Ishalka

Har just kommit tillbaks upp till stugan igen. Åkte ner igår eftermiddag för att jobba och fixa lite småsaker. Och när jag hade slutat så kom Robert : )
    Så igår kväll invigde vi spat nere i källaren och sedan var vi så hungriga att vi satte igång och lagade tortilla vid ett ;)

Nu är det visst skotertur på schemat :)
Hare!

Åh vad jag har längtat!

Vad jag har längtat och väntat efter Det ! Funderat och kanske även fantiserat lite. Sedan så kom Det slutligen, kort, felstavat och inte alls vad jag hade tänkt mig...

En annorlunda jul

Igår var det julafton. Det var en annorlunda dag, inte som en vanlig jul. Eftersom jag...

     - Missade Kalle, eftersom jag dekorerade julbordet. Som både fick ris och ros, mest ros.

- Blev förvånad eftersom det varken stod någon brysselkål eller julskinka på julbordet (den hade blivit kvarglömd i mommes kylskåp, så vi skickade en springare efter skinkan). Brysselkålen som är min favorit, fick jag istället äta till frukost  : )

- Morfars dödsannons publicerades i tidningen

- Första julaftonen som jag grät över årets stora förlust av min kära morfar.


Men vissa saker var ändå som vanligt. Jag och Becca var ute på vår årliga julritt, stora delar av släkten samlades i vårt hus för att fira och största delen av årets klappar bestod, liksom föregående år, mest av böcker. Och det var minsann en blandad kompott! Det var både chic-litt, kriminal- och dokumentärromaner, samt en bok om vetenskapshistoria och en om julgodis. Kort sagt, ett ganska varierat  litterärt utbud.

     Så det kommande året har jag åtminstone litteratur att läsa, och om nu dem skulle ta slut så kan jag alltid ägna mig åt att sy, sticka eller virka, eftersom jag igår både fick stickor, nålar, garn samt en symaskin av märket Husqvarna.


När juldagsmorgon glimmar, jag vill till stallet gå...

Det måste vare den absolut bästa psalmen av dem alla. Och nog för att jag alltid vill traska iväg till stallet, men på juldagen är det alltid något speciellt.
     Och imorse när klockan ringde lite över fem, så började jag dagen med att slå stortån i mickron som någon hade ställt vid min säng! (Det var inte jag!). 
      Hämtade Becca och hon ryktade Svartur medan jag stod ute i mörkret och fixade med risslan och täljde till facklorna som visade sig vara förstora för fackelhållarna (det är sådant som man ska göra dagen före, och inte just då man ska tända dem :P
     Sedan efter vi selat så bar det iväg mot julottan. Och min kusin Otto och min lillebror klämde in sig där bak.

Det var riktigt mysigt. Ute var det aldelens mörkt när vi startade. Och det enda ljud som hördes förutom Svarturs rytmiska hovslag var klockornas klang. Inne i risslan hade jag brett ut både älg- och renskinn, så det var varmt och skönt. Och facklorna brann och spred ett varmt sken. 

Hästskötare i England

Okej, nu är jag typ grön av avundssjuka!

Har skrivit lite med Elina och fått reda på att hon nu mer befinner sig i England där hon jobbar som stallskötare.  Närmare bestämt i Rudgwick hos Tintin van Rijckevorsel!

Så att nu drömmer jag om att arbeta som stallskötare i England, något som vi pratade om i somras på Island, men som hon nu har förverkligat :)

Men än finns det tid kvar att förverkliga ens drömmar!


Stilla Natt

Åkte upp till stugan igår. Klämde in mig i Gun-Britt och Tages bil.

     Idag har jag och Becca varit ute och tömkört Flugar (det gick mkt bra!). Sedan blev det en barbackatur med Sitar och Mozart i djupsnön. Otroligt härligt!!!

   Att sedan komma in och få krypa upp i en fåtölj med en kopp te och en bit nybakt pepparkaka var bara så ljuvligt!
Har just varit på uppesittarkväll hos moster Gun-Britt och ligger nu och skriver lite. Tror att jag kommer att sova skönt, för första gången på mycket länge...


Stugan är julstädad, granen är klädd, paketen är inslagna, en brasa sprakar i kakelugnen och ute tindrar stjärnorna och sprider ljus i den kalla vinternatten.


10 klappar med hjärta! Och det gör inget att du är sent ute :)

10 klappar med hjärta

Kooperation Utan Gränser

Ge ett bistånd i julklapp- Hjälp människor att ta sig ur fattigdomen. Alla gåvor, stora som små är viktiga.

    
     Adress till hemsidan: http://www.utangranser.se/

     Länk för att ge ett bidrag: http://www.utangranser.se/Default.aspx?ID=3

     Tel: (+46) 08-120 371 20

     Plusgiro: 90 10 01-8 Vi Skogen

Ge en trädgåva! Med Vi-skogens julkort sprider du inte bara glädje till nära och kära, släktingar, vänner och kolleger. Pengarna ger också ett värdefullt bidrag till över hundratusen småbönder runt Victoriasjön i Afrika. Samarbetet med de fattiga småbönderna och trädens egen växtkraft gör Vi-skogen till ett mycket effektivt biståndsprojekt. Eftersom träden växer upp på bara något år ger trädplantering både snabb effekt och långsiktig hälsa och trygghet.


    Adress till hemsidan: http://www.viskogen.se/

    Länk för att ge ett bidrag: http://www.viskogen.se/default.aspx?ID=318

    Tel: 08-657 47 36

    Plusgiro: 90 05 08-3
    Bankgiro: 195-6234 ellerBRIS är en ideell organisation som lever på privatpersoners och företags goda vilja. BRIS är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som bistår barn som far illa. FN:s konvention om Barnets rättigheter är ett viktigt riktmärke i det arbetet.

    Adress till hemsidan: http://www.bris.se/

    Plusgiro: 901504-1Vill du byta ringsignal och samtidigt vill hjälpa andra så rekommenderar jag BRIS ringsignal, som finns att köpa på http://www.brismobil.se/

  

 

Röda Korset är en världsomspännande organisation som arbetar med humanitärt hjälparbete. Vårt mål är att lindra och förhindra mänskligt lidande, oavsett vem det drabbar och hur det än uppstår.


     Adress till hemsidan: http://www.redcross.se/

     Länk för att ge ett bidrag: http://www.redcross.se/rksf/sfdesign.nsf/main?openagent&Layout=stod_oss&docid=284FDBC0E76E8CFEC12570CE003879E6&menu1=0&size=&menu0=1

     Tel: (+46)08-4524600

     Plusgiro: 900800-4

     Bankgiro: 9008004

                                            Du kan även göra en insats genom att Bli Frivillig: (http://www.redcross.se/rksf/sfdesign.nsf/main?openagent&layout=list_frivuppdrag&lan=Västerbottens%20län&menu0=1&menu1=2 )

  

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar de för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.


     Adress till hemsidan:http://www.raddabarnen.se/Pages/default.aspx

     Tel: 08-698 90 00   

     Plusgiro: 902003-3   

     Bankgiro: 902-0033   

  

En internationell barnrättsorganisation som arbetar för och tillsammans med de mest utsatta barnen i världen. Plans utvecklingsarbete utgår från FN:s barnkonvention och alla barns rätt att överleva, utvecklas och delta. Genom fadderskapet bidrar Plan även till att öka förståelsen mellan olika kulturer. Du kan välja mellan att bli fadder för ett helt projekt, för en enskild individ eller till en utsatt flicka (http://www.flickafadder.se/flicka/Startsidan/).


     Adressen till deras hemsida: http://www.plansverige.org/


Min kommentar: Själv har jag varit fadder i 10 år och hunnit med att ha tre olika barn. Den första från Ecuador, sedan en från Indonesien. Båda är pojkar.

   Min kontakt med dessa avbröts då den ena byn fått det så gott ställt att de ej längre behövde hjälp ifrån PLAN och den andra pojken för att han fyllde 18 år och då blev för gammal för att omfattas av PLANs verksamhet. Nu har jag dock fått ett nytt fadderbarn, en liten flicka ifrån Burkina Faso.  

     Sedan så gav jag förra året bort bland annat en get till mina mostrar och deras respektive. Har dock inte sett det erbjudandet i år.Världsnaturfonden WWF i korthet WWF, World Wide Fund for Nature, är en helt oberoende och partipolitiskt obunden naturvårdsorganisation som bildades 1961. Syftet med verksamheten är att bedriva naturvårdsarbete där akuta eller långsiktiga åtgärder är nödvändiga för att bevara utrotningshotade växt- och djurarter eller hela naturtyper.

     Om ni går in på deras hemsida, så tycker jag att ni även kan ta er en minut extra och stödja organisationens krav på certifierad etanol! Det vill säga att etanolen ska vara ansvarsfullt producerad ( http://www.wwf.se/vrt-arbete/skog/lsningar/1201893-hallbar-etanol-kampanj-2008-upprop ).


     Adress till hemsidan: http://www.wwf.se/wwf/1138847-startpage-20

     Länk för att ge ett bidrag: http://www.wwf.se/insamlingsportal/

     Tel: 08-624 74 00
     Postgiro: 90 1974-6
     Bankgiro: 90 1-9746Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation med världen som arbetsfält. De bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet. Denna grupp är oftast först på plats, eftersom deras utrustning redan är packad. MEN hjälp behövs, då detta arbete endast är möjligt tack vare frivilliga bidrag. Dessa bidrag används på de platser där det behövs som mest.


     Adress till hemsidan: http://www.lakareutangranser.se/

     Länk för att ge bidrag: https://portal.lakareutangranser.se/portal/page?_pageid=34,4189&_dad=portal&_schema=PORTAL
     Plusgiro: 90 06 03-2
     Bankgiro: 900-6032
     SMS:a ordet LÄKARE till 72990 (50 kr)

  

Nästan varje dag får en familj i Sverige beskedet att deras barn har cancer. Du tänker att det inte drabbar dig, men någon gång om du har otur kanske det gör det. Eller någon i din närhet. Den gången är du nog glad om utvecklingen har gått framåt och det finns ett botemedel mot din sjukdom. Varje krona är viktig!


     Länkför att ge bidrag: http://www.barncancerfonden.se/Gavor-Bidrag/Gavor/

     Tel: 020-902090
     Plusgiro: 90 20 90-0

     Bankgiro: 902-0900

     SMS:a ordet FORSKA till 72900Det finns tusentals utsatta barn i världen som inte har ett hem, en familj eller möjlighet till utbildning. Som fadder hjälper du SOS-Barnbyar att ändra på det. 

     Verksamhet går ut på att bygga barnbyar där föräldralösa och övergivna barn kan växa upp med kärlek, respekt och trygghet.
Vill du hjälpa, så finns det tre olika alternativ:

antingen så kan du välja att följa ett barn (från 250 kr/mån)

                                                         en barnby (från 250 kr/mån)

                                                         eller SOS- Barnbyars verksamhet i allmänhet (från 100 kr/mån)


     Adress till hemsidan: http://www.sos-barnbyar.se/Pages/default.aspx

     Länk för att ge bidrag: https://www.sos-barnbyar.se/STOD-OSS/BLI_FADDER/Pages/default.aspx?et_cid=2&et_lid=1&et_sub=v%C3%A4rldens%20barn

     Tel: 08 - 545 832 00 
     Plusgiro 90 02 29-6

     Bankgiro 900-2031

  

För de med liten plånbok och mycket pantflaskor!

( http://www.viskogen.se/Default.aspx?ID=102 )

När du nästa gång pantar dina flaskor och burkar i en Coop-butik, tryck på den gula knappen!

Väljer du den gula biståndsknappen så bidrar du både till en bättre miljö samt en positiv utveckling i Afrika och Latinamerika!Lite blir mycket...

För ett pantvärde på 3 kr räcker till papayafrön som ger 10 fruktträd!

5 kr räcker till en ca. 300 m lång rad med träd, vilket blir till ved åt en familj som lever vid Viktoriasjön i Afrika!

Som sagt, en liten peng räcker långt. Och alla bidrag stora, som små behövs!!!
Och detta är bara några, det finns många fler organisationer där ute som är i behov av frivilliga gåvor.
Men jag hoppas att du fick lite inspiraton! Och gåvor av detta slag är till glädje för både givaren, mottagaren av gåvan samt den person som fått gåvan given i sitt namn. Alla gynnas vi!

Det är i alla fall beskrivningen på en pressent som inte jag skulle vilja lämna tillbaka!!!

9 dagar utan dig!

9 dagar har gått sedan det ofattbara. Går omkring i som en dimma och jag antar att denna overkliga känsla kommer att vara ända fram till begravningen. När den nu infaller...

    Orkar inte skriva så mkt mer, men min kusin Johanna har däremot gjort det, och det finns att läsa på hennes blogg.

Men en sak är säker och det är att han inte skulle ha velat att våra liv skulle stanna upp, utan att vi skulle fortsätta att sträva framåt och inte gräva ner oss i det som skett. Att  vi skulle gå vidare...

Broken

Jag har gått sönder


Julrim och sorgetårar

Åh snart är denna dagen slut. Och lite längre fram även denna månad. En månad som jag vanligt vis ser fram emot hela året och som jag tycker är så himla mysig!
     Men det var förr det, i år har december månad varit den jobbigaste på hela det här året. Och än är den inte över...
Hoppas bara på att jag inte får allt för många fler otäcka överraskningar, om så vore så får jag väl snart smeknament Fontänen.
För som jag har grinat idag, från lunch och framåt. När jag har rimmat på julklapparna, när jag cyklade till jobbet, på jobbet när jag stod och diskade.
Ja, jag grinade ända fram tills dess att pappa ringde vid femtiden och meddelade att det var över för den här gången och att de var påväg hem.
     Hur länge julefriden varar denna gång, det får vi se.

Påtal om frid och så, så har jag i alla fall löst ett av mina problem som jag har gått och klurat på. Frågan är hur lösningen kommer att mottas?

Frid & fröjd!

Timmar av ovisshet

Har ägnat större delen av tiden på akuten, när jag inte har jobbat på sjukan vill säga.
Men jag höll på att förgås när mamma ringde och började samtalet med att säga " bli inte rädd nu"...
Och rädd var precis det jag blev.
    

Hustomtarna pysslar på

Kom ner nu ikväll för att jobba. Med andra ord så har jag lämnat alla charmtrollen och värmen ifrån kakelugnen, för att jobba några dagar.
Och idag har jag och Becca ägnat halva dagen till att julpynta stallet. Så nu sitter det ett tiotal meter glittergirlanger upphängda i stallet, Så nu kan ingen säga att vi inte har julpyntat! Det är både glitter, julgranskulor, granris samt den obligatoriska stjärnan i fönstret. Så nu är det julefint i stallet!

Och vi har även tagit tag och börjat köra in både Flugar och Graní. Så nu håller vi på att öva dem med att dra skacklarna efter sig och det går faktiskt riktigt bra.

Bless!

RSS 2.0