Rottneros park

Dagens första stopp som maken planerat in var Mårbacka. Efter en förmiddag i Selmas fotspår styrde mot dagens andra stopp, Rottneros park.

Bruksdisponenten Svante Påhlson önskade där i mitten av 1950-talet matcha Rottneros med Ekeby från Gösta Berlings saga. Hans vision ska ha varit att skapa en samverkan mellan natur, skulptur, park och arkitektur. Det var viktigt att det omgivande naturlandskapet bjöds in i parkupplevelsen, vilket bland annat siktlinjer över sjön eller de mörka skogssluttningarna är exempel på. 

Jag och maken vandrade runt i skulpturparken som både stoltserar med anrika byggnader och maffiga trädgårdsinslag.

Här skymtar Carl Eldhs parterr. som är en av parkens alla beståndsdelar. Rottneros park gör verkligen skäl för benämningen skulpturpark, här finns ett hundratal skulpturer och reliefer. De flesta är från slutet av 1800-talet fram till 1950-talet och har formgetts av bland annat Carl Eldh och Astri Bergman-Taube, den senare är den enda kvinnliga konstnären som har sina alster i parken.
 
Samtliga delar i trädgården är som sagt namngivna, här ovan kan Kungens trädgård beskådas.
 
Maffiga perennplanteringar i Blomstergården ritad av Edvard Jacobson. Hans koncept var en blomstergata som skulle skänka en känslan av att vada i blommor. 
 
 Det fanns även ett gäng sommarblomsplanteringar. Här en växtkombination med silverek (Senecio cineraria), flitiga Lisa (Impatiens walleriana) samt rosa och vita sommarljus (Gaura lindheimerii).
 
Men jag tittade inte enbart på växtkombinationerna (och lekplatserna), utan det blev även en hel del konst denna dag...Vid Vigelandsplatsen stoltserade granitskulpturen Skremt.
 
Och här står en donna som jag var nära på att missa på grund av all grönska. Tänk att få vara här när alla roddisar blommar, vilken syn det måste vara!
 
Originalstatyn står vid Hötorget i Stockholm och består av nio figurer, både manliga och kvinnliga. Här i Rottneros hittas statyfontänen med endast fyra kvinnofigurer, samtliga ur Carl Milles Orfeusgruppen, ståendes mitt i den cirkelformade gräsmattan. Kan du se de fyra kvinnofigurerna? 
 

Kommentarer

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0