Så planterar du en palm

När jag för några veckor sedan googlade inför min första plantering av palm, modell större, så önskade jag innerligt att det hade dykt upp något inlägg på hur fasiken man planterar en palm. Det var ju inte direkt så att man fick öva nere på Alnarp att plantera palmer på ett ton.
 
Om ni inte redan listat ut det så är det bra att ha en traktor med förare nära till hands. Det är även en lysande idé att beräkna jordåtgång och kånka fram jordsäckar till själva planteringsmomentet. I övrigt så kan jag inte komma med så värst många bra tips. Förutom då att inte låta det gå alltför lång tid mellan omplanteringarna (fortsätt läsa så kommer ni förstå). Men jag börjar i rätt ordning, den i särklass mest spännande dagen på jobbet. Jag hade beställt traktor och allt var riggat och klart.

 
Planen var bara att lyfta upp palmen och byta kruka (den till höger i bild). Det är inga problem, det kommer gå som en dans tänkte vi (okej, jag var lite orolig). Traktorn kom, och vi spännde fast palmen, tyvärr inte i rotklumpen så som sig bör, utan i stammen. Ett, två, tre så lyfte traktorn upp palmen. Tyvärr var det inte enbart palmen som fick sig en flygtur, utan även krukan hängde med! Så det blev till att gräva mer...
 
 
Vi grävde med spadar, först försiktigt med planteringsspade och sedan jordspade. Vi använde spett och slog med träbit och slägga. Vi knackade på utsidan av krukan...men inget hjälpte. Palmen satt som berget.
 
 
Det tog oss en hel dag att övertyga herr palm (några av mina kollegor hävdade dock bestämt att det var en hon eftersom hen var så envis) att det var bäst att släppa taget. Låta rotklumpen ta ut skilsmässa.
 
 
Efter en dags arbete beslutade vi tillslut att det fick kosta en kruka, för att det var viktigare att rädda rotklumpen (och därmed palmen). Nu ska bara någon få äran att försöka bygga ihop krukan igen, för bultar och band räddades innan hela krukan blev ett enda stort plockepinn. Dagen avslutades med att palmen planterades i ny jord och bitarna av det som en gång varit en kruka, kördes ut på säckakärran...
 
 
 

Hemma hos mig

Minns ni Mina-vänner-böckerna man fyllde i när man var liten? Frida som driver bloggen Trendenser körde nu i veckan en hemma-hos-version med 12 frågor. Här kommer mina svar tillsammans med bilder från mitt arkiv på Instagram. 


MIN FAVORITPLATS HEMMA ÄR...

Helt klart kökssoffan som min farmor föddes i! Jag är även väldigt förtjust i vardagsrumshörnan.

 
 
 
MIN KÄRASTE ÄGODEL ÄR…
Saker jag fått från nära och kära, så som farmors födelsedagskoppar eller farfars knäckebrödsburk. Eller mommes sjal eller moffes skrivbordslampa. Men min kamera som jag fick i 30-års present samt vigsel- och förlovningsringarna står också med på denna lista.
 

 

JAG SAMLAR PÅ…

Enligt min man böcker, växter (främst pellisar), konst, porslin och vintageklänningar. Han har nog rätt.

 
 
 
En hel del med andra ord! Men bara för det får inte vad som helst följa med in över tröskeln, tingen måste tala till mig och får gärna ha lite patina. Vackrast är de ting med en historia, de är särskilt enkla att älska.



DET FÖRSTA JAG GÖR NÄR JAG KOMMER HEM ÄR...

Hänger av mig ytterkläderna, tvättar händerna och pussar på mina killar. Jag byter inte om.

En kille som möter en i hallen och vill bli kliad ❤

 

MIN ÄLSKLINGSFÄRG ÄR...

Grönt, tätt följt av blått och alla andra färger. Jag älskar färg!

 
 


DET HÄR SKULLE JAG LÄMNA KVAR OM DET BRANN...

Allt jag sparat i källaren som ”kan vara bra att ha” samt alla halvfärdiga projekt. Allt som går att köpa för pengar hade också lämnats kvar.

 

NÄR INGEN ÄR HEMMA BRUKAR JAG...

Det beror på om det är dag eller kväll. Är det kväll så tar jag gärna ett långt varmt bad, med mycket badskum och torkade blomblad samt tända ljus. Känner jag inte för att bada, så kan jag tänka mig att se på en romantisk komedi. My guilty pleasure!

Är det dag däremot så kan jag tänka mig att läsa mina favoritbloggar i kökssoffan och sippa kaffe. Är jag inne i någon spännande bok så åker den fram istället. Att dra en filt över sig och tända ett ljus höjer mysfaktorn ytterligare.

 


MITT BÄSTA LOPPISFYND ÄR...

Jag älskar loppis, så det har blivit några fynd under åren. De gröna kristallglasen. Min emmafåtölj i röd sammet. Mina lila fasantallrikar. Mina mest älskade vintageklänningar. Okej, jag kan officiellt inte välja, men den rosiga klänningen på bilden har jag flitigt nyttjat. 

 


DET HÄR VARDAGSLJUDET GÖR MIG LYCKLIG...

När folk som man tycker om småpratar i bakgrunden. När maken tar fram dragspelet eller när diskmaskinen gör sitt jobb. Ljudet från kaffebryggaren (och då äger jag ändå ingen kaffebryggare! Men jag tycker ljudet är så oerhört mysigt). Fågelkvitter. Sprakandet från en brasa!

 
 
DEN SOM HÄLSAR PÅ HOS MIG FÅR INTE...

Känna sig ovälkommen! Och helst inte gå in med skorna...Vänligen informera min man. Men han skulle bara hänvisa till att han faktiskt inte hälsar på.

 
 

JAG FANTISERAR OM ATT...

Bo på landet med odlingar, djur och barn (maken vill väldigt gärna göra ett tillägg här i form av en Tesla).

 
 

MITT LYCKLIGASTE MINNE FRÅN MITT NUVARANDE HEM ÄR...

När sista fogen var satt och vi totalrenoverat vår lägenhet från betongskal till ett hem. I januari 2018 flyttade vi in ❤

 
 
 
Posta gärna era svar i kommentarsfältet! ❤
 

RSS 2.0