Världens mäktigaste man

Idag skedde det. Barack Obama svor presidenteden och i och med det blev världens mäktigaste man. En man som alla hoppas på ska göra allting bra. Utmaningarna är enorma, liksom förväntningarna på honom.

   Kanske beror det på att han är den förste svarte mannen i sitt ämbete, kanske är det hans bakgrund som gör honom till frälsare. Men vad det än är så hoppas jag och många andra att denne man ska kunna skapa framtidstro.

 Men han har många hinder framför sig, djupa kriser. Irakkriget som ska avvecklas successivt, medan trupperna i Afghanistan ska förstärkas. Den akuta Israel-Palestina frågan och med Al Quida som yttre hot. En radikal amerikansk kursändring krävs för att få bukt med miljö- och klimathotet.  Och ovanpå allt detta så väller finanskrisen fram som en stor rullande våg.

Och det är bara de utrikespolitiska sakerna som han ska ta sig an, på hemma fronten har han även där gett vallöften.  Bland annat så hoppas de allra fattigaste amerikanarna nu på Change och en bättre sjukvård.

Men allt detta kräver pengar och för tillfället ser Obama ut att vara ganska ekonomiskt bakbunden av landets stora underskott. Alltså behöver han snarast möjligast få bukt med budgetunderskottet, bytesbalansen samt det negativa sparandet. Tre saker som får kvarnhjulen att rulla. Och när dessa står stilla, ja då växer skulderna så det knakar.  Redan i dagsläget motsvarar amerikanernas statsskuld cirka 70 procent av landets BNP (Brutto National Produkt). Hejdas inte förloppet så kommer USA långsiktigt sett inte längre att vara någon stormakt.  

      Jag hoppas verkligen att han klarar det!


Kommentarer

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0