Sommarbröllop

Idag så ska enligt källor kronprinsessan Victoria, 31, och Daniel Westling, 35, förlova sig.
Statsminister Fredrik Reinfeldt ska redan ha informerats av kungen på söndagen.
Och förlovningen sägs blir officiell i dag vid konseljen på Stockholms slott då övriga ministrar informeras. Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria har anmält att de ska vara med på konseljen, något som de inte brukar vara. Dock så måste Viktoria få deras samtycke för att förlovningen ska godkännas, enligt successionsordningen, § 5:

”Prins och prinsessa av det kungl. huset må ej gifta sig, med mindre regeringen på hemställan av Konungen därtill lämnat samtycke. Sker det ändock, have han eller hon förverkat arvsrätt till riket för sig, barn och efterkommande. Lag (1979:935).”


Kort sagt; Viktoria får gifta sig med vem hon vill och behöver inte fråga varken kungen eller regeringen. Men då har hon också förlorat sin arvsrätt till tronen. Och om vi fortfarande varit kvar i år 1979, så skulle det ha varit näst intill omöjligt för henne och Daniel att gifta sig. Eftersom det var inte förrän då som man änrade i successionsordningen och tog bort att den som ska ärva tronen inte får gifta sig med "enskild svensk medborgare".

Många har länge väntat på detta, som nu tycks vara verklighet. En kungligförlovning. Och kanske ett sommarbrölopp, om nu Victoria för släkttraditionerna med en kort förlovning vidare. Victoria fyller i sommar 32 år och har kilat stadigt med Daniel sedan 2002. Så jag tycker det är på tiden!




Foto: Uffe Kongsted. Publicerad i Expressen 09-02-24

Kommentarer

Tack för att du lämnar ett avtryck efter dig!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0