Januarisvepet

Dagarna flyger och vi har inte bara vänt kalenderblad och lämnat januari bakom oss, utan även klarat av halva februari. De tyngsta oxveckorna har passerat och nu både syns och märks det att dagarna blir ljusare och längre. Ett av årets nyårslöften var att summera varje månad i ett svep, så låt oss titta på vad som hände på gården nu i januari:
 
 
Inledde året lungt med semester uppe i Västerbotten och avslutades med kalas. Sedan kom vardagen ikapp och förskola och jobb tog vid, för en kort stund i alla fall innan det blev till att börja VABa. Månadens roliga, i detta fall en tripp till Göteborg, fick vi givetvis ställa in till förmån för vinterkräksjukan.
 
Vi har känt oss minst sagt vissna här hemma under januari
 
En ny husmus kände för att flytta in under diskbänken och kvällen när jag upptäcker att den gnagt av inkommande vatten till vattenrenaren står det klart att vi ska bli med katt. Letandet påbörjas och vi åker för att träffa Sally och Max, men när den 6-åriga flickan ska välja ägare så faller vi bort. Dagarna därefter travar dock Vilja grusvägen fram och ropar efter Sally. Det riktigt värker i mammahjärtat <3
 
En frys innan den fick lite kärlek

Gallren såg allt annat än roliga ut, så de fick sig en ordentlig omgång
 
Det var rejält skitigt, men tillfredsställelsen var stor
 
Nöjdhetspeaken kom dock i form av att få organisera och sortera in all mat (nåja allt rymdes inte trots att frysutrymmet var 1000 liter). Att skåda detta var en ren fröjd, i ungefär tre minuter innan jag förstod att det var något som inte stämde.
 
Vi blir med frysskåp! Maken hittar en muskedunder frys som en jägare haft. Efter en hel del pyssel har maken fått hem den och vi har fått av den från släpvagnen. Operation skurning påbörjas. Först utvändigt, sedan invändigt och avslutningsvis går jag över alla gallerhyllor med stålull. Eftersom det är minusgrader den helgen passar jag på att städa även de andra frysarna. Avfrostar, torkar ur och organiserar i frysbox samt den "vanliga" frysen som är en kombinerad kyl- och frys. Maken får även i uppgift att köpa hem plastbackar, eftersom städningen sammanfaller med en förvaringskampanj på Jysk. Lagom till att jag är klar med min organisering av frysskåpet så noterar jag att det inte låter...Inte nog med att det nya frysskåpet inte fungerar, inget annat på gården gör det heller!!! Efter timmar av felsökning som avslutades först dagen därpå kunde vi konstatera att det blivit ett kabelbrott som slagit ur huvudsäkringen och därmed så stod vi även utan vatten i huset (alltså inte enbart renat dricksvatten). Svor högt över eländet till skåp och att den helgens jobb varit helt bortkastat..
 
 
Januari var även den månad då jag upptog surdegsbakningen igen. Ralf och Roger har blivit pensionärer och surdegen Reggi (namngiven efter den person som jag fått surdegen av) bakas det för fullt med nu. Nu återstår bara att jobba med formen, för smaken var det minsann inget fel på. Och innan någon frågar, jag använder absolut inte jäst när jag bakar surdegsbröd, det är fusk.
 
Takmålning påbörjad och visst ser man skillnad?
 
Första styrkningen med äggoljetempera avklarad
 
Jag hade ju tänkt att stryka taket ytterligate en gång detta år (totalt har jag då lagt fyra strykningar) men istället kom någon på att vi borde utvidga de två smårummen på övervåningen...Så istället för att måla blev det till att riva väggar istället, bland annat denna som är i bild. Tyckte där ett tag att jag låg bra till eftersom taket nästan var klart och väggarna spacklade och klara. Nu är jag på ruta ett igen eftersom taket inte alls nästan är klart (flera kvadratmeter är helt omålade) och en hel vägg fattas! Inte bara i ett, utan två rum! För självklart satte vi även igång även med det andra rummet. Lite har det sin förklaring i att murstocken är gemensam och står i båda de rummen och eftersom vi landat i att riva den konstiga klacken som stack ut från murstocken (klacken hade inte någon funktion). Tyvärr hann jag även riva alla tapeter i det rummet, vilket också var helt bortkastad tid eftersom det hastigt bestämdes att vi skulle sätta gipsskivor på samtliga väggar. 
 
Så här såg det ut just när jag hade börjat riva tapet i det andra rummet
 
Tidigare ägare hade byggt en låda runt det som liknar en spiselkrans. Då den satt i misslagom höjd för maken så plockades den bort eftersom den inte hade någon konstruktionsteknisk funktion.
 
Ett konstigt hålrum mot muren samt tjocka väggar som var helt tomma inuti. Samtliga konstiga hålrum revs till förmån för att utvidga barnrummen. 
 
 
Under soliga dagar när jag behövt VABa eller jobba hemifrån så har jag tagit en timmes lunch och jobbat vid vedboden. Jag har kånkat tegelpannor, en skottkärra i taget med en Vilja åkandes bakom i pulkan (de dagar jag har VABat). Det har helt klart varit mest lättdraget när det varit snö på backen. Men Vilja tycker inte den detaljen är så hemskt viktig, framåt kommer man sig ändå eftersom mamma drar.
 
 
 
Alla som känner mig vet att jag gillar att elda och eftersom kalenderbladet visade januari och SMHI inte utfärdat någon varning för brandrisk så tog jag tillfället i akt. Först gick vi loss och städade i höladan, något som jag börjat med redan i höstas. Nu i januari lade både jag och maken in högsta växeln och staplade hö- och halm som var balat samt städade ut det sista kvarvarande skrotet. Sedan eldades allt gammalt hö som inte var balat. Jag såg även min chans att slippa ta fram flismaskinen, så högarna med ris bakom traktorgaraget eldade jag också upp, när jag ändå var i farten och hade ångan uppe. Vi höll på och eldade hela den helgen, så de små högarna på bilden över eldplatsen är långt ifrån allt som brändes. 
 
 
Tomt var det här!
 
Tomt var det även nästan här

Lite mer stök, men inget mot hur det var i höstas...
 
Måste säga att resultatet, både att det blev tomt bakom traktorgaraget men framförallt att höladan tömdes var en riktig panggrej! Särskilt om man vet hur det såg ut innan vi drog igång med detta rens- och röjprojekt, nämligen så här. Så härligt att få ett uthus att hålla till i när man behöver måla, såga till ett golv (förslagsvis det som ligger till vänster i bild om man scrollar ner lite) eller att man känner för att greja med något annat! Maken uppskattar ytan till 150 kvadrat, så vi skulle nästan kunna ha logdans här inne.
 
Samma vy fast utan en massa höbalar

 
På sina håll är både väggar och golv riktigt vackra. Höladan är det uthust på gården som jag anser har mest potential. 
 
 
Sparades gjorde enbart de balar som var ordentligt buntade. Jag har hö och halm till att täckodla med så att det räcker och blir över.
 
Kan konstatera att projekt renovera barnrum kommer att dra ut på tiden, men förhoppningsvis blir det klart detta kvartal. Men båda punkterna, flisa upp ris och städa höladan är avklarade och kan därmed bockas av från listan. Tack för det januari!
 
 
 

RSS 2.0