Baserad på en sann historia

Om man bortser från kostymdraman (som maken är tämligen less på) så är filmer som baserar sig på en sann historia min favoritgenre. Här kommer fyra helt fantastiska filmer, de fyra senaste jag sett faktiskt och alla mycket sevärda.

 

Unga Astrid

Inte finns det väl någon som inte har en relation till Astrid Lindgren? Inte på det personliga planet kanske, men till någon av alla hennes fantastiska böcker. Utan att avslöja för mycket så är detta en gripande film som ger ytterligare en dimension till Astrids litterära konstnärskap.

 
 
The Dig

Filmen baserar sig på John Prestons novell som utspelar sig i Suffolk, England. Veckor innan England dras in i andra världskriget börjar hobbyarkeologen Basil gräva i några gravhögar i Sutton Hoo. Fynden visar sig vara något av det mest uppseendeväckande i brittisk historia. Ett välspelat drama som baserar sig på en sann historia, kan det bli bättre? Jo, förresten alla underbara miljöer höjer den filmen ytterligare ett snäpp.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Green Book

Året är 1962, en berömd afroamerikansk jazzpianist är i behov av en chaufför och livvakt. Dörrvakten Tony ’The Lip’ blir av med jobbet när nattklubben där han jobbar stängs för renovering, vilket leder till att dörrvakten och pianistens vägar korsas. Tony tvekar till en början att behöva vara borta från sin familj i två månader och att behöva jobba för en afroamerikan, men lönen är för bra för att tacka nej till. Trots deras olika uppfattningar om det mesta börjar en stark vänskap uppstå mellan dem när de kuskar runt i den djupa södern.

 

Hur hemskt det än är så baseras filmens titel sig på boken ”The Negro Motorist Green Book”, en handbok som togs fram för resande afroamerikaner att hjälpa dem hitta restauranger och motell där de var välkomna. Rasism, å denna jäkla rasism! Att inte alla kan fatta att alla är precis lika mycket värda.

 

En kvinna bland män

En skildring av  Ruth Bader Ginsburg, småbarnsmamman och advokaten, som slår sig fram i en mansdominerad värld. Hon kämpar för att ändra synen på hur domstolarna ser på könsdiskriminering och slåss verbalt för allas lika rättigheter. Filmen skildrar Ginsburgs snirkliga väg fram till att hon år 1993 valdes in som domare i högsta domstolen i USA. Ginsburg var aktiv domare fram till ifjol då hon avled i sviterna av covid-19.

 
Trevlig filmkväll!
 
 

Kommentarer

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0