Årets trädgårdsbok



Mellandagsförströelser
Nu när biblioteksböckerna är utlästa så har jag börjat snegla mot Svtplay. De har några fina guldkorn som ligger uppe just nu, vad sägs om klassikern Fanny och Alexander (som jag själv aldrig sett)? En långfilm av Ingemar Bergman, med betoning på långfilm eftersom den nästan är fem (!) timmar lång.
En betydligt lättsammare klassiker så här i juletider är Love Actually. Stjärnspäckad julkomedi från 2000-talets början.
Flera dokumentärer om en av våra största kvinnliga författare, Selma Lagerlöf, ligger uppe och minst en vill man såklart se! Missa inte heller mina rader från när jag besökte Selmas Mårbacka.
Över till mer lättsam, digital läsning. Houseandgarden är ett riktigt stilsäkert magasin och tre svenska reportage ligger på min topp tre lista:
Karl Erik Halldéns hus på Öland är en riktig dröm! Mötet mellan William Morris "Lemon Tree" och färgen på bröstpanelen i köket får det att sjunga inom mig. @houseandgardenuk

Marie-Louise Sjögrens sommarbostad är inredd med härliga mönstermatchningar, bland annat många textilier från William Morris. Ljuvligt tidningsomslag om ni frågar mig! @houseandgardenuk
Samma inredare har även figurerat i tidningen en gång tidigare, vilket du kan ta del av här
Men är det någon som gillar färg så är det Sebastian Bergström som också bor i Stockholm, hans lägenhet hittas i detta reportage och är betydligt mer budget än Marie-Louise som verkar ha obegränsat med pengar. Färg gör en glad!


Mellandagslunken


Uppesittarkväll



Kära tomten
Dags för den årliga önskelistan! Idag är det trots allt tredje advent! Överst på önskelistan står såklart att samtliga får vara friska, men det är svårt att slå in i en julklapp, så jag har samlat några fina saker som jag skulle njuta väldigt mycket av och som därmed skulle vara hållbara för mig (även fast det faller under konsumtion). Sådant som jag har tagit till hjärtat, det är sådant som verkligen hör hemma på önskelistan:

Mina drömmars vas, Kronärtskocka från Paradisverkstaden. Dröm att springa på den på outleten på Öland eller auktion <3
En triss i trä- En mjölkvarn från Fidibus för att ta surdegsbakningen till en ny nivå, ett rejält trätråg och en örttork.
En trave med böcker skulle inte heller sitta fel; Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett som egentligen är en barnbok, men den är så vackert illustrerad att jag själv vill ha den. Så småningom kommer även min dotter förhoppningsvis uppskatta den.
Liselott, Lottas dotter av Merri Vik, den sista boken i serien. Har alla de andra 46 böckerna, så det hade varit skojigt att även få läsa den sista.
Triss i trädgårdsböcker- Kryddväxter samt Lökar & knölar av Björn och Marie Hansson. Finns endast att köpa på antikvariat eller Bokborsen.se
Även Den blomstranade köksträdgården önskar jag mig. Den finns att köpa hos författaren med dedikering fram till jul, boken hittas här.
En kimono/morgonrock i linne, helst denna blå av Emma von brömssen för Lindex som såklart är slutsåld, men den dyker ibland upp på Tradera. Alterntivt denna lindblomsgröna variant från H&M, även den är tyvärr slutsåld sedan länge.
Lite överkurs är den ovanliga cykelhjälmen, men det funkar med den jag har.

10 saker jag önskar mig- uppföljningen
I juni plitade jag ner tio önskningar här på bloggen och nu tänkte jag att det var dags för en liten uppföljning:
1. Mest av allt önskar jag att alla i min familj får vara friska, lyckliga och må bra.
Detta är en önskan som alltid står högst upp på listan, alltid!
2. Att Vilas inskolning ska gå bra och att hon ska trivas på förskolan.
Inskolningen gick väldigt bra och hon trivs som fisken i vattnet på förskolan. Är så glada att valet föll på den förskola som Vilja nu går på <3
3. Att pumphuset blir klart under sommaren, både exteriört men även interiört och att allt snart är monterat och klart så att det går att driftsätta.
Vi är nu inne i december och igår blev allt klart invändigt. Utvändigt återstår panel och målning, så än är vi inte riktigt i hamn.
4. Att grävis kommer och att de gigantiska avloppstankarna går att installera. Nu har vi miljötillståndet, tankarna är hemma Kvar är att få ner tankarna i marken vilket jag hoppas kommer ske denna sommar tillsammans med markmodulering. Håll en tumme att vi mätt rätt och att provborrningarna inte endast var lyckokast!
Provborrningarna var inte ett lyckokast. Den plats där tankarna tillslut förlades, där hade vi inte ens provborrat. Grävis kom inte under sommaren, men i slutet på september. Men bioreningsverket kom ner i backen tillslut och det är det som räknas <3
5. Att vi ska lyckas restaurera jordkällaren. Går ihop med punkten ovan, eftersom planen bland annat är att lägga på massor. Men även se över dörren och golvet.
Här är vi nästan i mål, det är skärmen som behöver skäras till. Sedan återstår det att observera hur jordkällaren mår till våren, men så här långt tycks allt fungera som det ska.
6. Att skörden inte slår fel, utan att vi får gott om potatis, lök, pumpa, squash, tomater och chili. I år har vi ett litet men naggande gott startfält- 150 kvadrat (som senare blev 200 kvadrat) fick räcka att handgräva med spade detta år och växthuset som är snett och vint funkar skapligt som växthus.
Potatis, pumpa, tomat och chili levererade, men det var fänkålen som slog oss med häpnad. Löken blev det just ingenting med och squashplantorna åt mördarsniglarna upp.
7. Att samtliga plantor från Spezialplants ska rymmas i bilen och att vi får låna den bil som det lutar emot.
Vi fick in allt, men så krävdes det också att vi bytte bil med Carl. Volvon slukade samtliga växtbackar, men det var trång och framförallt olidligt varmt eftersom luftkonditioneringen inte fungerade. Under den resan körde vi även lite fel och träffade på en mycket förvånad bäver längs vad som måste ha varit en traktorväg.
8. Att restaureringen av Blomsterlottas ska gå bra. Kommer jobba större delen av min semester (som är 2 1/2 vecka) med att genomföra ett stort projekt tillsammans med några andra driftiga personer. Undertecknad är projektledare.
Hela semestern vigdes till projekt Blomsterlottas trädgård, inklusive min födelsedag. Men själva planteringen gick bra och många flitiga händer hjälpte till, nu återstår det att se hur allt etablerar sig. Det kan jag uttala mig om först till våren.
9 & 10. Denna punkt innefattar två önskningar- att vi får barnvakt så att jag och maken kan jobba på tillsammans. Drömmen vore att kunna röja sly upp mot vägen samt klyva bort den sist veden så att vi kan göra fint runt vedboden samt måla den och snygga till infarten.
Ironiskt nog så har vi röjt på hela tomten förutom kring vedboden. Kanske att vi en fin vinterdag prioriterar att göra ett ryck om vi lyckas få barnvakt. Vi skulle även behöva flisa upp alla högar med sly och grenar som vi samlat ihop, men det är inget man gör med en litet barn.

Ett år på gården, del IV
Parallellt med allt arbete ute på gården (del I, del II och del III av årssammanfattningen) så har vi försökt boa in oss i huset. Förutom att packa upp flyttkartonger som var ett projekt i sig eftersom vi hade samlat på oss så vansinnigt mycket grejer, så har vi uträttat en del projekt även inomhus...
Vi köpte gården för dess läge och enorma potential, jag måste väl erkänna att huset som sådant inte gav mig gåshud av förtjusning. Men sakta så jobbar vi för att omforma denna plats till vårat eget paradis.
Först ut blev att laga köksspisen som visade sig vara trasig invändigt. Ganska snart förstod vi att det inte gick att få tag på reservdelar till vår Tirolia-spis och maken började läsa på om kaminrestaurering. Vi beställde eldfasta stenar och lite annat smått och gott som behövdes från en kaminbutik på nätet.


Här eldar vi höst och vinter och det är väldigt hemtrevligt när det sprakar i köksspisen!




I samband med all rivning så passade vi även på att hacka lös den förfärliga stenfoten i vardagsrummet samt ta fram tegelmuren som förenar kök med vardagsrum.






Vi har även rivit en innervägg och förstorat badrummet. Vi passade i samband med det på att kasta ut mulltoaletten som vi inte hade några som helst planer på att nyttja. Dessutom målade vi om med Tant Johannas gröna, färg som vi hade kvar från sovrumsrenoveringen i Lindesberg.


I och med att bioreningsverket kom i backen här i höstas så kunde vi äntligen installera en vattentoalett! Planen var att använda de avloppsledningar som låg ingjutna i plattan och då hade toaletten hamnat i hörnet där svärmorstungan står, men tji fick vi. Vi kunde bittert konstatera att de avloppsledningar som ligger i huset var undermåliga för allt annat än gråvatten. Så vi fick helt sonika göra ett nytt hål och lägga nya ledningar, vilket gjorde att toaletten fick en lite originell placering, inne i skrubben. Men toaletten hamnade inomhus! Nu ska vår lilla skrubb få sig en omgång spackel och färg och sedan så kan jag utstå denna provisoriska lösning fram tills att utbyggnaden är på plats (vi planerar att bygga ett helt nytt badrum).

Vi har fått hjälp av våra underbara vänner Mikaela (elektriker) och Kristoffer att se över elen och barnsäkra alla uttag. Det fick vi som en underbar inflyttningspresent <3 Det var även de som kom till undsättning här i höstas när gravis för andra gången grävt av elkabeln och i samma veva installerade all el som behövdes till bioreningsverket. När hon ändå var på plats bytte hon elcentral inne i huset, Göteborg med omnejd, vilket är hennes ordinarie arbetsområde, måste hennes chef ha fått fundera ett bra tag på 😉

Renoveringen av övervåningen har försiktigt påbörjats. Status på kontoret är att tapeter är rivna, taket schellackat i två omgångar och det är spacklat och slipat i lika många omgångar. Nu återstår att måla taket två varv med linoljefärg, lägga in trägolvet som ligger och väntar ute i höladan, välja ut lister och måla dessa samt tapetsera. Tapeterna är inköpta sedan länge, det gjorde jag redan i våras. Likaså att välja ut kulörer för tak och listverk (vi ska ha samma färg i hela huset) och färgpigment samt ägg finns hemma. I veckan ska vi åka till det lokala sågverket och se ut vilka tak- och golvlister samt foder vi vill ha i huset.
William Morris Honeysuckle tapeten ska hamna inne på kontoret tillsammans med temperamålade gröna lister och ljus ljus grått tak. Den gröna färgen är mer mättad i verkligheten, ser lite poppig ut på bilden.
Utvändigt så har taknocken provisoriskt bytts ut och taksäkerheten har setts över. Planen är dock att lägga om hela taket nästa år.
Som framgår av årssammanfattningen som blev i fyra delar istället för en som jag först trott, så har vi jobbat en hel del. Det har varit nyttigt för mig att ligga nerbäddad och blicka tillbaks på vårt första år på gården, eftersom jag inte allt för sällan förargat utbrister ”vi har ju inte kommit någonstans på ett helt år!”. Men zoomar jag ut så inser jag att vi har hunnit massor, särskilt med tanke på att vi har en dotter på 20 månader som drar ner på tempot rejält. Dessutom jobbar vi båda heltid (den ena med två timmars pendling) och jag har dessutom haft ett extremt tufft år på jobbet med oerhört hög arbetsbelastning. Jag har endast plockat ut två veckors semester detta år och den semestern tillbringade vi uppe i Västerbotten, för det är dit vi åker när vi är långlediga.
Här hemma äter vi så gott som alltid två lagade mål mat, varje dag. Och det är inte tal om halvfabrikat, utan all mat görs från grunden. Vi bakar så gott som allt vårt mat- och fikabröd. Och vi har dessutom förädlat de skördeprodukter som gården gett oss så att vi har kunnat fylla hela jordkällaren till bredden med must, mos, inläggningar och rotsaker. Vidare tycker jag om att ha rent omkring mig och jag hatar smutsiga golv, så dammsugaren rastas dagligen.


Den stora sorgen är såklart att jag har så långt till släkt och nära vänner <3 Jag har bara blivit sämre och sämre med åren på att höra av mig, det är inte det att jag inte vill utan mer att när en lucka väl uppstår så fylls den så lätt med något annat göromål. Men alla är alltid välkomna hit till gården <3 Förrsten, är det något i dena värld som kan göra mig grön av avund är det de som har barnvakt av far- eller morföräldrar en gång i veckan, tänk vad man skulle hinna uträtta saker och ting?! Nu uträttar vi saker under små korta stunder istället och får ofta växelköra för att något överhuvudtaget ska bli gjort. Men framåt kommer vi onekligen, även fast det tar sin lilla tid.

Ett år på gården, del III
Direkt vi flyttade in på gården förstod vi att vattenrening behövde till. Vi anlitade därför ett vattenreningsföretag och installerade en vattenrenare under diskbänken (gårdens absolut flådigaste mackapär) som tar bort salter och annat så att stora som små kan dricka vattnet. Men proverna visade även att vi har radon i vattnet, så därför bestämde vi oss för att installera av avluftare som tar bort allt radon från det inkommande vattnet. Dessutom var hydroforen (tryckkärlet) undermålig, så även den behövde bytas ut. Eftersom maken gillar att göra saker så enkelt som möjligt har vi därför grävt en damm (vi grävde såklart precis där åkerdräneringen låg), dränerat dammen, gjutit en betongplatta efter konstens alla regler samt murat upp ett pumphus. Här har verkligen Nils bror Carl varit en sann klippa <3 Arbetet dokumenterades här på bloggen i det här inlägget. Här i höst har pumphuset invändigt klätts med plywoodskivor samt blivit med element och igår kom äntligen Brava och installerade allt som ska bo i det lilla huset.
Förresten, pumphuset fick sig tillfälligt ett plåttak när min pappa och farfar var här i höstas. Tanken är att vi ska beställa lite extra när vi lägger om boningshuset och då byta tak på pumphuset så att det blir enhetligt. Kvar är nu att panelklä det lilla uthuset, gårdens nyaste tillskott som gör att Vilja får bada så mycket hon vill (detta år har jag varit restriktiv med badandet för att hon inte skulle få i sig så mycket radon). Vi ligger under gränsvärdet för otjänligt vatten men tillräckligt högt för att vi skulle känna att vi ville eliminera problemet.














Förutom att vi har röjt i samtliga uthus och röjt fram rabatter, så har vi även slagits med sly. Bland annat så var hönsgården helt igenväxt när vi kom hit och det var som en grön vägg.








Vi har även skapat en plats för odling, ett 200 kvadratmeter stort potatisland som maken till stor del handgrävde med spade (samt lite hjälp av grannens traktor). En tydlig plats har även skapats för rabarbern, hallonen och sparrisen som fått varsin upphöjd bädd som vi börjat flisa runt. All sly har nämligen fått gå igenom tuggen som vi fått låna av våra grannar. När grävis var här på senhösten tänkte vi även utvidga potatislandet något, men han såg inte slutmarkeringen så nu har vi ett 500 kvadratmeter stort fält att odla på!









Nu kan en fråga sig vad som blev kvar efter vi gått fram med motor- och röjsåg. En hel del är kvar, men bara sådant som är värt att spara. Till våren ska vi plana av ytorna med matjord och så in nytt gräs för att på så sätt skapa en vit canvas varpå jag kan börja måla med växter och bygga rumsligheter. Men där är vi inte ännu, först har vi en vinter med inomhus jobb (och kanske lite sly fina vinterdagar) framför oss och på tal om inomhus så har även lite hänt inomhus, även fast vi främst har fokuserat på att röja utomhus.Men det får bli en egen, avslutande del.
