Vår trädgård

I helgen var det trädgårdsmässa ute på Hyllie. Slank in på en fribiljett och njöt hela dagen av mingel, branschsnack samt att krama vänner. Det blev även en handfull föreläsningar vid trädgårdsscenen, först ut var presentation av idéträdgårdarna som skapats av SLU studenter utifrån årets gröna trender...

 

 

Karin, Rasmus och Lisa hade tolkat Stadsodling, där stadsodlarens iver och nyfikenhet att upptäcka det ätliga stod i fokus. Skogens skafferi och dess vildhet har smugit sin in i stadens små rum. Städsodlandet är här för att stanna och det samsas med de klassiska prydnadsväxterna på fönsterbrädan. Kryddor, grönsaker och pelargoner i en härlig mix fullkomligt lyser upp varje fönster och växtmaterialet ackompanjeras av terrakotta, juteväv och zink.

 

 
 
”Would you like an adventure now, or shall we have our tea first?” 
 

Andra temat var Blomster Couture, som skapats av Johanna, Ulrika och Rebecka. De tre tjejerna lyfte fram det stilrena och vackra. Vit spets och puderlätta slöjor av klänningstyg. Svävande grenar, speglar samt formklippt buxbom och stora blomsterplymer. Konceptet som även har tagit inspiration av Alice i Underlandet och dess tebjudning, hade en lekfull twist. Men istället för te i kopparna, så blommar där pärlhyacinter. Glödlampornas glödtråd hade bytts ut mot små sticklingar, växtmaterial som svävar i luften. Bland växttipsen hittas förutom pärlhyacinter, även fuchsia, azalea och kornettblomma.

 

Rena material, omsorgsfullt valda växter, sprudlande vårkänslor gör detta till en rabatt för den stilsäkra blomsterälskaren.

 

Dark forest var temat för den tredje och sista tematrädgården som skapats av Hanna, Elin och Maria. Utgångspunkten är gammal urskog, siden, blodröda rosenblad, mörk mossa och brunna stearinljus. Trendtipsen för blomsterälskaren är mörkt röda bladverk, såsom alunrotens och bladbegonians tillsammans med kontrasterande växtmaterial i rött, rosa och orange. Våga mixa med färg och form, kombinera gärna växtmaterialet med brons eller svarta detaljer.

 

Även Hvilan presenterade tre trädgårdar. En vespaträdgård, en trädgård med returtänk och en som påminde lite om Dark forest….

 

 

För min del var det inte Vespan som stod i centrum här, utan det lilla växthuset som man byggt av gamla, uttjänta fönster. Visst, detta är långt ifrån något nytt, men det är ändå kul med att se att återvinningstänket tillämpas!

 

 

I trädgården där returtänket verkligen stod i centrum var denna (se ovan). Uttjänta bildäck utgjorde en stående odlingsbäddsstomme i markhöjd och petflaskor samt burkar på tråd bildade hängande amplar. Ramen till trädgården utgjordes av uttjänta lastpallar, där man planterat diverse växter. Det baserar sig på en fin idé, men med tanke på hur mycket gifter det finns i gamla bildäck så skulle jag personligen aldrig odla min mat där. Ville inte ens bygga komposten i impregnerat virke, så att omvandla en lastpall till odlingsyta känns inte heller aktuellt. Då bygger jag hellre ett vardagsrumsbord av dem!

 

 

Sist men inte minst så var det min favorit, den vilda skogen. Med inslag av gran och mörkgrön mossa så skapades lite mystisk skogsmagi. De uppstoppade djuren vet jag  upprörde vissa, men jag personligen tyckte att det var ett passande inslag. I skogen bor det faktiskt djur, måhända att de inte är klädda i frack, men de bor likväl där. Och jag har svårt att se att djuren blivit skjutna och uppstoppade för just detta event, utan det lär ha gjorts betydligt tidigare.

 

På mässan fanns mer än bara visningsträdgårdar! Dels fanns en handfull lokala trädgårdsföretag på plats, vilka sålde växter och redskap. Sprang av en slump på både röd- och gulsättlök, lycka för en trädgårdsmästare, då sorterna Stuttgarten och Red Baron stod på årets inköpslista till Enaforsholm. Jag som gillar att tävla mot mig själv, fick mitt lystmäte när det kom till att skruva ihop växtväggsmoduler. 53 sekunder stannade klockan på (Foto: Robin Kalenius). 

 

Vår trädgård utger sig för att vara södra Sveriges största trädgårdsmässa. Jag gissar att det är räknat till antalet besökare och inte till yta eller antal utställare. För detta är en kombinerad villa- och trädgårdsmässa. Jag kan se den röda tråden, att man gillar att fixa både inne och ute. Men eftersom trädgårdsmässan var belägen likt en ö i ett hav av takpannor och badkar, så kändes den lite inklämd. Som att Trädgård kom bakefter likt en liten jolle, ledd av den större båten Villa. Eftersom jag för tillfället inte äger vare sig en villa eller en trädgård som jag vill pynta med diverse ”trädgårdskonst”, så fanns det mycket som jag bara kastade ett snabbt öga på. Istället såg jag till att utnyttja tillfället att mingla med branschfolk samt närvara på några föreläsningar. Pelargoner och luktärtor ligger mig varmt om hjärtat och var därför lite extra intressant att lyssna på. Föreläsningen om hur man knäcker zoner nere i Skåne fnyste jag bara åt. Förlåt mig, men jag är faktiskt från fjällen! Att odla fikon på ett varmt och skyddat söderläge i Skåne är ingen omöjlighet, så det så!

 

 

Fart och fläkt blev det när Fredrik klev upp på scenen och visade hur man snabbt och enkelt knyter en påskbukett. Han trollade även fram ett arrangemang till påskbordet, bara så där.

 

Kommentarer

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0