan en fråga sig vad som blev kvar efter vi gått fram med motor- och röjsåg. En hel del är kvar, men bara sådant som är värt att spara. Till våren ska vi plana av ytorna med matjord och så in nytt gräs för att på så sätt skapa en vit canvas varpå jag kan börja måla med växter och bygga rumsligheter. Men där är vi inte ännu, först har vi en vinter med inomhus jobb (och kanske lite sly fina vinterdagar) framför oss och på tal om inomhus så har även lite hänt inomhus, även fast vi främst har fokuserat på att röja utomhus.Men det får bli en egen, avslutande del. 

 
 
 

RSS 2.0