SOMMARBRUSCHETTAN

Kokboksförfattaren Sofia Wood hade år 2019 en matklubb, Chez Wood matklubb. Testade den sommaren hennes italienska klassiker men med svenska sommarsmaker. Där och då blev det en av mina favoriter att svänga ihop en varm sommardag.

 
RECEPT SOMMARBRUSCHETTA

4 portioner

Ingredienser:

200 g Philadelphia (jag använde Flora)

Ca 2 msk färskriven pepparrot

Zesten av 1 citron, riven

400 g svenska småtomater, gärna blandade vilda

1 schalottenlök, fint hackad

1/2 dl persilja, fint hackad

1-2 msk rödvinsvinäger

2 vårlökar, skivade på diagonalen

4 skivor gott surdegsbröd, ca 2 cm tjocka

1/2 liten vitlöksklyfta

5 msk olivolja + ytterligare till servering

Flingsalt

Färskmalen svartpeppar

Valfritt: 100 g smulad vällagrad ost såsom Västerbotten eller en god parmesan

 

Gör såhär:

✨ Rör ihop Philadelphiaosten med pepparrot och citronzest. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.

✨ Dela tomaterna och blanda med schalottenlök, persilja, rödvinsvinäger, 2 msk olivolja och generöst med salt och peppar. Låt dra och ställ åt sidan.

✨ Värm 1 msk olivolja och fräs vårlöken snabbt i en het panna. Den ska inte stekas länge men gärna bli ordentligt brynt så den får söta, lite brända toner. Ställ åt sidan medan du gör klart brödet.

✨ Stek brödskivorna i resterande olivolja. Beroende på storlek av din panna kan du behöva dela upp det i omgångar, dela då även upp olivoljan därefter. Gnid ett par drag av vitlöksklyftan över den ena stekta sidan av brödet och lägg sedan upp dem på ett stort fat, en tallrik eller en skärbräda.

✨ Klicka ut röran/philadelphiaosten på bröden. Du vill inte ha ett jämnt lager utan mer av en hög kant av färskosten på ena sidan, som en grop. Fördela tomater och den goda dressingen över brödskivorna och toppa sedan med vårlöken. Ringla över lite mer olivolja och salt och peppar.  Smula till sist eventuellt över lite lagrad ost/närjäst precis vid servering.

Vill slå ett slag för näringsjäst, som faktiskt smakar som parmesan! Denna burk är faktiskt lite av en räddare i nöden när jag känner ett extra starkt begär efter ost. Men när det kom till kritan och jag väl smakade av Sofias recept, så tyckte jag inte att näringsjästen behövdes. Så så jag struntade helt sonika i ostsubstitutet, trots att receptet sa att det kunde vara gott att riva över lite västerbottensost. 
 
Svenska tomater, mums!
 
Basen utgörs egentligen av färskost, men eftersom jag inte tål mjölkprotein ersatte jag det med Flora och smakade upp det med pepparrot, citronzest, svartpeppar och flingsalt. Röran som breds ut på bruschettan toppas sedan med tomater som marinerats i schalottenlök, persilja, rödvinsvinäger och olivolja. Salladslök som brynts gyllene strösslas slutligen över bruschettan.
 
År 2019 var pepparrot är en ganska ny företeelse för mig. Men pepparrot och tomat var en verkligt trevlig kombination och detta recept har jag faktiskt hunnit göra många gånger. Dessutom har jag börjat använda mig mer av pepparrot även till andra rätter.
 



Kommentarer

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0