Från kaos till ordning

Bor man på liten yta är var sak på sin plats A och O, för att inte hela ens hem ska se ut som ett bombnedslag. Jag och sambon är tack och lov väldigt ordningsamma av oss, vilket kan härröra från lumpartiden. Här kommer ett gäng tips på hur du lättare skapar ordning och reda (samt behåller den):

 

  • Var sak har sin plats- Har den ingen plats? Skapa en plats! Finns inte utrymmet? Skänk eller sälj den vidare.
 
  • ”Gå aldrig tomme”- Farmor, mormor eller moster. Det är någon som har för vana att säga detta och som innebär att när man går, så ser man till att inte gå tomhänt.
 
  • Släng aldrig en skokartong! Klä in den i lite tapet eller presentpapper och vips har du en personliga och fina förvaringslådor. Glöm bara inte bort att märka upp dina lådor!
 
  • Till platskategorin hör även att saker som hör till ett visst rum ska även förvaras där. Diskborstar, nytt diskmedel och disktrasor hittas under diskbänken. Städsaker i städskrubben och toalettartiklar i badrumskommoden. Var sak på sin plats!
 
  • Efter man tvättat så viks och stryks tvätten och läggs på avsedd plats. Ett tvättberg är alltid ett tvättberg,  vare sig den består av ren eller smutsig tvätt. 
 
  • Posten läses och behandlas dagligen. Som ”pensionerad” kårkassör tummas detta aldrig på. Skräppost lägges direkt i återvinningen, fakturor i fakturamappen i kontorshörnan och fönsterkuvert slänges (efter kuverten länsats på sitt innehåll såklart) i brännbart. Klistret i fönsterkuverten ställer nämligen till det i återvinningen, så därför är rekommendationen att de sorteras som brännbart avfall.

 

Är du expert på att skjuta upp saker och ting? Tänk en-minutsregeln: Tar det mindre än en minut? Gör det nu så slipper du göra det sen. Nu kanske du som småbarnsförälder sitter och suckar, för nog katten borde väl två vuxna människor klara av att inte skapa ett totalt kaos, men vänta bara tills ett gäng charmtroll dimper ner, då du! Men dels tror jag faktiskt att dessa tips kan appliceras i en barnfamilj och sedan så finns ju alltid Ikea-kassestädningen. Kasta ner allt som ligger framme och skräpar och sedan när gästerna har gått, lekes Vad finns i påsen.

 

Ett annat tips som jag längtar efter att få tillämpa, men som mina lägenhetsgrannar nog skulle bli mycket förvånade över om jag började med innan jag blivit med hus är, Den flygande korgen. Två korgar som står på nedersta respektive översta trappsteget och som titt som tätt blir matad med ting som ska få flyga upp eller ner och sedan landa på den plats den hör hemma.

 

Morot till dig själv: Om du plockar lite varje dag så hinner det aldrig bli kaos. Passar du även på att plocka lite inför nästa dag, så som att göra iordning matlådan med bestick och dryck, ladda och ställa in timern på kaffebryggaren och lägga fram kläder inför nästa dag, så kan morgonen inledas lite mjukt. 

 

Kommentarer

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0