Hurtigrutten

Det föll sig så väl att vi både hann bestiga Sveriges högsta berg (tack vädergudarna för det fantastiska vädret!) samt möta upp våra föräldrar i Abisko sent dagen därpå. I arla morgonstund rullade vi sedan från Abisko. Stannade till för att fotografera Lapporten innan vi rullade över till Norge och Harstad. Där vi inväntade vår färja, MS Midnatsol.

 
 
 

Frukostälskaren inom mig jublade när det stod klart att det vankades frukostbuffé ombord på båten. Fantastisk start på dagen för en frukostälskande själ! En hejdundrande utsikt hade vi också, då vi letat oss till panoramafönstren i aktern. Den norska fjorden som dansade förbi utanför tillsammans med en kopp kaffe och en chokladcroissant, det var minsann ingen dålig start på dagen (om än något koffein- och sockerstinn)! Men jag grundade i alla fall bra...

 
Inte världens bästa bild, eftersom den är tagen med en glasruta emellan. Men detta satt vi och tittade ut mot när vi frukosterde.  
 
 
Resten av dagen spenderades i en solstol uppe på soldäck. Ett och annat varv med kameran blev det såklart samt sightseeing ombord på båten. De färgkordinerade salongerna hade jag kunnat ta med mig hem, om än vissa förfasade sig över heltäckningsmattorna. Men det är något speciellt att tassa omkring barfota på mjuka heltäckningsmattor.
 
 
 
 
Kan du se fyren?
 
 
Det drygt 100 meter breda sundet har vi lämnat bakom oss. Vi befinner oss nu i Trollfjorden.
 

Vädergudarna var verkligen på vår sida under hela semestern, för Hurtigruten går nämligen inte in i Trollfjorden om det går sjö. Men eftersom vattnet näst intill låg spegelblankt, så tuffade vi in i fjorden där trollen sades bo. Att befinna sig inne i Trollfjorden var riktigt mäktigt! 1 000 meter höga fjällsidor som sträcker sig rakt upp mot skyn. Man kunde nästan sträcka ut armen och röra vid bergssidorna, så nära var vi! Sedan sträckte örnen ut sina vingar över oss, men vi misstänkte starkt att det var riggat för chanserna för att det annars skulle ha inträffat just precis då, känns som ganska små. Men det var ändå en väldigt mäktig upplevelse!

 

Jag fick inte riktigt kläm på vilken topp som var vilken, för inne i fjorden stoltserar både Trolltindran samt Blåfjellet. Men jag tror att Trolltindran ska vara lite högre, strax över 1 000 m ö h. 

Vi hade en heldag ombord på MS Midnatsol, så vi klev ombord på morgonen och av på kvällen. Hela Hurtigrutten, från start till stopp, är 126 mil och löper längs den norska kusten. Resan från Bergen till Kirkenes tar 11 dagar, det vill säga nästan två veckor. Visst var det fantastiskt att åka med, men det räckte med en dag för min del. Pappa summerade det hela med att vi plockat russinen ur kakan genom att åka uppe vid Lofoten (från Harstad upp till Svolvaer). Då vi hade tagit bilarna med oss, så kunde vi där på kvällen bara sätta oss i bilarna och rulla till vårt boende. Dagen därpå blev det ännu mer sightseeing och fortsatt firande av min pappa, som fyller 60 år idag! Men det får allt bli ett annat blogginlägg.

GRATTIS VÄLDENS BÄSTA PAPPA!!! <3

 

 

Kommentarer
Postat av: Johanna

Härliga minnen!
Vad duktig du är som hunnit blogga om allt, jag ligger efter....

2016-09-18 @ 20:12:53
URL: http://www.lady-tramp.se

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0