Gör vi inget så e vi torsk!

 

Mer eller mindre utrotningshotade fiskar och skaldjur säljs i våra butiker och det utan att folk reagerar. Jag har länge förvånats över att denna handel inte stoppas. Men det har en förklaring i att konsumenterna inte protesterar. Vi har inte än sagt ifrån att det är inte okej. Vi vill inte äta utrotningshotad fisk! Jag tror inte att vi insett vilken makt vi konsumenter egentligen har! För skulle den stora massan säga ifrån, ja då skulle det bli ändring. För butikerna vill sälja, och har man ingen som köper varorna butiken köper in, ja då slutar man köpa in denna vara. Så enkelt är det. Men man måste agera för att någonting ska hända. För ingenting sker inte av sig själv!

 

 

Är du osäker på vad som är utrotningshotat eller inte så tycker jag att du ska kika in på Världsnaturfondens

hemsida där man kan ladda hem en fiskguide i pdf-format.

 

För det kan vara lite svårt att komma ihåg vad som är bra och inte bra när man står där och ska välja i  fiskdisken. Jag skulle vilja gå så långt och säga att det är rena havsdjungeln. Ta bara torsken till exempel:

 

Torsk från östra Östersjön samt Barents hav är MSC-certifierad och/ eller är KRAV-märk och får grönt ljus.

 

Medan man utfärdar gult ljus är det för den odlade torsken samt den från västra Östersjön och Island.


Rött ljus ges för bestånd som är överfiskadade som t.ex. Nordsjön, Kattegatt och Skagerak. Torsk som fångas med bottentrål  har en negativ inverkan på havsbottnarna och är därför inte bra. Och man rekommenderar konsumenterna att inte köpa filéer som är mindre än 30 cm på grund av att dessa fiskar än inte hunnit fortplanta sig.

 

vart fisken kommer ifrån, hur den har fiskats samt hur stor den är har betydelse. Som konsument får man väldigt mycket att tänka om man ska handla miljövänligt. Och om man inte är sugen på att ta med sig en linjal för att mäta fiskstackarna eller ett förstoringsglas för att läsa på innehållsförteckningen, så rekommenderar jag WWF fiskguide som finns i fickformat. Liten, lätt och praktisk att bära med sig!

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej kusinvitamin!

Nu har en på jobbet just bokat Barca... sjukt avis!

Vore mån 28 mars - fre 1 april ok för dig, OM jag fick ledigt? kram

2011-02-25 @ 12:38:41

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0