Kvinnokamp

Jag har verkligen seriefrossat de två senaste dagarna. Såg först hela första säsongen på en dag, drygt tre timmars serietid. Den röda tråden under den första säsongen är Svenska Hem (eller Hemska Sven som en av deras konkurrenter kallar dem) ett kvinnoägt livsmedelskooperativ. Det är en kamp att öppna en matbutik, speciellt om man råkar vara kvinna och seklet är nytt. För år 1905 har kvinnor varken rösträtt eller inflytande i samhället, något som Dagmar Friman, med inblick från den engelska suffragettrörelsen, inte ser med blida ögon på.

 Bild lånad från Svt play
 

I säsong två är allt som var bra i serien kvar. Ambitionsnivån känns till och med som om den har skjutit i höjden något. För under denna säsong behandlas den kvinnliga rösträtten. Utgångspunkten är att ännu en motion om kvinnlig rösträtt har röstats ner av Riksdagen:

 

”Vem önskar på fullaste allvar ett samhälle där kvinnan är jämställd mannen? Kvinnan är ingen logisk tänkande varelse. Det ligger icke i hennes natur. Hon styrs av känslor, medan mannen styrs av sitt förnuft” – Den brutala inledningen, tillika ett citat ur andra säsongen av Fröken Frimans Krig.

 

Klicka på bilden för att komma till bildkällan
 

Jag föll pladask för serien. Kunde inte sluta se, utan ville bara ha mer. Ser du introt så är du fast, för så snygg och så välgjord serie får man leta efter! Men det är beklämmande att veta den sanna historien. Vi i Sverige var sist i Norden med att införa kvinnlig rösträtt. Finland var först ut år 1906, följt av Norge 1913 samt Danmark och Island år 1915. Den kvinnliga rösträtten hade tagits upp ett flertal gånger, men väldigt länge togs enbart den manliga rösträtten på allvar. Inte nog med att många män var motstridiga, även vissa kvinnor var emot rösträtt. Att själv ha möjlighet att få göra sin röst hörd. Snacka om att motarbeta sig själv och sitt egna kön! Men så 1919 röstade slutligen Sverige tyst och stilla, efter mer än ett decennium av debatter, igenom kvinnlig rösträtt.

 

Utöver rösträttsfrågan så dyker samkönad kärlek upp i rutan. Det är helt sjukt att detta ansågs som olagligt ända till 1944 samt att det ansågs som en sjukdom fram till 1979!!! Det är verkligen skrämmande, för kärlek som kärlek. Det finns inga rätt eller fel, kärlek är bara fint och det oavsett kön.

 

 Bild lånad från Svt play

 

Men serien handlar inte enbart politiska frågor. I själ och hjärta handlar serien om att kämpa för det som man tror på. Så vet du med dig att du har sex timmar över, se denna livsbejakande serie! Jag kan nästan lova att du inte kommer att ångra dig (men kanske kommer att börja drömma om att starta en lanthandel)!

 

Kommentarer

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0