De nio bästa i en kvadrat

Årets sista dag och det är dags för den sedvanliga tillbakablicken på vad 2020 bjöd på. De nio bästa från året som gått och som fångats i en kvadrat på Instagram kommer här: 
 
 
 
I januari 2020 blickade jag bakåt på 2019- Jag gjorde en tillbakablick till 2018 då jag fick min underbare Nils. Men 2019 var året då jag tog ut min masterexamen i landskapsarkitektur och klippte håret kort. För att nämna några av årets alla händelser.
 
 
I mars tillträdde jag min tjänst som trädgårdsmästare, med huvudstationering på Sjöparkens växthus. Firade bland annat med att plantera om palmer där på vårkanten 🌿
 
 
I april lyste solen på min favoritplats i lägenheten, kökshörnan. Älskade kökssoffa!
 
 
I slutet på månaden blev kökshörnan med siesalmatta, påskliljorna började vissna ner och ute på balkongen var det knökfullt med plantor.
 
 
I juli knäppte jag en bild på ett av alla småprojekt, den platsbyggda bokhyllan, som åkte upp mellan att Rasmus åkt och precis innan Sofia knackade på. Det tog en evinnerlig tid för äggoljetemperan att torka, men grannt blev det. Något draperi har däremot inte kommit upp än, har inte hittat det perfekta tyget ännu.
 
 
I augusti visade jag upp en vanlig kvällsskörd från balkongen. Mycket chilipeppar och tomater blev det minsann!
 
 
I september åkte jag och maken till Ammarnäs. Restriktionerna hade lättat och jag kunde ansöka om en ny semestervecka. Njöt som en tok av vyerna och tycks också ha gjort lite nytta, här på väg hem från Rävfallsstugan efter att ha varit där och hämtat sopor samt skurat stugan från golv till tak.
 
 
I oktober smattrade regnet mot rutorna. Hösten var kommen och det var dags att kura skymning, vilket görs bäst med varm choklad, tända ljus, något gott fikabröd och en trevlig bok upp på kökssoffans lock.
 
 
På julafton tillkännagav jag och maken att vi väntar smått. Ett liv växer i mig ❤
 
Gott nytt år! Tack för att ni har kikat in här på bloggen, läst mina små inlägg och hejat på även detta år ❤
 

ÅRSSAMANNFATTNING 2020

Har kopierat frågorna som UnderbaraClara använt i sin årssammanfattning, men har strukit några frågor som relaterar till personer som dött och saker som jag önskade mig men inte fick. 

 

Gjorde du något 2020 som du aldrig gjort förut? Jag startade försiktigt upp mitt företag Trädgårdsingenjören Lisa Linnea. Att starta upp mitt företag var stort, även fast jag hunnit med några uppdrag så har jag inte riktigt kunnat vara så aktiv som jag velat. Köpte ny bil, firade Hellas för möhippa, fick en fast anställning och började arbetspendla. Men störst av allt är ändå att bära ett barn i min mage,det har varit en utmaning att försöka växa in i tanken att vi nu ska bli en liten familj. 

 

Genomdrev du någon stor förändring? Den största förändring som jag genomdrivit under 2020 är på min arbetsplats. Jag kom som ny trädgårdsmästare till en etablerad trädgård och har bland annat jobbat hårt för att öppna nya kanaler för sammarbete. Har också jobbat en del med mig själv, försökt lära mig att slappna av. Med en färdigrenoverad lägenhet har jag kunnat freda tid till att bara vara, en dag i veckan har blivit stalldag och jag försöker att ta ett kvällsbad med en bra bok då och då. Har läst minst en bok varje månad, oftast flera.

 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja, flera stycken! Så fantastisk att se sina vänner och släktingar bli föräldrar.

 

Vilket datum från år 2020 kommer du alltid att minnas? Julidagen när mamma och pappa skulle åka upp till Västerbotten. Samma morgon som jag hade kissat på en sticka och fått reda på att jag bar på ett liv inom mig. Firade med nybakta bullar (mamma hade vaknat vid fyra) och kaffe på sängen innan maken gick till jobbet och dagen rullade igång. Livet började då ta en ny riktning.

Vilka länder besökte du? Jag höll mig i Sverige.

 

Bästa köpet? Elbilen! Att kunna åka till och från jobbet när man vill, att inte behöva vara styrd av försenade tåg eller bussar som strular. Att mina resor dessutom drivs av el och inte disel samt att slippa trängas med andra resenärer har varit två stora plus.

 

Gjorde någonting dig riktigt glad? Att få testresultatet i handen, att KUB-testerna gick finfint. Att få en fast tjänst, som inte bara innebar trygghet utan även att alla mina år av studier fick komma till användning. Att jag hittat ett stall inte långt ifrån lägenheten dit jag alltid är välkommen och att det därmed har blivit mer regelbunden ridning.

Saknade du något under år 2020 som du vill ha år 2021? Min matlust har jag saknat, efter månader av kräkningar och jobbigt illamående så hoppas jag innerligt att matlusten och därmed orken återvänder. Inte saknad, utan mer längtan går ju till pyret. Att få träffa den lilla person som sprattlar inuti mig. Blir lycklig av varje rörelse.

 

Vad önskar du att du gjort mer? Träffat vänner, vilket skulle ha gått helt emot rådande restriktioner och av den anledningen inte heller blivit av.

 

Vad önskar du att du gjort mindre? Slöscrollat på mobilen och oroat mig för struntsaker.

Favoritserier från året som gått? The crown! Tittar inte så ofta eller så mycket på serier, men The Crown blev snabbt en favorit. Var lite sen på bollen, men den serien är väldigt bra. Har också tittat på World on fire som utspelar sig under andra världskriget och Outlander. Funderar på att se Downtown Abbey nästa år då jag är svag för kostymdraman.

 

Bästa boken du läst i år? Detta år har faktiskt inte bokmängden minskat lika drastiskt som under tidigare år när jag så gott som enbart plöjt studentlitteratur, utan i år har jag faktiskt läst en hel del. Tre minnesvärda böcker från året som gått har varit Röd måne av Elisabeth Nemert (en historisk roman som utspelar sig på 1600-talet), Kärleken till Frank av Nancy Horan (omskakande dokumentärroman) samt Fyren mellan haven (en fin och hjärtskärande berättelse om vad som är rätt och fel, barnlängtan och sorg).

 

Har även betat av flertalet chiclitt böcker av Lucy Dillon samt nästan alla böcker av Jenny Colgan, samtliga har varit bra bladvändare i badkaret. Den lilla bokhandeln i Paris är inte heller att förglömma!

 

Planerar att läsa mer av Lucy Dillion bland annat Lektioner i kärlek. Har upptäckt tre nya böcker av Jojo Moyes- Tretton dagar med John C, Under Londons broar och Bergens stjärnor som skulle vara trevliga att läsa. Planerar även att läsa om samtliga flickböcker i Merri Viks serie om Lotta, om jag lyckas få min serie komplett...

 

Största musikaliska upptäckten? Efter min bullerskada har jag svårt för att plugga in musik i öronen, därmed har jag nog aldrig lyssnat på så lite musik som jag gjort under 2020. Jag tycker helt enkelt att det är för obehagligt.

Vad var din största framgång på jobbet 2020? Att jag fick en fast tjänst på ett jobb där jag tillåts kombinera fysiskt arbete med kontorsjobb. Älskar variationen och mina kollegor! Att jag har lyckats rota mig på jobbet är jag också tacksam och glad över. Men glad är jag också över att bevattningsanläggningen kom på plats. Att jag lyckades svänga ihop texterna till trädutställningen i tid, att fat ordnades och krafttag togs mot rotlössen. Mycket finns där dock ännu kvar att göra!

 

Största framgång på det privata planet? Att jag har gett mig själv mer egentid till att pyssla, läsa, träna och blogga. Att jag i större utsträckning har prioriterat mig själv, särskilt nu när magen blivit större.

 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Topparna och dalarna har nog gått relativt jämnt ut detta coronaår. Självklart har en saknat närheten till släkt, vänner och familj. Jag bearbetar också min förlossningsrädsla och kommer ta till proffessionell hjälp här efter nyår. Samtidigt så växer ett litet pyre i magen, jag har inte fått missfall som jag nojat mig för i månader och ingen kunde ha varit mer glad och lättad över att pyret tycks må bra än jag.

 Vad spenderade du mest pengar på? Elbilen!
 

Något du önskade dig och fick? Att ett liv skulle börja växa. Min trädgårdsmästartjänst.

 

Vad gjorde du på din födelsedag 2020? Jag jobbade, men vilken arbetsdag sedan! Jag och Linda åkte till Hjo och valde ut träd till diverse olika trädplanteringsprojekt. Det är inte varje dag man gör val som troligen kommer leva över en själv med råge. 

 

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Ja, att pandemin aldrig hade brutit ut.

 

Vad fick dig att må bra? Att svinga mig upp i sadeln för en uteritt. Fysiskt arbete och träning, att bada, vara ute i skog och mark samt känna att jobbet började flyta på. Men viktigast av allt min man, vi är ett oerhört bra team och han får mig alltid att må bra.

 

Vem saknade du? Många! Men låt oss hoppas att vaccinet 2021 blir nyckeln som gör det möjligt att ses igen.

 

De bästa nya människorna du träffade? Mina nya arbetskamrater!

Mest stolt över? Att min kropp orkar bära och nära barnet i min mage.

 

Högsta önskan just nu? Att förlossningen ska gå bra och att pyret ska få vara frisk. Att maken ska slippa ha ont och få genomföra sin knäoperation. Frånsett det så är jag enig med UnderbaraClara "Fred på jorden och prioritering av miljöfrågan och vaccin till alla..."

 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Testa att ta ut föräldraledighet. Börja sova närhelst jag kan. Upptäcka barnvagnspromenader. Från och med nästa år påbörjas ett nytt kapitel i livet 💖

 

Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde

Tog med mig en bok upp som länge väntat på att få bli läst- Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde. Från en trädgårdsmästare till en annan, perfekt mellandagsläsning har det varit. Kan verkligen rekommendera boken särskilt om man är intresserad av trädgård, arkitektur eller bara är svag för vackra bilder och vill hämta hem en dos inspiration.

 
 

Båda dessa arrangemang gillade jag, särskilt iskonvaljerna som sticker upp ur mossan. Tror bestämt att jag ska försöka mig på det till nästa jul!

 

Har härmed lovat mig själv att inom de två närmsta åren besöka trädgården på Waldemarsudde, för jag har nämligen aldrig varit där. Men nu bara måste jag besöka Marina och hennes kollegor och själv gå runt och insupa platsens atmosfär.

 

Juldagslunk

Julen blev inte som vanligt, men ack så fin ändå! Vi åkte upp till Västerbotten till familjen och snön. Anlände dagen före julafton lagom till att granen skulle kläs. På julafton blev det kakbuffé utomhus med delar av släkten och sedan har mysstunderna avlöst varandra. Eldplatsen är det nya innestället där vi träffas på behörigt avstånd vid lågornas sken under snötyngda grenar. För snön ligger relativt djup här uppe i Västerbottensfjällen.

 
 
På dagarna pysslar vi på i lagom takt, har bland annat satt lite lister i garaget. Men mest tankar jag energi genom att inte göra många knop. Pyret lever livet i magen och jag har svårt att sova, så det blir mest lättsamma aktiviteter så som läsning. Sitter allt som oftast uppkrupen framför kakelugnen med en filt och en kopp te, med knäck- eller nötskålen på armslängds avstånd. Har precis avslutat en fantastisk bok som jag återkommer om imorgon!
 
 
Framåt kvälskvisten blir det allt som oftast något sällskapsspel. Gaddungah som maken fick i julklapp har spelats flitigt dessa dagar. Kortspelet går ut på att med hjälp av en dos tur och en smula strategi samla ihop så många kort som möjligt till sin kassa

Min bror och maken turas också om att stå för musikunderhållningen. Är så innerligt glad att makens knä äntligen verkar klara av tyngden från dragspelet igen, även fast det bara blir korta stunder.

 

Vi väntar smått

Om allt går som det ska så kommer vår lilla familj bestående av mig, maken och Chili få tillökning i mars💖 Är beräknad till den 16 mars, men både jag och maken är födda två eller flera veckor före beräknad födelse, så vi får se när pyret väljer att titta ut.

Magen växer stadigt. Lycka händer!
 

Pyret lever och mår. När jag är igång är pyret stilla, men så fort jag stannar upp vaknar en liten. Särskilt tydligt är det om kvällarna när det är dags att sova, då utbryter febril aktivitet inne i magen. En liten börjar röra på sig, sparka och utföra vad som känns som akrobatiska konster. Troligtvis önskar hen säga hej till världen utanför julkulan. 

Vi har valt att inte ta reda på om det är en flicka eller pojke, utan vi vill att det ska bli en överaskning. Så nu väntar vi med spänning på att pyret ska titta fram. Längtan är stor!
 
 Chili somnade när han skulle posera, så spännande tyckte han att fotograferingen var.
 
 

Fjärde advent

Idag är det fjärde advent. Tände vi precis inte det första ljuset i adventsljusstaken? Om fyra dagar är det julafton!? I övermorgon sätter jag och maken oss i elbilen och rullar coronasäkert upp till Västerbotten. Jag har laddat med att sitta i karantän så gott som hela december. Skulle ha träffat svärföräldrarna utomhus idag, men ställde av försiktighetsskäl in det också. Handlingen har maken sedan länge fått sköta. Prio nu är att få komma hemhem <3

Även denna vecka har jag samlat ihop lite smått och gott från veckan, finheter som inspirerat mig på Instagram. Låt oss kika vettja!

Hemmet
Platsbyggda snickerier i grönt, en lampa från Svenskt tenn och riddarstjärnor i två olika färgsättningar (julens drottning kallas felaktigt av många för amaryllis, men de heter egentligen riddarstjärna, Hipperastrum x hortum och tillhör familjen amaryllisväxter). Röda rutor på textilier hör också julen till. Här hade man ju allt bra gärna druckit en kopp glögg!
 
Maten

En sak som jag inte klarara mig utan på julbordet är brysselkål. Men kanske är det dags att låta julens kålsort komma i en anna form än kokt? Här serveras den med hasselnötter och en sirapsdressing. Kan även tänka mig att byta ut sirapsdressingen mot en apelsin- och saffransolja, för en lite friskare smak.

 
Sedan ett par veckor tillbaks står ett gäng burkar med fikonmarmelad i kylen. Jag smaksatte med chili och vanilj, men för juligare smak kan man smula ner lite citron och kanel som Annelie har gjort.
 

Lektyren
Förhandsbeställde Sofia Woods kokbok i somras och här mot slutet av hösten damp den ner i brevlådan. En tidig julklapp till mig själv som jag planerar att börja läsa här under julledigheten. Hitintills har jag bara bläddrat i kokboken. 
 

Pysslet
Här kommer en dos inspiration till alla er som ännu inte slagit in era julklappar. Jag är sedan ett bra tag klar, men nu önskar man ju att en hade hejdat sig lite...
 
 
Nästa år tror jag dock att det blir inslagning i tyg så som Johanna, för jag ogillar sopsäcken med papper som varje år blir (och som är helt värdelöst att elda). Dessutom kan tygbitarna användas år ut och år in (om gåvorna ges till familjemedlemmar) alternativt så blir duken eller gardinen en del av själva gåvan. 
 
Ett sista pyssel som inte har något att göra med julklappar, är att klippa ut fåglar att hänga över matbordet. Som en stor svävande mobil! Hade varit fint att göra det av endast stjärnor också. Ser detta ihop med en stor kvist som hänger i kedjor från taket och där dekorationen enkelt kan varieras utefter säsong. 


Buketten
En blomsterfakir borde en ju skaffa sig. Ett tu tre så behöver man inte längre ett helt fång av blomster för att få till en bukett, utan det räcker med några få skönheter. Här spelar blå hyacinter förste fiolen. 
 
Med denna bukett önskar jag er en fin fjärde advent⭐️
 
 

Inspiration till tredje advent

Lucia och tredje advent. Ska strax smyga upp ur sängen och koka lite varm choklad. Tända några ljus och äta en lussebulle. Här kommer ett gäng bilder som inspirerat mig lite extra den senaste tiden. 
 
Hemmet
En av Åhléns pressbilder väckte något hos mig. Mitt fokus lades inte på själva granen, så som kanske tanken var, utan den gröna bröstpanelen bakom. Både hylla, lister och dörr är målade i samma kulör och ackompanjeras av tapeten som jag starkt misstänker är William Morris Bird & Pomegranate. Färgmagi!
 
 Pressbild Åhléns, Julen 2020.
 

Maten
Sofia levererar så som alltid en härlig dos matinspiration, här en valnötspasta med sidorätten bellaverde-broccoli, svartkål & sotad citron med hård getost.
 

Helena har gjort ett så vackert bröd. En riktigt julbröd med en julkrans av rosmarin och körsbärstomater. 
 
 
Elsa har lagat brynt smörkola med macadamianötter och havssalt som såg urgod ut!
 

Pysslet
Houseofstrand har gjort enkla pepparkakskransar. Limpistol, pepparkakor och en stomme av papp är det enda som behövs.
 
Apotekarns har gjort fina pappersänglar. Med ett dekorativt papper, träkulor och en stump snöre svänger du snabbt ihop detta pyssel. 
 
Har du inga träkulor hemma kan du alltid satsa på de änglar som Snickargladjen pysslat ihop och fästa dem på en girlang alternativt skapa en girlang av apelsiner.
 
 
 
 
Emmy har pysslat med lera och skapat vackra julklappar. Gillar verkligen fatet med den vågiga kanten. 


Johanna har gjort stjärnor av både pepparkaksdeg och papper. 
 
& en annan Johanna har skapat julstjärnor av restbitar. Extra maffigt blir det när man som Johanna hänger upp ett helt gäng tillsammans.
 

Tipset
Trendenser tipsar om det himla fiffiga verktyget NCS Navigator, en genväg till en harmonisk färgsättning. Skriv in en färgkod och få förslag på matchande kulörer. Eller fråga på färghandeln om du får låna en sån där manick som kan läsa av kulörer från ens favoritföremål. På så sätt kan du matcha dina favoritföremål med rummets väggfärg.
 

Dofterna
Så här inför jul är doften av röda svenska äpplen, hyacinter, nejlika, saffran och citrusfrukter. Och såklart doften av alla de naturmaterial jag släpar med in som gör att det doftar skog. Gran, tall, kottar och mossa.
 
 

Buketten
Thehackneygardener har skapat ett helt ljuvligt blomsterarrangemang till spiselkransen. Ge mig röda bär på kvistar och en mix av vintergröna blad i ett lite otuktat utförande.
 
Med denna bukett önskar jag er en fin tredje advent ⭐️ 
 

Önskelistan

När jag började plita på detta inlägg var jag fortfarande frisk och kry, nu verkar jag ha dragit på mig en förkylning. Låg nerbäddad hela dagen igår och sov med en snarkande pälsboll på magen och en varmvattenflaska på bröstet. Mår halvdant idag, men nu verkar febern i alla fall ha släppt. Nu när jag inte längre är frisk, så hoppas jag antingen att detta bara är en vanlig förkylning som snart släpper alternativt att det är covid-19, så att jag kan få det överstökat. Huvudsaken är att jag får åka hemhem till jul, det är nämligen det jag önskar mig mest av allt. Men det går ju inte för sig om detta inte skulle släppa. Maken har i alla fall stökat bort det där med corona. 

För att få lite inspiration till årets lista backade jag bakåt i arkivet. Genom årens lopp har det blivit några listor, bland annat denna och denna, men också många ting som bockats av...

En LP-spelare önskar jag mig inte längre, vi lagade upp Nils gamla spelare. En komplett fin servis har jag fått av farfar liksom bakelitbestick. En trearmad lampa gav Jonta och Bodil mig och kaffebryggarnas Rolls-Royce fick jag av maken i födelsedagspresent (samtidigt som jag slutade dricka kaffe). Inte nog med det så fick jag en Västerbottensdräkt av mamma och pappa i 30-års present 💖 En gedigen ändträskärbräda svängde jag och maken ihop av resterna från bänkskivan i köket. För att inte nämna köksassistenten som Nils fick i kombinerad födelsedagspresent och julklapp och som han precis har packat upp ur lådan. Kan bara konstatera att jag börjar bli äldre och många ting som en önskat sig har letat sig in i ens hem. Men såklart att där alltid finns små ting en går och längtar efter ännu, varav majoriteten går att hitta secondhand...
 
 
1. Drömvasen heter KRONÄRTSSKOCKA! Jag har hållit utkik i minst 10 år på Blocket samt på Öland där Paradisverkstaden ibland har utförsäljning av dessa dyrgripar. Efter att Trendenser skrivit så fint om hantverket, blev mitt sug än större efter denna vas. Finns i färgerna vit eller lindblomsgrönt, det är näst intill hugget som stucket då båda färgsättningarna är fantastiskt vackra!
 
2. Cykelhjälmarnas Rolls-Royce, hövding som inte ser ut som en cykelhjälm utan mer som en krage, fram tills dess att man kraschar och den blåser upp sig själv. Tänker mig att den ska vara fantastiskt bra, eftersom en vanlig cykelhjälm inte skyddar lika bra från sidan. 
 
3. År 2021 kan bli det år jag glider runt i morgonrock en del och då vore det trevligt att ha en fin sådan. Jag har en stor, mjuk och gosig som är perfekt så här på vintern. Men på sommaren kan jag inte med den. Denna är i dyraste laget för att vara ett "sovplagg", men kimonon är i ekologiskt linne och skapad av en svensk formgivare. Dessutom går 10 % av försäljningen från Emma von Brömsens kollektion till WaterAid. 
 
4. Ett sopset från Iris Hantverk, ett svenskt företag från 1800-talet. Borstarna dras nu som då av synskadade hantverkare från olika kulturer enligt den gamla hantverkstraditionen. Ganska fantastiskt att någon som helt saknar synförmåga lyckas få ihop så vackra borstar, själv skulle jag inte ens komma i närheten och då har jag ändå synen i behåll. 
 
5. En spannmålskvarn för att mala eget mjöl. Jag vill helt enkelt bli min egen mjölnare! Mjöl är en färskvara, varför det mjöl vi köper i affären ofta är härsket. Vi konsumenter har bara vant oss vid att det är så mjöl ska smaka, men efter att vi i flertalet år köpt mjöl direkt från en närbelägen kvarn vet jag att det är milsvid skillnad i smaken. Ytterligare en skillnad mellan vanligt köpemjöl så kallat industrimjöl och mjöl som malts i en stenkvarn, är att det egenmalda mjölet innehåller så mycket mer näringsämnen! Det sitter nämligen ingen vals i stenkvarnen som delar upp spannmålet, utan kornen mals hela med skalen kvar. Spannmål som är ordentligt torkat håller dessutom i en evighet, medan en mjölpåse inte gör det. Genom att sitta på spannmål och en kvarn kan man alltså mala färskt mjöl när det är dags att baka. 
 
6. Det vore väldigt trevligt om min samling av Lottaböcker blev komplett! De som saknas är "Festligt Lotta", "Helt Otroligt Lotta", "Glad sommar Lotta!" samt "Liselott, Lottas Dotter". Fyra stycken från perfektion, för jag har de andra 43 flickböckerna i serien som Merri Vik har skrivit. 
 
7. En spillkum modell gigantisk drömmer jag om. Till att jäsa stora degar i när det vankas bröd- eller bullbak. Drömmarnas spilkum stod i vårt värdpars kök i Cornwall som gissningsvis rymde 8-10 liter. De hade hittat den på en fransk antikmarknad. 
 
8. Ljusstaken Seasons av Georg Jensen skulle kunna vara världens vackraste adventsljusstake? Fast jag hade nog använt den året runt och med tanke på priset så hade det varit trevligt att springa på den på någon auktionssida, men den finns även i nyproduktion.
 
9. Ljusstaken Liljan från Skultuna kan göras om till blomvas och är även den vacker och dyr. Korpgluggarna hålls med fördel öppna på auktionssidorna, men den finns också i nyproduktion.
 
10. Ljusstaken Vänskapsknuten formgavs av Josef Frank år 1938. En symbol för vänskap och fred, så hur fint vore det inte att ha den på vardagsrumsbordet? Tillverkas i Sverige och säljs av Svenskt tenn, så korpgluggarna hålls med fördel öppna på auktionssidorna (för den är hemskt dyr). 
 
11. Något som däremot inte alls kostar lika mycket och som den händige med lätthet kan göra själv är en krukmakare som kan användas för att göra papperskrukor. Mangold och andra kulturer som har känsliga rötter är bäst att plantera direkt i papperskrukor. Krukmakare säljs bland annat av Runåbergs Fröer (som haft ett riktigt tufft år eftersom deras lokaler brann ner!). 
 
12. Ett vackert träkar med massa patina är däremot svårt att göra själv, i alla fall när det kommer till patinan. Men det brukar kunna gå att hitta på auktionssajter. Karet bör vara gammalt och lite grovt och jag tänker att det kommer vara perfekt till frukt eller torkade blomsterarrangemang. 
 
13. Slutklämmen blev visst triss i trä. En örttork säljs bland annat här, men skulle lika väl kunna snickras ihop. Huvudsaken är att det blir många våningar, med mycket plats att torka kryddor med mera på.  
 



Om att sitta i karantän

I snart 14 dagar har vi varit isolerade från omvärlden. Maken åkte på covid-19 och med den kom den oundvikliga karantänen.

Att ena halvan blir sängliggandes precis när vi ska till att få flytta tillbaks till lägenheten efter fönsterbytet kändes lite nedrigt. Att komma hem till en byggarbetsplats där det första blev att städa lägenheten från golv till tak var slitigt, än mer att kånka upp alla möbler från källaren. Men det gick och idag är så gott som allt återställt. I köket har de kvar att byta balkongdörren (självklart blev det fel i leveransen), men annars är allt listat och klart. Till och med gardinstängerna kom upp helgen som var! Så till första advent kom julgardinerna upp, något som jag inte har hunnit dokumentera. Något som jag däremot har fotat är hur spöklik lägenheten såg ut när vi som bäst höll på att plasta in allt och göra lägenheten redo för fönsterbyte...
 
 
Här brukar mathörnan stå. Dokumenterat sent en kväll med mobilkamera.
 
Ett ganska tomt vardagsrum
 
Och ett belamrat sovrum, i alla fall ena delen av det
 
En annan sak som en ställts inför är att inte ha fått tvätta på snart två veckor. När en har gemensam tvättstuga så är det bara att vänta ut karantäntiden. Men fy så mycket tvätt det blir när en är sjuk och den andre skurar hela världen (nåja, lägenheten) ren. Men nu på söndag ska tvättberget väck!

I och med att maken blev sjuk så skulle en själv också isolera sig, både från omvärlden men även mot honom eftersom jag inte gärna vill bli sjuk. Hej luftmadrass i vardera rum! Men så efter nästan en vecka när det med all tydlighet visat sig att jag inte är team luftmadrass, så hade maken krafter nog att hjälpa mig putta undan fikonträden och ställa i ordning sängarna. Men tro för den skull inte att jag lämnat vardagsrummet! Nej, det är ju här jag jobbar och sover i min säng (himla tur att dubbelsängen gick att dela)! 
 
 Chili njuter av att plötsligt ha två sängar att ligga och snarka i om dagarna. 
 
Lagom till att Cowee anlände till stallet och jag planerat att åka dit fick det naturligtvis flyttas fram. Har inte ridit på flera veckor och längtar så, men snart så är karantänen äntligen över och jag får träffa stallgänget igen (=hästarna och människorma). Längtar verkligen efter att få komma upp i sadeln igen och rida ut i skog och mark!
 
Bildkvaliten är inte på topp när en ska fota från hästryggen
 
Kaffe <3
 
I tider av isolering har en tacksamhetens tanke självklart gått till Sophia som hjälpt oss handla mat när jag själv inte kunnat handla. Och om jag har velat gå! I dessa tider handlar jag i fantasin minst två gånger per dag,  vad jag är sugen på svänger från dag till dag och ibland från timme till timme! Men jag har inte tvingat min stackars granne handla så ofta...Ett viktigt tillägg. Vi bara måste prata om det här med att packa upp matpåsarna. Det har varit som lilla julafton, på riktigt! Man blir ganska lättroad när man sitter i karantän och bara umgås med sig själv. Lättroad och oerhört TACKSAM.

Gällande handlingen så har en självklart känt av hur oerhört sårbar man är när en inte ens får göra sådana vardagliga saker som att handla. Och jag har såklart undrat vem hjälper de som inte har några vänner eller släktingar som bor nära? Av den anledningen skrev jag i våras upp mig på Karantänsamverkan och senare även GodHjälp. En handling kan göra så mycket 💓
 

RSS 2.0