Marie Lithéns trädgård

Hon jobbar med kontraster, men så är Marie också grafiskformgivare tillika en nyfiken trädgårdsfantast som hamnat i zon 8.  I hennes trädgård hittas en japansk hänglärk tillika zonknäckare (sägs vara härdig till zon 4, här är det zon 8). Materialen består av trä, grus och cortenstål. Av det senare materialet har hon byggt vattenspeglar, vilka avspeglar de högresta parasollbladen. Med den svarta huskroppen av trä är de vita perennerna en effektfull kontrast. En perenn som ligger henne varmt om hjärtat är stormhattsranunkeln, Ranuculus aconitifolius 'Plenifl', som bildar lätta, vita skyar. Och hennes järnvägsapel (Malus 'Hyvingensis') som köptes in från Blomqvist plantskola i Finland, blommar för första gången i år med vitrosa blommor. 

 

Sista stoppet på min och Lovisas Roadtrip var Marie Lithéns trädgård i Åre. I Maries trädgård hittas förutom parasollblad, stormhattsranunkel och lärk, även narcisserna  ’Triandus thalia’, 'Mount Hodd' och ’Bridal crown’ samt vita kungsängsliljor (Fritilaria meleagris), vita bollvivor (Primula denticulata ’Alba’), myskmadra (Galium odoratum), skogsförgätmigej (Myosotis sylvatica 'Victoria Alba’), lönnbräcka (Mukdenia karusuba) och enkel samt dubbel tovsippa (Anemone sylvestris). Vidare finns här de karakteristiska fjällväxterna fjällkåpa (Alchemilla alpina) och fjällsippa (Dryas octopetala). Blir du nyfiken på vilka fler växter denna kvinna har i sin trädgård, så kika in på Maries blogg vettja! Genom att klicka här så kommer du till Maries gröna oas (eller borde jag kalla den för den vita oasen?).

Bild lånad från Maries blogg (se länk ovan) föreställande narcissen 'Bridal Crown'.
Foto: Marie Lithén. 
 

Favoriten sockblomma som klarade sig hemma i Maries trädgård i Stockholm, har hon dock gett upp hoppet på här i zon 8. Ytterligare en anpassning som hon gjort är att hon istället för tulpaner sätter narcisser, som tillskillnad mot tulpanerna älskar livet i norr! Detta blev ett fint litet avslut på en härlig dag, en underbar liten trädgård vid fjällets fot.

 

 


Kommentarer

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0