SOMMARBRUSCHETTAN
Kokboksförfattaren Sofia Wood hade år 2019 en matklubb, Chez Wood matklubb. Testade den sommaren hennes italienska klassiker men med svenska sommarsmaker. Där och då blev det en av mina favoriter att svänga ihop en varm sommardag.

4 portioner
Ingredienser:
200 g Philadelphia (jag använde Flora)
Ca 2 msk färskriven pepparrot
Zesten av 1 citron, riven
400 g svenska småtomater, gärna blandade vilda
1 schalottenlök, fint hackad
1/2 dl persilja, fint hackad
1-2 msk rödvinsvinäger
2 vårlökar, skivade på diagonalen
4 skivor gott surdegsbröd, ca 2 cm tjocka
1/2 liten vitlöksklyfta
5 msk olivolja + ytterligare till servering
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar
Valfritt: 100 g smulad vällagrad ost såsom Västerbotten eller en god parmesan
Gör såhär:
✨ Rör ihop Philadelphiaosten med pepparrot och citronzest. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
✨ Dela tomaterna och blanda med schalottenlök, persilja, rödvinsvinäger, 2 msk olivolja och generöst med salt och peppar. Låt dra och ställ åt sidan.
✨ Värm 1 msk olivolja och fräs vårlöken snabbt i en het panna. Den ska inte stekas länge men gärna bli ordentligt brynt så den får söta, lite brända toner. Ställ åt sidan medan du gör klart brödet.
✨ Stek brödskivorna i resterande olivolja. Beroende på storlek av din panna kan du behöva dela upp det i omgångar, dela då även upp olivoljan därefter. Gnid ett par drag av vitlöksklyftan över den ena stekta sidan av brödet och lägg sedan upp dem på ett stort fat, en tallrik eller en skärbräda.
✨ Klicka ut röran/philadelphiaosten på bröden. Du vill inte ha ett jämnt lager utan mer av en hög kant av färskosten på ena sidan, som en grop. Fördela tomater och den goda dressingen över brödskivorna och toppa sedan med vårlöken. Ringla över lite mer olivolja och salt och peppar. Smula till sist eventuellt över lite lagrad ost/närjäst precis vid servering.




