Trollkarlens hatt

Den lilla kaninen såg förundrat hur en stor monstera dök upp ur trollkarlens hatt...

 

 

Om jag skulle skriva en saga om denna bild så skulle den börja precis sådär. På Instagram blev det ingen saga, utan ett skötselråd. Eftersom monstera gått och blivit en väldigt populär växt så tänkte jag passa på att dela detta skötselråd samt utveckla det något. Om du inte alls är för växter så kan du sluta läsa ungefär här och nu!

Att känna till en växt naturliga växtplats är grunden till en lyckad skötsel. Genom att känna till växtbetingelserna så har man skaffat sig en manual till hur växten vill ha det. För hade inte växtbetingelserna varit de rätta så hade växten evolutionärt försvunnit, då den konkurrerats ut av andra växter. 

Monstera eller Monstera deliciosa hör till monsterasläktet, vilket i sin tur hör till kallaväxterna. Naturligt kan monsteran hittas i syd- och Mellanamerikas tropiska områden, där den lever som epifyt, dvs. den slingrar sig upp längs trädstammar för att leta sig upp till solljuset.

 

                                                                    Bilden är lånad härifrån 
 
 

Bladen är flikiga, vilket har fördelen att de inte lika lätt blåser sönder samt att regnvatten inte blir stående på bladskivorna. Kan få ätliga frukter, vilka kan liknas vid gröna grankottar. Men var försiktig med frukten! När fruktköttet är vitt så är den mogen, innan dess så kan den höga halten av oxalsyran vara giftig. Frukten har en smak som kan liknas vid en korsning av banan och ananas.

Några sortnamn inom Monstera är ’Borsigiana’ som har mindre blad, 'Marmorata' vars blad har oregelbundna gula fläckar, 'Rubra' som har rödtonade blad, 'Taureri' samt 'Albovariegata' vars blad har oregelbundna vita fläckar.

 

Skötselråd: Gillar inte att stå i direkt solljus. Vattna rikligt, men låt jorden torka upp mellan bevattningstillfällena. Under sommaren när både ljusinstrålning och temperaturen är högre kan man ge tilläggsnäring en gång i månaden. Vill du skämma bort din krukväxt, duscha bladen någon gång emellanåt med vanligt vatten. 

 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tack! Så himla bra tips och vilken extra tur att den inte vill stå i direkt solljus, för det har ju inte mina norrfönster:) det som jag brukar vara så deppig över när det gäller just blommor

Svar: Vad härligt att detta tips var dig behjälpligt! :) Fråga gärna om det är något annat som du undrar över!
Fröken Tö

2015-03-18 @ 21:00:27
URL: http://www.lady-tramp.se

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0