Julen 2016

I år firades julen flera gånger- Värmde upp nere i Malmö med julmys med mina gamla kursare från Alnarp. Åkte sedan upp till Bergslagen och firade jul tillsammans med sambon den 22 december. Reste ner sedan ner till Öland och firade julafton där. Avslutade årets gediga firande under mellandagarna, då jag firade jul uppe i Ammarnäs tillsammans med lillebror. 

Självaste julaftonen var grön och firades nere på Öland hos farmor. Vi drack glögg i uterummet, åt massor av god mat, konverserade och tog en och annan promenad för att skaka ner all god mat. Istället för att traska till stallet på juldagsmorgonen och ta risslan till julottan, som brukligt är uppe i norr, så blev det istället ljuv musik i Alböke kyrka i ett snöfritt Ölandslandskap.

Kören som farmor och Aiwest är med i, sjöng in juldagsmorgonen, innan vi begav oss tillbaks till Skeppargården. Besökte Elly som närmar sig den vördnadsfyllda åldern 100 och drack kaffe med dopp tills det nästan kom ut ur öronen. Gungade mig sedan sömning i min pappas morfars gamla gungstol. Där på kvällen, efter vi ätit kalkon till middag och höll på att dricka kaffe hörde vi talas om att en storm var på ingående. Urg befarades drabba södra Sverige och Ölandsbron hotades att stängas, så dagen därpå rullade vi norröver igen. Det blev en kort, men trevlig visit i söder. 

 
 
 
 
 

Bråda dagar

Senast jag sist bloggade har en hel del hänt- Både roliga och tråkiga saker. De tråkiga sakerna har sugit mycket energi, men de roliga har tack och lov fyllt på energiförrådet. Som grädde på moset hade jag en hektisk vecka nere i Alnarp. Långa dagar på universitetet och flertalet presentationer toppades med migrän och mensvärk. En lättnadens suck kunde dock dras när presentationerna var avklarade, ett positivt tentaresultat i min ena kurs mottogs och jag landade ett fint litet betyg i min andra kurs. Snart ledighet, men än är jag inte ledig, även fast jag har landat uppe i norr. För precis nu, bland rimfrost och snö, försöker jag förtränga att den stora inlämningen hägrar. 

 
 
 

Pärlplatteörhängen

Röda strumpbyxor och en vintageklänning i ett lite halvgalet mönster. Antingen älskar eller hatar man mönstret, det finns inget mellanting. Dagen till ära dinglar Super Marios svampar från öronen, tänkta att symbolisera superkraften jag ska få till att skriva hela dagen lång. På fredag är det inlämning!

 
 

Hjortronmoussetårta

Sambon fullkomligt älskar smaken av saffran och hjortron. Så för ett antal veckor sedan, när det var hans stora dag, så svängde jag ihop en tårta. Närmare bestämt en hjortronmoussetårta på saffransbotten. Tårtan med skogens guld (mylta AKA hjortron) tänkte jag dela med mig receptet på. Om inte annat för att jag själv ska kunna hitta åt det i framtiden. För trixet med denna tårta är att jag inte hittade åt något bra recept på hjortronmousse. Dels så silar de flesta bort bären och enbart använder sig av saften, men har du som jag, varit ute och sprungit på myren så kommer du nog inte vilja kassera ett endaste bär. En annan sak som jag upptäckte var att inga hjortronmousserecept verkade innehålla gelatinblad. Eftersom tårtan skulle ut och åka bil, så kände jag mig nödgad att vända in lite gelatin för att vara säker på att resultatet inte skulle hinna rinna bort innan kalaset. OBS! Saffransbottnen kan med fördel göras dagen före, så att den hinner stå till sig lite. Ställ även fram hjortronen så hinner de tina under natten.

 

Saffranstårtbotten

  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 ekologiska ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk 3%
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • 50 g smör
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Smör och ströbröd till formen

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt, riktigt luftigt.

3. Koka upp mjölken med saffran och tillsätt smält smör. Blanda ner i äggsmeten.

4. Blanda de torra ingredienserna- Vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Man bör aldrig vispa ner mjölet, för då kan kakan lätt få en gummiaktig konsistens.

5. Smörj och bröa en sockerkaksform med ströbröd och fyll den med smeten.

6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter, eller tills dess att den inte är kladdig inuti. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett brödgaller.

 

Hjortronmousse

  • 300 g hjortron
  • 2.0 dl socker
  • 1 tsk vanillinsocker
  • 1 vaniljstång
  • 6,5 st gelatinblad
  • 4 dl grädde

 

Gör så här

1. Koka hjortronen med sockret till dess att bären blivit mjuka.

2. Lägg ner en vaniljstång som får koka med och tillsätt vanillinsockret.

3. Blötlägg gelatinbladen.

4. Mixa ihop bären alternativt sila bort kärnorna om du enbart vill använda saften. Tillsätt gelatinbladen medan bären är varma och rör runt till dess att gelatinet smält. Ställ sedan in i kylskåpet och rör då och då.

5. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den avsvalnade bärmassan i grädden.

6. Slutligen, dekorera tårtan! Efter jag lagt mousse ovanpå tåran, spritsade jag kanterna. Genom att rulla små bollar av den överblivna bärmassan, skapade jag ett dekorationshjortron till mitten och satte ut några hela hjortron längs kanterna. 

 
 
 
 

Tomtarnas julverkstad

Pepparkakorna är bakade och pyntade. Lägenheten är dekorerad och alla julkort är skrivna. Samtliga klappar är inköpta och inslagna. Nu återstår enbart rimmen på klapparna, sedan är nästan allt ordnat. Det stora julbaket står givetvis på tur, men det kan omöjligt ske redan nu om det ska finnas den minsta chans att det är några kakor kvar till självaste julafton.

 

Kan villigt erkänna att så här tidig är jag sällan, även fast jag alltid har ögonen öppna efter presenter. Det finns ju något som heter presentlådan och den får aldrig bli tom. Men en annan sak som skiljer sig markant åt från tidigare år, är att min pysslige sambo kommit in i bilden. Nu är vi två som grejar och står på. 

 

24 goda gärningar

Årets julkalender handlar mer om att ge än att få. Detta år satsar jag och många andra på en variant som Svenska Kyrkan i Umeå har tagit fram. Misslyckades med lucka 1 (inte öppnade jag någon dörr inte) och dagens lucka var att bjuda någon på mat. Att servera fredagsmiddag till sambon skulle kanske ha kvalat in här, men han skulle ha fått mat ändå. Så det räknas liksom inte, men så var jag ute och promenerade…

Skapad av: Katrin Nymberg, präst vid Svenska kyrkan, Umeå

 

Idag är det blåsigt och kallt här i Lindesberg, trots mina magiska vantar. Det sista kräver faktiskt en liten utvikning från ämnet, sambon tycker alltid att jag har så kalla händer, så han har gett mig ett par vantar med elslinga i. De är inte bara varma, de lyser också! Men tillbaks till ämnet- Jag var alltså på väg hem från min långpromenad, i mina mycket varma vantar, när jag såg kvinnan utanför ICA. Hon satt där på en liten fällstol i samma position som för 90 minuter sedan. Dagens lucka innehåller att man ska bjuda någon på mat, så sagt och gjort. Hem och värma på soppan bestående av potatis- och jordärtskocka.  Koka vatten, leta fram te och chokladdryckspulver och brygga lite kaffe. För vem vill egentligen välja, när man kan få alla tre? Stoppade ner ett fat toppat med fyra sorters kakor. En apelsin och ett äpple på det och så en plastsked, servetter och folie över maten så att den inte skulle bli iskall. På med skorna och rask promenad till matbutiken. På vägen dit blev jag rädd att hon inte skulle vilja ta emot maten, men jag tror att det räckte med en blick från hennes sida för att inse att tjejen i grön kappa, röda strumpbyxor och en vinrödbasker inte skulle förgifta henne. Sedan överräckte jag alltsammans och postade hela drösen med årets julkort innan jag traskade hem igen. Hem till värmen. Jag som har ynnesten att ha ett hem med fyra väggar och ett tak. Ett hem som är fyllt med kärlek. 


Lättskött!

Som trädgårdsingenjör stöter man allt som oftast på personer som vill ha lättskötta växter. Nästa gång det händer ska jag testa att föreslå en monstera i papper. Den behöver aldrig vattnas och kräver noll skötsel.

 

Men hur får man då tag på dessa växter? Man pysslar såklart ihop dem själv! I våras släppte nämligen papperskonstnären Fideli Sundquist boken Paper Garden, där hon lär ut hur man klipper till och monterar ihop allt ifrån ängsblommor till riktiga krukklassiker som pelargon eller svärmorstunga. Fideli tar helt enkelt papperstekniken till en helt ny nivå! Samtliga bilder i detta inlägg är hämtade från Fidelis hemsida, som du hittar HÄR. Som jag har förstått det så står Fideli för papperskonsten och Magnus Cramer för bilderna.

 
Foto: Se ovan
 
 
 
 
 

RSS 2.0