Den lilla röda

Nu tar jag min lilla röda resväska och åker till lillebror. Men imorgon är jag tillbaks för då är det Rädda Barnen information och det vill jag ju inte missa! Sedan får jag hem P och besök ovanpå det, så det kan ju vara fint om man är hemma till dess. Men ha en toppen onsdag ni alla läsare och gör inte som min granne här ovanför som började dagen med att svära långa ramsor av fula ord!

 


Lilla bloggfotoskolan

Tycker du det är svårt att få till dina matbilder? Fotograf Håkan Aspnäs och Michael Krantz visade och gav tips om hur du enkelt kan få bättre bilder utan att behöva skaffa en hel fotostudio. För vilken kamera du använder spelar bra mycket mindre roll än ljuset!


Det vanligaste för hemma fotografen är kanske att vi ska fota till exempel en kladdkaksbit men inser att ljuset inte räcker till. Som svar på problemet springer man och hämtar en lampa och nog blir bilden ljusare, framförallt ovanpå kakan, men skuggorna blir allt annat än smickrande.

 

 

Krantz plockade då fram en träram (kilramar hittar man på välsorterade fotoaffärer) med mönsterpapper (bakplåtspapper eller ett tunt tyg fungerar också) som han satte framför lampan för att göra ljuskällan större och mjuka upp skuggorna.

 

Kilram och mönsterpapper ställs iordning

 

Men det riktiga proffset slutar inte här, utan har varit och inhandlat små vita kartongskivor. Dessa två skivor placeras på varsin sida om kakan, vilket gör att ljuset reflekteras och strukturen på kakan blir synlig.

 

 

Kom ihåg! Du kan lätt ändra karaktär på en bild genom att...

 

  • Matcha eller bryt av med en fin tallrik och vrid och vänd tills du hittat kakans bästa vinkel.

 

Kladdkakan tycker jag ser mycket godare nu…

Än nu…eller vad säger du?


Observera på de två bilderna ovan använde jag mobilkameran, för att störa fotografen så lite som möjligt

 

  • Addera en sked för ett extra spännande blänk.
  • Florsocker är en fotografs bästa vän- Lätt att pudra över och ger en arbetad känsla.
  • Jobba vidare med bilden och prova att addera citronmeliss och en servett. Testa även hur bilderna blir med olika muggar och koppar (bilderna kommer att få olika uttryck beroende på vilket dryckeskärl du väljer).

 


Matcha ost och vin

Traditionellt sett så är rött vin det vanligaste vinet till ostbrickan. Något som sommelieren på föreläsningen om ost och vin tyckte var konstigt. Det av den enkla anledningen att det röda vinet lätt krockar med ostarna och tar över allt för mycket i smak. Så hans första tips var att satsa på ett säkert kort och välja ett vitt vin till ostbrickan, eftersom det inte är alla ostar som är så pass feta att de gifter sig med ett rött vin.

 

Först fick vi testa en treårig hårdost, Arn Gran Reserva tillsammans med ett mousserat vitt vin som hette Charles de fére.  Underbar kombination där alla smaker tilläts komma fram.

 

Fick sedan testa ett rött vin, Chianti Sorelli tillsammans med samma ost. Något som jag inte alls tyckte var någon hit eftersom vinet då kändes tunt och oförargligt. Osten var inte nog fet för att smakerna skulle gifta sig och hela alltet skar sig istället. Alltså denna kombination är inte att rekommendera!

 

Blåmögelostens räddare

 

Den andra osten som vi sedan fick testa var en tryffelbrie (dvs en finare briekaka som delats och fått en fyllning av tryffel och färskost) tillsammans med Bonpas cóte-du-Rhóne samt Chianti Sorelli. Här var jag mest upptagen med att mumsa god ost så jag kan egentligen inte säga vilket vin som passade bäst.

 

Den sista osten var en blåmögel ost, ganska krämig och en komjölksvariant. Jag som vanligtvis inte äter blåmögel eftersom jag tycker det är vansinnigt äckligt, åt och till min stora förvåning så tyckte jag om det! Så alla som avskyr blåmögelost- Ge den en chans men införskaffa för guds skull en flaska Ultimate Zin! För hade det inte varit för tonerna av drottningsylt med vanilj och en väldigt försiktig strävhet i vinet så hade det nog varit lika oätbart som vanligt. Ett hett tips med andra ord!

 

Imorgon blir det några rader om bloggfotoskolan som jag var och lyssnade på. Men till dess, ha en fin tisdag!Passion för mat

I fredags var jag på matmässan ute vid Eriksbergshallen. Varför jag skriver vid, var för att jag helt enkelt inte gick in! Jag valde istället att kila in mitt emot på hotell 11 där det var gratis inträde och föreläsningar hela dagen. Inledde med en örtskola, gick över till hur man bäst matchar ost och vin och avslutade med en bloggfotoskola


På örtskolan fick vi bland annat lära oss varför man inte ska tillsätta färska örter under matlagningen, utan efteråt (de eteriska oljorna försvinner annars). Vill man ändå använda örter så är den torkade varianten som sagt lämplig att använda vid exempelvis kokning.

 

Tips nummer tre- Salvian som blev kvar från Salvia Burron fick

hoppa ner i en flaska tillsammans med lite jungfruolivolja.

 

Tre andra användbara tips var att använda fett i matlagningen för att de färska örterna bäst ska komma till sin rätt. Att alla örter vill få sitt vatten underifrån det vill säga dricka med rötterna och inte få vattnet hällt över sig. Slutliga tipset är att örter som blir över från matlagningen antingen kan frysas in, klippas ner i ett örtsmör eller läggas in i en olja. Imorgon tänkte jag skriva lite om hur man bäst matchar ost och vin, för nu ska jag och styrketräna och greja lite innan bion!


Göteborg International Horse Show

I fredags blev jag bjuden av Elin på Göteborgs International Horse show. Inte nog med att jag blev bjuden, platserna var verkligen inte fy skam- VIP och allt! Så utsikten var magnifik när Göteborgs Horse Show drog igång för 36:e gången inne i Scandinavium. Fotandet var förklarligt nog inte prio ett och tyvärr gjorde autofunktionen inte riktigt hästarna rättvisa. Men här är ett litet urval i alla fall…

 

Lisen Fredricson på Matrix x 2

 

Ludvig Beerbaum på Chaman

 


Rolf-Göran Bengtsson på Ninja La Silla

 

Samtliga bilder ovan är fotat under 1,50-hoppningen!

Jerringprisvinnaren, världsettan, regerande VM-mästare och ledare av världscupligan Rolf-Göran Bengtsson var på plats likaså Malin Baryard-Johnsson, Angelica Augustsson och Henrik von Eckermann och det äkta paret Lisen och Peder Fredricson. Så Sverige var välrepresenterat, men tog tyvärr inte hem segern. Det var istället Marco Kutscher som vann med Satisfaction och bäste svensk blev Rolf- Göran Bengtsson på åttondeplats.

 

Vinnaren blev Marco Kutscher på Satisfaction

 


Salvia Burro

Det är mycket roligt nu på tapeten och därför blir det bara ett kort inlägg idag, för jag har mycket att stå i innan middagsbjudningen hos Sara ikväll. Idag tänkte jag dela med mig av min lunch som en av gårdagens kockar på matmässan tipsade om. Ett mycket enkelt recept som inte går att misslyckas med och som dessutom är väldigt gott! Tio minuter tar det och jag lovar, de är väl värt att vänta dessa minuter...


Dagens lunch- Salvia Burro


Koka upp valfri pasta (jag tog spagetti). Häll av vattnet och rör ner en klick smör. Hacka salvia och rör ner i pastan. Strö över lite riven parmesan och vips är maten klar!


Svensktoppen, vårblommor, prinsessa, hästshow och frisk nötkärna


Idag skiner solen. Våren är på ingång för solstrålarna värmer och jag upptäckt de första blommorna idag. Våren gör mig alltid på strålande humör och det är väl inte konstigt en dag som denna då…


1. Sverige har fått en liten prinsessa!

 

2. Jag varit på hälsokontroll och fått bekräftat att jag är frisk som en nötkärna, har kolsesterol-, sockervärden enligt skolboken, likaså blodtrycket och att jag har näst intill felfri hörsel. Jag är i finfin form med andra ord!

 

3. Jag har blivit utvald av Svensktoppen! Inte till att bli Sveriges nästa sångfågel, utan till att rösta på vilka sångare jag tycker är bäst. En rolig uppgift som jag kommer att ägna den kommande månadens söndagsförmiddagar åt!

 

4. Sist med absolut inte minst så har fina Elin har bjudit med mig till Göteborgs International Horse show, så de två hästtjejerna kommer att befinna sig där ikväll! Lycka på hög nivå att bli bjuden på det bästa jag vet! Ville bara hoppa och dansa av glädje när jag fick reda på det (vilket jag också gjorde).

 

Första vårtecknet fångat med mobilkameran

 

Så nu är det fastställt att solen skiner och våren är på väg för jag har sett de första vårblommorna. Att Sverige fått en prinsessa. Att jag är med i Svensktoppsjuryn och frisk som en nötkärna. Och att nötkärnan tillsammans med vad hon hoppas kommer att bli en mycket god vän, ska på hästföreställnig ikväll. Livet leker och jag älskar det!


Det blev en prinsessa!

Sverige har fått en liten prinsessa! Så himla roligt att Viktoria fick ett barn och att förlossningen gick bra. Samt att det blev en flicka!!! Dock har varken namn eller bild på kungabarnet släppts än, så jag ger istället en bild från Kungsholmen där salutskjutningen ägde rum. Dock är detta från bröllopet, men det ger ändå inblick hur en salutskjutning ser ut och hur omgivningarna är.

 

Bild från övningen innan vi bytte om till M87 ("finkläderna"). Jag är ett huvud kortare än alla andra och tjej, så jag är ganska svår att missa på den här bilden.

 

Salutskjutningen som gjordes idag på platsen som visas ovan, väckte en hel del minnen, för jag tycker inte det var länge sedan hon gifte sig och jag var laddare av första kanon! För att förtydliga- Jag har slutat inom försvarsmakten och var INTE med idag, tyvärr!

 

 

 


Halsbandsfynd

Jag är som bekant lite av en samlare som en skata skulle man nog kunna säga. Inte för att jag stjäl, absolut inte! Men jag gillar saker som blänker och det gör ju skator också. Så jag är lite som en skata plus att jag är ganska sparsam, så förstå min lycka när jag upptäcker att två halsband jag gått och spanat på är på rea!Det ena har små blommor av tyg med glaspärlor och långa kedjepistillerDet andra är lite enklare och består av kedja med glasprisma.


Så istället för 320 kronor så pungade jag ut en tjuga!
Tjohoo, jag älskar att fynda!Ernest Cole Photographer

På förfrågan, ännu lite mer Cole!
Den sydafrikanske fotografen Ernest Cole (född Kole 1940) önskade med sina fotografier få övriga världen att reagera på situationen i Sydafrika. Med djärvhet, mod och empati porträtterade han de svartas vardag under apartheid , med dess rasistiska lagar och förtryck. För att kunna publicera sina bilder gick Cole i exil 1966. Han bok House of Bondage som kom ut 1967, blev direkt bannlyst i Sydafrika.Samtliga bilder i detta inlägg är lånade från Coles bok- House of Bondage

Utställningen, dokumentären och boken (samtliga finns att beskåda på Hasselblads Centrum) ger insikter i det komplexa samspelet mellan Coles insiktsfulla avslöjanden av hur apartheid fungerar och den dokumentära styrka, men ändå subtilitet och elegans som hans fotografiska seende uppvisar.


“Servants are not forbidden to love.
Woman holding child said, ‘I love this child, though she’ll grow up to treat me just like her mother does.’

Utställningen är öppen för allmänheten och pågår fram till den 18 mars. För alla er som gillar att bli guidade genom saker och ting, så kommer det även att vara visningar på Hasselblads Centrum den 4 (kl.13.00), 7 (18.00), 14 (kl. 19.00)  respektive 18 mars  (kl.13.00).
House Of Bondage

Igår var jag och såg Ernest Coles utställning om Sydafrikas apartheidstyre under 1960-talet. Inte ett dugg bekvämt på något sätt men väldigt, väldigt sevärd!


Den vite mannens rike där alla svarta, män så väl som kvinnor var bannlysta. De svarta bannlystes från de vitas värld gällande allt från parkbänkar till postkontor och barer. Man rev de svartas hus eftersom man tyckte att dessa var i vägen och för att man kunde. När regeringen satte sitt folk på gatan och gjorde skillnad på svart och vitt.

 

1960-talet i Sydafrika gav mig gåshud. Hur regeringen kunde särbehandla de svarta på ett sådant sätt som de faktiskt gjorde. Att man varnade de vita när de var på väg att beträda den svarte mannens land. Att skolorna var fyllda till brädden, men att det fanns mindre än en handfull lärare till att undervisa (tre lärare fick exempelvis på en skola svara för 700 (!) elevers skolgång). Och alla dessa barn och ungdomar tvingades knäböja på golvet och skriva, eftersom regeringen inte ville påkosta några möbler.

 

Hur regeringen avstod från att ge de svartas tåg skyltar eller ens avgångstider. Vilket resulterade i kaotiska tillstånd på perrongerna när folk insåg att deras tåg var på väg att gå och de inte var på dem. Och när man väl kom ombord, så var dessa tåg alltid knökfulla så att de passagerare som hade väskor fick ha dessa på huvudena. De stackare som inte fick plats på tågen, klängde sig helt enkelt fast på utsidan. Fast så enkelt var det ju inte, utan resulterade allt som oftast i blodspillan.

 

 

”Om något skulle hända, ta kameran och spring”

Varför jag blev så fascinerad av Coles utställning var för att han verkligen gjorde det ingen annan tordes göra. Han fotade orättvisorna. Han dokumenterade detta fruktansvärda och hemska. Något som regeringen inte såg med blida ögon på. Men han kämpade på, gömde kameran i tidningar och papperspåsar och lyckades faktiskt få ett identitetskort som färgad istället för svart (lagarna var något bättre för dessa än för svarta afrikaner). Men ändå var det en allt annat än trygg tillvaro han levde. Dock var han smart och såg t.ex. till att på sjukhusen som var särskilt hårt bevakade av regeringen, att ha en medhjälpare. Någon som illa kvickt kunde sticka med hans kamera om det skulle börja hetta till. Tur var väl det, för annars hade nog omvärlden aldrig fått se dessa utmärglade personer med vita tejpbitar i pannan. Regeringen tyckte nämligen att det var ett fullgott sätt att hålla reda på patienternas namn på de allt för överfulla sjukhusen.

 

Jag är ingen idiot. Jag vet att det är långt ifrån perfekt i Afrika än. Att man fortfarande har en lång väg att vandra. Men jag vet också att under apartheid så var det än värre förhållanden än vad det är idag, trots att det idag är långt ifrån bra. För människor dör fortfarande av svält och lever under mer än knapra levnadsförhållanden. Skillnaden är att nu är det en mer ekonomisk apartheid än en politisk som det var då på 60-talet.

 

 

Så befinner du dig i Göteborg och har någon timme över, så tycker jag absolut att du ska besöka denna utställning på Hasselblads Centrum!

 


 


Superwoman

Igår blev finaste mormor gammal, fast det tycker inte hon själv. Hela nittio år har hon levt och fler planerar hon att det ska bli!  För som hon sa efter jag sjungit klart på andra sidan luren, ”Jag känner mig inte ett dugg gammal! Siffrorna måste rimligtvis ha blivit fel, men av allt ståhej att döma så är de kanske rätt ändå…”(det röda boningshuset var mer än välfyllt igår av gratulanter).

 

Det är så himla fint att höra att bara för att man är nittio fyllda så har man inte än börjat klassa sig själv som gammal, för inte förrän man är hundra så är man gammal! Vilket är ganska roande när man tänker på småbarns syn på ålder, där jag borde befinna mig någonstans på stenåldern med mina tjugotre år. Men så växer barnet och denna gräns flyttas. Jag antar att denna gräns fortsätter att flyttas fram allt eftersom man blir äldre. Så för en nittioåring så är inte nittio gammalt, utan det är tio år bort!

 

 

Oavsett ålder så är denna otroliga kvinna världens bästa mor, mormor och mormorsmor! För hon lyssnar och ger kloka råd. Ser till att man inte glömt något. Att man är klädd ordentligt.  Att man aldrig är hungrig (då kommer plättpannan snabbt fram). Momme ser till att det logistiska flyter på där i bakgrunden och det har hon alltid gjort. Hon har i alla tider fått hjulet att snurra och klarat av att rodda familj, bondgård och allt därikring. En riktig superkvinna med andra ord! Vill du läsa mer om denna superkvinna så tycker jag att ni ska kika in HÄR. Hoppas att du får en fin söndag!

 


Rainy day

Jag hade planerat en långpromenad idag. Men med regnet som slår emot rutan och blankisen ute på vägen så känns det inte så lockande. Göteborgsstad har i alla fall kommit sig för att sanda delar av staden, dock så tycks aldrig dessa sandkorn finnas på samma plats som mig. För jag stiftar bekantskap med marken titt som tätt.

 

Jag behöver vara frisk som en nötkärna nu innan hälsokontrollen, så brutna ben och förkylning gör sig ej besvär. För det senare som faktiskt gjort sig det irriterande besväret, så har jag satt in mig på en kur av björnbär. Ett naivt försök att bli frisk genom frossande. Två kilo har jag hitintills hunnit sätta i mig, men nu är det nog slut med gotteriet eftersom erbjudandet om de goda bären har gått ut. Tillika tagit slut i affären.


Inscannad bild från en gamalflora

 

Är det förresten någon som vet vad man har för brist i kroppen om man bara måste ha björnbär?Hippopotemus

Mitt absoluta favoritdjur på engelska.
Överraskande nog är det inte häst, utan flodhästen (som för övrigt är närmare besläktad med valar än med hästar)."Upptäckte" ordet i fjärdeklass eller så och har allt sedan dess varit en favorit


För källa, klicka på bilden

 

Smaka på ordet-

Hippopotemus.

Själv blir jag löjligt glad varje gång jag hör det!

 

 


Vägen till framgång

Vill du bli mer framgångsrik, lycklig eller ta ett till steg framåt i karriären?

Känner du dig trött, stressas och motivationslös efter en lång arbetsdag?

Ta en paus från den stressiga vardagen och lyssna på några råd från fem inspirerande online föreläsningar:


Åtta framgångs möjligheter

Vad leder till framgång och vad är hemligheten bakom den? Har du tre minuter till över så tycker jag att du ska låta Richard St. John ge dig svaren! Åtta snabba råd från folk som verkligen VET!

 

Lyckade vanor

Den lyckligaste mannen i världen- Matthieu Ricard är den franska biokemisten som blev buddist och visionär. Träna din hjärna till välbefinnande och skapa en känsla av tillfredsställelse.

 

Stjärnsstatus online

Framgångssagan började med en räddningskampanj för Greenpeace och slutade med webbplatsen Reddit,com Alexis Ohanian guidar dig till hur du skaffar dig stjärnstatus online.


Så leder du bäst

Bli en produktiv ledare och inspirera andra genom ditt ledarskap. Simon Sinek som skapat denna modell för inspirerande ledarskap förklarar hur allt går till.

 

Fixa livspusslet

Hitta balansen mellan egentid, familjetid och arbetstid. Gör som föreläsaren Nigel Marsh och utnyttja alla sidor av livet för bästa möjliga balans!

 

De flesta föreläsningarna är inte alls långa och kan nästan ses på stående fot. Så kika in vettja!

 


Valentindagen

Igår var den röda dagen med rosor och stora mängder geléhjärtan.I år bidde de inga, men ifjol fotades dessa...och dessa hemma hos mormor <3


Jag och P. gjorde i år en variant som varken innehöll rosor eller gelatin.
Vi myste istället hemma med massor av tända ljus och åt middag på ett hav av kuddar på golvet.
Lite annorlunda, men oj så minnesvärt! Middag på fin restaurang sparas till ett annat tillfälle...


Tejp var det här!

Det finns två olika typer av pyssel- De som tar timtal att genomföra och de som går på ett nafs. Detta pyssel tillhör den senare kategorin. Jag är inte ens säker på om det får kallas pyssel, men snabbfix är kanske bättre? Hur som helst, alla som är ägare till en  tejprulle med hållare har kanske någongång suckar över hur obota fula det är. Men se du, det kan man göra något åt och det i en handvändning...Urtrist köpes-tejp
Uppiffad variant som gör en bra mycket gladare!

Lätt som en plätt!


Stocksurfing

Vissa dagar bara måste man vara ute.
Som idag till exempel när solen lyste och P.visade sitt nya ställe.
Bästa stället att gå balansgång på!

 

Eller stocksurfa för den delen!

Fast bäst ändå var det att spana på utsikten efter vi klättrat oss allra högst upp.

Blöta blev sockarna, så det krävdes te  och scones nu när vi kom hem.

Minimys i Göteborgsvinterland.

 


Hipp hipp

Glädjande nyheter är alltid roliga att få.
Lite som ett fint litet brev på posten.
Eller trevligt besök av fina vännen.
Extra bra är det när saker utförs, som igår då bilden tillika loggan äntligen blev klar.
Hade aldrig klarat det på egenhand. Men med Elias hjälp gick det!
Dock så hoppas jag på att klara min nästa utmaning själv.
På måndag bilr det utbildning och jag är bara så GLAD!!!
Äntligen ser det ut att vända, men denna stad har också lärt mig att inte ta ut något i förskott. Det kan vända. Allt kan hända. Så jag törs inte riktigt andas ut än, men leendet har satt sig på mina läppar och jag hoppas.

 

 

 

 

 Inte för att det har något med hopp eller utbildning att göra. Men tänkte ändå att jag skulle piffa upp detta inlägg med lite bilder från min senaste ölandstripp.

 

 


Surdegen

Dagen så här långt kan sammanfattas med några få enkla meningar:

Missad tvättid. Desto mer gymträning.

Satt surdeg och utökar min receptsamling.

 

 

Roar mig dessutom med att byta plats på alla LP-skivor,

för hur underbar är t.ex inte denna?

 

 

 

 


Öland

Har varit hos farmor på Öland och till min stora lycka fått skotta snö. Första gången i mitt liv det har skett på Öland! När jag inte försökt mig på att skotta bort ön, så har jag försökt fånga det magiska ljus som finns här...

 

Blivit bortskämd med andelens för mycket god mat, eller ännu hellre efterrätter som semlor, glass eller våfflor...

 

Samt spanat på rådjuren, fåglarna och kaninerna som gjort sig hemmastadda i trädgården

 

Fler bilder kommer sen!

 

 


Hur bra känner du dig själv, egentligen?

Efter bokstavligt talat hundratals frågor (bara psykologitestet var på 567 stycken), så har jag beslutat mig för att fly stan för ett tag. Blir galen om jag bara ska gå och vänta på provsvaren, så jag åker till farmor.


Dörren in till brygghuset

 

Tar några vilodagar från den högintensiva träningen med allt ifrån power yoga, spinning, krafttag, cirkelträning till bodycombat  och coreträning. Lite av min nya drog det där, men det är ju så himla roligt! Att sålla mellan aktiviteterna är lite som att välja i en blandgodispåse- Det finns hur mycket som helst att välja mellan! Mitt nya hem kort sagt, speciellt eftersom det inte ligger mer än 200 meter härifrån! Dock så blir det blir aldrig mer än två timmar per dag det vill säga max två pass och försöker även klämma in en vilodag i veckan. Det senare är dock lättare sagt än gjort…

 


RSS 2.0