Det som alla talar om, men ingen sett

Det där som alla talar om men ingen sett. Eller sett har väl det flesta gjort och hört talas om- Men ingen som inte äger kokboken vet hur man gör. Självklart syftar jag på systrarna von Sydows grötbröd eller ”Helens hyllade grötbröd” som det kallas i boken. Underbaraclara och många andra har dock bloggat om det, men ingen har riktigt kommit till skott med att tala om hur man egentligen gör.

Bild lånad från Adlibris.

 

Detta förargar mig lite eftersom jag gillar att baka och anser att det är bra att både ha surdegsbröd och snabba limpan i sin reportoar. Där av besattheten att ta reda på receptet, eftersom alla som ätit det verkat ha älskat det. Så om du sitter på receptet så får du gärna dela med dig!


Mitt möte med Bossen

Det är svårt att inte veta att Bossen det vill säga Bruce Springsteen har intagit Göteborg. Dock så trodde jag inte att jag skulle stöta på honom på gymmet igår!
 
Bilden lånade jag kort och gott från Expressen. Väl medveten om att jag kunde ha tagit en själv.
 
En man i solglasögon. Som såg lite bekant ut. Betyder ju inte att man känner personen, men att man på ett eller annat sätt setts förr. Så var det med denna man, som kort och gott kunde ha varit vem som helst. Det enda som egentligen utmärkte honom var den lilla skara av folk han hade omkring sig. Typ fem stycken, för det är inte direkt rusning till gymmet nu i sommarhettan. Men jag tänkte inte så mycket på det, utan rusade in för att inte bli sen till träningen. Läser Expressen idag och inser vem jag egentligen stötte ihop med där i dörren.
 
 

Sand mellan tårna

Lata dagar vid havet. Alla dagar skulle kunna fått se ut som förra helgens.

Men då skulle charmen försvinna och allt skulle bli vardag.

 

Men att ta morgondopp i havet.

Äta vattenmelon.

Snorkla i havet och få marinbiologilektioner.

 

 Här har vi krabba

 


...och sjöstjärna för att nämna några.

 

 

 

Spela spel till långt in på natten.

Äta god mat. Vakna till havets kluckande och fågelkvitter.

Båtutflykter. Plocka solmogna hallon. Sånt som man kan leva med helt enkelt, speciellt P.

 

 

 


Kill your tv

Har ju varit vid havet i helgen och njutit av att teknikfasta.
Tänkte dela med mig av bilder, men de kommer imorgon.
Fram tills dess njuter jag av denna bild som jag stötte på hos Bluebird.
 
 
 
 

Havsbris

Idag är det fredag, det betyder att snart är det helg. Tolvdagarsarbetsveckan är över.
Jag ger mig själv belöningen att åka ut till havet. Till stranden och vågskvalpet. Möter upp P och hans vänner ute vid en stuga vid havet och ska bara slappa i två hela dagar innan en nya arbetsvecka drar igång.
 
 
 

Rent mjöl i påsen

 Testade tidigare att baka surdegsbröd, men enligt mig blev det inget vidare. P mumsade dock i sig det. Men  jag var något mer kritisk och tyckte att jag misslyckats. Men skam den som ger sig! Så nu försöker jag igen och har denna gång använt mig av Salta Kvarns ekologiska mjöl. Det eftersom söndagens sommarpratare Boudet betonat vikten av ett riktigt bra mjöl. Testar denna gång att göra en grund på störst del vetemjöl, eftersom det där ryktet om att det är svårt att misslyckas med rågmjöl visst var falskt. Jag lyckades i alla fall med att misslyckats.

 

 

Så nu testar jag med vetemjöl. I en lägenhet som har stängbara fönster. Och surdegsgrunden har fått flytta in i en vinkupa. Saknade en tillräckligt stor glasburk, så en vinkupa fick rycka ut. Kanske gör all denna komfort sitt till och att det börjar bubbla i glaset. För om allt går vägen så ska den matas ikväll...

 

 
 
 

Smultronlinnet

Har spanat och spanat och så hittade jag äntligen Tyget. Tyget med stort T såklart!

Ett med smultronmotiv som jag bara tyckte var sååå sött

 

Det bästa av allt är att jag hittade det på H&M och det var därmed redan ett färdigt linne.

Himla tur för mig som inte är världens bästa sömmerska, så vid fynd tillfället var lyckan total.

 Detta linnet är för övrigt min sommarfavorit, nästan som smultron på strå'...

 

 

 


Herr Klöver

Blommor och blad på kaffekoppar. Finns nog inte många typer av mönster som varit så förevigade på porslin och keramik. Varje kopp har sitt uttryck och ändå passar de så bra tillsammans. Den senaste i min samling är en ensam stackare som besitter flera klöver. 

 

Arabia muggen är perfekt för morgonthé

 

Nu fattas bara ett matchande fat, helst i grönt eller vitt.

Fast man får inte vara så kräsen, klövern blev ju min för en tia.

 


Krukeli krukan

 Strax innan vi flyttade gjordes endel krukfynd. Kan ha att göra med att de stod bortglömda i en vrå och ingen tidigare orkar masa sig in där. Eller för att folk inte uppskattar krukor på secondhand. Varför förstår jag inte riktigt eftersom det både är billigt och miljövänligt. Köper dock helst vita eftersom grönt och vitt är så fräscht tillsammans.  Sedan spelar det heller ingen roll om krukorna är udda, så länge färgen är densamma så intrycket inte blir rörigt.

 


Den som fyrkantiga krukan som står längst fram är från Cult Design.

Fick alla fem för en tjuga, vilket jag såklart slog till på!

 

 

 
 
 

En näve sommar

Firar att sjudagarsarbetsveckan är över med ett gäng pannkakor. Behöver ladda inför de fem kommande arbetsdagarna och lyxade till det med smörstekta plättar á la momme. En klick grädde och sedan en näve sommar på det och middagen var fullständig. 

 
 
Den där näven sommar hittade jag förresten idag när jag var på väg hem från jobbet. Självklart kunde jag inte motstå de solvarma sötsakerna som bara hängde där och dinglade, så de fick följa med på äventyr.
 
 
 

Positiva besked

 
 
 
Den som väntar på något gott...den väntar nästan aldrig förlänge. Blev reserv på mitt första handsval, men är väldigt nära och med fjolårets statistik i färskt minne så borde jag ta mig in. Om trenden är detsamma i år vet jag ju såklart inte, men jag vet att andra handsvalet mitt är jag inne på. Trädgårdsingenjör med inriktning Odling. Miljömärkta sommarblommor. Närodlat. Havtornsshots som functional food. Trädgårdsbranschen är bred och någonstans mitt i allt det här kommer jag att befinna mig. Flitiga Lisan ska ansluta sig till de andra blommorna!
 
 
 
 

Oro är en form av rädsla

Seriöst, jag hatar att vänta. Det gör mig nervös. Nervös över att någon kan ha gått fel. Det gör mig ännu nervösare. En dålig cirkel som ni hör.
 
 
 
Men dagen startade bra, jag kom mig ut ur skogen och till jobbet. Igår blev det en timmes lek, en mils löpning och sedan avslutade vi med att stretcha och kasta pinnar en timme. Även imorse, där mellan fem och sex var vi ute och tillämpade denna skojiga lek med pinnen igen. För det är en speciell pinne det där. Kira hittade den i skogen och sedan ville hon inte vara utan den. Den följde med oss in och upp i sängen. Donnan sov på mitt långhåriga fårskinn i natt brevid mig och imorse fick jag en pinne i min hand som ett tecken på att sex timmars vila är allt man behöver i denna värld. Detta förtydigade det lilla monstret som tittade på mig med alla sina ögon (Kiras leksak). Så vi gick ut och fortsatte att kasta pinnar i frisk morgonluft. Fram tills dess att en av hennes rätta ägare dök upp och jag var tvungen att gå till jobbet vill säga.
 
 
Här har jag sedan dess väntat och går på en kick av godis (har en hel skål framför mig) och lyxkaffe. Det är inte påsk, men jag är nervös. Så jag inmundigar det som finns i närheten. Är ganska så rejält nervös också, samtidigt som jag längtar. Längtar efter att få besked. Ett besked som förhoppningsvis är postitivt. Att jag har kommit mig in och att jag inte längre behöver drömma. Men det måste vara något fel på min uppdateringknapp, för jag får aldrig något mejl från Antagningen. Idag är det ju till och med rätt dag! Trodde nämligen att det var i tisdags nämligen...
 
 
En annan grej är att jag tagit på mig att jobba extra i helgen. För att alla jobbar sju dagar för att sedan jobba fem. Tolvdagarsvecka har väl vem som helst hört talas om, eller? Speciellt när man får gå upp klockan fem?
 

Stark som en björn

Det var bättre förr. Då var det minsann kvalitet på saker och ting. Särskilt på sytråd! Björntråd finns mig veteligen inte att köpa längre. Kanske var det också därför jag köpte dem. Blev lite tagen. Dels för att de faktiskt går att använda och för att de ser superfina ut i syskrinet. Men också för sago-feelingen. Ni minns väl Snövits små mösskompisar som vilar benen? Eller att Nils Karlsson Pyssling använde dem som bord? För att inte tala om mina favoriter Lånarna som använde dem som piedestaler.

 

 

Och när fantasin ändå är på högvarv så kan man nog tänka sig att jag ska komma på ett framtida användningsområde till dem. Så snart jag sytt upp all kvalitetstråd vill säga.Och så mycket som jag syr, så kan det ju dröja. Undertiden så får jag roa mig med de trådrullar som redan är tomma.

 

 

 


Kira

Det pirrar lite i maggropen, så där som det gjorde när man var liten och fyllde år och låg i sängen och väntade på att familjen skulle komma in och sjunga. Den barnsliga glädjen, bubblar i mig likt sockerdrickan som Pippi har i sitt ihåliga träd.
 
 
 
Bild lånad av Elias- Kiras ägare och fotografen bakom bilden
 
 
Jag har nu redan fyllt år. Jag ligger inte i sägen och bubbelvattnat som står på mitt skrivbord är det närmsta läsk jag kan komma. Lägg sedan till total avsaknad på ihåliga träd. Men man kan ändå känna så här. För nu är det nämligen så att fina Kira ska komma på besök! Har inte haft hundkontakt på evigheter och jag saknar mina fyrbenta vänner något oerhört. Så förstå glädjen och överraskningen som kommer av att bli tillfrågad om att vara hundvakt, för Kira av alla hundar är i stan! Så idag efter jobbet får jag med mig en lurvig liten tjej i koppel och vi ska leka med bollar, pinnar och allt annat som är kastbart hela kvällen. För det finns inget som heter ”ledighet för kel med hund” och jag har inga barn så det kan bli lite suspekt om jag tar ut föräldraledighet. Ej heller tyckte chefen att det var någon strålande idé att ge sommarvikarien befogenheten att ta med en hund in på det djurfria företaget (jag var dock tvungen att försiktigt höra mig för). Så imogon måste jag lämna tillbaks henne, om vi inte fortfarande är kvar i skogen och leker vill säga...

Lupiner

Ljuvlig färgpalett av syren, violett, blått, purpur och vitt.

Sommar vid vägkanten som jag rakt inte kunde motstå som den blomfantast jag är!

 

 

 


Veckan som gått

Snabb sammanfattning av veckan som gick...
 
Vi har flyttat från ena sidan stan, till den andra
 
 
Jag har fyllt år och fick välja en trerätters på valfri restaurang...
 
 
Jag valde Nonno, en Italiensk liten pärla som jag velat besöka länge
 
 
Det blev Italienska delikatesser för den veliga damen
 
Smörbakad fisk med kräftsky och gröna skönheter
 
Samt P:s egengjorda marängtårta med glass och bär
 
 
 
 

Tacksamhetens ord

Borde skriva något. Ska skriva något. Men det är bara det att det råder idétorka för tillfället.
Har ungerfär lika mycket inspiration till att skriva som det är vatten i öken.
Samtidigt är jag tacksam för att jag fått chansen.
 
Bild lånad härifrån.
 
För att skriva krönikor och få dem publicerade är en ynnest som är få förunnat. Dock så är det för tillfället himla svårt att komma på något bra att skriva bara. Helst ska det vara lite roligt också, för jag skriver ganska ofta rätt så seriöst. Men huvudsaken är att det är bra skrivet. Dock så vet jag att det kommer, inspirationen. Det gäller bara att vänta in den...

 

Sommar i P1

Har just bestämt mig för att skaffa mig en ny vana. Det är att varje dag lyssna på sommarpratarna dagar då det är lungt på jobbet. Idag är det lungt. Idag är det Lutfi Kolgjini, travtränaren och kusken som står för nöjet. För ett litet nöje är det ändå allt att luta sig tillbaks och lyssna till mannen som är så framgångsrik inom travsporten. Den gren inom hästsporten som jag bara varit inne och nosat på, men aldrig riktigt börjat med.

Going Kronos & Lutfi

 


Nyponrosen

 Varje morgon passerar jag en alldelens underbar nyponrosbuske.

Kan inget annat än stanna och lukta, hur bråttom jag än har.

För det är så ljuvligt att sticka in näsan och bara insupa den ljuvliga lukten.

En perfekt start på dagen!


Slott och koja

 Vi släpar, kånkar och bär. In i den nya lägenheten som är stor och ljus. Många fönster, underbart parkettgolv och gamla element. Fick nycklarna i lördags och nu bär vi som bara den. Mest P och hans vän Magnus, för jag jobbar om dagarna. Men om kvällarna och nätterna så fixar och donar jag. Igår var det köket som fick sig en omgång. Ikväll står sovrummet på tur, ett rum som för tillfället är fyllt av flyttlådor.

Ett litet drömsovrum med Boråstapeten Karlslund.

 

Dock är det så långt man kan komma från det sovrum som jag nu har, som är fyllt till bredden med flyttkartonger som ingen vet vad det är i.

 

 

 
 
 

Strandmode

Har suttit och spanat på lite nya badkläder och hittat en ny prickig favorit från Lindex.
Samt ett par solglasögon i kattmodell fråm Mango.
- Kan tänkas bli min personliga strandstil i sommar.
 
 
 
 
 
 

Feminläggsprincipen

 Detta var något som Blondinbella tipsade om som jag tycker var lite intressant. Tänkte att alla andra bloggare som läser det här kanske är av samma åsikt. För de flesta vill skriva bra inlägg och ett kännetecken för ett bra inlägg är ju att det är något som ens läsare faktiskt vill läsa om:
 
Bild lånad av Emma
  • Frukostinlägg: Berätta något personligt som vad som kommer att hända under dagen.
  • Lunchinlägg: Få de äldre läsarna att tycka om dig t.ex. något om volontärarbete
  • Treinlägget: Skriv något som provocerar!
  • Middagsinlägget: Tona ner det provocerande med ett inspirerande inlägg.
  • Kvällsinlägget: Avsluta åter igen med något personligt. Något du funderat på etc.
Tips: Ska man bara komma ihåg en sak så kom ihåg att alla andra fungerar precis som dig själv, dvs. vid tre är du lättretlig och till kvällen vill du läsa något lättare. 
 
 
 
 

Syntax Error

Gråtfärdig och sönderstressad. Axlarna tävlar ikapp med höghusen.

Det är inte din dag idag va?” frågar en jäktad man samtidigt som han susar förbi.

Faktiskt så är det min dag idag, svarar jag dörren som håller på att slå igen.
I don't understand...

Av årets 365 dagar så är det denna dag som mest är min. Jag fyller år. Trots det så flyter ingenting på, snarare är det den struligaste dagen på mycket länge.Allt som kan gå fel, går nämligen fel. Sedan när man väl hamnar i det engelskspråkiga företagets telefonsupport så går allting om möjligt än sämre. Jag kan nämligen inte ens på svenska förklara vad som är fel. Jag kan inte prata ettor och nollor-Det hemliga dataspråket. Syntax error i både hjärnan och datorn med andra ord. Toppen! Det är visst inte min dag idag ändå.
 

Tygkassen

 Har gått och kärat ner mig i tygkassar. De är ju så snygga, för att inte tala om miljövänliga!

Tänkte tipsa om två olika varianter, en lyxvariant och ett budgetalternativ för personer med skralare kassa.

 

Lyxvarianten passar bokälskaren och kommer från Cafepress.com, $18.

 

 

 

Eller budgetkassen från Granit.

 

 
 
 
 

RSS 2.0