Kura skymning

Hösten är för mig att skörda det man odlat. Att samla in och ta tillvara på det överflöd som finns i skog och mark genom att safta, sylta, torka eller förvälla. Att göra mustiga höstgrytor, risottos och matiga surdegsbröd. Att göra sig en kantarellmacka efter dagens skogsutflykt. Mata eldenstungor i kakelugnen med vedklabbar. Tassa runt i stickade tjocksockar, påbörja en ny stickning. Dricka te och läsa en god bok i skenet av tända ljus- Att kura skymning. 

 
Bild lånad härifrån
 
 
 

Sjuntan

Tjusningen med handarbete och själva essensen i syjuntan är att sitta tillsammans med sina kompisar och snacka medan man handarbetar. Allt ifrån det senaste skvallret till jämställdhet och växtfärgat garn hinner avhandlas under handarbetsstunden. Syjuntan är inte död eller en landsbygdsföreteelse, den är i högsta grad levande vill jag påstå! När jag bodde i Göteborg deltog jag i en och här i Skåne deltar jag i en annan som går under namnet Mormorsrutan (jag kände mig givetvis tvungen att lära mig virka mormorsrutor).

 

 

Förr var handarbete inte bara en konstnärlig hobbyverksamhet, det var snarare ett måste för en självförsörjande person att man kunde stoppa sina strumpor och laga hålen i skjortan. Tyvärr är det idag billigare att köpa en färdigstickad tröja än att köpa garnet till den, för att inte tala om den tid det tar att sticka en tröja eller ett par sockar! Men allt kan inte räknas i tid eller pengar och det man själv har skapat har ett oerhört mervärde, i alla fall för mig.

 
 

 


Kära höst

 
 -Du går faktiskt inte att motstå! Med din krispiga luft och klara höstfärger är du helt enkelt oemotståndlig.
 

Det är september! Sommaren har fullkomligt rusat förbi och nu är det dags att blicka tillbaks på alla fina minnen. Ute blåser friska höstvindar och de varma koftorna har fått åka fram och likaså raggsockorna. Om kvällarna går lp-spelaren varm, medan jag själv sitter uppkrupen i soffan. Tända ljus och så en tekopp som är lika stor som en balja –Då vet man att det är höst! Kära höst, du är så välkommen!
 

ÅTERBRUKET

Återbruket på järnvägsstationen i Luleå kan jag starkt rekommendera! Återbruket bemannas av stationsvärdar och förutom trevlig personal, så finns där även mycket fint att titta på…

 

 Då jag skulle ut och fjällvandra så hade jag ej med mig systemkameran.
Så jag har lånat denna bild härifrån.

En stol som fått en virkad klädsel. En soffa som byggts av tre stolar (benen var stagade och sitsarna utbytta mot en svängd skiva). Ett skåp som klätts med tapetrester och kanske det bästa av allt- En lampfot av ihoplimmade böcker!

 

Kakfatet

En dag så kom en termos från himlen och slog sönder två av tre våningar på kakfatet. Som tur var gjorde det inget för ägarinnan råkade ha massvis med udda porslin i sina gömmor. Så kom det sig att ett nytt kakfat såg världen…
 
 
 
 
Vill du göra ett likadant så behöver du porslinsborr, porslin och en mittendel. Metalldelen i mitten finns att köpa på de flesta pysselbutiker.

Minus allt

Jag gör ett litet experiment med mig själv. Eftersom jag länge har dragits med en massa utslag i ansiktet så fick jag nog och testar en sak som en bekant till mig rekommenderat. Uteslut mjöl- och mjölkprotein. Sagt och gjort, nu har det gått två veckor av mina två provmånader och jag mår faktiskt redan lite bättre. Visst har jag en del utslag kvar, men huden är vårt största utrensningsorgan och man storstädar inte kroppen över en natt. Eftersom jag tidigare druckit mjölk med kaffe och inte alls är förtjust i havremjölk, så har även kaffet fått stryka på foten. Du kanske inte tycker att så mycket kan finnas kvar, men glutenfri pasta har visat sig vara helt okej och riskakor har fått en renässans. Nu när det dessutom är höst och därmed skördetider,så det finns gott om frukt och grönt. I min mugg skvalpar ej längre kaffe, utan grönt te och jag genomgår minst sagt en smärre omställning just nu. Framtiden får utvisa om detta är rätt väg att gå för mig. 

 

Med dunder och brak

Luften darrar efter dagar av hetta. Åskan mullrar dovt och lovar dunder och brak. Vädergudarna talar om att nu kan man sluta vattna, de kommer att sköta resten. Förhoppningsvis vattnar vädergudarna inte så hårt så att de solmogna hallonen slås sönder. Oavsett vad så kommer regnet att lätta och småningom kommer solen att titta fram...

 

 

 
 
 
 
 

RSS 2.0