10 myter om babyns kön

Vi har medvetet avstått från att ta reda på Pyrets kön. Vi har som inga planer på att måla något vare sig babyblått eller rosa. Att Pyret är friskt är det enda som betyder något. Fast jag måste erkänna att nyfikenheten ibland ändå tar överhanden och det kan väl vara hänt att jag både en och två gånger googlat upp väldigt icke vetenskapliga myter för att på så sätt försöka lista ut könet. Här kommer 10 myter kring graviditeter och vad Pyret är för kön enligt dessa myter:


1. Illamående: Extremt jobbig illamående med mycket kräkningar under första trimestern betyder att det är en flicka. Jag petade i maten, spydde konstant och mådde pyton inte bara den första trimestern utan i si sådär 20 veckor. Min mamma kom dock med det som skulle bli lösningen på mitt stora problem, att utesluta gravidtabletterna. Många gravidtabletter innehåller nämligen stora mängder folsyra, något som vissa kvinnor kan reagera på. Folsyra ÄR superviktigt, så jag vill inte skrämma någon från att inte ta sina viktiga tabletter. Men om du i vecka 20 fortfarande spyr så kan du testa att utesluta gravidtabletterna eftersom folsyra då lite har spelat ut sin roll, eftersom jag vill minnas att folsyran behövs fram till vecka 13. Dessutom kan jag inte annat än hålla med min barnmorska som sa att "det är bättre att du får i dig lite mat än att du ska knapra tabletter som du spyr upp tillsammans med allt annat". Fördelen med att må som en kratta är att barnet där inne då sägs må finfint. En lång utläggning, men en kort sammanfattning- Mitt resultat: Flicka¨.



2. Magen: Här går råden isär, vissa hävdar bestämt att en gravid-mage som är spetsig och väldigt mycket framåt betyder pojke, och en mage som är rundare och syns bakifrån är en flicka. Medan andra hävdar motsatsen. Min mage syns inte alls bakifrån, och enligt min barnmorska så är det ett tecken på att det är en pojke. Men självklart har magens form att göra med gener och hur ens kropp är uppbyggd. Mitt resultat: Pojke.



3. Halsbränna: Lider du av halsbränna under graviditeten är det en pojke, om inte är det en flicka. Halsbrännan och de sura uppstötningarna tog vid när det värsta illamåendet lagt sig. Mitt resultat: Pojke.



4. Smidighet: Smidiga mamas-to-be väntar en flicka, klumpiga väntar en pojke. 

Jag har aldrig varit smidig, men varken jag eller maken har upplevt någon större skillnad sedan jag blev gravid. Och här måste man väl ändå utgå från hur man var innan man fick ytterligare en person att bära omkring på? Mitt resultat: Flicka.



5. Hormonrand (linea nigra): En mindre rand från naveln och ner betyder på en flicka, en längre rand även upp mot revbenen tyder på en pojke. 

Jag har en lång och tydlig zebrarand. Mitt resultat: Pojke.



6. Bebisens puls: En puls på över 140 slag antyder att det är en flicka, en puls på under 140 antyder att der är en pojke. Pulsen förändras ju över tid. Till exempel när man ska lyssna på hjärtslagen så brukar pulsen ganska snart gå upp. Men generellt har den legat under 140 slag när det lilla hjärtat undersökts på MVC. Mitt resultat: Pojke.



7. Cravings: Om man är sugen på salt och proteinrik mat (typ ost och kött) så väntar man en pojke, om man är sugen på sött och surt (som frukt och godis) så väntar man en flicka. 

Alltså om jag fick så skulle jag äta torrkött varje dag. Likaså gravad lax och charkuterier. Men jag vet vad man inte bör äta, så jag har hållit igen. Annat som jag varit sugen på och tillåtit mig att äta är räkor, kokt blomkål med citron och smör alternativt kokt potatis med smör. Och smör är ju salt. Likaså lakrits (som man heller inte ska äta mycket av). Emellanåt har jag näst intill kunnat dricka äppelcidervinäger och ätit stora mängder riktigt sura satsumas. Men ska maken bestämma så är det ändå salt och proteiner som vinner. Mitt resultat: Pojke.


8. Humörsvängningar: Extrema humörsvängningar antyder att det är en flicka, en lugn mamma betyder en pojke. Om mamman alltid har haft temperament så måste detta betyda att temperamentet har blivit ännu värre under graviditeten? Och enligt min man så ligger jag ungefär på samma nivå som tidigare, utan att jag för den skull har blivit lugn som en filbunke. Mitt resultat: Pojke. 



9. Sovläget: Om man helst ligger på vänster sida är det en pojke, höger sidan betyder en flicka.  Jag sover absolut bäst på vänster sida, men det har jag nog alltid gjort…Mitt resultat: Pojke.



10. Ringtricket: Häng en ring (helst din vigselring) i ett snöre eller kedja och håll över magen. Om ringen sedan rör sig i cirklar är den en flicka, om det svängen från sida till sida är det en pojke.  Avslutar med den i särklass flummigaste myten. Var såklart ändå tvungen att testa och enligt min make så rörde sig ringen i cirklar. Mitt resultat: Flicka.


Enligt dessa 10 myter så är filuren som sprattlar och har sig inne i min mage en pojke. Pojke vann ganska överlägset med 7 mot 3 flickpoäng. När som helst kan pyret nu komma att avslöja sitt rätta jag och det ska bli så spännande <3 Jag hoppas bara att jag ska hinna bli kvitt min envisa hosta först samt att mitt covid-test är negativt och att jag fått några dagar på mig att pyssla lite här hemma. 

 

Tvättmaskinen

Det är inte fullt så illa som denna bild från Hemnetknarkarna som visar upp mer eller mindre knasiga bilder från folks hem som ligger ute till försäljning. För avloppsslangen är inte nerböjd i badkaret, för fullt så måna är vi inte om att återanvända vatten. 

 

Men däremot så har vi sedan två dagar en mycket malplacerad tvättmaskin ståendes inne på toaletten. Med ett Pyre som sparkar och har sig i magen så propsade maken på att vi skulle köpa oss en tvättmaskin eftersom huset medstort H ännu inte har dykt upp. Eftersom jag vägrar att lyfta ut badkaret så fick tvättmaskinen helt sonika bo framför badkaret.

 

Det fina i kråksången är att du faktiskt kan sitta på toan utan att behöva vrida på benen om du är lång (det trodde jag inte skulle vara möjligt). Dessutom är alla kopplingar i hörnet, så skulle nästa ägare av denna lägenhet inte ha småbarn och känna att ett badkar inte är någon nödvändighet så kan man bara putta in tvättmaskinen mot väggen. Det såg rörmokaren till igår. Det är lätt den fulaste lösningen genom tiderna som samtliga inblandade har skådat, men tvättmaskinen är i alla fall rätt installerad. Dessutom verkar den göra det den ska, för precis i denna stund rullar en provmaskin.

 

Ett hallå från sängen

Skulle ha gått på semester i fredags, men hade i vanlig ordning planerat in lite för mycket som skulle hinnas med innan ledigheten. Har istället kört så gott som en hel arbetsvecka under de tre senaste dagarna (läs: helgen och addera lite datakrångel för några extra timmar framför skärmen). Allt för att få beta av och känna mig nöjd och "klar". Är väl medveten om att det kan verka lite kaxigt, men denna överlämning som jag ger över nu är något som jag själv drömde om att ha fått när jag började för ett år sedan. Inte för att jag skulle ha följt den slaviskt, men jag hade i alla fall sluppit ligga vaken och grubbla om nätterna på hur grundplanen egentligen hade sett ut.

 

Planen, som blev framflyttad i söndags, var hur som helst att lämna ifrån mig jobbet idag. Att ta en semestervecka (okej, egentligen två men den ena var jag snabb att dra tillbaks) och sedan checka ut och gå på ett halvårs föräldraledighet. För faktum är att det är mindre än TRE VECKOR kvar till beräknad förlossning!!!!

 

Men så vaknade jag imorse med halsont och hosta och det vara bara att ställa in allt. Det där sista, sista, att verkligen lämna ifrån mig allt som har med jobbet att göra. Det som jag äntligen känner mig helt redo för, det hanns inte med innan kroppen sparkade bakut. Det går visst inte att klämma in två arbetsveckor på åtta dagar längre utan att det får konsekvenser. När läget är som det är, särskilt under dessa pandemitider, så var det bara att bita i det sura äpplet och inse sig besegrad. Idag blir det varken avrundning på jobbet eller något besök på Universitetssjukhuset. Jag ska istället göra som Rajja här ovan och ta en vilodag så att kroppen kanske hinner ikapp. För jag har verkligen inte tid att vara krasslig, jag ska ju ordna inför bebisens ankomst!

 

Men idag blir det massor av varm dryck, nyaste avsnittet av Tunna blå linjen (har du sett?) och chiligos. En viss herre föredrar att ligga på min mage, så om jag inte kände mig gravid redan innan så gör jag det definitivt när 16 kilo hund landar på magen! Tur är väl att det inte är någon St Bernhardshund vi pratar om utan en Finsk lapphund <3

 

Det matiga inlägget

På mobilen har jag ett flertal flikar öppna med recept, bara för att jag inte vill glömma bort dem. Recept som visats sig vara riktigt bra och som jag inte har tagit mig tid att addera till min receptsamtling, men som jag ändå önskar spara. Här kommer recepten, utan inbördes ordning.
 
Ungsbakad pumpa med babahanusch, gröna linser, hasselnötter, citron och granatäpplen. 
Rökig aubergineröra möter söt pumpa, friskt granatäpple och knapriga hasselnötter. Även lite grönkål har smugit sig in i rätten, ett måste så här års nu när grönkålen fortfarande står grön och grann ute i landet.
 
 
 
Katarina Ekeström som driver bloggen Skog till bord bjuder både på en idéskiss över hur en riktigt härlig salld byggs upp samt ett förslag på en sådan. Hon har döpt den till höstsallad, men enligt mig är det lika mycket en vintersallad. En matig sallad är det i alla fall, serverad med en något så ovanligt som en vinbärsdressing. Svenska äpplen finns fortfarande att få tag på, liksom kål och betor. 

 
Betor är en himla fin grej att lagra! Betorna som jag skördade hos Uffe i höstas är fortfarande fasta och fina. Ibland finns ett överflöd och då brukar jag passa på att svänga ihop biffar och frysa in. Gillar att smaksätta med pepparrot för att bryta av mot sötman som betorna får när de tillagas. Grundreceptet som jag brukr utgå ifrån kommer från Norrmejerier. Norrmejerier serverar biffarna med saffransrisotto, vilket är en bra smakkompis. 
 
 
 
Avrundar detta inlägg med ett av mina nya favoritrecept, teriyakilax från Elle mat & vin. Vill flagga för att det är så gott att det är svårt att sluta äta, men så är jag också en riktig fantast när det kommer till koriander och lime som kombineras med hetta, i detta fall chili. Sött, surt, kryddigt och salt.Samt lite knaprigt på det, eftersom laxen med fördel serveras tillsammans med cashewnötter och sockerärtor. 
 
 
 

RSS 2.0