Mellan liv och död

Man ska handla utan att vara rädd för att göra fel. Vi blir lärda att alla kan vi göra fel. Alla är vi människor. Samtidigt är det inte accepterat att fela. Det får inte förekomma error i systemet, det ska fungera perfekt. Hur bär man sig åt för att aldrig famla, aldrig ramla?

Hur är man både empatisk och sympatisk? Vart går den fina gränsen? Kan man vara för empatisk och då till kostnad av vad? Behöver det kosta något? Och om det nu kostar något, är det en själv som får betala priset? Hur gör man för att inte ösa slut på sin givmildhetsbrunn? Ösa slut på sig själv. Ge mer än vad man får tillbaks. Och får man någonsin något tillbaks? Hur mäts det i sådana fall, i pengar? Är lönen en mätsticka på hur mycket ens jobb är ”värt”? Och om, hur ska en undersköterska eller en sjuksköterska motivera sig själv för att göra ett bra jobb? Att fortsätta prestera? Eftersom allt de ansvar de har inte belönas? I alla fall inte pengamässigt, för deras löner är inte mycket att hänga i julgranen. De är kort sagt underbetalda. '

Men vad ska man då egentligen gå efter när man ska utbilda sig? Efter hjärta eller hjärna? En sjuksköterska tjänar trots allt inte så mycket pengar. Men arbetsbördan med allt det ansvar de har är enorm. Pengar tjänar de inget vidare av och energi går det åt massor av. Kanske gröps det ut ett hål. Hur gör man då för att ändra sig när man känner att det håller på att gå galet? Att man håller på att bränna ut sig? Tillåter man sig själv att göra det, eller biter man ihop? Och hur förlåter man sig själv om det gör det? Om den berömda väggen plötsligt är där en dag? Eller en dag då felet sker. Det blir ett error. Hur går man vidare, utan att tappa gnistan? Utan att förlora sig själv?

Kanske en av lösningarna är att göra jobbet till ett jobb och inget annat. Men hur gör man det? Hur lyckas man stänga av arbetstankarna när man kommer hem? Hur gör man för att inte bära med sig arbetet hem? Vad händer om man gör det? Går man tillslut under och kapitulerar under bördan?





Ganska djupt kan tyckas för en onsdagskväll, men anledningen till denna djupdykning är kvällens händelse. Sopan ringde nämligen och hojtade och undrade var jag var och att jag skulle dra mig till Folkets Hus. I andra luren satt en förvirrad jag i pyjamas och undrade vad i allsindar jag nu hade glömt. Det var bråttom, för jag var visst redan sen. Så det var bara att snabbt svida om och greppa spaden till min onda ryggs förtvivlan och börja gräva fram garageporten. Sedan var det snabbt iväg till vad som visade sig vara en teater. En mycket bra teater till och med. En teater som gick rakt in i hjärtat, skriven av en gammal sjuksköterska och spelad av en kvinna som verkligen kunde spela teater. En kvinna som ryckte oss i publiken med så till den grad så att det kändes som om det var en undersköterska/ sjuksköterska som gjorde utlopp för sina känslor mitt i personalrummet. Behandlade saker som nästan alla någon gång tampats med inom vården. Som när en patient dör, känslorna och tankarna som finns hos en. Kunde jag ha gjort någonting annorlunda? Hade utgången blivit annars som jag hade agerat på ett annat sätt? Så jag säger bara en sak. Kommer teatern Undersköterskan till din kommun, gå och se den för guds skull! Och speciellt om du jobbar inom vården, men det kan vara givande för andra yrkesgrupper också. SEVÄRD!!!





Superduper tungt

Åh nu är jag ledig, så ledig! Tog en lång varm dusch och sitter invirad i mitt täcke. Nu är det vila som gäller...



Spa & andra trevligheter

Ett tecken på att man behöver vila lite är när man inser att man jobbat betydligt fler timmar än vad man har sovit. Fast det har varit en trevlig helg med en kusin på besök, spa och ansiktsbehandling. Helgens timmar har använts maximalt och med det menat, det har inte varit så många eller så långa visiter hos John Blund.







Ibland så funderar man...

Aaahhh, ibland undrar man hur det tänker?! Har haft problem med att ta mig in på internet och för att kunna lösa problemet och få hjälp, så ska man gå in på hemsidan. Som så klart ligger uppe på Internet, vilket krånglar. Så deras genialiska lösning - logga in på Internet. Vilket jag inte kunnat. För om jag kunnat det så hade det aldrig varit något problem. Det är ungefär som att om strömmen går så att man inte kan koka kaffe, så tror man sig i alla fall kunna mikra sig en kopp. Kort sagt - Ibland så står det helt enkelt stilla inne i hjärnkontoret och det måste det har gjort för den systemutvecklaren den dagen!



Snöklädda skogslandskap

Ridtur ute i ett snöklätt skogslandskap. God trerättaresmiddag lagad av ingen mindre än mig själv. Konditionsträning i 80 minuter och som avslut på en härlig dag- bubbelbad, hårinpackning och skrubb. Chokladchiliglögg framför en sprakande brasa. Vem sade att det här var en dålig dag?



Vintertider

Vinterns första skidtur blev vinterns första löpartur, eftersom stavarna inte befann sig på samma plats som skidorna. Så jag och giraffen var ute och galopperade och nu firar en ny duschad jag min målgång med vinterns första glögg! Ljuvligt...



Vinnaren

Robert vann, tack vare en som aldrig ville ge sig igår ett pressentkort på en hel del pengar. Glad som bara den, men kanske är det jag som är alldra gladast för nu kan jag säga "Vad var det jag sa..."
Och jag lovar hade det varit en hel massa miljoner, ja då hade jag glatt gett Johanna, Jon och Jens varsin. Ett avtal är trots allt ett avtal...;)



Toppen helg

Var hos kiropraktorn i fredags och fixade ryggen - 11 kotor var förskjutna och tre låsningar satt i ryggen, något  som han snabbt fixade han till. Kändes som man hade varit på besök hos Gud när man kom ut därifrån. 
     Lördagen bestod av shoppning och sedan trevligheter hos J med vänner. Laddade så till den grad med super mario och tacos att det hann bli ganska så sent innan vi slutligen drog oss ut. Men det var en riktigt lyckad kväll, kunde dock ha varit lite skickligare med saxen :P
     Sen igår när jag kommit mig hem från J så byttes pepparkaksbaket ut mot ishockeymatch i Skellefteå, så jag, Robert och killarna packade in oss i bilen och drog dit och kollade på Zacke och Oskar.  Och nu har jag nästan åkt runt hela inlandet och är tillbaks där jag startade i torsdags.






Prata i gåtor

Förresten, jag kanske inte ska prata i gåtor. Vet inte om jag nämnt det, men jag ska rycka in och göra lumpen i januari. Så där ja, nu var det nerskrivet! Och det är det som jag är så glad för att jag kommer att få göra, även fast jag varit sjuk. Och skulle jag inte hinna träna upp mig så har jag mina läkarintyg och jag blir inte spetsad på en påle som den snälle mannen sa.  Och gubben jag tidigare pratat med måste ha trott att jag skulle rycka in som jägarsoldat, så jag behöver inte kunna springa en mil med 20 kg packning på under en timme.  Med andra ord, jag behöver inte träna ihjäl mig :)

Ha en bra kväll, själv ska jag träna, men inte ryggen för den har jag oturligt nog lyckats vrida till på något vis. Men lite annan träning ska man väl ta sig igenom..



Sanning eller lögn

Oh så glad jag blev, men å som jag har gått och gruvat. Funderat på vad det rätta är. Lägga korten på bordet eller köra taktiken att "Det man inte vet det mår man heller inte dåligt av".  Men så pratade jag med Hella och jag slutade oroa mig. Så nu efter jobbet så ringde jag. Tog inte bara upp telefonluren och kastade tillbaks den i klykan, utan lät signalerna gå fram...Bördan togs bort av en väldigt trevlig man i andra änden av luren och nu är jag på strålande humör. För det är alltid bäst att tala sanning, jag kan inte ljuga.









RSS 2.0