Sorsele nytt

Förra veckan hände det faktiskt en hel del i lilla Sorsele. Bland annat så...


Bäst i test

Visade det sig att många av Sveriges kommuners hemsidor inte höll måttet i fråga om ladd- och nerladdningstider.  Det är SiteScanner som är ett kommersiellt webbövervakningsföretag, som har gjort undersökningen.

    Och bäst i test, var i Västerbotten, hemsidan för Sorsele kommun. Den låg endast nere 0,1 timmar under den fyra månader långa perioden. Vilket kan jämföras med Skellefteås, vilken var den sämsta i kategorin med sina 179,5 timmar.


Kommunen vädjar till finansministern

I december bad Sorsele kommun om ekonomisk hjälp från regeringen. Men det var inte förrän nu i veckan som ärendet hamnade på Anders Borgs bord.


Det glest befolkade Sorsele, har liksom många andra inlandskommuner det kärvt med ekonomin. Minskad befolkning, en allt annat än bra ekonomi samt ett växande problem med att få förtroendevalda till de olika nämnderna och styrelserna. Så ser det dystra dagsläget ut.

    Därför skrev kommunfullmäktige Karin Israelsson tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Roland Wermelin ett brev till näringsministern. Ett brev som sedan skickades vidare till näringsdepartementet och så nu slutligen till finansdepartementet.

    I detta brev vädjar man alltså om hjälp i form av ekonomiska resurser, samt att man hoppas på att regeringen ska utarbeta en plan med förslag på hur små kommuner i Sverige ska kunna behålla sitt självstyre.

    Och nu väntar man alltså på svar, men om jag ska sia i framtiden så ser jag ingen hjälp från deras håll. Dem har det också väldigt kämpigt med att försöka få de Svenska hjulen att snurra, eller kanske rättare sagt, få dem att inte stanna av helt och hållet.



Ammarnäs Wärdshus letar nya ägare

Snart fem år har gått sedan Bodil Wollan och Ulf Johansson tog över wärdshuset uppe i Ammarnäs. Men nu har de alltså bestämt sig för att lämna över stafettpinnen. 

Helst skulle de se någon yngre som är nytänkande och som har många nya idéer.

 - Nu behöver vi nya, yngre och friska krafter till byn, säger Bodil.

De kommer att fortsätta driva det framgångsrika fiskecentrumet, men ska alltså försöka lämna wärdshuset bakom sig.

     När wärdshuset som är STF-ansluten väl är såld, så hoppas de kunna lägga all sin tid och energi på att utveckla fiskecentrumet, ett företag som dem också äger.

  Anledningen till att stafettpinnen nu ska lämnas över är för att de vill att byn ska växa och blomstra och för att detta ska kunna ske så känner dem att de måste kliva åt sidan för yngre och starkare krafter.


Chockbesked

Förra veckan kom beskedet. Tre biblioteksfilialer i Sorsele kommun hotas av nedläggning.

Ett besked som fått många att reagera.


Sorsele kommun har som sagt ont om pengar och när man har dåligt om den varan kan man inget annat än spara. Något som har lett till att politikerna nu har gett förslaget att lägga ner de tre biblioteksfilialerna i Ammarnäs, Blattnicksele och Gargnäs.

    Om kommunen lägger ner biblioteket i Ammarnäs så sparar de 21 000 kronor per år. En liten utgift för en kommun med betydligt större utgifter än så.

    Ett förslag är att man ska sköta biblioteket ideellt, vilket kan gå bra ett tag. Men som blir svårt att långsiktigt klara av.

    Min personliga kommentar till detta är att det vore väldigt synd om biblioteken försvann! Visst, jag förstår att det man måste vända på varenda sten och se över alla utgifter. Men enbart nedskärningar gynnar inte någon. För bybor som varken har jobb, ett bibliotek eller en fungerande barnomsorg bor helt enkelt inte kvar.  De skär ner så hårt på allting för att spara, men det de inte verkar inse att det är precis det dem inte gör. Alla nerskärningar leder bara till ett ökat utflyttande och därmed även minskade skatteinkomster. Hellre skulle jag vilja se en skatteökning med den föreslagna kronan som tidigare var på tapeten nu i höstas, än att biblioteken ska läggas ned! Pengar som för övrigt skulle kunna användas till mer än bara bevarandet av biblioteken, som till exempel en förbättrad barn- och äldreomsorg.

   Tyvärr så röstades förslaget ner.


Ett drag med 22 års jubileum


I år körs Vindelälvsdraget för tjugoandra året i rad. Vindelälvsdraget är en unik draghundstävling i form av en 40 mil lång stafett som uppdelas på fyra dagar längs den outbyggda Vindelälven. Totalt består loppet av 30 olika sträckor som är alltifrån 6-22 km långa. Tävlingen har sin start i Ammarnäs  och sin målgång i Vännäsby. Det plats där Vindelälven upphör och istället rinner samman med Umeälven.

    Tävlingen går av stapeln mellan den 12-15 mars och spåren är i dagsläget redan bra preparerade och 31 lag är anmälda.






Back SM


I helgen bär det då av. SM-kvalet i backe för snöskoter kommer att gå av stapeln till helgen.  Det var planerat att man eventuellt också skulle ha annordnat en crosstävling, men tyvärr räckte inte snön i slalombacken till för en dubbeltävling.  Därför har man begränsat sig och helt riktat in sig på lördagens back-SM.

    Orsaken är alltså för litet snödjup, även efter de senaste dagarnas snöfall.  Ett 80-tal förare är anmälda, ungefär samma siffra som föregående år.

Och om lika många skulle ha ställt upp i skotercrosstävlingen så skulle man ha förstört backen helt och hållet för utförsåkarna. En målgrupp som än så länge varit ganska så osynliga uppe i backen, mycket beroende på dåligt snödjup och ishalka. Sedan har man även inte samma möjlighet som vissa andra skidanläggningar att använda sig av snökanoner. Eftersom man dels har långt till närmaste vattenhål, och att det därmed skulle innebära en väldigt stor kostnad för att med hjälp av pumpar transportera upp vattnet, då det inte finns något självtryck i sjön.

    Detta är alltså kval nummer två i back- SM som kommer att hållas uppe i Ammarnäs skidbacke nu på lördag den 14 februari.

Detta var alltså senaste nytt från Sveriges vad jag då vet mest glesbefolkade kommun. Vi må vara få personer, men så har vi också blivit utsedda till Sveriges mest givmilda för tredje året i rad!

"He som hänn, he hänn henna!"


Kommentarer

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0