Ett år på gården, del III

Det blev inte ett utan fyra (!) inlägg för att sammanfatta vårt första år på gården, del I och del II går igenom de befintliga uthusen och kan med fördel läsas före denna del. 
 
PUMPHUSET

Direkt vi flyttade in på gården förstod vi att vattenrening behövde till. Vi anlitade därför ett vattenreningsföretag och installerade en vattenrenare under diskbänken (gårdens absolut flådigaste mackapär) som tar bort salter och annat så att stora som små kan dricka vattnet. Men proverna visade även att vi har radon i vattnet, så därför bestämde vi oss för att installera av avluftare som tar bort allt radon från det inkommande vattnet. Dessutom var hydroforen (tryckkärlet) undermålig, så även den behövde bytas ut. Eftersom maken gillar att göra saker så enkelt som möjligt har vi därför grävt en damm (vi grävde såklart precis där åkerdräneringen låg), dränerat dammen, gjutit en betongplatta efter konstens alla regler samt murat upp ett pumphus. Här har verkligen Nils bror Carl varit en sann klippa <3 Arbetet dokumenterades här på bloggen i det här inlägget. Här i höst har pumphuset invändigt klätts med plywoodskivor samt blivit med element och igår kom äntligen Brava och installerade allt som ska bo i det lilla huset.

Förresten, pumphuset fick sig tillfälligt ett plåttak när min pappa och farfar var här i höstas. Tanken är att vi ska beställa lite extra när vi lägger om boningshuset och då byta tak på pumphuset så att det blir enhetligt. Kvar är nu att panelklä det lilla uthuset, gårdens nyaste tillskott som gör att Vilja får bada så mycket hon vill (detta år har jag varit restriktiv med badandet för att hon inte skulle få i sig så mycket radon). Vi ligger under gränsvärdet för otjänligt vatten men tillräckligt högt för att vi skulle känna att vi ville eliminera problemet.

Ny dränering grävdes
 
Förarbete gjordes och plattan gjöts.
 
Leccablock i väntan på murning.
 
Husets väggar kom på plats, alla rör drogs och grävis fyllde igen runt pumphuset, vilktet gjorde det betydligt mer lättjobbat än när det var en vallgrav runt huset. Här har också takstolarna kommit på plats efter att pappa klurat lite, mamma hon inspekterar <3
Samma dag kom det provisoriska plåttaket samt taknocken på plats och så var pumphuset äntligen väderskyddat! Det svarta som sticker fram är platonmatta och kommer att döljas av träpanel som vi varken har hunnit kapa till eller måla ännu. Kvar att måla är även dörren som ska bli gul samt montera dit ett trycke så att man slipper öppna med en skruvmejsel.
 
 
I veckan har det hänt mycket inne i pumphuset (se bild nedan). Elektrikern har varit här och dragit in el, maken har monterat lysknapp och lampor samt monterat nockbrädan så att inte den fula skarven mellan skivorna syns. Sist men inte minst så har vattenreningsföretaget varit här och installerat hydropress samt avluftare. Äntligen är denna byggnad klar invändigt!!! Det återstår bara att städa lite här inne.
 
 
 
AVLOPPET
Sist men inte minst så har miljöenheten godkänt det bioreningsverk som vi ville installera, processen blev oerhört lång med tanke på att avloppssnurran startades redan innan vi övertagit gården, men tillslut så kom avloppstankarna ner i backen. Det visade sig dock efter många om och men att reningsverket inte alls rymdes under jord i det som tidigare varit hönsgården, utan hamnade bakom stallet istället. Projekt flytta växterna var därmed tämligen bortkastad! Nu ska jag bara återplantera en si sådär 300-400 gullvivor och diverse andra växter och hoppas på att de vill flytta tillbaks. Till våren kommer förövrigt växterna till vårt bioreningsverk, eftersom tankarna kom ner i backen i oktober istället för maj som planen var. 

 

Till våren ska vi plana av ytan med matjord och så in gräs.
 
 
 
Det var även ett äventyr att hitta åt inkommande ledningar, de gick precis brevid där vi trodde att de skulle gå. Maken gjorde dock ett mycket tappert försök att hitta åt ledningarna och grävis kunde knappt kunde tro sina ögon. Diket på bilden är precis en spade bred!
 
 
Vi skulle kunna sammanfatta vårt år på gården med dessa tre bilder...
 
 
 
 
Skrot, skrot och ännu mera skrot! Vi tar rivit metervis av staket (det var små staketstumpar lite här och där), vi har rensat samtliga uthus på bråte och vi har varit på återvinningscentralen fler gånger än vad jag kan räkna till.
 
Men det slutar inte här, utan vi har även grejat med annat detta år...
 
Jag har rensat och grävt fram gårdens rabatter.
 
 Rutschkana och gungställning har målats och är klara för att till våren monteras på lämplig plats, var denna plats ska vara diskuteras fortfarande.  
 
 
Mina hundraväxter (mest palargoner) har i vanlig ordning planterats om och fått sig lite vatten då och då.
 

Förutom att vi har röjt i samtliga uthus och röjt fram rabatter, så har vi även slagits med sly. Bland annat så var hönsgården helt igenväxt när vi kom hit och det var som en grön vägg.

 
Det lummiga gröna är allstå hönsgården och till höger i bild kan man ana hundgården...
 

Den murkna hundgården revs
 
...tiilsammans med hönsgården som också var helt murken. Ta förresten en titt på första bilden igen, så här såg hönsgården ut i avlövat tillstånd.
 
En första, hård gallring gjordes för att ta bort sly.
 
Så här blev resultatet
 
Gullvivorna tittade upp där på vårkanten, flera hundra dök upp som små gula solar på den plätt som jag kommit att kalla för woodlandet.
 
Men det dröjde inte länge förrän syrenerna skjutit massor av rotskott och när det stod klart att gårdens djupaste jorddjup troligen fanns i hönsgården så påbörjades projekt flytta växter som vi roade oss med om nätterna (det äventyret kan du lösa mer om här).
 
 
Projekt rädda gullvivorna (tillsammans med bland annat ormbunkar och höstaster). 

Vi har även skapat en plats för odling, ett 200 kvadratmeter stort potatisland som maken till stor del handgrävde med spade (samt lite hjälp av grannens traktor). En tydlig plats har även skapats för rabarbern, hallonen och sparrisen som fått varsin upphöjd bädd som vi börjat flisa runt. All sly har nämligen fått gå igenom tuggen som vi fått låna av våra grannar. När grävis var här på senhösten tänkte vi även utvidga potatislandet något, men han såg inte slutmarkeringen så nu har vi ett 500 kvadratmeter stort fält att odla på!

 
Från vänster till höger; bädd med rabarber, sparris och slutligen hallon. Hallonen och rabarbern flyttades från ytan framför jordkällaren. Samtliga bäddar fick bockade plåtkanter av plåtar som vi hittade på gården.
 
 Övre delen av potatislandet, här syns bäddarna tydligare liksom fliset som kommit på plats.
 
 
Rader med lök och pumpor längst ner, gångarna täcktes med hö för att hålla tillbaks ogräset.
 
Löken kom fint, men höstskörden blev inget vidare. Slöseri med plats tyckte maken.
 
 Särskilt med tanke på att fänkålen slog alla rekord och den största vägde in på över två kilo!
 
 Pumporna gav också bra avkastning, de plantor som inte blev uppätna av mördarsniglarna...
 
 En skottkärra lastad med pumpor på väg mot jordkällaren
 
200 kvadrat som där på hösten utvidgades till mer än det dubbla...
 

Nu kan en fråga sig vad som blev kvar efter vi gått fram med motor- och röjsåg. En hel del är kvar, men bara sådant som är värt att spara. Till våren ska vi plana av ytorna med matjord och så in nytt gräs för att på så sätt skapa en vit canvas varpå jag kan börja måla med växter och bygga rumsligheter. Men där är vi inte ännu, först har vi en vinter med inomhus jobb (och kanske lite sly fina vinterdagar) framför oss och på tal om inomhus så har även lite hänt inomhus, även fast vi främst har fokuserat på att röja utomhus.Men det får bli en egen, avslutande del. 

 
 
 

Kommentarer

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0