Rummet

Eftersom jag ännu inte lyckats färdigställa något rum här på gården så tycker jag att det är läge att lyfta fram en hyfsat nygjord renovering, nämligen den som jag och maken gjorde av mitt rum uppe i Ammarnäs hösten 2021. Så sent som september 2013 gjorde jag om rummet, det karakteristiska med mina förebilder är att jag hinner plocka bort så gott som allt innan jag kommer mig för att knäppa en förebild. Tyckte att de skära tapeterna hade gjort sitt och skrev ett helt inlägg om den renoveringen som du kan läsa HÄR
 
 
 
Rosenmönstrat blev det istället och jag blev så nöjd över resultatet. Men så sent som ifjol kom pappa på att lyfta samtliga golv för att byta ut isoleringen, så då tyckte jag att det var dags att skrida till verket igen. Denna gång med min make vid min sida och en liten Vilja som kusin Johanna och mormor hjälpte till att passa <3 
 
 
Garderoben är platsbyggd och rymmer tillsammans med sängen från IKEA massor av prylar, täcken och kuddar. Ville egentligen måla sängen ljust grå också, men tog mig samman med tanke på hur omständigt det är att måla något som inte är gjort av solit trä. Samt att resultatet riskerar att bli flammigt om man inte lägger ner den tid som krävs för att få ett bra resultat. 
 
 
Tapeten är Hip rose från Borås tapeter. Den gula och grå färgen är från Ovolin och det är äggoljetempera, den färg som jag trivs allra bäst att jobba med. Det enda tråkiga är väl torktiderna, det går såklart att få färgen att torka snabbare om man tillsätter ett medel, men den giftflaskan har jag inte kommit mig för att öppna eftersom det blir så motsägelsefullt att måla med ekologisk färg som man i princip kan äta och sedan tillsätta fem droppar gift. 
 
Knopparna är även de inköpta på Ovolin och är gjorda i tenn så att de bara kommer bli vackrare och vackrare med tiden. 
 
 
Jag blev mycket nöjd med resultatet, särskilt med tanke på hur mycket pryttlar garderoben och sängen slukar. Tapeten matchade även linneskåpet väldigt bra. Varför det är så avskalat, med varken gardiner eller bäddat, är för att min farmor och hennes man skulle komma för att vara med på Viljas dop och om jag inte minns helt tokigt så hann vi precis lägga sista handen på rummet innan de kom. 
 
 
 

Jullovets sista dag

Jullovets sista dag. Jag har varit ledig sedan 21 december, så det känns skönt med en kort vecka bestående av två arbetsdagar. Vinden viner utanför knuten och regnet smattrar mot rutan, snart har all snö regnat bort.

Nils farmor fyllde 80 år ✨️ Vi firade henne på gamla Bryggeriet i Nora.

Det är kanske så här jag ska använda alla gamla lastpallar? Bygga utemöbler.

Lampinspiration gängde i taket! Mina gamla hjul skulle göra sig ypperligt bra med lite belysning ✨️

Udda kaffekoppar ska de va'! 

Pusselstund

De första dagarna tillbaks på gården har spenderats med kalas gånger två (varav den ena fyllde 80 år!), uppackning, matlåderace samt röj nere i höladan (vi är inte klara ännu, men har kommit en bra bit på väg). Igår kväll började vi även att tömma det andra rummet, eftersom vi har insett att vi behöver ta fram muren. Pust! Jag vet därmed vad vi gör här framöver- eldar om det är vindstilla och uppehåll samt river tapeter om det är dåligt väder, så som det är idag. Det var allt för nu från berget! 




Det går utför

Blogg.se blir bara sämre och sämre, skulle verkligen behöva flytta bloggen till Wordpress! Men när ska en avsätta den tiden? Senast i raden så har portalen lyckats radera ett helt inlägg som jag vet att jag har publicerat! Ska försöka återskapa inlägget, för bilderna är uppladdade och klara, men oj så motigt det känns!
 
 


Tema månader

Januari är sannerligen uppstartsmånaden, men istället för att kickstarta som man orkar göra i september är denna nystart mer av en puttrade karaktär, fokus är att få hjulen att börja snurra igen. Inte att de ska snurra fort.

Flera bloggare delar nu förtiden upp året i temamånader, men eftersom jag snabbt skulle förtränga vilket månadens tema var, så har jag delat upp året halvårsvis.

Första halvan, Januari- Juni kommer fokus vara att boa in oss i huset. Renovera på övervåningen och ställa iordning ett, gärna två rum. Soliga dagar blir det fix i trädgården- området kring vedboden är kvar att röja. Vi har även införskaffat en jordsåll, så högarna nere på ängen ska vi börja gå igenom med sikte att återskapa det som så sent som i somras var en gräsmatta. Vill även lägga tid på släkt och vänner, avsätta tid och ta det där samtalet eller göra en utflykt och åka och hälsa på vänner som vi inte sett på länge. I mars får taket sig förhoppningsvis lite kärlek, även fast takomläggningen flyttats fram till 2024. Vi ska sätta potatis och direktså enkla saker som morötter, fänkål, sallat och kanske bondböna. Kanske plantera bärbuskar. Men all förkultivering ska jag försöka hålla mig ifrån, måste fokusera på att skala av och göra det som är viktigast. När det riktigt kliar i fingrarna får jag sålla jord eller flisa upp sly.

* Renovering barnrum
* Översyn tak (mars)
* Tid för släkt & vänner (boka in minst ett trevligt möte i månaden)
* Röj runt vedbod
* Flisa upp sly
* Städa klart höladan
* Påbörja operation laga gräsmatta


Andra halvan, det vill säga från juni och framåt kommer fokus ligga på familjen och träning. Återhämtning och landa i var vi befinner oss. Inga stora projekt är inplanerade. Är ena halvan av året fyllt av jobb och renovering, så behöver andra halvan bestå av familjemys och sådant som väcker en slumrande mammakropp till liv. Min kropp förtjänar verkligen lite omtanke och kärlek, något som jag inte prioriterat att ge den. Men redan nu ska jag smygstarta, simkort på badhuset är inhandlat.
 
 


Nyårsafton

Jag är helt säker på att jag har publicerat ett inlägg om nyårsafton på självaste nyårsdagen, men det inlägget verkar ha fått fötter och försvunnit! Så här kommer en omskriven version...
 
Moster välkomnade oss med marschaller som hon gjort själv <3
 
Till förrätt serverades grönkålspaj med ädelost och nötter. Jag hann med nöd och näppe svänga ihop dem, för den lilla turen till skogen för att färdigställa röjningsarbetet uppe i Talludden tog inte en utan 6 timmar. Men jag hann...
 
Heidi hade dukat fint med ljus och murgröna. Mamma stod för varmrätten som bestod av tjäder som gått mör i lergryta tillsammans med inte mindre än tre olika såser, kantarell-, sky- och bearnaisesås. Till det serverades råraka med västerbottensost.
 
Till efterrätt hade moster svängt ihop en saffranspannacotta som man själv fick toppa med valfritt tillbehör. Jag valde passionsfrukt och hallon. Tillsammans med ett rullrån som min mamma gjort så blev det både lent, knaprigt, syrligt och sött. En perfekt avslutning på det nya året!
 
Från att middagen var uppäten fram tills dess att det var dags att ringa in det nya året roade vi oss med att se gamla filmer som min moster filmat från när vi var små. Det var riktigt trevligt att titta tillbaks på den första flotteturen, när moffe lagnade (fiskade med nät) och momme skar bjärgo (torkat renkött) åt oss barnbarn som flockats runt henne.
 
 
Jag passade även på att leta fram mina nio mest gillade bilder på Instagram. En skärva av livet i form av små fyrkanter från året som flytt. Jag inledde året starkt på hästryggen ❤️ Det blev vår, första våren på gården och alla gullvivor gav sig tillkänna. Vårblommorna avlöstes av äppelblom och det gamla knotiga öppelträdet gav perfekt skugga under dotterns vilostunder.

Jag har fångat precis varenda bacill som dottern så generöst kommit hem med från förskolan, så det har blivit mycket VAB och sjukfrånvaro under hösten. Där under sommaren var det arbetstempot som gjorde att kroppen ibland sparkade bakut. Tur då att det fanns jordgubbar och glass som en kunde stärka sig med (samt bra böcker från biblioteket).

Emellanåt har jag varit djurvakt och fått vackra ägg som belöning (plus oändligt med gos) ❤️ Hemhemma i Ammarnäs blev det att testa SUP för första gången, vilket var fantastiskt roligt! Japansk smörboll och krollilja förevigades hemma hos våra goda vänner i Norrbyberg, ett sista stopp på semesterresan som helt vigdes till restaureringen av Blomsterlottas trädgård. Där mot slutet av sommaren och långt in på hösten blev det till att sylta och safta. Och nu står granen grön och grann i stugan. På årets näst sista dag bakade vi tunnbröd för glatta livet uppe i bagarstugan, vilket snabbt kvalade in som en favoritbild och slog ut burkarna med krusbärssylt som varsamt staplats framför muren. Med dessa nio bilder säger jag glatt hej då till det arbertsintensiva året som gått och hälsar år 2023 välkommen med öppna armar ❤️❤️❤️
 
 
Denna bild kvalade inte in, men personligen så tycker jag att den trumfar alla bilder i världen. Den 24 mars fyllde nämligen Vilja 1 år ❤️
 
Nyårsaftonen satte punkt för ett mycket arbetsintensivt år, men oj så fin avslutning det blev! Hoppas att även du fick ett fint avslut på 2022!
 
 
 
 
 
 

Årets sista dagar

Vi har precis passerat årskiftet och bytt kalenderblad- inte bara kalendermånad utan även kalenderår! Om 2022 överlag varit fullmatat och hektiskt, så avslutades året på lugnaste av sätt. Här på mellandagarna har jag knappt klivit ur pyjamasen och all ork har varit som bortblåst. Väldigt olikt mig att knappt hålla styrfart. Men försöker påminna mig om att trötthet inte är ett tecken på att man är lat, utan att man har kämpat hårt. Så det har varit en välbehövlig vila och väldigt skönt att koppla bort alla måsten och jäkt, låta mormor sköta barnpassningen och bara vara. Här mot helgen blev det dock lite fart, det har bakats tunnbröd i bagarstugan i dagarna två. 

Vy från bagarstugebron
Tunnbrödet kavlas och sedan naggas
Innan det slutligen åker in i ugnen

Avrundade tunnbrödsbaket med den sedvanliga pizzakvällen. Salami, rödlök, tomat, ruccola gjorde sig fint med den inlagda chilin (av sorten 'Jamaican Bell'). Den godaste pizzan är oftast den som man svänger ihop själv.

Min pappa och maken har röjt uppe i Talludden i dagarna tre. På den fjärde dagen fick de sällskap, då drog jag ris. Eller det kände mest som att jag grävde fram det. Perfekt att få svettas lite på årets sista dag (dock blev det lite stressigt med maten eftersom undertecknad var förrättsansvarig! Men nyårsaftonskvällen presenteras i ett separat inlägg). Lunchen levererade bror min på skotern, risgrynsgröt som gått från ugnen ner i skoterlådan och blivit invirad i en filt. Bror min tyckte det var mycket skojigt att få direktiv från vår mamma att köra så fort att gröten inte skulle hinna bli kall.

Så här såg det ut innan dagens risdragning påbörjats
Så här tätt var det innan gallringen påbörjades

Efter lunchen gjorde vi ett sista tyck. Styrkta med mat i magen och med nya friska krafter från bror och kusin Otto, så kunde vi färdigställa den röjda sträckan. 
Totalt blev det sex stycken gigantiska högar med ris 

Idag, årets första dag, inleddes med korvtillverkning. Vi var ju tvungna att variera oss lite och byta matspår. När jag väl hade lyckats ta mig ur pyjamasen skred vi till verket.

Tre olika styrkor blev det, från milt örtig till stark chorizo. Så att alla som äter korv kan få en som faller en på läppen gällande hetta. Alla korvar gjordes av älgfärs. För den nyfikne så är basreceptet till grundsmeten oerhört enkelt; lika delar sidfläsk, potatis och älgfärs som mals för sig och blandas. Smeten smaksätts och små biffar steks fram till att man lyckats landa i smakerna.  Tre olika smaksättningar blev det som sagt i år. Nu hänger korvarna på rökning i några timmar och sedan ska de svalna och hoppa ner i frysen för att förgylla kommande års middagar. Precis som momme gjorde på den tiden när hon levde, fast då var de kött från fjällkorna som hamnade i korven ❤️
 



RSS 2.0