Baserad på en sann historia

Om man bortser från kostymdraman (som maken är tämligen less på) så är filmer som baserar sig på en sann historia min favoritgenre. Här kommer fyra helt fantastiska filmer, de fyra senaste jag sett faktiskt och alla mycket sevärda.

 

Unga Astrid

Inte finns det väl någon som inte har en relation till Astrid Lindgren? Inte på det personliga planet kanske, men till någon av alla hennes fantastiska böcker. Utan att avslöja för mycket så är detta en gripande film som ger ytterligare en dimension till Astrids litterära konstnärskap.

 
 
The Dig

Filmen baserar sig på John Prestons novell som utspelar sig i Suffolk, England. Veckor innan England dras in i andra världskriget börjar hobbyarkeologen Basil gräva i några gravhögar i Sutton Hoo. Fynden visar sig vara något av det mest uppseendeväckande i brittisk historia. Ett välspelat drama som baserar sig på en sann historia, kan det bli bättre? Jo, förresten alla underbara miljöer höjer den filmen ytterligare ett snäpp.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Green Book

Året är 1962, en berömd afroamerikansk jazzpianist är i behov av en chaufför och livvakt. Dörrvakten Tony ’The Lip’ blir av med jobbet när nattklubben där han jobbar stängs för renovering, vilket leder till att dörrvakten och pianistens vägar korsas. Tony tvekar till en början att behöva vara borta från sin familj i två månader och att behöva jobba för en afroamerikan, men lönen är för bra för att tacka nej till. Trots deras olika uppfattningar om det mesta börjar en stark vänskap uppstå mellan dem när de kuskar runt i den djupa södern.

 

Hur hemskt det än är så baseras filmens titel sig på boken ”The Negro Motorist Green Book”, en handbok som togs fram för resande afroamerikaner att hjälpa dem hitta restauranger och motell där de var välkomna. Rasism, å denna jäkla rasism! Att inte alla kan fatta att alla är precis lika mycket värda.

 

En kvinna bland män

En skildring av  Ruth Bader Ginsburg, småbarnsmamman och advokaten, som slår sig fram i en mansdominerad värld. Hon kämpar för att ändra synen på hur domstolarna ser på könsdiskriminering och slåss verbalt för allas lika rättigheter. Filmen skildrar Ginsburgs snirkliga väg fram till att hon år 1993 valdes in som domare i högsta domstolen i USA. Ginsburg var aktiv domare fram till ifjol då hon avled i sviterna av covid-19.

 
Trevlig filmkväll!
 
 

Gör dina egna bivaxdukar

Skippa plastfolien och använd bivaxdukar istället! Giftfritt och betydligt mer klimatsmart än plast. Bivax råkar även vara antibakteriellt, vilket är tipptopp när det kommer till matförvaring.
 

 
Bivaxet gör tygbiten något stel, men genom att värma duken lätt med händerna formar sig duken efter skålkanten eller vad nu tänkt täcka över. Att duken dessutom går att använda om och om igen gör ju inte saken sämre!
 
Du behöver:
 
* Bivax, jag valde Krav-märkt bivax från en ekologisk biodlare. Bivax finns annars att köpa i hobbybutiker och lite varstans på nätet.
 
* Välanvänt, nytvättat tyg där gifterna sedan länge torde vara bortspolade. Jag hittade några restbitar av köksrutigt bomullstyg i mina gömmor.
 
* Bakplåtspapper och rivjärn.
 
Gör så här:
 
🖤 Klipp till lagom stora bitar av tyget. Jag valde att fålla samtliga kanter, men jag vet de som helt sonika bara river till bitar. Bitarna behöver dock vara anpassade så att de ryms på en plåt.
 
🖤 Sätt ugnen på 150 grader.
 
🖤 Riv bivaxet på ett rivjärn. Jag valde att finriva vaxet för att kunna få till en jämnare fördelning över tyget.
 
🖤 Lägg tygbitarna plant på plåtar med bakplåtspapper. Jag använde mig av engångsbakplåtspapper eftersom vaxet kan vara lite klurigt att få bort (det blir som stearin).
 
🖤 Strössla ett jämnt lager bivax över dukarna.
 
🖤 Skjuts in i ugnen! Bivaxet ska bara smälta och det tar inte många minuter.
 
🖤 Ta ut dukarna ur ugnen när vaxet har smält och häng upp för att stelna. Klart! 
 
 
 
För ökad hållbarhet, undvik att slå om rå fisk eller kött. Efter användning är det bara till att torka av duken med lite diskmedel och ljummet vatten. Efter ett tag kan det även vara en bra idé att fylla på med mer bivax på dukarna.
 
 

Städdille

Drygt en vecka kvar till vårdagjämningen. Fyra dagar till Pyrets beräknade födsel. Det firade Kung Bore genom att igår komma besök. Det snöade hela gårdagen och våren som gäckat oss att den varit på väg, fick gott träda tillbaks för vintern. Vintergäcken som precis tittat upp i rabatterna, knäade under snön.
 
 
I lördags trodde jag som sagt att Pyret skulle titta ut och reagerade med att städa. Har fått städdille och drabbats av en oerhörd lust att checka av saker. Har långa listor varje dag som jag gnetar mig igenom, mycket småfix som är oerhört skönt att bli av med. Samtliga lådor i hela lägenheten har jag tömt upp och ner; kastat, sorterat och organiserat. Gamla pärmar och papper har gåtts igenom (det har blivit många vändor till returstationen).
 
 
Städskåpet är städat (liksom alla andra skåp, lådor och utrymmen), diskmaskinen och ugnen är skurade in- och utvändigt och likaså INSIDORNA av stommarna i alla köksskåp. Samtliga skor är så välputsade att man nästan kan spegla sig i dem och hallmattan är så ren att man kan ha picknick där. Listan över möjliga platser att städa/röja på och diverse projekt som KAN utföras krymper drastiskt dag för dag.
 
 
Men ännu finns där lite kvar att göra, ska greja med några syprojekt idag. Ska till exempel försöka mig på att laga mina strumpbyxor, sy ett draperi och svänga ihop ett gäng bivaxdukar. Sedan är det bara alla växterna som står kvar i källaren (fönsterputsaren flyttade fram sitt besök på grund av kallgrader, så jag lät alla växter stå kvar där de stod) och hemmet är tipptopp.
 
Vandring längs kustlandskapet utanför Gorran Haven
 
En fotobok från bröllopsresan till England hade varit skoj att hinna med, för att klippa ner perennerna och beskära äppelträden får gott vänta nu när vintern valde att åter komma på besök. Dessutom har maken förbjudit mig att klättra upp på någon stege. Men det är väl också fint att ha kvar något att göra...Pyret skulle därmed gott kunna få titta ut nu, särskilt eftersom den lilla krabaten envisas med att hålla mig vaken om nätterna. Dessutom saknar jag Chili något oerhört! Grabben har fått flytta till hundvakten och honom får jag inte hem förrän Pyret tittat ut, det har maken bestämt.
 
 
Lägenheten har i varje fall aldrig varit så här välskurad, detta är banne mig storstädning 3.0. Frysen är fylld till bredden och BB-väskan packad. Kom Pyre, kom. Vi längtar efter dig! <3
 
 

Nedräkning

Det vanligaste rådet man får så här i slutskedet av graviditeten är att passa på att vila och ta det lugnt. Jag gör motsatsen, nu när jag äntligen gått på föräldraledighet och så gott som helt blivit kvitt min förkylning och äntligen fått lite ork, så försöker jag hinna så mycket som möjligt. Vaknar av gryningsljuset, myser de första timmarna och sedan är det full fart.
 
 
 
I lördags trodde jag att Pyret skulle titta ut, för bara några timmar efter att jag skrivit detta inlägg och maken fortfarande var ute på äventyr så kom förvärkarna med buller och bång. Jag vet inte hur det är med er andra, men jag fick i alla fall fasligt brått att laga kålpudding (!), städa och borsta grabben! Samtidigt som jag höll tummarna hårt för att maken skulle komma hem med lilla elbilen vars räckvidd testats till max, men så hade han också råkat jobba lite på hemvägen varför räckvidden inte uppgick till mer än 1 % när han rullade in till laddstolpen.
 
 
 
Förra helgen blev det mesta jag önskat klart, så som skylten till expeditionen och överdraget till skötbädden. Jag och maken hann till och med rensa samtliga avlopp! Det är viktigt att glädjas åt de små sakerna i livet! 
 

Första veckan som föräldraledig

God morgon, klockan är 08:00 och jag ligger och tittar ut på morgonhimlen. Hela lägenheten är tyst och stilla, för maken har åkt för att hämta mitt auktionsfynd som vi ska knöka in på balkongen. Har en inre bild av hur jag ska sitta där ute i min nygamla rottingfåtölj bland alla mina krukor och fikonträden och amma i vårsolen <3 Tänk att ljuset verkligen är på väg tillbaka, det är allt förunderligt vad en gnutta mer ljus per dag ändå kan göra med en!

 

Min första vecka som föräldraledig går mot sitt slut. Har försökt få tillbaks kraften och orken som försvann med min förkylning. Liksom rehabilitera värken som satt sig på vänster sida revbenen. Med alvedon går allt.

Mars är en intensiv månad för mig. Allt jag inte hunnit förbereda innan Pyrets ankomst, hoppas jag hinna nu. Jag inledde veckan med att lämna över allt som har med jobbet att göra, eftersom det blev uppskjutet när jag gick och blev sjuk. Dagen efter blev babykorgen klar (vilket helt var makens förtjänst) och står nu på sin plats i sovrummet <3 Alla blommor är omplanterade, vilket tog en gravid kvinna tre dagar att göra, men så har vi också fler krukor än kvadratmeter i lägenheten. Och så har vi grejat på här hemma i lägenheten med småfix, lite bröd har blivit bakat och stora tvättracet gick av stapeln igår.

 
Fönsterputsningen ska vi leja bort, en man kommer och ordnar det på onsdag, vilket känns som höjden av lyx. Några fler matlådor och någon kaka hade varit fint att hinna svänga ihop samt få överdraget till skötbädden klart. Jag när även en dröm om att hinna städa i lådor och skåp samt rensa alla avlopp (inte så kul kanske, men skönt när det funkar), fixa klart skylten på expeditionen och klippa ner alla perenner som ser bedrövliga ut efter vintern, sedan är jag redo för Pyrets ankomst <3


Men först mys! Det är de små enkla sakerna, som att dricka lite mjölk med kaffesmak och läsa en Lotta-bok, som kan sätta guldkant på dagen. Sedan är jag redo att börja greja, hoppas solen lyser där ni är också!  

 

RSS 2.0