Mårbacka

Dag två inleddes med ett morgondopp. Efter en god och stadig frukost styrde vi kosan mot Selma Lagerlöfs barndomshem, Mårbacka.

 
Här i Värmland föddes och växte en av Sveriges mest kända författare upp. Selma debuterade med Gösta Berlings saga år 1891, sedan följde bland många, verken Jerusalem och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Den senare förekom länge som lärobok i skolan.
 
 
I början av 1900-talet, 1909 för att vara exakt, får Selma som första kvinna Nobelpriset i litteratur. Senare kom hon att sitta på en av stolarna i Svenska Akademin. Hon var även drivande i kvinnorättsfrågor och fick uppleva när kvinnorna för första gången fick rösta i ett riksdagsval, år 1921. Tänk, nu i september har vi haft kvinnlig rösträtt i 100 år!
 
 
Vi var tidigt på plats för att hinna få biljetter till den första av dagens guidade visningar. Därför hade vi sedan gott om tid att strosa runt och titta på trädgården.
 

Selma var en stor trädgårdsentusiast och såg därför till att det anlades lundar, fruktträd, bärbuskar, rabatter och en köksträdgård när hon flyttade tillbaks till sitt föräldrahem. Fruktträdens frukt, äpplen och päron, såldes i gårdens handelsbod och man ska även ha haft tankar att öppna en plantskola. 

Stora delar av trädgården avgränsas av en granhäck, vilket bidrar till att skapa ett bättre mikroklimat. Granhäckar är faktiskt bärare av vårt gröna kulturarv och det är inte vilken trädgårdsmästare som helst som kan klippa en sådan här granhäck, eftersom det både gäller att man inte klipper för långt in samt att lutningen bevaras.

 
Tillslut var det äntligen dags för rundvandringen inne i huset. Men där rådde det inte helt oväntat fotoförbud. Vill därför tipsa om Mårbacka minnesgårds instagramkonto, där man ibland kan skymta detaljer från huset. 
 
 
 
Selmas kombinerade kontor och bibliotek var minst sagt häftigt! Tänk, det var här mång av vår tids stora klassiker kom till! Älskar den gröna färgen på bokhyllorna, samt att det är glasdörrar. Älskar! 
 
Salongen var också verkligt tjusig. Det rum där jag och maken fann mest inspiration var dock matsalen som med sina platsbyggda snickerier verkligen imponerade! Men det får ni åka dit själva för att få se. 
 
 
Efter rundvandringen stärkte vi oss med en lättare lunch i caféet innan vi tog en snabb titt i den lilla butiken. Med oss därifrån hade vi ett gäng klassiker i nytryck samt ett par örhängen invirade i silkespapper. Är det bröllopsdag så är det så maken och gav mig de vackra pärlörhängena. Sedan tuffade vi vidare mot nya äventyr, Rottneros park närmare bestämt, men det får allt lov att bli ett eget inlägg.
 

Kommentarer

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0