På min tallrik

Sommar är lika med enkel mat, mat som ska gå snabbt att svänga ihop. Gärna tillsammans med en god efterrätt som avslutning. Jag giver er två varmrätter respektive två godsaker att förgylla sommardagarna med...

Hotelthemonica serverade detta goda, en riktig försommarrätt med vit sparris, hollandaise, räkor och grillat surdegsbröd. Mums!

Huvudingrediensen sparris går igen i denna rätt, som är något matigare eftersom den innehåller både potatis och ägg. Hittat på Elsa Billgrens tallrik.

Billgrenwood postade detta läckra som ser ut att vara citron- och vallmokaka toppat med grädde och färska jordgubbar. Gott med både syra och sötma.
 
 
Avslutar med detta som serverades på DoMa, pavlova med kardemummaglass, älgörtscurd och nystekt rabarber. Måste definitivt testas, då jag fullkomligt älskar kardemumma och rabarber! Har dessutom en stor laddning älgörtskoncentrat i frysen.

Alla bilder är länkade till källan, bon apetit! 🍴
 

Rottneros park

Dagens första stopp som maken planerat in var Mårbacka. Efter en förmiddag i Selmas fotspår styrde mot dagens andra stopp, Rottneros park.

Bruksdisponenten Svante Påhlson önskade där i mitten av 1950-talet matcha Rottneros med Ekeby från Gösta Berlings saga. Hans vision ska ha varit att skapa en samverkan mellan natur, skulptur, park och arkitektur. Det var viktigt att det omgivande naturlandskapet bjöds in i parkupplevelsen, vilket bland annat siktlinjer över sjön eller de mörka skogssluttningarna är exempel på. 

Jag och maken vandrade runt i skulpturparken som både stoltserar med anrika byggnader och maffiga trädgårdsinslag.

Här skymtar Carl Eldhs parterr. som är en av parkens alla beståndsdelar. Rottneros park gör verkligen skäl för benämningen skulpturpark, här finns ett hundratal skulpturer och reliefer. De flesta är från slutet av 1800-talet fram till 1950-talet och har formgetts av bland annat Carl Eldh och Astri Bergman-Taube, den senare är den enda kvinnliga konstnären som har sina alster i parken.
 
Samtliga delar i trädgården är som sagt namngivna, här ovan kan Kungens trädgård beskådas.
 
Maffiga perennplanteringar i Blomstergården ritad av Edvard Jacobson. Hans koncept var en blomstergata som skulle skänka en känslan av att vada i blommor. 
 
 Det fanns även ett gäng sommarblomsplanteringar. Här en växtkombination med silverek (Senecio cineraria), flitiga Lisa (Impatiens walleriana) samt rosa och vita sommarljus (Gaura lindheimerii).
 
Men jag tittade inte enbart på växtkombinationerna (och lekplatserna), utan det blev även en hel del konst denna dag...Vid Vigelandsplatsen stoltserade granitskulpturen Skremt.
 
Och här står en donna som jag var nära på att missa på grund av all grönska. Tänk att få vara här när alla roddisar blommar, vilken syn det måste vara!
 
Originalstatyn står vid Hötorget i Stockholm och består av nio figurer, både manliga och kvinnliga. Här i Rottneros hittas statyfontänen med endast fyra kvinnofigurer, samtliga ur Carl Milles Orfeusgruppen, ståendes mitt i den cirkelformade gräsmattan. Kan du se de fyra kvinnofigurerna? 
 

Mårbacka

Dag två inleddes med ett morgondopp. Efter en god och stadig frukost styrde vi kosan mot Selma Lagerlöfs barndomshem, Mårbacka.

 
Här i Värmland föddes och växte en av Sveriges mest kända författare upp. Selma debuterade med Gösta Berlings saga år 1891, sedan följde bland många, verken Jerusalem och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Den senare förekom länge som lärobok i skolan.
 
 
I början av 1900-talet, 1909 för att vara exakt, får Selma som första kvinna Nobelpriset i litteratur. Senare kom hon att sitta på en av stolarna i Svenska Akademin. Hon var även drivande i kvinnorättsfrågor och fick uppleva när kvinnorna för första gången fick rösta i ett riksdagsval, år 1921. Tänk, nu i september har vi haft kvinnlig rösträtt i 100 år!
 
 
Vi var tidigt på plats för att hinna få biljetter till den första av dagens guidade visningar. Därför hade vi sedan gott om tid att strosa runt och titta på trädgården.
 

Selma var en stor trädgårdsentusiast och såg därför till att det anlades lundar, fruktträd, bärbuskar, rabatter och en köksträdgård när hon flyttade tillbaks till sitt föräldrahem. Fruktträdens frukt, äpplen och päron, såldes i gårdens handelsbod och man ska även ha haft tankar att öppna en plantskola. 

Stora delar av trädgården avgränsas av en granhäck, vilket bidrar till att skapa ett bättre mikroklimat. Granhäckar är faktiskt bärare av vårt gröna kulturarv och det är inte vilken trädgårdsmästare som helst som kan klippa en sådan här granhäck, eftersom det både gäller att man inte klipper för långt in samt att lutningen bevaras.

 
Tillslut var det äntligen dags för rundvandringen inne i huset. Men där rådde det inte helt oväntat fotoförbud. Vill därför tipsa om Mårbacka minnesgårds instagramkonto, där man ibland kan skymta detaljer från huset. 
 
 
 
Selmas kombinerade kontor och bibliotek var minst sagt häftigt! Tänk, det var här mång av vår tids stora klassiker kom till! Älskar den gröna färgen på bokhyllorna, samt att det är glasdörrar. Älskar! 
 
Salongen var också verkligt tjusig. Det rum där jag och maken fann mest inspiration var dock matsalen som med sina platsbyggda snickerier verkligen imponerade! Men det får ni åka dit själva för att få se. 
 
 
Efter rundvandringen stärkte vi oss med en lättare lunch i caféet innan vi tog en snabb titt i den lilla butiken. Med oss därifrån hade vi ett gäng klassiker i nytryck samt ett par örhängen invirade i silkespapper. Är det bröllopsdag så är det så maken och gav mig de vackra pärlörhängena. Sedan tuffade vi vidare mot nya äventyr, Rottneros park närmare bestämt, men det får allt lov att bli ett eget inlägg.
 

Firande av bröllopsdagen

Maken överraskade mig stort på vår tvååriga bröllopsdag förra (!) sommaren med en utflykt. Och det var inte vilken utflyktshelg som helst, utan vi styrde kosan mot Sunne! Var ligger Sunne tänker du säkert nu, i Värmland är mitt svar. En trakt som stoltserar både med Selma Lagerlöfs Mårbacka och Rottneros park, två platser som jag länge velat besöka... 

 
 
 
 
Vi tog in på det mysigaste av B&B, ett stenkast från Sunne centrum.
 
 
Firade med middag på en uteservering, inledde med att dela på en plocktallrik i väntan på maten. 
 
 
Även fast inget någonsin kommer slå den fish'n'chips vi åt i Cornwall på bröllopsresan, så var detta minsann helt klart godkänt. Vi var ju trots allt i Sverige och inte i en liten brittisk fiskeby.
 
 
Mina gravidcravings hade börjat göra sig hörda, så vi skippade desserten och valde istället att köpa med oss en korg med godsaker inne i centrum...choklad, salta nötter, alkoholfri ingefärsöl och jordgubbar. Denna korg med läckerheter tog vi sedan med upp till rummet, för en långsam avslutning på dagen.
 
 
 
Dagen därpå var den stora utflyktsdagen. Men innan vi tog tag i själva turistandet så tog vi oss ett morgondopp.
 
 Innan vi avnjöt den goda frukosten, där så klart Mårbacka pelargoner stoltserade i matsalsfönstren. 
 
 
Men för att detta inlägg inte ska bli helt övermäktig, så kommer Rottneros park respektive Mårbacka få varsitt inlägg, med start på det sist nämnda besöksmålet. Men det kommer imorgon det!
 
 
 

Junisvepet

Tagliatelle i gravad citronsås, nässlor, ramslök, burrata och tomater serverades på restaurangen Garba. Blev sugen på att laga, men behöver först läsa mig till hur man gör för att laga gravad citronsås. Vad är det ens?

Snäppet enklare borde det vara att laga kronärtskocka med tahini som Frederik Bille Brahe. Är lite sugen på att testa smakkombinationen kronärtskocka med lime, koriander, jalapeño och tahini. Dock inget för den som ogillar kryddan koriander.

 

Läsning för korgstolen, drömfint omslag på House & Garden. Inspirationsboost!

 

Min blick drogs till denna väldoftande buketter av luktärtor och liljekonvalj fångad av Mathilde trots att förnuftet säger att de blommar vid helt olika tidpunkter. Men tänk ändå, doften!

 

Som fluffiga moln! Nu blommar rhododendronen för fullt på Sofiero slott. Önskar att jag var där.

Inte minst eftersom utställningen Evigt mode- en utställning om vår tid öppnade där i förrgår. Hållbarheten står i fokus när de skira kreationerna från svenska så väl som internationella modeskapare visas upp.

 

 

För planteringar med tyngd, nu tar Näfveqvarn upp produktionen av amorurnan.Denna kan omöjligt blåsa omkull.

And then the times stood still. Låter detta trevliga konstverk av Bobo Wallmansson avsluta detta svep. En rubrik som sätter fingret på hur det var den där dagen i mars då lilla Vilja kom till världen.

 
 

Det är inte klokt

Den här tiden vill jag spara i en liten ask. Denna stund, precis just nu, spar jag i hjärtats innersta vrå...Vilja kramar min tumme medan hon ammar. Ute blommar syrenerna och liljekonvaljerna sprider väldoft på nattduksbordet, där även en kopp kaffe med tillhörande chokladbit och ett E-magasin väntar på mig. Hela lägenheten är nystädad, en svag doft av såpa dröjer sig fortfarande kvar. Första krönikan på mycket länge är inskickad och jag känner mig helt till freds. Det är visst inte klokt va det är skönt att leva! 



Önskelistan

Nytt år, ny önskelista? Nja, det är mycket som är sig likt,  men ändå inte... 
 
Ljusstaken Seasons av Georg Jensen och ett par Liljan-ljusstakar från Skultuna hade jag den stora lyckan att veckla fram ur julklappspapperet ifjol 💗 Likaså ett sopset från Iris hantverk och en praktisk krukmakare som allt kommer att få bekänna färg nästa år när det ska odlas. Jag har lyckats köpa till alla utom en, den sista i serien, av Merri Viks Lotta-böcker. Och jag gav mig själv en triss i spillkumar (en spillkum, flera spillkumar?) när jag gick på föräldraledighet. Men såklart att där alltid finns små ting en går och drömmer om...
 
 
 
Mina drömmars vas, Kronärtskocka från Paradisverkstaden. Triss i trä- En mjölkvarn från Fidibus för att ta surdegsbakningen till en ny nivå, ett rejält trätråg och en örttork. En trave med böcker skulle inte heller sitta fel; Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett eller Liselott, Lottas dotter av Merri Vik. Har även de tre trägårdsböckerna; Bevara och sköta en gammal trädgård av Christina Ilminge samt Kryddväxter & Lökar och knölar av Björn och Marie Hansson står på min önskelista. En ovanlig cykelhjälm och en kimono/morgonrock i linne, helst denna blå av Emma von brömssen för Lindex alterntivt en lindblomsgrön från H&M, båda är tyvärr slutsålda sedan länge.
 
 
 

Maj, månaden som var

Jag vill alltid att maj ska vara minst dubbelt så lång. Maj, den sista vårmånaden, den första av sommarmånaderna i söder. Början på allt. Syrenen har slagit ut och doftar underbart. Den har doftsällskap av liljekonvaljerna. Två dofter som sprider hopp, hopp om sommaren som ligger som ett oskrivet blad framför oss. Det är nu det händer.
 
 
Hittade ingen bra bild på vare sig syren eller liljekonvalj på telefonen, så ni får hålla till godo med en passionsfruktsblomma.
 
 

Hundra sommardar

Min farmor brukar alltid citera en fin liten dikt så här ibörjan på sommaren. Den är så fin att jag tänkte dela dikten med er. Lärodikt 1 juni:
 
Var glad, min själ,
åt vad du har:
nu har du hundra sommardar
och detta är den första!
 
När solens lopp sin ände tar
så har du nittionio kvar,
och någon blir den största.
 
Giv noga akt på var du står:
i morgon är med ens igår,
det går så fort att vandra.
 
Lägg märke till att vad du får
är hundra sommardar per år.
I morgon är den andra…
 
- Kajenn (Caj Lundgren), 1981
 
 
 
 

RSS 2.0