Januarisvepet

Sista januari, årets första månad lider alldeles strax mot sitt slut. Helgen har i vanlig ordning bestått av matlagning, städ och tvätt. Alla de bitar som behövs för att kommande vecka ska flyta på bra och inte bli alltför ansträngande. Har samlat ihop lite smått och gott från Instagram, samtliga profiler som också är upphovsrättsinnehavare till bilderna syns uppe i vänstra hörnet. Låt oss kika vad som fångat mitt öga lite extra!
 

Hemmet
Kombinerad fönsterbräda och bänk/avställningsyta i rent trä. Här skulle mina pelargoner och frösådder må. Kan förresten även tänka mig bordet, dagbädden och lampan som stoltserar i hörnet. Den ljusblå färgen lyfter för övrigt hela rummet och det trärena kommer verkligen till sin rätt.
 
Det blå går igen, här i biblioteket på Norrviken. Älskar för övrigt allt med denna bild och önskar såklart att det hade varit mitt arbetsrum/bibliotek, då hade ni hittat mig här med näsan i någon bok.

När ögonen inte dras mot toner av blått fastnar blicken lätt vid grönt. En grön sammetssoffa, ja tack! Gillar för övrigt det som händer där borta i hörnet vid lampan. Det känns som om lampkloten är luftbubblor som håller på att leta sig upp mot ytan. Det är lite Ariel- och havet är djupt-känsla över det hela. 
 

Maten
Alltså varma mackor, finns det något enklare och godare? En snabblunch där man lägger det som finns hemma mellan två brödbitar och värmer i våffeljärnet. 
Skördade av den sista palmkålen nu i veckan på jobbet. Grönkålen står fortfarande kvar ute i landet. Palmkål som också kallas för svartkål är supergott att kombinera med någon god ost, soltorkade tomater och vitlök. Fyll ett pajskal och njut, det gjorde jag igår.
 

Ett fat fullt av läckerheter! Här syns grönkål tillsammans med vinteräpple och vad jag har för mig är sötpotatis, för att göra den ännu mer i säsong kan sötpotatisen med lätthet bytas ut mot pumpa. Addera lite nötter för krisp och du är i hamn.
 
 
Januari sägs ju vara årets fattigaste månad, vad är då inte bättre att mätta magen med än en grön ärtsoppa? Gjord på svenska gröna ärtor såklart. Här har soppan smaksatts med ingefära, en havresallad för extra mättnadskänsla och surdegskrutonger för krisp. 
 
 
Julen må så vara över, men suget efter saffran har ändå inte gett med sig. Saffranscroissanter tror skulle vara gott att prova!
 
Efter all mat och lite sött så behöver man fylla på med lite vitaminer. Blodapelsiner har jag på senare år börjat uppskatta, extra goda är de att äta kalla när man badar bastu. 

Lektyren
Denna har jag hållit på med ett tag, tar lite åt gången. Varvar samtal med aurorabarnmorskan med läsning. 

Pysslet
Januari betyder fröbeställning. Allra helst utförs den redan i december så att man kan komma igång direkt med sina sådder i början av året, kronärtskocka och klockranka är två saker som vill sås tidigt. 
 
Ögonen drogs direkt till dessa vackra Madicken-klänningar. Som små smällkarameller, särskilt den gröna. Önskar att jag vore bra på att sy!
 


Buketten
Tulpanernas tid är nu. Här en vas med piontulpaner.
 

Med denna bukett önskar jag er en fin avslutning på årets första månad samt en trevlig start på den kommande! Glad söndag!
 
 

Tisdagstankar

Ute skiner vårsolen, det är ett gäng minusgrader ute och januari visar sig från sin bästa sida. Igår var det husvisning, men det blir inget bud. Min varblåsa på fingret har jag punkterat med en nål. Årets första svenska tulpaner sjunger på sista versen i sina vaser och snickarna grejar ute på balkongen. Idag kanske balkongen äntligen blir klar, längtar efter att flytta in och ställa i ordning. Särskilt eftersom det nu är förberett för att hänga upp min älskade ljuskrona.

 

Idag och imorgon är det hemmajobb. Har en hel del att fixa vid datorn nu innan jag går på föräldraledighet. Kanske inte det man förknippar med en trädgårdsmästare, men det är faktiskt mycket som behöver utföras vid en datorskärm speciellt eftersom jag även jobbar uppe på stadshuset och därmed inte uteslutande som trädgårdsmästare. Att jobba hemma innebär att jag slipper gå upp klockan fem och 14 mils bilpendling. Dessutom är det väldigt praktiskt att kunna nyttja flexen nu när Pyret håller mig vaken om näterna. Så att bara kliva in i arbetsrummet och kunna köra igång är därmed en sann lyx! På tal om lyx så tror jag att jag ska hälla upp en kopp kaffe (okej mjölk med mild kaffesmak-det enda "kaffet" som jag kan dricka) och smaka på den där saffransgrottan med hjortronsylt som ligger här intill och frestar. Önskar er alla en fin tisdag!

 

 

 

 


LISTAN OM FÖRRA ÅRETS BÄSTA

Hej januari 2021! Hoppas du hade ett härligt avslut på 2020 och en himla fin början på detta år! Har ju redan smitit in med ett inlägg, så detta är årets andra blogginlägg som jag fnulat på ett tag. Dettta är en tredje och sista summering från 2020 med så gott som uteslutande oredigerade mobilbilder. Sedan planerar jag att helt och hållet omfamna det ny året! Det har ju för sjutton redan gått en hel arbetsvecka! Men låt oss kika pp förra årets bästa...

Förra årets bästa outfit
Av de som fångades på bild, så var det denna i min William Morris klänning. Ska man vara på språng en hel dag är löparskor ett måste. Knapp tvåa kunde en bild på mina ridbyxor med både bälte och dubbla hårsnoddar i hyskorna kvala in på, men den bilden fick enbart mamma och maken bevittna...
 
 
Förra årets bästa hudvårdsprodukt
Köpte ingen ny hudvårdsprodult frånsett denna olja som ska motverka bristningar. Oklart om den hjälper, men det är himla skönt att dagligen smörja in magen.
 
 
Förra årets bästa klädköp
Min ribbade svarta kjol från ARKET. Ett av väldigt få nya plagg (räknas stödstrumpor ens?) som inköpts i nyskick och som inte varit second hand. Tyvärr ingen bild eftersom jag själv ytterst sällan fotar mina outfits, men de flesta kan nog se en svart långkjol framför sig. 

Förra årets bästa inredningspryl
Snickeriprojektet bokhylla till vardagsrummet/ kontorshörnan. Så himla fint att hemmakontoret fick sig ett ansiktslyft i dessa tider med mycket hemmajobb.
 
 
Förra årets bästa kväll
Helt klart när jag och maken firade tvåårig bröllopsdag. Maken överraskade mig med en resa till Sunne i värmland. Har länge velat besöka Selma Lagerlöfs Mårbacka och Rottneros park! Ett utkast till ett blogginlägg som ännu inte blivit just mer än ett utkast. Men kanske när jag går på föräldraledighet? 
 
 
 
Förra årets bästa jobbdag
Inom mitt företag var det helt klart att skriva en skötselplan till Blomster-lottas trädgård. På mitt heltidsjobb som trädgårdsmästare var Tusen trädgårdar en av många höjdpunkter.
 

Förra årets bästa idé
Att försöka utöka familjen.

Förra årets bästa bok
Fyren mellan haven av M L Stedman.

Förra årets bästa tv-serie
Jämt skägg mellan senaste säsongen av Outlander och The Crown. Men kanske valet ändå faller på The Crown eftersom det var den enda nya serien som jag började titta på.
 
 
Förra årets bästa inredningsupplevelse
Att äntligen få besöka Ellen Keys strand. Skönhet för alla <3 Detta är för övrigt ytterligare ett blogginlägg som jag har liggandes och som jag hoppas ska få se dagens ljus detta år. 
 

Förra årets bästa rutin
Stalldagar, minst en i veckan!
 
Förra årets bästa upptäckt
Att vi inte alls behöver en diselbil, utan att elbil visst fungerar utmärkt att färdas i!

Förra årets bästa podd
Lyssnar inte alls så mycket på poddar, men de jag ibland har spelat är en Sommar i P1, En underbar podd och BillgrenWood. Bilder överflödiga.

Förra årets bästa bukett
Varför välja en när man kan välja flera?
 
Vårens första bukett från rabatten, vilket blommor och dunjackan skvallrar om.
 
Det är ändå något speciellt med den första buketten hundkex. Kanske är det för att ingen annan blomma ens kommer i närheten av att skräpa ner så mycket som just hundkex?
 
 Klotrunda Allium möter Dr. Westerlunds kryddiga och lite sträva blad
 
 De bästa buketterna plockas på kvällskvisten, det är sen gammalt.
 
Pioner, älskar pioner!
 
Ett fång dahlior till köksbordet, jo jag tackar!
 
Ännu mera daglior- En höstig bukett med guldzinnia och dahlior.
 
Avslutar med ett av mina palettblad. För även fast vaserna är många så är det inget mot antalet krukor här hemma.
 
Förra årets bästa frukost
Halva delen av året har jag bara mått illa och inte alls varit sugen på mat, allra minst på morgonen. Det har helt klart medfört ett magrare utbud av fotografier att välja bland. Men vem älskar inte våfflor till frukost?
 
 
Granola, kaka och kaffe i finkoppen är annars inte fy skam.

Förra årets bästa loppisfynd
En trave med trädgårdslitteratur som jag länge suktat efter. Eller nej förresten, dessa kaffekoppar från Rörstrand som kallas Svenska Slott! Klassiskt blå och utan nagg. Åtta till antalet, med tillhörande kaffefat och assiett.
 
 
 
Förra årets bästa känsla
Pirret i maggropen när vi fick se stickan.
Bild från december när magen börjat avslöja vad som var på gång. 


Förra årets bästa lunch
Mat är som buketter, varför i allsin dar bara välja ut en när 365 luncher passerat? Fast det är klart, de absolut godaste matminnena som dokumenterats är middagar, så därav någorlunda få bilder.
 
På Hellas möhippa åt vi lunch
 
Handgjord tortellini från ett matställe i Sundsvall, perfekt att ta med!
 
Stenugnsbakad pizza på Stadsträdgården i Örebro.
 
Fräsch sommarsallad i Nora
 
Ett antal dagar under förra året åts det lunch på Goda rum.
 
Men den bästa lunchen har man ändå odlat själv, här tomater och basilika från balkongen.

Förra årets bästa film
Little woman! Catwalk kvalar in på andra plats följt av Downton Abbey och Florence Foster Jenkins.
 

Förra årets bästa blogginlägg
Helt klart detta när jag officiellt meddelade de glada nyheterna att familjen ska utökas. Detta inlägg lade jag dock ner mest tid på.

Förra årets bästa instagrambild
Har inte instagrammat så flitigt, men utan tvekan så är det denna.
 
Förra årets bästa snacks
Chips med salt och vinäger. Riktigt syrliga ska de vara! Bilder helt överflödiga, för alla vet hur riktigt goda chips ser ut.

Förra årets bästa selfie
 Dags för bad, då är man glad!
 
Förra årets bästa bild
Har du orkat läsa till hit så är du banne mig välförtjänt att få se dessa bilder. En måste ju bjuda på sig själv också 😂

Kast med liten tegelsten
Inspektion av kruka kan denna bild kallas. Jepp, fikonträden fick gott om plats efter omplanteringen.
 
Okej, vi har en kökspall, men antagligen så var den vid tillfället ockuperad av någon blomkruka. Så vad ska man göra om inte klättra? 
 
 

Inlägget jag önskar att jag hade läst

Läst innan, eller strax efter jag blev gravid. Låt oss kika!

Stödstrumpor- En genialisk uppfinning! Använd inte enbart vid långa resor, utan till vardags om du går eller står mycket.

Maghållaren kallar jag den, men den benämns egentligen som gravidbälte. Detta är livets stora upptäckt, för oavsett om kulan är liten eller stor så finns bältet där för att stabilisera upp för den nya viktfördelningen. För tack och lov är man ju inte alltid så här framtung!

 
Stretch Mark Massage Oil- Det är säkerligen en hel del bluff och båg med i marknadsföringen, men generellt gillar jag Weledas produkter och deras olja som sägs motverka bristningar är jag hitintills mycket nöjd med. Eller kanske allra mest ritualen som jag och maken skapat, där han varje kväll masserar magen. Ett extra plus får oljan för sin härliga doft!

 
 

RSS 2.0