Tavlan

Eftersom pysselivern aldrig tycks ta slut, så simmar jag med istället för mot strömmen. Pysslar och renoverar mer än vad jag pluggar, men att pyssla ger också bränsle till att tuffa på när man väl sätter sig ner. Hittade nu i veckan en fin ram med tillhörande tavla som jag nu håller på att göra lite mer personlig. Vad och hur det blir, det kommer du att upptäcka längre fram! Ha en fin dag!

 
 

Tapetsera mera!

För ett tag sedan blev vi äntligen klara med tapetseringen. Jag brukar gilla att fara fram med tapetkniven i ena handen och limpenseln i den andra. Men till saken hör att de senaste tio åren så har jag använt mig av Easy Up tapeter. En gudagåva om du frågar mig, för nog är det bra allt smidigt att slippa momentet när tapeten ska ligga och svälla. Men så kom tapetrullarna och i glädjen över att sambo tittat ut en blommig tapet, så glömde jag helt bort att titta efter vilken tapettyp det var. Det var inte enkla och fasta tapeter, utan några som ville ligga och gosa till sig en kvart, men nu är tapeten i alla fall på plats och vilken skillnad det blev!

 

 

Vår nya tapetutsmyckning kommer från Duros gammalsvenska tapetkollektion, vilket är kopior av äldre originaltapter som noggrant blivit uppritade och återskapade. Axmarby heter den tapet som nu pryder vår fondvägg. En tapet som känns betydligt fräschare och lättare än den förra som var mörk och tung. In med ljuset och ut med det dystra!

 

P.s: Vid tapetseringen så fick vi en liten överraskning. Den som hade tapetserat tidigare hade hängt våderna lodrätt istället för vägrätt. Förstår inte riktigt hur man har lyckats manövrera 6 meters våder, jag tyckte det var nog med hälften!

 

Snow

Jag är lite som en sköldpadda, jag har mitt hus med mig. Jag trivs på de flesta platser, men en plats som hjärtat bakar lite extra för är Ammarnäs. Kanske för att där finns ett gediget snötäcke, ett skyddande täcke som sveper in perennerna i sin vinterdvala. För att det är så fantastiskt när solen tittar fram i mitten på januari eller för att det har en tendens att virvla runt snöflingor som är stora som tumvantar.

 

 

Denna bild knäppte jag på Instagram en dag förra veckan när jag traskade hem från stallet. I bakgrunden skymtar skidbacken. Ammarnäs skidbacke tycker jag personligen får på tok för lite uppmärksamhet. Tycker att det borde vara ett paradis för barnfamiljer, inga hutlösa priser för liftkort samt mer utförsåkning för pengarna. Detta eftersom man inte behöver ägna en tredjedel av tiden till att köa. Men det är bara en tanke. Liksom att Tärna förr var jämställt med Ammarnäs gällade utförsåkningen, eller att Ammarnäs ett tag till och med ansågs bättre. 

 

Britt-Marie var här

Februaris bokrecension handlar om Fredrik Backmans roman Britt-Marie var här. Detta är en roman om att förlora sig, förälska sig och att sparka på det som rullar. Borg är ett samhälle om vilket det snällaste man kan säga är att det ligger vid en väg. Britt-Marie är en 63-årig kvinna som fått höra att hon är en passivt aggressiv ältande gnällkärring. Efter 40 års äktenskap beslutar hon sig för att lämna sin otrogna man och hamnar i Borg, samhället där det vid första anblicken inte tycks finnas något annat än "till salu"-skyltar och en ölstinkande pizzeria.

 

Britt-Marie hatar fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. När ungdomslaget i byn behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. För när det kommer till kritan finns bara en universell sanning om samhällen vid vägar: Pizzerior och fotboll är det sista som överger människorna. Britt-Marie var här är en roman om fördomar (inte för att Britt-Marie har fördomar, givetvis inte), korrekt organiserade bestickslådor (gafflar-knivar-skedar, i den ordningen) och en ort vid en transportsträcka. Det är en berättelse om andra chanser, första sparkar och hur nästan allt går att rengöra med bikarbonat.

 

 

Fredrik har skrivit en underbar liten kärlekshistoria och en kärleksförklaring, om spelet fotboll och platserna där man spelar det, men mest av allt om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes ska börja.

 

 


Barfrost


Guld och blek koppar! Rimfrost på guldbruna gärden! Glittrande kall är den vida gyllene världen. Solflod och guldflod jag ser genom molnen sig tvinga, skrattande kylig som viljornas vässade klinga. Leende trotsig den fram genom rymderna bryter, strålgul och frostig kring ängar och gärden den flyter. Hör, den får ljud, och det jublar i vidderna klara! Hör, hur all världen får sjungande röst till att svara! Slagen och sargad och skövlad väl tusende gånger sjunger hon trotsigt den eviga livslustens sånger.


-Ur Karin Boyes diktsamling Moln.

 
Boye är en av mina absoluta favoritdiktare. Hon träffar ofta mitt i prick. 
När man inte kan sätta ord på det själv, så kan Karin Boye det.
 
 

Don't worry

Ibland kan jag haka upp mig på en liten detalj, fästa mig vid just den detaljen och gå och fundera och klura. Allt är inte av ondo, men vissa saker kan man inte lösa på förhand. Man måste lösa vissa saker när de händer och sker. Det tjänar inget till att oroa sig. Så ordspråket nedan passar stundvis väldigt bra in på mig. 

 
Bilden har jag tagit från Talluddsbron uppe i Ammarnäs. 
 
 
 

Take a ride

Ett av mina nyårslöften var att rida mer regelbundet. Att återuppta ridningen igen och även fast jag inte riktigt kan säga att jag är där än, så har jag definitivt ridit och vistats mer i stallet denna månad, än vad jag gjort de senaste månaderna. På bild syns islandshästen Glowí, vars tölt jag fick njuta av på senaste ridturen. 

 

 
 
 

Ägga till det!

Vet att det inte riktigt är påsk än, men ägg är gott att äta året runt. Har du lite tid över och vill skoja till ditt frukostägg, kan du alltid förvandla det till en annanas!
 
 
 
 
Bild och pysselinstruktioner hittar du HÄR
 
 
 

Jag skulle helst vilja he en meducin som är bra för sjukdom

 
Ett husapotek är bra att ha hemmavid, så att man kan bota mindre åkommor. Helt klart är det till apotekets fördel om krumilurpiller, se på fan tabletter och kuckelimuckmedicin finns representerade i apotekareväskan eller i kryddstället. För all ”medicin” är inte medikament från apoteket, utan har en liten ramlat och skrapat knät så kan hen få en kanderad viol. Jag förvarar nämligen strössel och kanderade violer i mina små dymo-märkta flaskor!
 
 
 

”Fina lilla krumelur, jag vill inte bliva stur”

 

Jag skulle helst vilja he en meducin som är bra för sjukdom sa Pippi Långstrump när hon behövde meducin och gick till apoteket och skaffade krumelurtabletter. Piller som skulle göra så att hon aldrig skulle "bliva stur".

 

 Se på fan tabletter "uppfanns" av ståuppkomikern Martin Ljung som spelade Viking.

 

 Kuckelimuckmedicin är den godisblandning Karlsson på taket äter för att bli "frisk" från sin feber.

 

 

Jag har bra många små flaskor än just dessa, för jag är av den åsikten att förvaring är bra förvaring. Ibland har jag dock upptäckt att det är svårt att komma ihåg vad man lagt däri. Därför har jag införskaffat en liten mackapär från Clas Ohlsson, affären där man verkligen kan hitta allt. Dymo är egentligen dess rätta namn, men jag kallar märkapparaten för mackapären. 

 
 
 
 

Konsten att vara kvinna

Det har aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt och p-piller och vi har inte blivit brända som häxor sedan 1700-talet. Men det återstår några små frågor ... Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen? Varför är bh:n så obekväm? Och varför frågar alla när man ska skaffa barn?”

 

Konsten att vara kvinna är ett självbiografiskt, feministiskt manifest av Caitlin Moran. Boken tar sin början på Caitlins trettonårsdag och fortsätter genom tonårstiden fram till moderskapet. Caitlin behandlar viktiga frågor så som feminism, abort, övervikt och moderskap på ett ocensurerat, ärligt och ofta roligt sätt.

 

 

"...en av årets både roligaste och viktigaste politiska böcker."
Andres Lokko

 

Detta är en bok som jag kommer läsa igen! Visst kan jag erkänna att boken ibland blev liggandes på sängbordet, dels för att det tog ett tag innan jag kommit in i Caitlins sätt att skriva samt för att stundtals så är det tunga frågor som tas upp. Frågor som tog ett tag för mig att bearbeta och processa. Men boken är ändå väldigt läsvärd och den har fått fler hundöron än de flesta andra böcker jag läst. Därmed så vill jag varmt rekommendera denna smarta och roliga bok, som gett både mig och min sambo många skratt.

 

 


RSS 2.0